The Amazing Awang Khenit

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
The Amazing Awang Khenit
GenreHumor, aksi, animasi
FormatSiri animasi televisyen
Dibangunkan oleh
Sead Studios
PengarahSyamsul Ikram bin Ghazali
Saiful Remy bin Mohd Mokhtar
Pelakon suara
Nur Farhan Noorazman
Shahril Fahmey
Irma Ahmad
Azman Zulkiply
Khairur Rizal Jalani
Aimo
Lagu pembukaanThe Amazing Awang Khenit Intro [1]
Lagu penutupTimang Tinggi-Tinggi oleh Pheelers [2]
Negara asal Malaysia
BahasaBahasa Malaysia
Bahasa Indonesia
Bilangan musim2
Bilangan episod32 (Senarai episod)
Penerbitan
Tempoh siaran11 minit per episod
Syarikat pengedaran
Primeworks Studios (Media Prima)
Penyiaran
Saluran asalTV9 (Musim 1) (2015 - 2018)
TV3 (Musim 2) (2019 - sekarang)
Format gambar1080i HDTV
Siaran asal2015 - sekarang

The Amazing Awang Khenit ("Awang Khenit yang Mengagumkan") merupakan sebuah siri televisyen animasi aksi, fantasi dan komedi[3][4] tahun 2014 dari Malaysia terbitan Sead Studios Sdn Bhd. Siri ini secara ringkasnya mengisahkan tentang seorang budak lelaki bernama Awang yang menjaga keamanan negeri Indrasakti dari ancaman segala bentuk kejahatan.

Pada 23 Mac 2019, animasi Awang Khenit telah kembali dengan musim baharu yang ditayangkan di TV3 pada hari Sabtu, pukul 10.30 pagi dan masa siarannya diubah kepada hari Jumaat, pukul 5 petang. [5]

Sejarah

Pada asalnya, The Amazing Awang Khenit merupakan sebuah treler animasi pendek yang dihasilkan untuk menyertai MSC IPCC anjuran MDEC pada tahun 2011. Treler sepanjang 6 minit yang telah dihasilkan itu merupakan salah satu daripada 20 pemenang anugerah bagi kategori animasi.[6][7] Selepas itu The Amazing Awang Khenit turut dipertandingkan dalam TBS DigiCon6 di Tokyo, Jepun dan telah memenangi tempat ketiga dalam kategori filem dan animasi pendek 2012. [8] Pada tahun 2015, The Amazing Awang Khenit telah dicalonkan untuk kategori Siri Animasi Terbaik di Festival Filem Malaysia Ke-27.[9][10] Pada tahun 2015 juga, siri animasi ini mencatatkan jumlah tontonan sebanyak 2.4 juta setiap minggu. Berdasarkan rekod yang memberangsangkan itu, siri The Amazing Awang Khenit telah menarik minat stesyen tv dari luar dan bermula Januari 2016, siri animasi ini telah ditayangkan di saluran Mediacorp Suria yang berpangkalan di Singapura.

Sinopsis

The Amazing Awang Khenit menceritakan kisah seorang budak lelaki bernama Awang yang tinggal di sebuah negeri bernama Indrasakti. Tubuh badan beliau tidak boleh membesar dan sentiasa bersaiz kerdil sejak berusia sepuluh tahun akibat terkena sumpahan makhluk ganjil yang sering mengganggu keluarganya. Sejak kejadian itu, ayah dan ibunya telah hilang secara misteri. Keseluruhan masyarakat di Indrasakti memanggil Awang dengan gelaran Awang Khenit kerana tubuhnya yang sentiasa kecil dan tidak membesar itu. Namun begitu, Awang mempunyai sifat mulia dan gemar menolong penduduk di Indrasakti.

Lapan tahun kemudian, seorang penjual kain yang buta telah terjatuh ke dalam lubang baja kompos di tengah-tengah bandar Indrasakti. Awang yang gemar menolong telah menghulurkan bantuan sedaya mungkin kepada peniaga tersebut. Terharu atas pertolongan Awang, peniaga yang buta itu telah menghadiahkan sehelai kain ajaib buat Awang. Dengan memakai kain tersebut, Awang telah mendapat satu kuasa luarbiasa iaitu beliau boleh terbang di udara dan kekuatan bersamaan sepuluh orang manusia. Bersama teman rapatnya Badang, mereka bersama menjaga keamanan Indrasakti dari ancaman penjenayah, raksasa dan segala bentuk kejahatan yang mengganggu Indrasakti.

