Mechamato

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
Mechamato
Mechamato.png
Logo siri animasi Mechamato
Genre
PenciptaNizam Razak
Dibangunkan oleh
Animonsta Studios
Ditulis olehAnas Abdul Aziz
PengarahDzubir Mohammed Zakaria
Raja Nukman Raja Mohd Noordin
Pelakon suara
Armand Ezra
Adzlan Nazir
Ielham Iskandar
Marissa Balqis
Syabil Syamin
Lagu pembukaan"Armored Hero Mechamato", ditulis dan digubah oleh Nur Sharmine Md Bakri
Dipersembahkan oleh Nil Cardoso
PenggubahNur Sharmine Md Bakri
Mohd Rizdzuwan Md Jusoh
Negara asalMalaysia
BahasaBahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Bahasa Mandarin,
Bilangan musim3
Bilangan episod26[1]
Penerbitan
PenerbitNizam Razak
PenyuntingDzubir Mohammed Zakaria
Raja Nukman Raja Mohd Noordin
Tempoh siaran21min/episod
Syarikat penerbitan
Animonsta Studios
Syarikat pengedaran
WarnerMedia (Asia-Pasifik, tidak termasuk Jepun)
DreamWorks Animation Television (Asia)
Jetpack Distribution (luar Asia)
Bandai Namco Arts (Jepun)
Penyiaran
Saluran asalCN Cartoon NTWK (2021an–sekarang)
Format gambar1080i (HDTV)
Format audio5.1
Siaran asal4 Disember 2021 (2021-12-04)

Mechamato atau MechAmato, ialah siri animasi Malaysia yang diterbitkan oleh Animonsta Studios, memfokuskan kepada seorang budak lelaki bernama Amato dan rakan robotnya Mechabot, yang melawan robot jahat. Siri animasi ini telah ditayangkan di CN Cartoon NTWK pada 4 Disember 2021. Mechamato ialah sebahagian daripada francais BoBoiBoy.

Ringkasan[sunting | sunting sumber]

Latar[sunting | sunting sumber]

Kota Hilir[sunting | sunting sumber]

Siri animasi Mechamato berlatarkan Kota Hilir, sebuah bandar fiksyen yang diinspirasikan dari Bandar Hilir di Bandaraya Melaka dalam dunia sebenar, yang juga merupakan kampung halaman penciptanya.[2] Ia menampilkan keunikan budaya Malaysia seperti silat, budaya peranakan dan makanan tempatan, tetapi disulami elemen futuristik seperti robot dan kapal angkasa.[3] Binaan bersejarah seperti bangunan The Stadthuys, kapal Mendam Berahi, A Famosa, serta tempat rekreasi seperti Jonker Walk dan jeti pelayaran sungai Melaka pernah muncul dalam siri animasi ini[4].

Plot[sunting | sunting sumber]

Seorang remaja muda yang berani dan baik hati, Amato menjumpai kapal angkasa penjara yang mengandungi robot-robot jahat yang terhempas di Bumi. Salah satu robot itu ialah MechaBot yang mempunyai kebolehan untuk bergabung dan menjadikan objek seharian sebagai alat berteknologi tinggi.

Amato berjaya mengatasi MechaBot dan kini menjadi tuan MechaBot. Sejak itu, MechaBot dan Amato sentiasa bekerjasama untuk mengesan dan menangkap robot-robot jahat.[5]

Watak[sunting | sunting sumber]

