Senarai Pemenang Persembahan Terbaik Anugerah Juara Lagu

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
Persembahan Terbaik
Anugerah Juara Lagu
Marsha Milan for MeleTOP during Cinderella premiere.jpg
Kini dipegang oleh Marsha Milan menerusi lagu "Cinta" (2021).
NegaraMalaysia
Anugerah pertamaAnugerah Juara Lagu Pertama (1986)
Anugerah terbanyak

Berikut adalah senarai para pemenang dalam kategori "Persembahan Terbaik" bagi Anugerah Juara Lagu.

Penerima[sunting | sunting sumber]

Siti Nurhaliza (kiri) adalah individu yang memenangi persembahan terbaik paling terbanyak (5 anugerah) dan menjadikan Noraniza Idris sebagai kedua terbanyak (4 anugerah).
dagger Menandakan pememang yang dipilih 100% dalam talian
double-dagger Menandakan pememang yang dipilih 50% dalam talian
Hash-tag Menandakan pememang yang dipilih 30% dalam talian
Tahun Num. Penyanyi Lagu Ruj.
1986 1st. Alleycats "Sampaikan Salam Cintaku" [1]
2nd. Francissca Peter "Sekadar Di Pinggiran"
3rd. Rohana Jalil "Cinta Yang Terbiar"
1987 1st. Sudirman "Merisik Khabar" [2]
2nd. Zaiton Sameon "Menaruh Harapan"
3rd. Khadijah Ibrahim "Ku Pendam Sebuah Duka"
1988 1st. Ramlah Ram "Kau Kunci Cintaku (Dalam Hatimu)" [3]
2nd. Rohana Jalil "Rayuanku"
3rd. Jay Jay "Cukuplah Sekali"
1989 1st. Search "Isabella" [4]
2nd. Wings "Taman Rashidah Utama"
3rd. Wings "Misteri Mimpi Syakila"
1990 1st. Wings "Sejati" [5]
2nd. Aishah "Janji Manismu"
3rd. Iklim "Suci Dalam Debu"
1990 1st. Wings "Sejati" [6]
2nd. Aishah "Janji Manismu"
3rd. Iklim "Suci Dalam Debu"
1991 1st. Shima "Setelah Aku Kau Miliki" [7]
2nd. Damasutra "Umpama Mimpi Dalam Mimpi"
3rd. Kris "Tiara"
1992 Tidak dipertandingkan
1993 N/A Fauziah Latiff "Teratai Layu di Tasik Madu" [8]
1994 M.Nasir "Tanya Sama Itu Hud Hud" [9]
1995 Aishah "Cinta Beralih Arah" [10]
1996 Siti Nurhaliza "Jerat Percintaan" [11]
1997 Siti Nurhaliza "Aku Cinta Padamu" [12]
1998 Noraniza Idris "Dikir Puteri" [13]
1999 Noraniza Idris "Dondang Dendang" [14]
2000 Noraniza Idris "Ngajat Tampi" [15]
2001 Siti Nurhaliza "Ya Maulai" Hash-tag [16]
2002 Siti Nurhaliza "Nirmala" [17]
2003 Siti Nurhaliza "Ku Milikmu dagger [18]
2004 Noraniza Idris "Hatinya Tak Tahan" [19]
2005 Mawi "Aduh Saliha" double-dagger [20]
2006 Hazami "Mungkir Bahagia" [21]
2007 Mawi "Angan dan Sedar" double-dagger [22]
2008 Faizal Tahir "Sampai Syurga" [23]
2009 Aizat Amdan "Kau Aku" [24]
2010 Faizal Tahir "Hanyut" [25]
2011 Alyah "Kisah Hati" [26]
2012 Black & RJ "Teman Pengganti" dagger [27]
2013 Hafiz Suip "Bahagiamu Deritaku" dagger [28]
2014 Mojo & Caliph Buskers "Romancinta" double-dagger [29]
2015 Akim & The Majistret "Potret" dagger [30]
2016 Khalifah "Hang Pi Mana" dagger [31]
2017 Altimet "Amboi" [32]
2018 Sufian Suhaimi "Di Matamu" double-dagger [33]
2019 Hafiz Suip "Kisah Cinta Kita" [34]
2020 Zizi Kirana "Eh" dagger [35]
2021 Marsha Milan "Cinta" dagger [36]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ [FULL] #AJL1 1986 (MP4). TV3MALAYSIA Official. 30 November 2017. Dicapai pada 19 April 2022.
