Kesultanan Lingga-Riau

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Kesultanan Riau-Lingga ialah sebuah kerajaan Islam di Kepulauan Lingga, Riau, Indonesia yang merupakan pecahan daripada Kesultanan Johor. Kesultanan ini dibentuk berdasarkan Perjanjian Inggeris-Belanda 1824, dengan Sultan Abdul Rahman Muazzam Shah sebagai sultan pertamanya. Kesultanan ini dihapuskan oleh pemerintah kolonial Belanda (Syarikat Hindia Belanda) pada 10 Februari 1911.

Kesultanan Riau-Lingga

1824–1911
Bendera Kesultanan Riau-Lingga
{{{coat_alt}}}
Bendera Lambang
Ibu negaraDaik dan Pulau Penyengat
Bahasa lazimMelayu
Agama
Islam
KerajaanMonarki
Sultan 
• 1819-1832
Sultan Abdul Rahman Muazzam Shah
• 18321835
Sultan Muhammad II Muazzam Shah
• 18351857
Sultan Mahmud IV Muzzafar Shah
• 18571883
Sultan Sulaiman II Badarul Alam Shah
• 18851911
Sultan Abdul Rahman II Muazzam Shah
Sejarah 
1824
• Pembubaran oleh Belanda
1911
Didahului oleh
Diganti oleh
Kesultanan Siak Sri Inderapura
Kesultanan Johor
Hindia Belanda

Kesultanan Lingga-Riau memainkan peranan yang penting dalam perkembangan bahasa Melayu sehingga menjadi bentuk bahasa Indonesia kini. Pada masa kesultanan ini, Bahasa Melayu menjadi sebuah bahasa baku yang kaya dengan kesusasteraan serta memiliki kamus ekabahasa sendiri dan sejajar dengan bahasa-bahasa lain yang besar di dunia. Tokoh besar di belakang perkembangan pesat bahasa Melayu ini adalah Raja Ali Haji, seorang pujangga dan ahli sejarah yang berketurunan Melayu-Bugis.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Pra-kolonial[sunting | sunting sumber]

Wilayah tersebut menyaksikan kemenangan Raja Haji Fisabilillah dari Johor-Riau semasa pertempuran menentang Syarikat Hindia Timur Belanda pada 6 Januari 1784 di Tanjung Pinang, Riau. Itu adalah kempen ketenteraan terbesar di Selat Melaka yang diadakan pada abad ke-18.

Sejarah merekodkan Kepulauan Riau merupakan sebahagian dari empayar Kesultanan Melayu Melaka tepatnya ketika era pentadbiran dan perluasaan Bendahara Tun Perak pada kurun ke-15 masihi, selepas kemunduran Empayar Srivijaya di wilayah Asia Tenggara. Serpihan pemerintahan Melaka itu kemudian disambung oleh Kesultanan Johor selepas kejatuhan Melaka ke tangan pihak Portugis pada tahun 1511. Ketika era kegemilangan Kesultanan Johor, kesultanan itu berjaya diperluaskan dari utara Semenanjung Tanah Melayu, ke timur Sumatera, Singapura, Kepulauan Bangka dan Jambi.

Berdasarkan tetapan rekod sejarah Hikayat Johor tahun 1849, pada tanggal 27 September 1673, Laksamana Johor, Tun Abdul Jamil telah diperintahkan oleh Sultan Abdul Jalil Shah III (Sultan Johor ke-8) untuk membuka penempatan baharu di Sungai Carang, Ulu Riau, dekat Kepulauan Bintan. Penempatan kaum Melayu di tebing Sungai Carang inilah kemudiannya dikenali sebagai Riau Lama. Pada awalnya, kubu dibina untuk melindungi keselamatan Empayar Johor, tetapi kawasan tersebut secara tidak langsung menjadi pusat entrepot yang terkenal sebagai pusat perdagangan dan pelabuhan baharu di Selat Melaka.