Watak

 • Awang Khenit
 • Badang
 • Puteri Melati
 • Tun Berong
 • Raja Mustafar
 • Seri Bibah
 • Erni Susila

Ringkasan Siri

Musim Episod Tarikh siaran di TV9
Episod pertama Episod terakhir
1 26 11 Oktober 2014 (2014-10-11) 2015 (2015)
Musim Episod Tarikh siaran di TV3
Episod pertama Episod terakhir
2 12 23 Mac 2019 (2019-03-23) 2019

Episod

Musim 1 (2014 - 2015)

No. dalam
siri
No. dalam
musim
Tajuk Sinopsis
1 1 Misteri Puteri Melati Seekor raksasa yang dikenali sebagai "Monster Kedah" telah datang menyerang Inderasakti. Raja Mustafar dan Tun Berong telah meminta bantuan Awang Khenit. Rupa-rupanya Monster Kedah cuma ingin mengajak bermain futsal. Kemudian, Puteri Melati pula telah diculik oleh Si Bongkok. Dengan bantuan Awang Khenit, Si Bongkok berjaya ditangkap dan dipenjarakan.
2 2 Geng Jabai Geng Jabai yang diketuai oleh Jabai Putih telah membuat kacau di Inderasakti dengan merompak Bank Inderasakti. Kemudian, Awang Khenit dan Badang datang membantu dan menewaskan mereka; melalui satu pertandingan menjawab soalan matematik yang dicadangkan oleh Seri Bibah dan Tun Berong.
3 3 Memori Silam Awang termimpikan ibubapanya yang telah hilang sejak 10 tahun dahulu. Dikatakan kedua-dua ibu bapanya telah diculik oleh satu mahkluk misteri dan makhluk itu jugalah yang telah menyumpah Awang menjadi kecil selamanya.
4 4 Angkara Makhluk Jadian (Bahagian 1) Patin Jadian telah membuat kacau di Inderasakti dengan memakan kesemua ikan patin yang berada di sungai. Awang dan Badang pergi menyiasat masalah tersebut dan berjaya menemui Lubuk Patin Jadian dengan bantuan seekor siput ajaib bernama Sir Alex Parkinson. Semasa bertarung, Badang telah terpedaya dengan muslihat Patin Jadian. Akibat memakan muntah Patin Jadian yang dikatakan boleh menambahkan kegagahan, sebaliknya telah menjadikan Badang seorang yang lembut.
5 5 Angkara Makhluk Jadian (Bahagian 2) Awang telah ditugaskan oleh Raja Mustafar untuk mencari Jin Temasik, jin yang berperanan menjadikan Badang gagah suatu ketika dahulu. Tetapi Jin Temasik dikatakan telah berpindah ke planet asing dan tidak dapat dikesan. Lalu Raja Mustafar mengarahkan Awang untuk mencari Tok Kerisik untuk meminta bantuan.
6 6 Angkara Makhluk Jadian (Bahagian 3 - Akhir) Dengan pertolongan Tok Kerisik, Awang akhirnya berjaya menemui Jin Temasik di Planet Kayaban. Berbekalkan produk "Muntah Jin Temasik", akhirnya Badang berjaya dipulihkan semula dari sumpahan Patin Jadian dan kembali menjadi seorang lelaki yang gagah perkasa.
7 7 Makhluk Besi Dari Angkasa Utama Prem dari Planet Hyperkron telah datang ke Indersakti untuk mencari tempat perlindungan dari puak Didikon yang jahat, diketuai oleh Meghetun. Dikatakan Didikon telah menyerang Hyperkron sehingga musnah. Tetapi, rupa-rupanya Utama Prem hanyalah seorang kaki temberang. Meghetun yang diceritakan hanyalah seorang doktor gigi untuk merawat Utama Prem, atau nama sebenarnya Opocot Prem yang mempunyai masalah gigi yang sangat teruk.
8 8 Anugerah Cinta Prestij Tun Berong ingin mencari cinta yang sejati untuk dirinya. Seorang nenek telah berjumpa dengan Tun Berong untuk membantu beliau mencari cinta sejati. Nenek itu telah meminta Tun Berong untuk pergi ke Paya Curiga dan bertemu dengan Sang Cinta. Tun Berong telah meminta pertolongan Awang dan Badang untuk ke Paya Curiga dan menjejaki Sang Cinta. Untuk menjejaki Sang Cinta mereka perlu melepasi beberapa halangan untuk ke Paya Curiga. Mereka perlu menempuhi beberapa ujian yang menguji tentang "memahami perasaan" dan "mewujudkan kepercayaan" untuk melepasi ke Paya Curiga. Tun Berong telah berjaya melepasi kesemua ujian dengan bantuan Awang dan Badang. Akhirnya Tun Berong berjaya juga bertemu dengan Sang Cinta dan kerana kejayaan melepasi semua halangan, Sang Cinta menganugerahkan sebuah cinta sejati kepada Tun Berong. Iaitu cinta kepada kerja.
9 9 The Dendam-Jers Nik Ferry telah menugaskan ejen-ejen yang hebat iaitu Slack Window, Perkasa Nyor, Iron Den dan juga Haikal untuk memujuk Awang Khenit menyertai The Dendam-Jers. The Dendam-Jers merupakan sekumpulan adiwira yang menjadi ejen F.I.E.L.D.S, diketuai oleh Nik Ferry. Akan tetapi cubaan demi cubaan gagal kerana Awang Khenit tidak mahu menyertai kumpulan tersebut.