Amato / Mechamato
Disuarakan oleh: Armand Ezra[6] (Bahasa Melayu); Alexander Machado[7] (EN); Ayumu Murase[8] (Bahasa Cina)
Seorang budak lelaki yang baik, kreatif dan imaginatif yang menjadi tuan MechaBot selepas dia berjaya mengakali MechaBot.
MechaBot
Disuarakan oleh: Adzlan Nazir[6] (Bahasa Melayu); Alex Teixeira[7] (EN); Yoshitsugu Matsuoka[8] (Bahasa Cina)
Power Sphera yang merupakan robot pemusnah paling berkuasa di galaksi. Ia mempunyai kuasa untuk menggabungkan mana-mana item dengan kuasa Mekanisasinya. Namun, ia perlu mematuhi arahan Amato kerana Amato telah menjadi tuan barunya.
Pian
Disuarakan oleh: Ielham Iskandar[6] (Bahasa Melayu); Katherine Clare Clavelo[7] (EN); Ryoko Shiraishi[8] (Bahasa Cina)
Kawan baik Amato yang sangat kaya dan pencipta yang bijak. Dia seorang sahaja yang memahami lukisan buruk Amato.
Mara
Disuarakan oleh: Marissa Balqis[6] (Bahasa Melayu); Katherine Clare Clavelo[7] (Bahasa Inggeris); Emiri Katō[8] (Bahasa Cina)
Seorang kawan perempuan Amato yang duduk di atas kerusi roda. Dia seorang yang berjiwa seni, dan juga berdikari, berani dan tidak berputus asa. Dia sentiasa membantu Amato dan rakan-rakannya dalam menyelesaikan masalah.
Deep
Disuarakan oleh: Syabil Syamin[6] (Bahasa Melayu); Daniel Cortes[7] (Bahasa Inggeris); Satomi Ōtani[8] (Bahasa Cina)
Kawan Amato yang sentiasa happy-go-lucky. Dia suka bermain permainan dan mempunyai kreativiti yang tinggi, yang lebih tinggi daripada Amato sendiri.
Bula
Bili

Produksi[sunting | sunting sumber]

Mechamato dicipta oleh Animonsta Studios yang terkenal dengan siri BoBoiBoy. Siri ini sendiri adalah prekuel tidak langsung untuk BoBoiBoy apabila watak utama, Amato didedahkan sebagai bapa kepada BoBoiBoy,[9] yang berada di bawah Power Sphera Universe.[10] Idea untuk siri ini muncul pada tahun 2018 apabila Animonsta Studios melontarkan idea mereka kepada Cartoon Network. Studio itu mahukan cerita rakan robot yang mewakili imaginasi kebudak-budakan yang boleh dikaitkan dengan setiap kanak-kanak, seperti membuat kostum robot daripada kotak kadbod.[2] Pencipta Nizam Razak mahu Mechamato memberi inspirasi kepada kanak-kanak untuk membayangkan kemungkinan, menggunakan teknologi secara bertanggungjawab.[11] Dia dan pasukan kreatifnya pada mulanya membayangkan Amato dan MechaBot sebagai duo wira yang menunggang motosikal futuristik dan melawan penjahat super yang lebih besar daripada mereka. Konsep-konsep tersebut telah dilakarkan lima tahun sebelum siri ini dikeluarkan dan ia kelihatan lebih mudah daripada yang ternyata. Berdasarkan konsep awal, rakan animator dan rakan mereka di Jepun, Hong Kong, Singapura dan Perancis memberi maklum balas yang positif.[12]

Amato yang sudah dewasa memakai sut MechaBot, yang menyimpan foto lamanya bersama bayi BoBoiBoy dan satu lagi gambar dia menghantar BoBoiBoy ke stesen kereta api, telah dipaparkan dalam adegan pasca kredit BoBoiBoy Movie 2, dengan studio memberikan petunjuk untuk siri ini. Versi lanjutan episod pertama siri BoBoiBoy juga telah dikeluarkan di saluran YouTube rasmi Monsta pada 14 Mac 2021, menambah adegan baharu Amato menghantar anaknya BoBoiBoy ke stesen kereta api di permulaan episod.[13]

Nama siri ini telah didedahkan seawal 2019 apabila Animonsta Studios mengumumkan siri ini pada video untuk rancangan 2020 mereka.[14] Penampilan pertama siri ini didedahkan pada 8 April 2020 apabila teaser pertama dikeluarkan di saluran YouTube rasmi Monsta.[15]

Media[sunting | sunting sumber]

Filem[sunting | sunting sumber]

