Senarai lagu sulung peserta Akademi Fantasia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Akademi Fantasia atau lebih dikenali sebagai AF adalah sebuah rancangan televisyen realiti pertama di Malaysia yang memberi peluang kepada pesertanya untuk bersaing dan merebut gelaran juara dalam usaha menempatkan diri dalam industri hiburan. Rancangan ini juga menyediakan tempat belajar yang menggabungkan konsep hiburan dan akademik bagi memudahkan pesertanya menyesuaikan diri. Ia juga dirangka khas menyemai nilai-nilai murni serta memberikan inspirasi dengan memupuk sikap keterbukaan, kebanggaan, keazaman dan melangkaui diri sendiri.

Lagu debut[sunting | sunting sumber]

Menerbitkan sebuah lagu single untuk setiap finalis dan pelajar adalah satu inisiatif yang dibuat oleh Astro untuk membantu bekas-bekas pelajar AF meraih perhatian di dalam industri muzik. Format pertandingan memerlukan setiap finalis yang beraksi di konsert akhir untuk menyanyikan sebuah lagu baru secara live. Untuk itu, produksi membuat kerjasama dengan komposer-komposer baru dan lama dari Malaysia untuk menghasilkan lagu yang sesuai dengan peserta. Proses ini mendapat kerjasama dan perhatian pihak fakulti AF yang dilantik untuk mengajar pelajar-pelajar AF.

Berikut adalah senarai lagu daripada finalis Akademi Fantasia yang pernah dipersembahkan secara langsung di konsert akhir AF.

Judul Lagu Peserta Genre Komposer Musim Kedudukan Pencapaian Album
AIM AJL APM SF MM AE/AME
"Tak Ingin Kehilanganmu" Vince Chong R&B Hadi Hassan / J.Looi 1 Juara Vince
"Dambaan Pilu" Khai Wahi Balada Adnan Abu Hassan / Mohariz Yaakob 1 Naib Juara Menang Dambaan Pilu
"Habis Sudah Umpanku" Azizi Pop Marlin / Loloq 1 ke-3 Azizi
"Kenangan Pahit" Nija Rock Ariana Zubir / Farina 1 ke-4 Evolusi
"Jangan Pura-pura" Liza Ismail Pop / Hip Hop Hadi Hassan / J.Looi 1 ke-5
"Milikku" Zahid Baharuddin R&B/ Hip Hop Cat Farish 2 Juara Dicalonkan EVO 04
"Aku Cinta Kamu" Linda Nanuwil Balada / Pop Ajai / Nurul Wahab 2 Naib Juara
"Haruskah" Adam Pop Ajai 2 ke-3
"Tangisan Dalam Kerinduan" Farah Anuar Balada Adnan Abu Hassan 2 ke-4 Dicalonkan
"Cinta Seorang Teman" Bob Yusrizan Balada Adnan Abu Hassan 2 ke-5
"Kembali Bersama" Kaer Azami R&B Johan Farid Khairuddin 2 ke-6
"Aduh Saliha" Mawi Pop Etnik / Padang Pasir M. Nasir / Loloq 3 Juara Dicalonkan Menang Dicalonkan Menang Menang
"Warkah Berlagu Pilu" Felix Agus Balada Adnan Abu Hassan / Fareez 3 Naib Juara
"Ku Berserah" Amylea Azizan Pop Adnan Abu Hassan 3 ke-3
"Untuk Terakhir Kali" Marsha Londoh Pop Sharon Paul / Mohariz Yaakob 3 ke-4
"Lihatlah" Faizal Ramly Pop M. Nasir / Loloq 4 Juara
"Yang Berlalu Tak Berulang" Lotter P.Edwin Edin Pop Rock Neves 4 Naib Juara
"Aku Saja Yang Tahu" Farhan Azizan R&B Ajai / Fauziah Nawi 4 ke-3
"Gurindam Anak Muda" Haziq Rosebi Tradisional / Inang Ramli Sarip 4 ke-4
"Kini Detiknya" Velvet Aduk Balada Sharon Paul / Ahmad Fedhtri Yahya 4 ke-5
"Persis Mutiara" Mila Jirin Balada Ajai / Loloq 5 Juara
"Sinar Cintamu" Ebi Kornelis Balada M. Nasir /Loloq 5 Naib Juara
"Bila Mati Cinta Terhenti" Aswad Pop Razman Riza / Loloq 5 ke-3
"Cinta Di Lautan Lalang" Heliza Helmi Pop Aidit Alfian / Loloq 5 ke-4
"Demam" Candy Clement Pop Rock Edry Abdul Halim 5 ke-5
"Aku Stacy" Stacy Pop Intan Norul Azlin/ Layla Ismail 6 Juara Dicalonkan Menang
"Hanya Sandiwara" Riz Zaizizi Pop Ajai 6 Naib Juara
"Ada Untukmu" Nubhan Ahamad Balada Zety Akmar / Abie Abdullah 6 ke-3 Dicalonkan
"Paling Terindah" Toi Pop 6 ke-4
"Kalut Lagi Mengarut" Nadia Hasnan Rock 6 ke-5
"Masih Jelas" Hafiz Suip Pop Aidit Alfian / Ad Samad 7 Juara Dicalonkan Dicalonkan Menang Masih Jelas
"Toksik" Aril Pilus Pop / Hip Hop Alim / Shazee Ishak / Nurfatima 7 Naib Juara
"Bengang" Akim Ahmad Pop Rock Amir / Sheikh Qalam 7 ke-3 Dicalonkan Menang
"Ya Papa" Yazid Pop Rock Taja / Hairul Anuar Harun 7 ke-4
"Bisikan...Godaan" Isma Pop Zulkifli Majid (Aiman) 7 ke-5
"Kebahagiaan Dalam Perpisahan" Shahir Zawawi Balada Edry Abdul Halim 8 Juara Dicalonkan Dicalonkan Menang AF8 Hits
"Ku Ada Kamu" Adira Suhaimi Pop Edry Abdul Halim 8 Naib Juara Dicalonkan Menang
"Kenapa" Daus Eli Pop / Funk Edry Abdul Halim 8 ke-3
"RSVP" Maulana Mohamed Jazz Edry Abdul Halim 8 ke-4
"VIP" Iwan Chew Pop Edry Abdul Halim 8 ke-5
"Cinta Teragung" Hazama Azmi Pop Rock Kuncidemak / Rafiq Bakar 9 Juara Dicalonkan Bintang AF9
"Sisa Kisah Kita" Lena Hadir Pop Rock Kuncidemak / Dayah Bakar 9 Naib Juara
"Menangis Lagi" Fina Jebat Balada Edrie Hashim 9 ke-3
"Niskala" Azri Abdullah Pop Rock Omar K / Zel Firdhaus 9 ke-4
"Sepasang Sayap" Faizul Sany Pop / Folk Amir Jahari 10 Juara Dicalonkan AF2013
"Hentian Terakhir" Azhael (Duo) Pop Damien Mikhail / Altimet 10 Naib Juara
"Sesaat Untukku" Amira Othman Balada Keroz Nazri / Erda EE 10 ke-3
"Percayalah" Indah Ruhaila Balada Zulkifli Majid (Aiman) / Mohd Atlas 10 ke-4 Dicalonkan
"Katakan Saja" Nabila Razali Pop Zul Mahat / Habsah Khamis 10 ke-5
"Mimpi" Aisyah Aziz R&B / Soul Faizal Tahir / Omar K 10 ke-6 Menang
"Di Pintumu" Firman Bansir Pop Rock M. Nasir 11 Juara AF2014 Hits
"Without You" Aman Aziz Pop Awi Rafael 11 Naib Juara
"Kembalikan Semula" Ewal Balada DJ Fuzz / Adeeb Nahar 11 ke-3
"Pertama Kali" Nuha Pop Nuha 11 ke-4
"Hati" Adel Joyce Balada Kuncidemak 11 ke-5
"Kisah Dua Muka" Sufi Rashid Pop Rock Sufi Rashid 12 Juara AF2015
"Hidup Dalam Mati" Syamel Pop Syamel 12 Naib Juara
"Diam Saja" Bila Pop Edry Abdul Halim 12 ke-3
"Hanya Kamu" Sharul Pop Aiman 12 ke-4

