Senarai lagu sulung peserta Akademi Fantasia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Akademi Fantasia atau lebih dikenali sebagai AF adalah sebuah rancangan televisyen realiti pertama di Malaysia yang memberi peluang kepada pesertanya untuk bersaing dan merebut gelaran juara dalam usaha menempatkan diri dalam industri hiburan. Rancangan ini juga menyediakan tempat belajar yang menggabungkan konsep hiburan dan akademik bagi memudahkan pesertanya menyesuaikan diri. Ia juga dirangka khas menyemai nilai-nilai murni serta memberikan inspirasi dengan memupuk sikap keterbukaan, kebanggaan, keazaman dan melangkaui diri sendiri.

Akademi Fantasia
Logo Akademi Fantasia 2013.jpg
Berdasarkan daripada
La Academia
FormatRancangan Nyanyian
Realiti TV
PenciptaFrancel Diaz Lenero
Daniel Ortiz
PengacaraDato' Aznil Haji Nawawi
(Musim 1-5,9)
Dato' AC Mizal
(Musim 6-7)
Jimmy Shanley
(Musim 8)
Sarimah Ibrahim
(Musim 8)
Zizan Razak
(Musim 10-13)
Faizal Ismail
(Musim 11-12)
Alif Satar
(Musim 13)
JuriFauziah Ahmad Daud (5, 6 & 9)

Hattan (5 & 9) Adlin Aman Ramlie (4, 7 & 8) Aznil Nawawi (8) Edrie Hashim (7) Khadijah Ibrahim (7) Ning Baizura (6) Fauziah Latiff (5) Kudsia Kahar (1 - 3) Edry Abdul Halim (10) Sharifah Amani (10) Roslan Aziz (10) Ramli M.S. (11, 12 & 13) Raja Azura (11) Rozita Che Wan (12)

AC Mizal (13)
Lagu pembukaan"Menuju Puncak" nyanyian Pelajar AF
Lagu penutup"Menuju Puncak" nyanyian Pelajar AF
PenggubahAubrey Suwito
Negara asalMexico Mexico
Malaysia Malaysia
Bilangan musim13
Penerbitan
Tempoh siaran3 jam
Penyiaran
Saluran asalAstro Ria
Siaran asal14 Jun 2003 – 9 Oktober 2016

Lagu debut[sunting | sunting sumber]

Menerbitkan sebuah lagu single untuk setiap finalis dan pelajar adalah satu inisiatif yang dibuat oleh Astro untuk membantu bekas-bekas pelajar AF meraih perhatian di dalam industri muzik. Format pertandingan memerlukan setiap finalis yang beraksi di konsert akhir untuk menyanyikan sebuah lagu baru secara live. Untuk itu, produksi membuat kerjasama dengan komposer-komposer baru dan lama dari Malaysia untuk menghasilkan lagu yang sesuai dengan peserta. Proses ini mendapat kerjasama dan perhatian pihak fakulti AF yang dilantik untuk mengajar pelajar-pelajar AF.

Berikut adalah senarai lagu daripada finalis Akademi Fantasia yang pernah dipersembahkan secara langsung di konsert akhir AF.

