Pergi ke kandungan

Paimuzi Yahya

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Dato' Haji

Paimuzi Yahya

DIMP (Pahang); PPC (Negeri Sembilan);
Royal Order of Monisaraphon (GOM) (Cambodia)
Ketua Pengarah
Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
Dalam jawatan
13 Januari 2020 – 8 Oktober 2020
Didahului olehMohamad Nordin Ibrahim
Butiran peribadi
Lahir2 Februari 1961
Kuala Terengganu, Terengganu, Persekutuan Tanah Melayu (kini Malaysia)
Meninggal dunia8 Oktober 2020(2020-10-08) (umur 59)
Sungai Buloh, Selangor, Malaysia
PasanganDatin Marzilah Abdul Malek
PekerjaanPegawai Islam

Dato’ Haji Paimuzi bin Yahya dilahirkan pada 2 Februari 1961 di Kuala Terengganu, Terengganu Darul Iman. Beliau telah dilantik sebagai Ketua Pengarah JAKIM [1] pada 13 Januari 2020 bagi menggantikan Datuk Haji Mohamad Nordin bin Ibrahim. Beliau telah meninggal dunia pada 8 Oktober 2020 ketika masih dalam perkhidmatan.

Kehidupan peribadi[sunting | sunting sumber]

Isterinya Datin Hajah Marzilah binti Abdul Malek.

Dato’ Haji Paimuzi mendapat Ijazah Sarjana Muda (B.A) Syariah di Universiti Malaya (UM) pada tahun 1985 & Ijazah Sarjana (M.A) Syariah di Universiti Malaya (UM) pada tahun 1995.

Kerjaya[sunting | sunting sumber]

Beliau mula berkhidmat di dalam sektor awam pada tahun 1986 sebagai Pegawai Hal Ehwal Islam di Jabatan Perdana Menteri. Berpengalaman berkhidmat dalam perkhidmatan Kerajaan selama 34 tahun. Beliau juga berpengalaman luas dalam Pengurusan Hal Ehwal Islam sejak zaman BAHEIS. Selama lebih tiga dekad di dalam perkhidmatan Hal Ehwal Islam dan telah memegang beberapa portfolio penting sepanjang kerjayanya. Antara jawatan penting yang pernah disandang beliau ialah Pengarah di beberapa bahagian di JAKIM iaitu Pengarah JAKIM Sabah pada tahun 2005, Pengarah Institut Latihan Islam Malaysia (ILIM) tahun 2008, Pengarah Darul Quran tahun 2010 dan Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) tahun 2013 merangkap Setiausaha MAIWP.

Pada 05 Oktober 2016, beliau dilantik sebagai Timbalan ketua Pengarah (Pembangunan Insan) JAKIM. Kemudian pada 01 Mei 2017 beliau dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP). Pada 01 April 2018, beliau menjawat jawatan sebagai Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) (JUSA B) JAKIM. Dengan kelayakan dan pengalaman luas beliau dalam Pentadbiran Hal Ehwal Islam, diharap JAKIM akan terus memacu kecemerlangan dan urusan Pentadbiran Islam di Malaysia. Pada 13 Januari 2020 beliau telah dilantik sebagai Ketua Pengarah JAKIM menggantikan Datuk Haji Mohamad Nordin bin Ibrahim yang telah bersara.

Sumbangan[sunting | sunting sumber]

Beliau pernah menjadi menjadi Yang diPertua Persatuan Perkhidmatan Perkhidmatan Ugama, JPM selama 4 tahun (2015-2019) dan melaksana pelbagai program dakwah dan kebajikan termasuk Ibadah Qurban tahunan di Kemboja dan Vietnam. Ahli Jawatankuasa Task Force (Pasukan Khas) Tadbir Urus Agensi Agama di bawah Jabatan Perdana Menteri. Berpengalaman sebagai panel semakan penyediaan Teks Khutbah Jumaat, Pengurusan KAFA dan Takmir Masjid. Timbalan Pengerusi Hakim Majlis Majlis Tilawah Al Quran Peringkat Kebangsaan dan Timbalan Pengerusi Hakim Majlis Tilawah Al Quran Peringkat Antarabangsa

Pernah menyampaikan kursus pra perkahwinan di luar negara iaitu di Amerika Syarikat, Paris, Australia, Jordan dan Indonesia dan pernah membentang kertas kerja bertajuk “Melebar Risalah Menyantuni Ummah” di Mesyuarat Pegawai-Pegawai Kanan (SOM) MABIMS Kali ke-43 di Brunei Darussalam.