Diskografi[sunting | sunting sumber]

Album Kompilasi Artis AF[sunting | sunting sumber]

Setiap musim astro menerbitkan album kompilasi yang memuatkan lagu-lagu nyanyian peserta AF. Dengan penghasilan lagu-lagu baru untuk konsert akhir, maka tradisi ini diteruskan hingga musim terbaru dengan penambahan lagu bonus untuk pelajar yang gagal mara ke peringkat akhir.

AF7 tidak menerbitkan album kompilasi khas memandangkan kesemua lagu-lagu baru finalis dimuatkan sebagai lagu-lagu bonus ke dalam album solo Hafiz Suip yang berjudul Masih Jelas. Manakala untuk AF4, AF6, AF5 dan AF2016 pula pihak Astro tidak menerbitkan sebarang album kompilasi.

Album Kompilasi Rakaman Konsert[sunting | sunting sumber]

  • Best of Zahid Acunnya!
  • Best of Farah Breep! Breep!
  • Best of Mawi World!
  • Best of Felix Susah-Susah Aja!
  • Best of Yazer Rock Steady!
  • Best of Faizal Senyum Sokmo!
  • Best of Farhan
  • Best of Lotter
  • Best of Velvet
  • Best of Mila Wazzup Wazzup!
  • Best of Stacy

Album Kompilasi Raya[sunting | sunting sumber]

Astro juga menerbitkan album istimewa edisi perayaan bagi memeriahkan industri.

Pencapaian[sunting | sunting sumber]

Malaysian Book of Records

  • Rancangan nyanyian televisyen paling lama disiarkan.

(2003-2017)