10 10 Pertarungan Dua Sejoli Seri Bibah mengajak seorang gadis cantik bernama Aisyah untuk berjumpa, namun terdapat persaingan dari seorang lelaki yang merupakan seorang ahli gusti profesional bernama Triple AAA. Triple AAA mengajak Seri Bibah bertarung untuk mendapatkan Aisyah. Seri Bibah berjumpa Awang untuk berlatih supaya dapat mengalahkan Triple AAA. Di hari pertarungan, Seri Bibah berjaya menumbangkan Triple AAA pada pusingan pertama. Pada pusingan kedua, Triple AAA telah mengunakan kuasa hitam untuk memanggil The Lock dan bergabung menjadi Triple Lock. Seri Bibah dikalahkan dan Triple AAA berjaya mendapatkan Aisyah. Namun, rupanya Aisyah sudah gila selama setahun akibat bermain telefon terlalu lama.
11 11 Nostalgia Hutan Hitam Seri yang merupakan seekor serigala jadian telah putus harapan kerana beliau sering di buli oleh masyarakat di indersakti. Lalu Kambala, kawan karib beliau mencadangkan untuk mencuri kain kuning yang diberikan oleh seorang pakcik buta kepada Awang Khenit. Kain itu merupakan selendang mantel yang menjadi punca kekuatan Awang. Namun, rupanya dia telah mencuri tuala mandi Awang dan bukan kain kuasa Awang.
12 12 Oh My Actor Seorang pelakon dari Amerikano bernama Joni Deep telah datang ke Indersakti untuk berjumpa dengan Awang. Joni Deep meminta pertolongan Awang untuk mengajarnya cara-cara menjadi superhero untuk filem beliau yang akan datang. Namun Roberto, ejen Joni Deep rupanya telah tersalah dengar. Joni Deep bukan terpilih untuk menjadi watak hero, namun sebagai watak sambilan sahaja.
13 13 Misi Pendekar Harimau Pendekar Harimau Berantai telah jatuh muflis walaupun asalnya kaya raya apabila menjadi duta Frakees. Kerana terlalu lapar, Pendekar Harimau Berantai bercadang untuk merompak kilang Frakees. Awang cuba menewaskan beliau namun tidak berjaya. Akhirnya, Pendekar Harimau Berantai berjaya memecah masuk ke kilang itu dan terus membaham makanan yang disangkanya Frakees. Namun rupanya Pendekar Harimau Berantai tersilap kilang, iaitu kilang ubat nyamuk dan termakan ubat nyamuk tersebut.
14 14 Dalam Hati Ada Taman Tun Berong telah menaruh cinta beliau kepada Puteri Melati. Suatu hari, Puteri Melati telah mengajak Tun Berong berjumpa, dan hati Tun Berong begitu berbunga-bunga. Tetapi rupa-rupanya, Tun Berong telah dipukau oleh anak murid Kebayan Merah yang telah menyamar menjadi rupa Puteri Melati.
15 15 Derita Kongkang Suci Seekor kongkang telah meminta pertolongan Badang untuk mencari jalan pulang ke tempat asalnya kerana kongkang itu telah hilang ingatan. Dengan bantuan Badang akhirnya kongkang itu sampai jua ke tempat asalnya. Rupa-rupanya kongkang itu merupakan anak murid Kebayan Merah. Kebayan Merah telah menjampinya supaya tidak ingat apa-apa. Ini kerana lelaki-lelaki kacak dari National Biography telah datang untuk mengambil gambar sekitar Indrasakti.
16 16 Kelembai Satu Di Situ Kelembai merupakan seekor raksasa yang boleh menukar apa sahaja benda menjadi batu, telah mencuri artifak misteri dari istana. Artifak itu diserahkan kepada Kak Sally yang diupah oleh Karim, iaitu orang suruhan Megat Tani. Akhirnya, Kelembai ditangkap oleh Awang dan menyesal dengan perbuatan beliau. Lalu, Awang memberi beliau satu perkerjaan yang sesuai dengan kuasa yang ada padanya itu.
17 17 Putera Raja Dan Sham Putera Katak yang berasal dari negeri Tempurung Jaya telah datang ke Inderasakti dengan menumpang sebuah kapal dagang. Niat Putera Katak itu adalah untuk melamar tuan Puteri Melati menjadi isterinya dan memulihkan keadaan asal beliau kepada manusia. Putera Katak mengatakan yang asalnya dia merupakan seorang putera manusia yang kacak, telah disumpah menjadi katak. Tetapi Awang tidak percaya dengan kata-kata Putera Katak itu. Kemudiannya, Puteri Melati menawarkan sebuah banglo kepada Putera Katak jika dia ingin tinggal di Indrasakti. Rupa-rupanya banglo yang dimaksudkan ialah penjara.
18 18 Lubang Puaka Inderasakti digemparkan dengan berita kemunculan sebuah lubang misteri yang puaka. Diceritakan bahawa dalam lubang itu terdapat seekor raksasa besar yang menakutkan. Awang Khenit, Badang, Tun Berong dan Seri Bibah menyiasat lubang misteri itu. Semasa dalam penyiasatan, seorang demi seorang kawan Awang hilang. Awang pun mengambil keputusan untuk masuk kedalam lubang itu. Akhirnya, rahsia Badang, Seri Bibah, Tun Berong dan Erni terbongkar. Rupa-rupanya mereka berlatih bermain permainan video Silat Fighter dan cuba merahsiakan dari Awang kerana Awang terlalu handal bermain permainan komputer tersebut.