Judul Lagu Peserta Genre Komposer Musim Kedudukan Pencapaian Album
AIM AJL APM SF MM AE/AME
"Tak Ingin Kehilanganmu" Vince Chong R&B Hadi Hassan / J.Looi 1 Juara Vince
"Dambaan Pilu" Khai Wahi Balada Adnan Abu Hassan / Mohariz Yaakob 1 Naib Juara Menang Dambaan Pilu
"Habis Sudah Umpanku" Azizi Pop Marlin / Loloq 1 ke-3 Azizi
"Kenangan Pahit" Nija Rock Ariana Zubir / Farina 1 ke-4 Evolusi
"Jangan Pura-pura" Liza Ismail Pop / Hip Hop Hadi Hassan / J.Looi 1 ke-5
"Milikku" Zahid Baharuddin R&B/ Hip Hop Cat Farish 2 Juara Dicalonkan EVO 04
"Aku Cinta Kamu" Linda Nanuwil Balada / Pop Ajai / Nurul Wahab 2 Naib Juara
"Haruskah" Adam Pop Ajai 2 ke-3
"Tangisan Dalam Kerinduan" Farah Anuar Balada Adnan Abu Hassan 2 ke-4 Dicalonkan
"Cinta Seorang Teman" Bob Yusrizan Balada Adnan Abu Hassan 2 ke-5
"Kembali Bersama" Kaer Azami R&B Johan Farid Khairuddin 2 ke-6
"Aduh Saliha" Mawi Pop Etnik / Padang Pasir M. Nasir / Loloq 3 Juara Dicalonkan Menang Dicalonkan Menang Menang
"Warkah Berlagu Pilu" Felix Agus Balada Adnan Abu Hassan / Fareez 3 Naib Juara
"Ku Berserah" Amylea Azizan Pop Adnan Abu Hassan 3 ke-3
"Untuk Terakhir Kali" Marsha Londoh Pop Sharon Paul / Mohariz Yaakob 3 ke-4
"Lihatlah" Faizal Ramly Pop M. Nasir / Loloq 4 Juara
"Yang Berlalu Tak Berulang" Lotter P.Edwin Edin Pop Rock Neves 4 Naib Juara
"Aku Saja Yang Tahu" Farhan Azizan R&B Ajai / Fauziah Nawi 4 ke-3
"Gurindam Anak Muda" Haziq Rosebi Tradisional / Inang Ramli Sarip 4 ke-4
"Kini Detiknya" Velvet Aduk Balada Sharon Paul / Ahmad Fedhtri Yahya 4 ke-5
"Persis Mutiara" Mila Jirin Balada Ajai / Loloq 5 Juara
"Sinar Cintamu" Ebi Kornelis Balada M. Nasir /Loloq 5 Naib Juara
"Bila Mati Cinta Terhenti" Aswad Pop Razman Riza / Loloq 5 ke-3
"Cinta Di Lautan Lalang" Heliza Helmi Pop Aidit Alfian / Loloq 5 ke-4
"Demam" Candy Clement Pop Rock Edry Abdul Halim 5 ke-5
"Aku Stacy" Stacy Pop Intan Norul Azlin/ Layla Ismail 6 Juara Dicalonkan Menang
"Hanya Sandiwara" Riz Zaizizi Pop Ajai 6 Naib Juara
"Ada Untukmu" Nubhan Ahamad Balada Zety Akmar / Abie Abdullah 6 ke-3 Dicalonkan
"Paling Terindah" Toi Pop 6 ke-4
"Kalut Lagi Mengarut" Nadia Hasnan Rock 6 ke-5
"Masih Jelas" Hafiz Suip Pop Aidit Alfian / Ad Samad 7 Juara Dicalonkan Dicalonkan Menang Masih Jelas
"Toksik" Aril Pilus Pop / Hip Hop Alim / Shazee Ishak / Nurfatima 7 Naib Juara
"Bengang" Akim Ahmad Pop Rock Amir / Sheikh Qalam 7 ke-3 Dicalonkan Menang
"Ya Papa" Yazid Pop Rock Taja / Hairul Anuar Harun 7 ke-4
"Bisikan...Godaan" Isma Pop Zulkifli Majid (Aiman) 7 ke-5
"Kebahagiaan Dalam Perpisahan" Shahir Zawawi Balada Edry Abdul Halim 8 Juara Dicalonkan Dicalonkan Menang AF8 Hits
"Ku Ada Kamu" Adira Suhaimi Pop Edry Abdul Halim 8 Naib Juara Dicalonkan Menang
"Kenapa" Daus Eli Pop / Funk Edry Abdul Halim 8 ke-3
"RSVP" Maulana Mohamed Jazz Edry Abdul Halim 8 ke-4
"VIP" Iwan Chew Pop Edry Abdul Halim 8 ke-5
"Cinta Teragung" Hazama Azmi Pop Rock Kuncidemak / Rafiq Bakar 9 Juara Dicalonkan Bintang AF9
"Sisa Kisah Kita" Lena Hadir Pop Rock Kuncidemak / Dayah Bakar 9 Naib Juara
"Menangis Lagi" Fina Jebat Balada Edrie Hashim 9 ke-3
"Niskala" Azri Abdullah Pop Rock Omar K / Zel Firdhaus 9 ke-4
"Sepasang Sayap" Faizul Sany Pop / Folk Amir Jahari 10 Juara Dicalonkan AF2013
"Hentian Terakhir" Azhael (Duo) Pop Damien Mikhail / Altimet 10 Naib Juara
"Sesaat Untukku" Amira Othman Balada Keroz Nazri / Erda EE 10 ke-3
"Percayalah" Indah Ruhaila Balada Zulkifli Majid (Aiman) / Mohd Atlas 10 ke-4 Dicalonkan
"Katakan Saja" Nabila Razali Pop Zul Mahat / Habsah Khamis 10 ke-5
"Mimpi" Aisyah Aziz R&B / Soul Faizal Tahir / Omar K 10 ke-6 Menang
"Di Pintumu" Firman Bansir Pop Rock M. Nasir 11 Juara AF2014 Hits
"Without You" Aman Aziz Pop Awi Rafael 11 Naib Juara
"Kembalikan Semula" Ewal Balada DJ Fuzz / Adeeb Nahar 11 ke-3
"Pertama Kali" Nuha Pop Nuha 11 ke-4
"Hati" Adel Joyce Balada Kuncidemak 11 ke-5
"Kisah Dua Muka" Sufi Rashid Pop Rock Sufi Rashid 12 Juara AF2015
"Hidup Dalam Mati" Syamel Pop Syamel 12 Naib Juara
"Diam Saja" Bila Pop Edry Abdul Halim 12 ke-3
"Hanya Kamu" Sharul Pop Aiman 12 ke-4