  2. ^ [FULL] #AJL2 1987 (MP4). TV3MALAYSIA Official. 12 January 2018. Dicapai pada 19 April 2022.
  3. ^ [FULL] #AJL3 1988 (MP4). TV3MALAYSIA Official. 30 November 2017. Dicapai pada 19 April 2022.
  4. ^ [FULL] #AJL4 1989 (MP4). TV3MALAYSIA Official. 30 November 2017. Dicapai pada 19 April 2022.
  5. ^ [FULL] #AJL5 1990 (MP4). TV3MALAYSIA Official. 12 Januari 2018. Dicapai pada 19 April 2022.
  6. ^ [FULL] #AJL5 1990 (MP4). TV3MALAYSIA Official. 12 Januari 2018. Dicapai pada 19 April 2022.
  7. ^ [FULL] #AJL5 1991 (MP4). TV3MALAYSIA Official. 2 Januari 2018. Dicapai pada 19 April 2022.
  8. ^ [FULL] #AJL8 1993 (MP4). TV3MALAYSIA Official. 21 Disember 2018. Dicapai pada 19 April 2022.
  9. ^ [FULL] #AJL9 1994 (MP4). TV3MALAYSIA Official. 2 Januari 2018. Dicapai pada 19 April 2022.
  10. ^ [FULL] #AJL10 1995 (MP4). TV3MALAYSIA Official. 21 Disember 2018. Dicapai pada 19 April 2022.
  11. ^ Hasanah Yusof (25 Mac 2021). "Sudah 25 Tahun Dalam Industri, Siti Nurhaliza Imbau Kisah Rakaman Lagu Pertama". HotFM Audio. © Hot FM 2021. Dicapai pada 19 April 2022.
  12. ^ [FULL] #AJL12 1997 (MP4). TV3MALAYSIA Official. 2 Januari 2018. Dicapai pada 19 April 2022.
  13. ^ [FULL] #AJL13 1998 (MP4). TV3MALAYSIA Official. 2 Januari 2018. Dicapai pada 19 April 2022.
  14. ^ [FULL] #AJL14 1999 (MP4). TV3MALAYSIA Official. 29 Disember 2017. Dicapai pada 19 April 2022.
  15. ^ [FULL] #AJL15 2000 (MP4). TV3MALAYSIA Official. 29 Disember 2017. Dicapai pada 19 April 2022.
  16. ^ [FULL] #AJL16 2001 (MP4). TV3MALAYSIA Official. 29 Disember 2017. Dicapai pada 19 April 2022.
  17. ^ [FULL] #AJL17 2002 (MP4). TV3MALAYSIA Official. 29 Disember 2017. Dicapai pada 19 April 2022.
  18. ^ [FULL] #AJL18 2003 (MP4). TV3MALAYSIA Official. 29 Disember 2017. Dicapai pada 19 April 2022.
  19. ^ [FULL] #AJL19 2004 (MP4). TV3MALAYSIA Official. 14 Disember 2017. Dicapai pada 19 April 2022.
  20. ^ "Pemenang AJL Ke-20". Anugerah Juara Lagu. © 2006 Sistem Televisyen Malaysia Bhd. TV3. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 Julai 2006. Dicapai pada 19 April 2022.
  21. ^ "Anugerah Juara Lagu Ke 21". Nizam Ahmad. OhZam!. 25 Januari 2007. Dicapai pada 19 April 2022.