Filem siri ini, yang diberi nama "Mechamato Movie", pada asalnya dirancang untuk dikeluarkan pada 2020, tetapi ditunda ke 2021.[16] Treler rasmi telah dikeluarkan pada 1 Januari 2021 untuk tayangan 2021. Filem ini akan diedarkan oleh Astro Shaw.[17] Bagaimanapun, disebabkan ketidaktentuan situasi dan vaksinasi wabak COVID-19, filem tersebut telah ditangguhkan beberapa kali, dari November atau Disember 2020 kepada Mac 2021 kepada Mei atau Jun 2021 dan akhirnya hingga akhir tahun 2021.[18] Bagaimanapun, rancangan untuk mengeluarkan filem ini lebih awal daripada siri animasi dibatalkan kerana pandemik COVID-19 dan siri animasi tersebut telah pun dibangunkan mengikut jadual yang ditetapkan untuk dikeluarkan pada Disember 2021.[19] Filem ini akan dikeluarkan selepas musim pertama siri animasi atau lebih lewat, berdasarkan situasi COVID-19.[20] Pada Mac 2022, pencipta Nizam Razak berkata berikutan perubahan dalam urutan tayangan, jalan cerita akan berubah sedikit berbanding rancangan asal dan yakin mereka boleh mengeluarkan filem itu menjelang 2022, manakala perbincangan dengan pihak pawagam untuk mendapatkan slot terbaik dan tarikh tayangan telah pun bermula.[21]

Siri animasi[sunting | sunting sumber]

Siri animasi, bernama "Mechamato: The Animated Series" diumumkan akan disiarkan di Cartoon Network Asia di bawah WarnerMedia untuk rantau Asia-Pasifik.[10] Ia telah ditayangkan pada 4 Disember 2021, dengan episod sneak peek khas pada 6 November 2021.[22] Walaupun siri ini dikeluarkan sebelum Mechamato Movie, ia adalah sekuel kepada filem tersebut.[19][20] Tema pembukaan bertajuk "Armored Hero Mechamato!", digubah oleh Nur Sharmine Md Bakri dan dibawakan oleh Shah daripada kumpulan indie Modescape untuk versi Melayu dan Nil Cardoso untuk versi Inggeris, yang dirakamkan di AS.[23] Bagi versi Jepun pula, tema pembukaan dinyanyikan oleh Tatsuhiko Yoshida.[24] Siri ini akan tersedia di 21 negara dengan alih suara dalam bahasa Inggeris, Melayu, Indonesia, Kantonis, Vietnam, Mandarin, Tagalog dan Thai untuk negara masing-masing pada 4 Disember 2021.[25] Untuk bahasa Korea, ia akan tersedia mulai 11 Disember 2021 di Korea Selatan[25], manakala untuk bahasa Jepun, ia mula ditayangkan mulai 27 Mac 2022 di Jepun. Pelakon suara untuk versi Jepun telah diumumkan oleh Cartoon Network Japan pada 31 Januari 2021, yang menampilkan Ayumu Murase dan Yoshitsugu Matsuoka.[26]

Untuk luar Asia, Jetpack Distribution telah memperoleh hak seluruh dunia, yang mana ia termasuk musim pertama.[1]

Senarai episod[sunting | sunting sumber]