19 19 Mesyuarat Gua Megat Tani dan Karim berbincang dan menyiasat latarbelakang Awang sepanjang kehidupannya selepas di sumpah oleh seekor jin yang menghilangkan ibubapa Awang.
20 20 Pendatang Dari Masa Depan Sebuah robot cyborg lelaki dari masa depan yang bernama Kordinator telah dihantar ke Inderasakti untuk mengambil seorang lelaki bernama Din ke masa hadapan. Awang dan Badang cuba menghalang kerana menyangkakan yang Kordinator berniat jahat, namun gagal. Akhirnya Kordinator berjaya juga membawa Din muda ke masa hadapan. Din muda dibawa berjumpa dengan Din masa depan, rupa-rupanya untuk membantunya membasuh pinggan di sebuah kedai makan.
21 21 Keramat Laut Di Teluk Tun Berong telah terjumpa sebiji telur di pantai semasa beliau sedang bersantai-santai. Telur itu rupanya dimiliki oleh seekor naga sakti. Naga tersebut telah berjumpa Tun Berong untuk meminta kembali telurnya tetapi Tun Berong tidak mahu memulangkannya. Lalu, Awang pun datang bersama Badang untuk menyelesaikan masalah tersebut. Sebaliknya, naga itu mengganas. Sehingga tiba-tiba isteri naga itu datang dan memarahi suaminya itu kerana meninggalkan telur yang patut dijaganya itu merata-rata di rumah.Rupa-rupanya telur yang ada pada Tun Berong itu cuma sebuah cederahati yang dilukis seperti telur naga asal.
22 22 Siput Ajaib Kembali Seekor "monster" telah menyerang Inderasakti. Punca "monster" itu menyerang ialah untuk mencari seekor siput bernama Sir Alex Parkinson. Rupa-rupanya "monster" itu hanyalah sebuah sut yang dipakai oleh makhluk asing kecil yang berasal dari negeri Ink Learn. Makhluk itu merupakan ibu kepada Sir Alex Parkinson. Punca ibu Sir Alex Parkinson datang ke Inderasakti ialah untuk membawa Sir Alex Parkinson pulang ke Ink Learn untuk berkahwin di sana.
23 23 Geng Jabai Menganas Geng Jabai telah melarikan diri dari penjara dan membuat kacau sekali lagi di Inderasakti. Kali ini, Geng Jabai telah merompak kedai emas dan telah menculik seorang makcik untuk dijadikan sebagai tebusan. Geng Jabai kemudian melarikan diri ke dalam hutan bersama-sama makcik yang diculik itu. Keesokannya, Geng Jabai pergi bertemu dengan pembeli emas hasil curian mereka namun Awang Khenit pula datang dengan tiba-tiba. Rupa-rupanya emas itu ialah emas tiruan. Hasilnya, Geng Jabai ditangkap dengan pemilik kedai emas tiruan itu sekali.
24 24 Liga Ninja Tuntung 3 ekor tuntung ninja telah datang ke Indersakti untuk bersiar-siar. Semasa mereka sedang berehat, mereka berasa amat lapar dan mengambil keputusan untuk merompak kedai runcit yang ada di Inderasakti tetapi mereka asyik tersilap mencuri barang. Perbuatan mereka itu akhirnya diketahui Awang dan Badang. Setibanya Awang dan Badang di kedai runcit tersebut, mereka bertarung dengan 3 tuntung ninja itu. Namun pertarungan mereka terhenti apabila seorang wanita tiba untuk meminta sewa cangkerang palsu yang dipakai oleh 3 ekor tuntung ninja tersebut. Kerana tidak ada duit, 3 tuntung itu bertindak melarikan diri laju-laju.
25 25 Hadiah Terindah (Bahagian 1) Seri dan Kambala telah meminta pertolongan Awang untuk mencari hadiah hari jadi yang istimewa untuk Sang Lapan. Hadiah istimewa itu begitu misteri dan hanya boleh didapati di sebuah kedai magis yang terletak di atas puncak Gunung Rokan. Dengan bantuan Tok Kerisik, mereka berjaya sampai ke Gunung Rokan dan untuk sampai ke puncak gunung tersebut mereka perlu melepasi 3 jenis halangan.
26 26 Hadiah Terindah (Bahagian 2) Awang, Seri dan Kambala meneruskan perjalanan dan perlahan-lahan mereka berjaya melepasi ketiga-tiga halangan. Akhirnya mereka tiba di puncak Gunung Rokan dan bertemu dengan penjaga kedai magis. Penjaga itu telah memberi sebuah hadiah yang sangat istimewa untuk Sang Lapan. Setibanya mereka bertiga di Hutan Hitam, Seri dan Kambala menyerahkan hadiah itu kepada Sang Lapan. Sang Lapan melihat hadiah itu yang merupakan sepasang kasut yang sangat cantik. Namun tetapi, Sang Lapan begitu marah dan tidak berpuas hati kerana beliau merupakan seekor ular yang tidak berkaki.

