Kerajaan Melayu Jambi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Peta Tanah Melayu purba, berdasarkan teori, ibu negara Kerajaan Malayu dikaitkan dengan Muaro Jambi, muara sungai Batanghari, Jambi, Sumatera. Tetapi berbagai negeri (kadatuan) Melayu lainnya pun bersemi sebelum ditawan oleh Srivijaya pada akhir abad ke-7 Masihi, seperti Kerajaan Langkasuka, Pan Pan dan Panai.

Kerajaan Melayu (juga digelar Malayu, Kerajaan Dharmasraya ialah sebuah kerajaan Asia Tenggara yang telah wujud antara abad ke-4 dan ke-13 pada tahun Masihi. Ia telah ditubuhkan di sekitar Sungai Dareh, Kab. Dharmasraya, Sumatera Barat, Indonesia. Lokasinya adalah lebih kurang 200km utara Palembang. Sekitar 688 M, Maharaja Jayanasa mengintegrasikan Jambi ke dalam empayar Srivijaya.

Asal[sunting | sunting sumber]

Menurut Yijing [1], Melayu yang awal (dieja sebagai Ma-La-Yu dalam tulisan bahasa China 末羅瑜國) ialah sebuah kerajaan berdikari. Pada lewat abad ke-7 M, sami I Ching merakamkan bahawa kali kedua dia pulang semula ke Ma-La-Yu, ia telah ditawan oleh Srivijaya. Tambahan, Melayu telah mencapai kawasan-kawasan yang menghasilkan emas di daerah pendalaman Sumatra. Ini secara lambat menambahkan martabat Melayu yang berdagang pelbagai barangan tempatan, termasuk emas, dengan para pedagang asing. Perkataan Melayu telah dipahatkan (tahun 1286) pada sebuah patung Padang Rocore di muara sungai Muara Jambi[2]. Menurut Ensiklopedia Malaysia[3], tulisan India silam dalam Ramayana dan Vayu Purana (Abad ke-3 SM), perkataan bahasa Sanskrit 'Malayadvipa' (secara harfiah 'Pulau Melayu') telah disebut, merujuk pada Sumatra.

Sumber China[sunting | sunting sumber]

Pada dinasti Yuan yang kemudiannya, perkataan Ma-La-Yu telah sering disebut (dalam sejarah China) untuk merujuk pada sebuah negara dari laut selatan dengan berlainan ejaan oleh sebab perubahan dinasti.

 • (Bahasa Cina: 木剌由) - Bok-la-yu, Mok-la-yu
 • (Bahasa Cina: 麻里予兒) - Ma-li-yu-er
 • (Bahasa Cina: 巫來由) - Ma-lai-yu (dikesankan dari sumber bertulisan sami Hsüan Tsang)
 • (Bahasa Cina: 無來由) - Ma-lai-yu

Sebahagian petikan dari Babad asal kerajaan Mongol Yuan (dalam bahasa Cina): Chronicle of Mongol Yuan

「以暹人與麻里予兒舊相仇殺,至是皆歸順,有旨諭暹人「勿傷麻里予兒」,以踐爾言。」

(dalam bahasa Melayu: Dulunya, permusuhan muncul antara Siam dan Melayu (Ma-li-yu-er) dengan kedua-duanya mencekik sesama sendiri, sekarang sama sekali menerima kewibawaan kerajaan (Mongol Yuan), maka (Temür Khan) bertitah kepada orang Siam:, "Jangan lagi mencederakan Melayu, sebagaimana yang anda tetapjanjikan." )

Marco Polo[sunting | sunting sumber]

Dari buku Travels of Marco Polo, perkataan "Malauir" disebut untuk merujuk pada suatu kawasan di bahagian selatan Semenanjung Malaysia. [1]

Sejarah Melayu[sunting | sunting sumber]

Perkataan Melayu disebut dalam Sejarah Melayu.

