Senarai persatuan di Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Berikut merupakan senarai persatuan-persatuan yang terdapat di Malaysia.

Agama

Buddha

  1. Persatuan Belia Buddhist Malaysia

Hindu

  1. Majlis Belia Hindu Malaysia

Islam

  1. Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM)
  2. Jamaah Islah Malaysia (JIM)
  3. Pertubuhan IKRAM Malaysia http://ikram.org.my/v2/
  4. IKRAM Siswa Nasional http://www.ikramsiswa.com/
  5. Lembaga Kebajikan Perempuan Islam Selangor (LKPIS) [1]
  6. Majlis Dakwah India Muslim Malaysia (MIM) [1]
  7. Majlis Ayahanda-Ayahanda Perak (M.A.A.P)
  8. Pergerakan Belia India Muslim
  9. Pergerakan Puteri Islam Malaysia
  10. Persatuan Belia Islam Nasional
  11. Persatuan Cina Muslim Malaysia (MACMA) [1]
  12. Persatuan Dakwah Islamiah dan Kebajikan Saudara Baru India SeMalaya (Al-Hidayah) [1]
  13. Persatuan Darul Fitrah Malaysia [1]
  14. Persatuan Ikhwan AlKhidmah Selangor dan Kuala Lumpur [1]
  15. Persatuan Institusi Tahfiz Al Quran Negeri Selangor [1]
  16. Persatuan Imam-Imam, Pegawai Masjid dan Penolong Pendaftar Nikah Negeri Selangor (PIMPINAN) [1]
  17. Persatuan Kebajikan dan Pendidikan Islam Selangor (PEPIAS) [1]
  18. Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia
  19. Persatuan Pengguna Islam Malaysia [1]
  20. Pertubuhan Usahawan Islamiah Malaysia (USAMIAH MALAYSIA)
  21. Persatuan Seruan Islam Wilayah Persekutuan dan Selangor (Jami'iyah) [1]
  22. Persatuan Ulama Malaysia
  23. Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah Malaysia (PEKIDA)
  24. Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (PERKIM) [1]
  25. Pertubuhan Belia Warisan dan Integrasi Rakyat
  26. Unit Muballighat Jais [1]
  27. Wadah Kecerdasan Umat Malaysia (WADAH) [1]
  28. Inspirasi Muhibah India Muslim Malaysia (IMIM)
  29. Pertubuhan Anak Anak Melayu Malaysia 9 [1]
  30. Majlis Sunnah Malaysia [1]
  31. Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA)
  32. Persatuan Perubatan Islam Ruqyah Syar'iyyah Bahagian Bintulu (Ruqyah Syar'iyyah Sarawak)
  33. Pertubuhan Kebajikan Nasionalis Insan Jalinan Akrab Malaysia (NINJA Society Malaysia)

Kristian

  1. Persatuan Pemuda Kristian (YMCA)

Protestan

  1. Persaudaraan Belia Methodist Malaysia

Sikh

  1. Persatuan Belia Sikh Malaysia

Alam sekitar

  1. Persatuan Pencinta Alam Malaysia
  2. Pertubuhan Sahabat Alam Sekitar Malaysia (SAS)

Belia

  1. Briged Putera Malaysia
  2. Brigade Puteri Malaysia
  3. Gerakan Belia 4B Malaysia
  4. Gerakan Belia Bersatu Malaysia
  5. Junior Chamber Malaysia
  6. Majlis Belia Felda Malaysia
  7. Majlis Belia Negeri Perlis
  8. Majlis Belia Negeri Kedah
  9. Majlis Belia Negeri Pulau Pinang
  10. Majlis Belia Negeri Perak
  11. Majlis Belia Selangor
  12. Majlis Belia Negeri Sembilan
  13. Majlis Belia Negeri Johor
  14. Majlis Belia Negeri Pahang
  15. Majlis Belia Negeri Terengganu
  16. Majlis Belia Negeri Kelantan
  17. Majlis Belia Sabah
  18. Majlis Belia Wilayah Persekutuan
  19. Majlis Gabungan Belia Melaka
  20. Pergerakan Pemuda Malaysia
  21. Persatuan Asrama Belia Malaysia
  22. Persatuan Belia Generasi Prihatin Felda Cerul, Kemaman, Terengganu
  23. Persatuan Kelab-Kelab Belia Malaysia (MAYC)
  24. Pertubuhan Belia Kebangsaan Bersatu Sarawak (SABERKAS)
  25. Pertubuhan Belia Warisan dan Integrasi Rakyat (PERWIRA)