Musim 2 (2019)

No. dalam
siri
No. dalam
musim
Tajuk
27 1 Inderasakti TV
28 2 Operasi Lubuk Salak Bahagian 1
29 3 Operasi Lubuk Salak Bahagian 2
30 4 Misteri Mimpi Berong Bahagian 1
31 5 Misteri Mimpi Berong Bahagian 2
32 6 Misteri Mimpi Berong Bahagian 3
33 7 Amarah Si Godam Bahagian 1
34 8 Amarah Si Godam Bahagian 2
35 9 Serangan Mutasi Sungai Bahagian 1
36 10 Serangan Mutasi Sungai Bahagian 2
37 11 Serangan Mutasi Sungai Bahagian 3
38 12 Projek Animasi Mantop!

Rujukan

 1. ^ "The Amazing Awang Khenit Intro 2014". YouTube (seadstudios). Dicapai pada 24 November 2014.
 2. ^ "(Lirik Video) TIMANG TINGGI TINGGI-PHEELERS / OST The Amazing Awang Khenit". YouTube (seadstudios). Dicapai pada 15 December 2015.
 3. ^ "Animated in Malaysia". The Sun Daily. 6 November 2014.
 4. ^ "Media Prima Bhd : Media Prima Television Networks Presents Its Universe of 2014 Innovative, Integrated Offerings". 4 Traders. 8 November 2013.
 5. ^ Hai geng Awang...ramai tanya bila musim baru nak kuar.. Facebook Awang Khenit. Dicapai pada 30 Mac 2019.
 6. ^ "list of winners-tbs digicon and ipcc 2012". MSC Malaysia.
 7. ^ Nizam, Ahamad. "msc ipcc 2011 winner lists". pergh.com.
 8. ^ Azlee, Aizyl. "And they're off to Japan! TBS DigiCon6 Winners Announced". Juice.
 9. ^ "ffm27 best animated series category pleasently surprising". dailyseni.
 10. ^ "mff27-lelaki-harapan-dunia-wins-best-film-fazura-bags-best-actress-trophy". Astro Awani.

Pautan Luar