No.TajukDiarahkan olehDitulis olehTarikh keluaran asal
1"Out of Cone-trol"Hafiz Ashraf Saipul Islam & Dzubir Mohammed ZakariaNizam RazakDisember 4, 2021 (2021-12-04)
Dalam perjalanan ke sekolah, Amato dan MechaBot baru sahaja bertemu dengan robot berbentuk kon bernama Konchos yang telah mengamuk di Kota Hilir.
2"King of the Chill"Dzubir Mohammed Zakaria & Raja Nukman Raja Mohd NoordinAnas Abdul AzizDisember 5, 2021 (2021-12-05)
Apabila Amato, MechaBot, dan Pian pergi ke pantai, robot seperti peti sejuk bernama Sejukku mempunyai keupayaan untuk membekukan seluruh Kota Hilir. Jadi terpulang kepada Amato dan MechaBot untuk menghalangnya.
3"Rubika Defense System"Dzubir Mohammed Zakaria, Hafiz Ashraf Saipul Islam & Raja Nukman Raja Mohd NoordinNizam Razak & Anas Abdul AzizDisember 11, 2021 (2021-12-11)
Selepas menangkap robot seperti angsa bernama Goosar, MechaBot yang telah kehabisan bateri telah dibawa oleh Amato dan Pian ke kapal angkasa yang terhempas di mana mereka perlu berurusan dengan robot gergasi berbentuk kiub bernama Rubika.
4"Amazeey's Labyrinth Challenge"Dzubir Mohammed Zakaria & Raja Nukman Raja Mohd NoordinAnas Abdul AzizDisember 12, 2021 (2021-12-12)
Cikgu Jamie telah diculik oleh robot yang terlalu yakin dan mencabar bernama Amazeey yang telah mengubah seluruh sekolah menjadi labirin, jadi terpulang kepada Amato, MechaBot, Mara dan Deep untuk menyelamatkannya sebelum terlambat.
5"Don't Mess with the Janitor"Hafiz Ashraf Saipul Islam, Dzubir Mohammed Zakaria & Raja Nukman Raja Mohd NoordinNizam RazakDisember 18, 2021 (2021-12-18)
Apabila robot jahat bernama Janitoor merempuh rumah Pian, terkejut dengan keadaannya yang tidak bersih, Pian sedang bersendirian di rumah. Apabila Amato dan MechaBot tiba untuk membantu, MechaBot yang ketakutan menjelaskan bahawa Janitoor ialah salah satu robot paling berbahaya di Penjara Angkasa dan Juara Arena Angkasa lima kali. Dia kini mengejar mereka.
6"Social Media Ninja"Dzubir Mohammed ZakariaNizam RazakDisember 19, 2021 (2021-12-19)
Orang ramai terperangkap dalam gelung masa yang janggal tanpa sebab yang jelas, dan rakaman mereka dikongsi dalam talian. Amato mendapati bahawa Ninjamera, robot jahat licik yang suka menyelinap ke atas orang yang tidak curiga dan merakam mereka dalam saat-saat paling memalukan mereka, adalah pelakunya. Video mangsanya kemudian dikongsi di media sosial. Sebelum lebih ramai orang menjadi mangsa keaiban dalam talian Ninjamera, Amato dan rakannya mesti mencari jalan untuk menjejakinya.
7"The Art Thief"Dzubir Mohammed Zakaria & Raja Nukman Raja Mohd NoordinNizam RazakDisember 25, 2021 (2021-12-25)
Amato telah menyiapkan lukisan ciptaan barunya, lukisan yang tidak dapat difahami oleh sesiapa kecuali Pian. Mereka mendapati dalam perjalanan ke sekolah bahawa Paintasso, robot jahat, telah mencuri karya seni dari sebuah tadika yang dia anggap sebagai karya seni yang menarik. Amato tidak mempunyai pilihan selain mengejar Paintasso apabila dia kembali untuk menculik salah seorang kanak-kanak berbakat untuk menghasilkan lebih banyak lukisan untuknya.
8"Off-Key Karaoke"Dzubir Mohammed Zakaria, Hafiz Ashraf Saipul Islam & Raja Nukman Raja Mohd NoordinNizam RazakDisember 26, 2021 (2021-12-26)
Amato sedang belajar untuk peperiksaannya apabila dia dikejutkan dengan nyanyian yang kuat dan mengerikan di tengah malam. Karok, robot jahat yang disumbat ke dalam Penjara Angkasa kerana menyanyi di dalam Perpustakaan Angkasa, adalah pemilik suara yang mengerikan itu. Setiap malam, nyanyiannya semakin kuat, dan ia mula mengganggu tidur dan pelajaran Amato. Dia mesti menghentikan Karok sebelum dia gagal dalam peperiksaannya akibat robot jahat itu.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b "'Mechamato The Animated Series' arriving on Cartoon Network this December". Television Business International (dalam bahasa Inggeris). 22 September 2020. Dicapai pada 5 Disember 2021.
  2. ^ a b Melanie Chalil (29 November 2021). "Malaysian-made Cartoon Network animation series 'Mechamato' showcases Melaka's charm, diversity (VIDEO)". Malay Mail (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 25 Mac 2022.