Diskografi[sunting | sunting sumber]

Album Kompilasi Artis AF[sunting | sunting sumber]

Setiap musim Astro menerbitkan album kompilasi yang memuatkan lagu-lagu nyanyian peserta AF. Dengan penghasilan lagu-lagu baru untuk konsert akhir, maka tradisi ini diteruskan hingga musim terbaru dengan penambahan lagu bonus untuk pelajar yang gagal mara ke peringkat akhir.

Tahun Album Label
2004 Evolusi Maestro Records
EVO 04
2005 EVO 05
2010 AF8 Hits Astro Entertainment
2011 Bintang AF9
2013 AF2013
2014 AF2014 Hits
2015 Hits AF2015
  • AF7 tidak menerbitkan album kompilasi khas memandangkan kesemua lagu-lagu baru finalis dimuatkan sebagai lagu-lagu bonus ke dalam album solo Hafiz Suip yang berjudul Masih Jelas. Manakala untuk AF4, AF5, AF6 dan AF2016 pula pihak Astro tidak menerbitkan sebarang album kompilasi.

Album pertama Juara AF[sunting | sunting sumber]

Tahun Album Juara Label
2004 Vince Vince AF1 Maestro Records
2005 Wo! Zahid AF2
Yang Tercinta Mawi AF3
2007 Lihatlah Faizal AF4
Persis Mutiara Mila AF5
2009 Aku Stacy Stacy AF6
Masih Jelas Hafiz AF7 Astro Entertainment
2012 Shahir Shahir AF8
2013 Penglipurlara Hazama AF9
2015 Faizul Sany Faizul AF2013
2015 Kau Yang Satu Firman AF2014

Trivia[sunting | sunting sumber]

  • Stacy merupakan juara AF terakhir yang sempat merakamkan album bersama Maestro Records sebelum syarikat tersebut ditutup secara rasminya pada 31 Mac 2009. Bermula 1 April 2009, Astro Entertainment Sdn Bhd (AESB) mengambil alih untuk menguruskan artis-artis Akademi Fantasia dan artis lain yang berada di naungan pihak Maestro sebelum ini.[1]

Album studio alumni AF[sunting | sunting sumber]

Tahun Album Artis Label
2004 Dambaan Pilu Khai AF1 Maestro Records
Kau Duniaku Azizi AF1
2005 Jika Kau Kekasih Linda AF2
Antara Dua Farah AF2
2006 Hantaran Hati Bob AF2
Mahkota Jiwaku Zarina AF2
Aku Pencintamu Felix AF3
2009 Selepas 3 Amylea AF3
Bermula Semula Riz AF6

Album Kompilasi Rakaman Konsert[sunting | sunting sumber]

Tahun Album Label
2004 Best of Zahid Acunnya! Maestro Records
Best of Farah Breep! Breep!
2005 Best of Mawi World!
Best of Felix Susah-Susah Aja!
Best of Yazer Rock Steady!
2006 Best of Faizal Senyum Sokmo!
Best of Farhan
Best of Lotter
Best of Velvet
2007 The Best Of Mila Wazzup Wazzup!
2008 Best Of Stacy

Album Kompilasi Raya[sunting | sunting sumber]

Astro juga menerbitkan album istimewa edisi perayaan bagi memeriahkan industri.

Tahun Tajuk Label
2005 Salam Raya AF3 Maestro Records
2006 Salam Raya AF1 & AF4

Pencapaian[sunting | sunting sumber]

Tahun Anugerah Catatan
2017 Malaysian Book of Records Rancangan nyanyian televisyen paling lama disiarkan.

(2003-2017)

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Siti Azira Abd. Aziz (29 Mac 2009).[1] mstar. Dicapai 29 Mac 2009.