Dilantik ketua Panel Temuduga Calon Penerima Biasiswa Skim Pembiayaan Hafiz (SPH) di Acheh dan ketua Panel Temuduga Pemilihan Atase Mesir. Menjadi Pengerusi JK Pemilihan Tokoh Maal Hijrah Peringkat Kebangsaan Bagi Tahun 1441H/2019M. Pernah menguruskan pembinaan Sekolah Ar Rahman dan Nurul Hidayah di Phnom Penh dan Tboung Khmum, Kemboja melalui Persatuan Kakitangan Perkhidmatan Ugama (PKPU) dan menguruskan pembinaan perkampungan RAHMAH di Palu, Indonesia untuk mangsa tsunami.

Sumbangan lain[sunting | sunting sumber]

 1. Ahli Jawatankuasa Induk Majlis Sambutan Emas 50 Tahun Masjid Negara
 2. Ahli Jawatankuasa Induk Dakwah NegaraAhli Jawatankuasa Majlis Tilawah dan Menghafaz Al-Quran Peringkat Antarabangsa
 3. Ahli Jawatankuasa Majlis Tilawah dan Menghafaz Al-Quran Peringkat Kebangsaan
 4. Ahli Jawatankuasa Falak Wilayah Persekutuan
 5. Setiausaha Jawatankuasa Tauliah Mengajar Wilayah Persekutuan
 6. Ahli Jawatankuasa Pembangunan Masjid Negara
 7. Ahli bagi Task-Force Kajian Penambahbaikan Pengurusan Hal Ehwal Islam Malaysia
 8. Ahli  Persatuan Kakitangan Perkhidmatan Agama Jabatan Perdana Menteri
 9. Ahli Jawatankuasa Melihat Anak Bulan Wilayah Persekutuan
 10. Ahli Jawatankuasa Tahfiz Negeri Selangor
 11. Naib Pengerusi PIBG Sekolah Menengah Tinggi Kuala Kubu Bharu, Selangor
 12. Timbalan Pengerusi Lembaga Darul Quran, JAKIM
 13. Pengerusi Jawatankuasa Penasihat Akademik Darul Quran, JAKIM
 14. Ahli Lembaga Institut Kemahiran Malaysia Sarawak (IKMAS), JAKIM
 15. Pengerusi Jawatankuasa Penasihat Akademik Institut Kemahiran Islam Malaysia Sarawak (IKMAS), JAKIM
 16. Ahli Lembaga Pengarah LPPKN

Kematian[sunting | sunting sumber]

Paimuzi meninggal dunia pada 8 Oktober 2020 di Hospital Sungai Buloh akibat komplikasi jantung dan paru-paru pada usia 59 tahun.[2] Beliau sebelum ini telah menjalani pemeriksaan saringan di hospital sama akibat pandemik COVID-19 pada 6 Oktober, dua hari sebelum kematiannya, namun disahkan negatif.[3]

Anugerah[sunting | sunting sumber]

 •  Negeri Sembilan
  • Pingat Perkhidmatan Cemerlang (1998) (Negeri Sembilan)
 •  Pahang
  • Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) (2017)
 •  Kemboja
  • Monisaraphorn Medal, Level Mahasena : Honorable by Samdech Preah Baromneath Norodom Sihamoni, King of the Kingdom of Cambodia (2017)

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Yusmizal Dollah Aling (13 Januari 2020). Paimuzi dilantik KP JAKIM Harian Metro. Dicapai pada 15 Oktober 2020.
 2. ^ Nurul Huda Husain (8 Oktober 2020). Ketua Pengarah Jakim meninggal dunia Sinar Harian. Dicapai pada 15 Oktober 2020.
 3. ^ Nurhidayah Hairom (7 Oktober 2019). Ketua Pengarah Jakim bebas COVID-19 Sinar Harian. Dicapai pada 15 Oktober 2020.