  3. ^ Serimah Mohd Sallehuddin (6 Oktober 2021). "Mechamato tembusi 21 negara Asia Pasifik". Berita Harian. Dicapai pada 17 Januari 2022.
  4. ^ "Lah Dekat Jer.. Sini Rupanya Kampung BoBoiBoy". Siakap Keli. April 2022. Dicapai pada 16 Julai 2022.
  5. ^ "Mechamato". Monsta (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 5 Disember 2021.
  6. ^ a b c d e "Pelakon Suara Mechamato didedahkan!". YouTube. 1 Mac 2022. Dicapai pada 1 Mac 2022.
  7. ^ a b c d e "Mechamato English Voice Actor Revealed!". YouTube (dalam bahasa Inggeris). 6 Mac 2022. Dicapai pada 25 Mac 2022.
  8. ^ a b c d e Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan cina tidak disediakan
  9. ^ "Monsta Memperlihatkan Siri Animasi Mechamato Secara Rasmi – Pengembaraan Baharu Buat Power Sphera Universe". Aksiz. 8 April 2020. Dicapai pada 5 Disember 2021.
  10. ^ a b "Cartoon Network Picks-Up Monsta's 'Mechamato' for Asia Pacific". Animation World Network (dalam bahasa Inggeris). 9 Oktober 2020. Dicapai pada 8 Disember 2021.
  11. ^ "Digerati 50 – Animonsta's Nizam Razak is a man of characters". Digital News Asia (dalam bahasa Inggeris). 20 November 2021. Dicapai pada 25 Mac 2022.
  12. ^ Dennis Chua (7 Februari 2022). "#Showbiz: 'Foreign animators had strong faith in Mechamato' - Animonsta Studios". New Straits Times (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 25 Mac 2022.
  13. ^ Hanafis Haris (15 Mac 2021). ""Menangis Weh Scene Tu, Sedih Kena Berpisah" - Ayah BoBoiBoy Akhirnya Muncul, Filem Mechamato Dijangka Tayang Hujung Tahun Ni?". Gempak.com. Dicapai pada 25 Mac 2022.
  14. ^ "MONSTA 2020 - A NEW ERA!". YouTube. 27 Disember 2020. Dicapai pada 5 Disember 2021.
  15. ^ "Mechamato™ Series - Teaser Exclusive First Look TOMORROW! (8.4.2020) #ANewEra". YouTube. 7 April 2021. Dicapai pada 5 Disember 2021.
  16. ^ "'BoBoiBoy Movie 3' due in 2022, after 'Mechamato Movie' in 2021 say Animonsta Studios". The Star (dalam bahasa Inggeris). 15 September 2020. Dicapai pada 5 Disember 2021.
  17. ^ "MECHAMATO MOVIE - OFFICIAL TRAILER [HD]". YouTube. 1 Januari 2021. Dicapai pada 5 Disember 2021.
  18. ^ "Enggan rugi, filem animasi Mechamato tangguh tayangan". Berita Harian. 6 Januari 2021. Dicapai pada 5 Disember 2021.
  19. ^ a b "Mechamato Bakal Mengubah Industri Animasi Tempatan – Kenapa?". Aksiz. 24 November 2020. Dicapai pada 5 Disember 2021.
  20. ^ a b @nizamabdrazak (6 Disember 2021). "In term of timeline, Mechamato series come after Mechamato Movie. Mechamato Movie will focus on Amato's 1st encounter with MechaBot. However, due to the Omicron variant, we are still unsure when we can release Mechamato Movie. After 1st season or maybe even later🙃 #Mechamato" (Tweet) (dalam bahasa Inggeris) – melalui Twitter.
  21. ^ @nizamabdrazak (25 March 2022). "Tayangan Mechamato Movie telah ditunda disebabkan pandemic. Kami menggantikan Mechamato Movie dengan Series S1. Disebabkan perubahan ini, kami perlu mengolah sedikit jalan cerita dalam Mechamato Movie dan ianya melibatkan proses produksi dan perlu mengambil sedikit masa" (Tweet) – melalui Twitter.
  22. ^ "'Mechamato The Animated Series' arriving on Cartoon Network this Disember". Animation Xpress (dalam bahasa Inggeris). 23 September 2020. Dicapai pada 5 Disember 2021.
  23. ^ Aref Omar (3 Disember 2021). "#Showbiz: Empowering kids with creativity". New Straits Times (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 25 Mac 2022.
  24. ^ @MechamatoJP (27 Mac 2022). "#メカアマト OP - 日本語版 🎵 歌 吉田達彦 @tatsuhiko_hiko" (Tweet) (dalam bahasa Jepun) – melalui Twitter.
  25. ^ a b @mechamato (7 Oktober 2021). "Mechamato series officially dubbed into Japanese and Korean on Cartoon Network!🇲🇾🇯🇵🇰🇷 More languages to be added soon!🔊🌏" (Tweet) (dalam bahasa Inggeris) – melalui Twitter.
  26. ^ "カートゥーン スペシャル メカアマト". Cartoon Network Jepun (dalam bahasa Jepun). 31 Januari 2022. Dicapai pada 31 Januari 2022.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]