Pergi ke kandungan

Senarai Pemenang Vokal Terbaik Anugerah Juara Lagu

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Vokal Terbaik
Anugerah Juara Lagu
NegaraMalaysia
Anugerah pertamaAnugerah Juara Lagu ke-17 (2002)
Anugerah terakhirAnugerah Juara Lagu ke-38 (2023)
Kini dipegang olehAina Abdul (2023)
Anugerah terbanyak

Berikut adalah senarai para pemenang dalam kategori "Vokal Terbaik" bagi Anugerah Juara Lagu.

Penerima[sunting | sunting sumber]

Misha Omar (kiri) dan Dayang Nurfaizah (kanan) terikat dengan memenangi 3 anugerah, menjadikan mereka adalah gologan individu kedua yang paling terbanyak memenangi Anugerah Juara Lagu di dalam kategori "Vokal Terbaik", selepas Hafiz Suip (4 anugerah).

Mengikut tahun[sunting | sunting sumber]

Tahun Penyanyi Lagu Ruj.
2002 Liza Hanim "Gelisah Mimpi" [1]
2003 Misha Omar "Bunga-Bunga Cinta" [2]
2004 Misha Omar "Pulangkan" [3]
2005 Hazami "Kata" [4]
2006 Adibah Noor "Terlalu Istimewa" [5]
2007 Jaclyn Victor "Ceritera Cinta" [6]
Lah Ahmad
2008 Faizal Tahir "Sampai Syurga"
2009 Black Hanafiah "Aku Rindu Sayang Kamu"
2010 Hafiz Suip "Noktah Cinta"
2011 Hafiz Suip "Awan Nano"
2012 Hafiz Suip "Ku Akui"
2013 Jaclyn Victor "Ikut Rentakku
2014 Dayang Nurfaizah "Di Pintu Syurga"
2015 Dayang Nurfaizah "Tak Pernah Menyerah"
2016 Dayang Nurfaizah "Lelaki Teragung"
2017 Syamel "Aku Cinta"
Ernie Zakri
2018 Misha Omar "Sampai Bila"
2019 Hafiz Suip "Kisah Cinta Kita" [7]
2020 Ernie Zakri "Gundah"
2021 Aina Abdul "Sepi"

2022

Aina Abdul "Terus Hidup"

2023

Aina Abdul "Jangan Mati Rasa Itu"

Mengikut bilangan penerimaan[sunting | sunting sumber]

Penyanyi Bilangan Tahun
Hafiz Suip 4 2010, 2011, 2012, 2019
Misha Omar 3 2003, 2004, 2018
Dayang Nurfaizah 3 2014, 2015, 2016
Aina Abdul 3 2021, 2022,

2023

Jaclyn Victor 2 2007, 2013
Ernie Zakri 2 2017, 2020
Liza Hanim 1 2002
Hazami 1 2005
Adibah Noor 1 2006
Lah Ahmad 1 2007
Faizal Tahir 1 2008
Black Hanafiah 1 2009
Syamel 1 2017

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ [FULL] #AJL17 2002 (MP4). TV3MALAYSIA Official. 29 Disember 2017. Dicapai pada 19 April 2022.
  2. ^ [FULL] #AJL18 2003 (MP4). TV3MALAYSIA Official. 29 Disember 2017. Dicapai pada 19 April 2022.
  3. ^ [FULL] #AJL19 2004 (MP4). TV3MALAYSIA Official. 14 Disember 2017. Dicapai pada 19 April 2022.
  4. ^ "Pemenang AJL Ke-20". Anugerah Juara Lagu. © 2006 Sistem Televisyen Malaysia Bhd. TV3. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 Julai 2006. Dicapai pada 19 April 2022.
  5. ^ "Anugerah Juara Lagu Ke 21". Nizam Ahmad. OhZam!. 25 Januari 2007. Dicapai pada 19 April 2022.
  6. ^ Budiey (28 Januari 2008). "Ini Keputusan Penuh Anugerah Juara Lagu 22 AJL22, Malam Penuh dengan Kejutan?". Sensasi Selebriti. Budiey Dot Com Media. Dicapai pada 19 April 2022.
  7. ^ Zaidi Mohamad (15 Februari 2020). "Menang dua trofi AJL34, Hafiz pertaruh Sinar Cinta". Berita Harian. 2022 © BH, New Straits Times Press (M) Bhd. A part of Media Prima Group. Dicapai pada 19 April 2022.