  22. ^ Budiey (28 Januari 2008). "Ini Keputusan Penuh Anugerah Juara Lagu 22 AJL22, Malam Penuh dengan Kejutan?". Sensasi Selebriti. Budiey Dot Com Media. Dicapai pada 19 April 2022.
  23. ^ Siti Azira Abd. Aziz (19 April 2009). "Faizal: Saya takkan tiru sesiapa". mStar Online. © 2022. Star Media Group Berhad. Dicapai pada 19 April 2022.
  24. ^ Wahi Aziz (11 Januari 2010). "Lagu 'Pergi' Juarai AJL24". mStar Online. © 2022. Star Media Group Berhad. Dicapai pada 19 April 2022.
  25. ^ Abang Nara. "Faizal Tahir Umum Tidak Akan Sertai AJL Mulai Tahun Hadapan". Beautiful Nara. 2022© Nara Media Sdn Bhd. Dicapai pada 19 April 2022.
  26. ^ Wahiduzamman (31 Januari 2012). "Tuah 'Kisah Hati' Bakal Lonjak Nama Alyah". mStar Online. © 2022. Star Media Group Berhad. Dicapai pada 19 April 2022.
  27. ^ Mohd Al Qayum Azizi (10 Januari 2013). "RJ Bakal Rakam Lagu Kerana Tempias 'Teman Pengganti'". mStar Online. © 2022. Star Media Group Berhad. Dicapai pada 19 April 2022.
  28. ^ Mohd Al Qayum Azizi (27 Januari 2014). "Bahagiamu Deritaku Juara AJL 28". mStar Online. © 2022. Star Media Group Berhad. Dicapai pada 19 April 2022.
  29. ^ "267,000 Tonton Video 'Romancinta' Nyanyian Caliph Buskers Di YouTube". mStar Online. © 2022. Star Media Group Berhad. 21 Januari 2015. Dicapai pada 19 April 2022.
  30. ^ Ahmad Shah (25 Januari 2016). "Akim & The Majistret Juara Persembahan Terbaik AJL 30". Astro Gempak. © 2022 Measat Broadcast Network Systems Sdn Bhd. Dicapai pada 19 April 2022.
  31. ^ Mohd Al Qayum Azizi (25 Januari 2017). "Mesej Khalifah Di AJL31 Tercapai". mStar Online. © 2022. Star Media Group Berhad. Dicapai pada 19 April 2022.
  32. ^ Fatin Farhana Ariffin (31 Disember 2020). "Takut kalah, jangan masuk". Berita Harian. 2022 © BH, New Straits Times Press (M) Bhd. A part of Media Prima Group. Dicapai pada 19 April 2022.
  33. ^ Farhana Ab Rahman (4 Februari 2019). "Elfira layang tweet, Sufian nafi aksi kait kisah lalu". Berita Harian. 2022 © BH, New Straits Times Press (M) Bhd. A part of Media Prima Group. Dicapai pada 19 April 2022.
  34. ^ Zaidi Mohamad (15 Februari 2020). "Menang dua trofi AJL34, Hafiz pertaruh Sinar Cinta". Berita Harian. 2022 © BH, New Straits Times Press (M) Bhd. A part of Media Prima Group. Dicapai pada 19 April 2022.
  35. ^ Zulqarnain Abu Hassan (15 Mac 2021). "Tuah Zizi Kirana bawa elemen nusantara". Utusan Malaysia. ©️ 2022 Media Mulia Sdn. Bhd. Dicapai pada 19 April 2022.
  36. ^ Nur Assyikin Mayudin (11 Mac 2022). "Terkejut pertama kali dapat perhatian luar biasa... Marsha Milan takut cepat 'expired', jadi tak relevan selepas tiga bulan". mStar Online. © 2022. Star Media Group Berhad. Dicapai pada 19 April 2022.