Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan atau MAIWP (disebut "maa whip") ialah sebuah badan berkanun di Malaysia. MAIWP telah ditubuhkan pada 1 Februari 1974 serentak dengan penubuhan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. MAIWP juga bertanggungjawab kepada Labuan dan Putrajaya selepas masing-masing diumumkan sebagai Wilayah Persekutuan pada 16 April 1984 dan 1 Februari 2001.

Penubuhannya bertujuan membantu dan menasihati Yang di-Pertuan Agong selaku Ketua Agama Islam di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya berhubung dengan hal ehwal agama Islam sebagaimana yang diperuntukkan oleh Seksyen 31 Akta Pentadbiran Undang-Undang Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1993 [Akta 505].

MAIWP secara keseluruhan mengawasi pembangunan masjid/surau, sekolah-sekolah agama, kutipan dan pengagihan zakat, pembangunan tanah wakaf dan pesaka yang terletak hak kepada MAIWP, pengurusan nikah/cerai dan rujuk dan masalah kekeluargaan, penguatkuasaan undang-undang dan pembangunan sosial masyarakat Islam.

Alamat surat menyurat[sunting | sunting sumber]

Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP)
Aras 10, Bangunan PERKIM, No. 150
Jalan Sultan Azlan Shah,
51200 KUALA LUMPUR,
Wilayah Persekutuan

Tel : 03-4047 9444
Faks : 03-4044 9444
E-mel: admin@maiwp.gov.my

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]