Asyraf Wajdi Dusuki

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian

Asyraf Wajdi Dusuki

DIMP (Pahang); PhD
Asyraf Wajdi Dusuki appointment.jpg
Asyraf Wajdi ketika perlantikannya pada 2015
Ketua Pemuda UMNO
Memegang jawatan
25 Jun 2018
Naib KetuaShahril Sufian Hamdan
Didahului olehKhairy Jamaluddin
Ahli Dewan Negara
Dalam jawatan
5 Jun 2017 – Mei 2018
Dalam jawatan
26 Mei 2014 – 25 Mei 2017
Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Malaysia
Dalam jawatan
29 Julai 2015 – 10 Mei 2018
RajaSultan Abdul Halim
Sultan Muhammad V
Perdana MenteriNajib Razak
Digantikan olehFuziah Salleh
Yang Dipertua
Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia
Dalam jawatan
3 Jun 2013 – 28 Julai 2015
Didahului olehDr. Aziz Jamaludin Mhd. Tahir
Digantikan olehDr. Yusri Mohamad
Butiran peribadi
LahirAsyraf Wajdi bin Dusuki
(1976-05-14) 14 Mei 1976 (umur 45)
Malaysia
Parti politikUMNO - BN
PasanganDr. Nurdianawati Irwani Abdullah
IbuDato' Nik Noraini Nik Yahya
BapaDusuki Ahmad
KediamanPetaling Jaya, Selangor, Malaysia
Alma materUniversiti Islam Antarabangsa Malaysia
Universiti Loughborough
Dikenali keranaPembankan dan kewangan Islam

Dato’ Dr. Asyraf Wajdi bin Dato’ Dusuki (lahir 14 Mei 1976) ialah ahli politik Malaysia. Beliau telah dilantik sebagai Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) berkuatkuasa pada 29 Julai 2015 sehingga 10 Mei 2018. Pada peringkat parti, beliau ialah Ketua Pergerakan Pemuda UMNO.

Sebelum pelantikan ini, beliau telah diamanahkan sebagai Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia pada 3 Jun 2013. Beliau juga merupakan Ahli Dewan Negara dan juga Ahli Majlis Tertinggi UMNO Malaysia, Pengerusi Biro Agama Badan Perhubungan UMNO Negeri Kelantan.

Dalam kerjaya peringkat awal, pernah bertugas sebagai pensyarah di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM). Kemudian bertugas sebagai Ketua Hal-Ehwal Penyelidikan, Akademi Penyelidikan Syariah Antarabangsa Dalam Kewangan Islam (ISRA) dan Profesor Madya di International Centre for Education in Islamic Finance (INCEIF) iaitu institusi pengajian tinggi di bawah Bank Negara Malaysia.

Pendidikan[sunting | sunting sumber]

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dan juga memiliki Sarjana Ekonomi, Perbankan dan Kewangan Islam serta Ph.D dalam Perbankan dan Kewangan Islam daripada Loughborough University, United Kingdom.[perlu rujukan]

Waktu di universiti, pernah menjadi Presiden Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM), Ahli Dewan Tertinggi Majlis Belia Malaysia (MBM) dan Exco Majlis Perwakilan Pelajar UIAM. Dinobatkan selaku Graduan Terbaik Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) tahun 2000, dan memperoleh beberapa anugerah Graduan Terbaik di peringkat Kebangsaan pada tahun yang sama.  [1]

Kerjaya[sunting | sunting sumber]

Dalam dunia kewangan Islam, beliau banyak membantu membangunkan polisi-polisi Syariah dan dasar-dasar kewangan Islam untuk Bank Negara Malaysia dan juga luar negara termasuk memberikan latihan dan khidmat Syariah dalam kewangan Islam bagi negara-negara seperti Oman, Turki, Maldives, Emiriyah Arab Bersatu, United Kingdom, Korea Selatan, Afrika Selatan dan lain-lain. Beliau juga pernah menjadi Ahli Lembaga Pengarah Affin Islamic Bank, Pengerusi Jawatankuasa Syariah Affin Banking Group dan Penasihat Syariah AIA PUBLIC Takaful Berhad hampir 10 tahun.[2]

Selain itu, beliau diamanahkan sebagai Penasihat Syariah dan Konsultan Kewangan Islam di beberapa instititusi Kewangan Islam di dalam dan luar negara termasuklah Maldives Capital Market Development Authority, Maldives Allied Insurance Pvt Ltd., Price Waterhouse Coopers (PWC) Malaysia, London-based Mortgage Company Chain Mender Limited, London-based Halal Industries PLC, US-Based Islamic Financial Institution United Chartered Bank (UCB), ISRA Consultancy Sdn. Bhd., Singapore-based IFIS Business Advisory Pte Ltd dan KA Syariah Advisory.[3]