Ulu Riau kemudiannya menjadi ibu negeri Johor yang baru ketika era pemerintahan Sultan Johor, Sultan Ibrahim Shah, Johor (Sultan Johor ke-9). Baginda telah memindahkan ibu kota Johor Lama dari Batu Sawar, Kota Tinggi, Johor di Semenanjung Tanah Melayu ke Riau Lama. Kota Batu Sawar telah dihancurkan oleh Kesultanan Jambi pada 4 Oktober 1722. Riau Lama menjadi ibu kota Johor dan empayar jajahannya selama 65 tahun dari tahun 1722 hingga 1787.[1]

Kepentingan Lingga bermula sejak kemahkotaan Sultan Mahmud Shah III (Sultan Johor ke-16) pada tahun 1761. Baginda menempatkan ibu kota Riau Lama, Ulu Riau, Bintan ke Daik, Lingga pada tahun 1788. Pemindahan ini dibuat bagi mengurangkan gangguan dari pihak Belanda. Baginda kemudian meminta bantuan saudara jauhnya Raja Ismail, seorang penguasa di Tempasuk, Kepulauan Borneo (kini Sabah) untuk merancang kempen melawan penjajah Belanda secara sistematik. Kempen ini telah berjaya dan Sultan menghadiahkan hadiah khusus buat mereka.

Era kolonial[sunting | sunting sumber]

Riau-Lingga pada awalnya merupakan sebahagian dari Kesultanan Melaka, dan kemudian Kesultanan Johor-Riau. Pada 1812 Sultan Mahmud Shah III wafat. Dalam sengketa perebutan kuasa yang timbul, pihak Inggeris mendukung putera tertua, Tengku Hussain kerana mempunyai muslihatnya tersendiri, sedangkan pihak Belanda mendukung adik tirinya, Tengku Abdul Rahman. Kesan dari Perjanjian Inggeris-Belanda pada 1824 perluasan kuasa Kesultanan Johor-Riau menjadi dua, di mana Johor Moden berada di bawah pengaruh Inggeris sedangkan Riau-Lingga berada di dalam pengaruh Belanda. Tengku Abdul Rahman ditabalkan menjadi Sultan Lingga-Riau dengan gelaran Sultan Abdul Rahman Muazzam Shah.

Pada 7 Oktober 1857 pemerintah Hindia-Belanda menurunkan Sultan Mahmud IV Muzaffar Shah dari takhtanya. Pada saat itu Sultan sedang bersemayam di Singapura. Sebagai penggantinya diangkat bapa saudaranya, yang menjadi Sultan dengan gelaran Sultan Sulaiman II Badrul Alam Shah.

Jawatan (Yang Dipertuan Muda) yang biasanya dipegang oleh bangsawan dari keturunan Bugis disatukan dengan jabatan raja oleh Sultan Abdul Rahman II Muazzam Shah pada 1899. Kerana tidak ingin menandatangani kontrak yang membatasi kekuasaannya, Sultan Abdul Rahman II Muazzam Shah meninggalkan Pulau Penyengat dan berhijrah ke Singapura. Pemerintah Hindia Belanda menurunkan Sultan Abdul Rahman II Muazzam Shah dari takhtanya 10 Februari 1911 serta memecat Tengku Mahkotanya, Tengku Besar Umar Muazzam Shah. Mereka akhirnya meninggalkan Riau-Lingga buat selama-lamanya dan bersemayam sebagai kerabat bangsawan di Singapura.

Senarai sultan[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Sultan Lingga-Riau
  1. Sultan Abdul Rahman Muazzam Shah (18181832)
  2. Sultan Muhammad II Muazzam Shah (18321835)
  3. Sultan Mahmud IV Muzaffar Shah (18351857)
  4. Sultan Sulaiman II Badrul Alam Shah (18571883)
  5. Sultan Abdul Rahman II Muazzam Shah (18831911)

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Dari Sinilah Kejayaan Melayu Riau Bermula" (dalam bahasa Indonesian). Batam: YouTube. 16 December 2013.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)