Hiburan dan seni budaya

  1. Badan Budaya Negeri Kelantan [2]
  2. Majlis Teater Negeri Kelantan [2]
  3. Persatuan Anak Seni Ucok Tara Kelantan (KASUT) [2]
  4. Persatuan Angkatan Seniman Muda Wang Kembang Darul Naim (ASWADA) [2]
  5. Persatuan Dikir Barat Negeri Kelantan (PENDIKIR) [2]
  6. Persatuan Industri Rakaman Malaysia
  7. Persatuan Seniman Kelantan [2]
  8. Persatuan Seniman Malaysia
  9. Gabungan Persatuan Pelukis SeMalaysia
  10. Persatuan Pelukis Perak
  11. Angkatan Pelukis Kedah
  12. Persatuan Pereka Bumiputra Kuala Lumpur dan Selangor (BDA)

Kaum

Cina

  1. Dong Jiao Zong
  2. Persatuan Belia Xiang Lian Malaysia

Dayak

  1. Persatuan Dayak Miri (Dayak Association Miri) [DAM]

India

  1. Majlis Kelab Belia Belia Tamil Malaysia (KBBT)
  2. Majlis Kelab Belia India Malaysia

Kenyah

  1. Persatuan Kebangsaan Kenyah Sarawak

Melayu

  1. Gabungan Pelajar Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS)
  2. Persatuan Kebangsaan Melayu Tawau
  3. Persatuan Melayu Perak
  4. Persatuan Melayu Pulau Pinang (PEMENANG)

Thai

  1. Persatuan Belia Thai Malaysia

Kenderaan

  1. Persatuan Superbikers Malaysia

Kerabat Diraja

  1. Pertubuhan Paduka Cik Siti Wan Kembang Malaysia,Kerabat Draja Kelantan
  2. Pertubuhan Kerabat Raja Jembal Kelantan
  3. Pertubuhan Warisan Kerabat Long Gaffar
  4. Pertubuhan Kerabat Diraja Kelantan
  5. Pertubuhan Kerabat Draja Kelantan Al-Muhammadi
  6. Persatuan Kerabat Diraja Kedah

Komunikasi

  1. Malaysian Amateur Radio Transmitters' Society (MARTS)
    Lihat Senarai persatuan radio amatur di Malaysia
  2. Persatuan Wireless Johor

Pakaian seragam

  1. Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia
  2. Persatuan Pandu Puteri Malaysia
  3. Persekutuan Pengakap Malaysia
  4. St. John Ambulans Malaysia
  5. Persatuan Bantuan Masyarakat Malaysia

Pelukis

  1. Persatuan Pelukis Malaysia
  2. Persatuan Senilukis Kelantan (PESENI) [2]
  3. Gabungan Persatuan Pelukis SeMalaysia
  4. Persatuan Pelukis Perak
  5. Angkatan Pelukis Kedah
  6. Persatuan Seni Rupa Malaysia
  7. Angkatan Pelukis Se Malaysia (APS)

Pengguna

  1. Gabungan Persatuan-persatuan Pengguna Malaysia
  2. Persatuan Perlindungan Pengguna Malaysia

Penterjemah

  1. Persatuan Penterjemah Malaysia

Penulis, sastera dan bahasa

  1. Gabungan Penulis Muda Kelantan [2]
  2. Gabungan Persatuan Penulis Nasional
  3. Gabungan Persatuan Penulis Sarawak
  4. Persatuan Bahasa dan Sastera Sarawak
  5. Persatuan Bahasa Melayu Universiti Malaya
  6. Persatuan Karyawan Perak
  7. Persatuan Karyawan Sarawak
  8. Persatuan Kebajikan Penulis Muda Selangor
  9. Persatuan Linguistik Malaysia
  10. Persatuan Penulis Budiman
  11. Persatuan Penulis Johor
  12. Persatuan Penulis Melaka
  13. Persatuan Penulis Kelantan
  14. Persatuan Penulis Kuala Lumpur
  15. Persatuan Penulis Nasional Malaysia
  16. Persatuan Penulis Negeri Pulau Pinang
  17. Persatuan Penulis Negeri Sembilan
  18. Persatuan Penulis Perlis
  19. Persatuan Penulis Sarawak
  20. Persatuan Penulis Selangor
  21. Persatuan Penulis Skrin Malaysia
  22. Persatuan Penulis Utara Sarawak
  23. Persatuan Penulis Wilayah Persekutuan Labuan
  24. Persatuan Penulis-Penulis Kelantan (PPK) [2]
  25. Persatuan Sasterawan Terengganu
  26. Persatuan Seniman dan Penulis Kelantan (PUSPA) [2]
  27. Persatuan Penulis Cina Kuching (PPCK)