"Di sini sekarang adalah cerita sebuah bandar yang digelar Palembang di tanah Andelas (Sumatra). Ia diperintah oleh Demang Lebar Daun, seorang keturunan Raja Shulan, dan sungainya adalah Muara Tatang. Di pencapaian bahagian atas Muara Tatang adalah sebatang sungai yang bernama Melayu, dan di sungai itu ada bukit yang bernama Si-Guntang Mahameru'...."

[2]

Pusat Srivijaya[sunting | sunting sumber]

Candi Gumpung, sebuah kuil Buddha di Muaro Jambi pada Kerajaan Melayu, kemudian diintegrasi sebagai salah satu pusat bandar penting Srivijaya.

Antara 1079 dan 1088, rakaman China menunjukkan bahawa Srivijaya mengirim duta dari Jambi dan Palembang.[4] Pada 1079 khususnya, seorang duta dari Jambi dan Palembang setiapnya untuk melawat China. Jambi mengirim dua duta ke China pada 1082 dan 1088.[5] Ini bercadang bahawa pusat Srivijaya sering beralih di antara dua buah bandar utama itu sewaktu zaman itu.[6] Ekspedisi Chola dan juga jalan perdagangan yang berubahan melemahkan Palembang, membenarkan Jambi untuk mengambil pucuk pimpinan Srivijaya dari abad ke-11 dan selanjutnya.[7]

Kematian[sunting | sunting sumber]

Hampir satu abad selepas pengambilan peranan Palembang sebagai pusat sebuah empayar, Jambi dan Srivijaya mengalami kemerosotan dalam pengaruh. [8] Ini disebabkan suatu perubahan polisi oleh dinasti Song untuk tidak lagi menerima duta-duta dari Srivijaya dan ketidakmampuan Jambi untuk mengatasi senario yang berubah. Daripada Jambi mengawal melalui sistem yang membayar ufti, para pedagang dibenarkan untuk berdagang secara lanjut.[9]

Putera melayu terakhir Parameswara[sunting | sunting sumber]

Mahesa/Kebo/Lembu Anabrang ialah seorang Jeneral Singhasari, beliau menakluki Srivijaya dan Melayu pada 1288. Pada tahun 1347, Gajah Mada, pemimpin ketenteraan Majapahit memasang Adityawarman sebagai raja Melayu untuk mencegah kebangkitan semula Srivijaya. Adityawarman kemudian menakluki Tanah Datar untuk mengawal perdagangan emas dan menubuhkan sebuah kerajaan di Pagar Ruyung. Pada tahun 1377, Majapahit mengalahkan Palembang dan menamatkan usaha untuk membangkitkan semula Srivijaya. Putera terakhir dari asal-usul Srivijaya, Parameswara, melarikan diri ke Temasek untuk mendapatkan perlindungan sebelum bergerak ke utara, di mana baginda menubuhkan Kesultanan Melayu Melaka.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Buddhist Monks Pilgrimage of Tang Dynasty
 2. ^ Sabri Zain. The origins of the word 'Melayu' Diarkibkan 2007-06-15 di Wayback Machine. A History of the Malay Peninsula.
 3. ^ John Miksic. Wider contacts in protohistoric times Diarkibkan 2011-07-21 di Wayback Machine. The Encyclopedia of Malaysia
 4. ^ Page 165. Early Kingdoms of the Indonesian Archipelago and the Malay Peninsula. Paul Michel Munoz.
 5. ^ Page 165. Early Kingdoms of the Indonesian Archipelago and the Malay Peninsula. Paul Michel Munoz.
 6. ^ Page 165. Early Kingdoms of the Indonesian Archipelago and the Malay Peninsula. Paul Michel Munoz.
 7. ^ Page 167. Early Kingdoms of the Indonesian Archipelago and the Malay Peninsula. Paul Michel Munoz.
 8. ^ Page 168. Early Kingdoms of the Indonesian Archipelago and the Malay Peninsula. Paul Michel Munoz.
 9. ^ Page 169. Early Kingdoms of the Indonesian Archipelago and the Malay Peninsula. Paul Michel Munoz.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]