Beliau juga aktif memberi latihan dan tunjuk ajar dalam perbankan dan kewangan Islam kepada para Hakim-hakim Persekutuan dan Mahkamah Tinggi, para pengurusan dan pegawai tertinggi Bank Negara Malaysia, pengamal perbankan dan takaful, pegawai-pegawai kerajaan dan orang ramai dalam dan di peringkat antarabangsa.[4][5]

Pada tahun 2011, beliau turut mendapat pengiktirafan Kewangan Islam Antarabangsa apabila dinobatkan sebagai "The Most Upcoming Personality in Islamic Finance" di Persidangan Antarabangsa Oman Islamic Economic Forum.[6]

Akademik[sunting | sunting sumber]

Dalam dunia akademik, beliau pernah menyandang jawatan Ahli Lembaga Pengelola Dewan Bahasa Dan Pustaka (2015-2017) dan juga Ahli Majlis Penasihat Pendidikan Kebangsaan (MPPK) bagi tahun 2014-2016 . Beliau juga sebelum ini merupakan Felo Kehormat Pusat Kajian Pengurusan Pembangunan Islam (ISDEV), Universiti Sains Malaysia Pulau Pinang bagi tahun 2015-2016. Selain itu, beliau pernah berkhidmat sebagai Profesor Pelawat dalam bidang Kewangan Islam di Universiti Malaysia Kelantan (UMK). Beliau juga merupakan ahli Lembaga Pengajian (Board of Studies) untuk program-program akademik berkaitan ekonomi dan kewangan Islam di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Universiti Utara Malaysia (UUM), Universiti Tun Abdul Razak (UniRAZAK), University of Management and Technology (UMTECH) dan Fellow Bersekutu ISDEV, Universiti Sains Malaysia (USM).

Beliau telah menulis beberapa buah buku dan berpuluh artikel akademik di Jurnal-jurnal antarabangsa. Salah satu artikel beliau bertajuk “Banking for the Poor: The Role of Islamic Banking in Microfinance Initiatives” dianugerahkan sebagai Artikel Terbaik bagi tahun 2009 oleh Emerald Literati Network, sebuah institusi Jurnal Antarabangsa yang paling berprestij. Selain itu, menjadi kolumnis di beberapa akhbar seperti Utusan Malaysia, Berita Harian dan Sinar Harian.

Politik[sunting | sunting sumber]

Selain menyandang jawatan Ahli Majlis Tertinggi UMNO dan Pengerusi Biro Agama Badan Perhubungan UMNO Negeri Kelantan, beliau juga merupakan Ahli Jawatankuasa Biro Perhubungan NGO-GCOC UMNO Malaysia dan juga Panel Penasihat Skuad An-Nur Pergerakan Wanita UMNO Malaysia.

Keputusan pilihan raya[sunting | sunting sumber]

Parlimen Malaysia[7]
Tahun Perlembagaan Kerajaan Undian Prts Pembangkang Undian Prts Buang undi Majoriti Keluar
2018 P28 Pasir Puteh, Kelantan Asyraf Wajdi Dusuki (UMNO) 30,947 45.41% Kamarudin Mohd Noor (PPBM) 4,896 7.18% 68,150 1,360 81.66%
Nik Zawawi Salleh (PAS) 32,307 47.41%

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Profil". www.asyrafwajdi.com. Diarkibkan daripada yang asal pada 2017-01-17. Dicapai pada 16 January 2017.
  2. ^ "Dr. Asyraf Wajdi terajui Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia". Utusan Malaysia. 5 June 2013. Diarkibkan daripada yang asal pada 2018-04-12. Dicapai pada 16 January 2016.
  3. ^ "Ahli Parlimen". www.parlimen.gov.my. Parliament of Malaysia. Dicapai pada 16 January 2017.
  4. ^ Wouter van Cleef (7 August 2017). "In Maleisië geldt: gij zult geen atheïst zijn". Trouw (dalam bahasa Belanda). Dicapai pada 18 September 2017.
  5. ^ Loulla-Mae Eleftheriou-Smith (8 August 2017). "Malaysian atheist group under investigation over alleged Muslim apostate members". The Independent. Dicapai pada 26 November 2017.
  6. ^ "Atheism is unconstitutional, says Malaysian deputy minister". Today Online. Mediacorp. 23 November 2017. Dicapai pada 26 November 2017.
  7. ^ "Malaysia General Election". undiinfo Malaysian Election Data. Malaysiakini. Dicapai pada 4 February 2018. Results only available from the 2004 election.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]