Perubatan

  1. Persatuan Naturopatik Tradisional Cina Malaysia
  2. Persekutuan Persatuan Tabib Perubatan Tradisional Cina dan Akupunktur Malaysia
  3. Pertubuhan Pengusaha Perubatan Tradisional Negeri Pahang Darul Makmur
  4. Persatuan Kejuruteraan Tissu Malaysia

Sukan

Bola sepak

  1. Persatuan Bola Sepak Malaysia
  2. Persatuan Bola Sepak Melayu Malaysia
  3. ATM FA
  4. Betaria FC
  5. DRB Hicom FC
  6. DYS FC
  7. Felcra FC
  8. Felda United FC
  9. Hanelang FC
  10. Harimau Muda
  11. Harimau Muda A
  12. Harimau Muda B
  13. Harimau Muda C
  14. Hulu Langat FC
  15. Ipoh FA
  16. Jenderata FC
  17. Johor Darul Ta'zim F.C.
  18. Johor Darul Ta'zim II FC
  19. Johor Darul Ta'zim III FC
  20. KDMM FC
  21. Kedah FA
  22. Kedah United
  23. Kelab Bolasepak Staf Universiti Sains Malaysia
  24. Kelantan FA
  25. Kelantan FC
  26. Kuala Lumpur FA
  27. Kuala Muda Naza FC
  28. Kuantan FA
  29. Kuching FA
  30. Kuching FC
  31. Majlis Perbandaran Muar FC
  32. MBJB FC
  33. Megah Murni FC
  34. Melaka United F.C.
  35. MISC-MIFA
  36. MOF FC
  37. MPPJ FC
  38. NS Matrix FC
  39. Pahang FC
  40. PBAPP FC
  41. PBMM FC
  42. PDRM FA
  43. Penjara FC
  44. Perak FA
  45. Perlis FA
  46. Persatuan Bola Sepak Melayu Kedah
  47. Persatuan Bolasepak Melayu Selangor
  48. Petaling Jaya Rangers F.C.
  49. PKNP FC
  50. PKNS FC
  51. PLUS FC
  52. Proton FC
  53. Pulau Pinang FA
  54. Real Mulia FC
  55. Sabah FA
  56. SAMB FC
  57. Sarawak FA
  58. SDMS Kepala Batas FC
  59. Selangor FA
  60. Shahzan Muda FC
  61. Sime Darby F.C.
  62. SPA FC
  63. Sungai Ara FC
  64. T-Team FC
  65. Terengganu FA
  66. Terengganu FC II
  67. UiTM FC
  68. UKM FC
  69. UPB-MyTeam
  70. Young Fighters FC

Kembara

  1. Persatuan Kembara Malaysia

Layang-layang dan wau

  1. Persatuan Peminat, Pemain dan Pembuat Wau/Layang-Layang Negeri Kelantan (PELAYANG) [2]

Seni mempertahankan diri

Silat

  1. Gabungan Seni Silat Negeri Kelantan [2]
  2. Persatuan Pencak Silat Pendekar Ulung Malaysia [2]
  3. Persatuan Seni Silat Terlak Empat Kelantan [2]
  4. Pertubuhan Seni Silat Pusaka Gayong (Malaysia) [2]
  5. Silat Cekak Malaysia
  6. Pertubuhan Seni Silat Selendang Merah Malaysia
  7. Persatuan Silat Kalimah Malaysia[2]
  8. Silat Lincah Malaysia

Veteran

  1. Persatuan Bekas Pasukan Keselamatan Negara Malaysia

Wanita

  1. Kebahagiaan Wanita Dan Remaja (Kewaja)

Lihat juga

Rujukan