Perbincangan pengguna:Hanamanteo

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Assalamualaikum, Salam sejahtera & Salam Wikipedia, Hanamanteo, Selamat datang ke Wikipedia Bahasa Melayu!
 • Jika anda masih baharu di sini, sila klik Pengenalan terlebih dahulu.
 • Tidak sabar untuk memulakan penulisan, sila gunakan Kotak pasir terlebih dahulu sebagai langkah percubaan awal.
 • Tuliskan juga sedikit profil diri anda di Pengguna:Hanamanteo, halaman profil dan ruang peribadi anda, agar kami dapat lebih mengenali anda.
 • Baca juga Lima tonggak di Wikipedia yang menjadi asas kepada pembentukan ensiklopedia bebas yang utuh dan berkaliber.
Bantuan
Bantuan
 • Bantuan:Kandungan - merupakan suatu pusat rujukan pelbagai yang memberi anda pilihan untuk mencari maklumat berkaitan Wikipedia mengikut susunan seksyen.
 • Wikipedia:FAQ - menyenaraikan contoh-contoh soalan serta jawapan lazim berkaitan Wikipedia.
 • Portal:Masyarakat - Portal utama berkaitan kegiatan Wikipedia bahasa Melayu, juga sebagai portal panduan umum kepada pengguna Wikipedia.
 • Lihat Wikipedia:Pengumuman untuk mengetahui perkara terbaru yang berlaku di Wikipedia ini. Anda juga berpeluang melibatkan diri dalam pelbagai aktiviti WikiProjek dan rapat umum Wikipedia bahasa Melayu.
 • Jika anda perlukan bantuan tambahan, jangan lupa hubungi kami. Para pentadbir kami daripada kalangan pengguna seperti anda sentiasa sedia membantu.
Tips
Tips
 • Sentiasa menyemak, memahami dan mematuhi Dasar dan garis panduan yang diamalkan sepanjang penglibatan anda di Wikipedia.
 • Sentiasa belajar cara menyunting halaman dengan baik serta menjaga dan memelihara kualiti rencana setiap masa.
 • Jadikan Wikipedia:Tutorial sebagai panduan dalam membina rencana berkaliber.
 • Selalu mengamalkan etika tandatangan dalam mengakhiri setiap mesej dalam meja diskusi di laman pengguna, laman perbincangan dan laman Kedai kopi. Langkahnya cukup mudah iaitu dengan meletakkan simbol ~~~~ pada hujung penyataan dalam mesej anda. Paparan nama pengguna, jam dan tarikh mesej dihantar akan ditayangkan secara automatik selepas anda menekan butang simpan.
 • Keraplah mencari topik dan tambahilah pengetahuan anda di Wikipedia.
 • Adakan tinjauan sekeliling dalam pelbagai topik dan kategori di Wikipedia bahasa Melayu.
 • Anda juga boleh mencari laman rawak.
 • Sentiasalah melihat perubahan demi perubahan yang berlaku dari masa ke semasa di Wikipedia ini menerusi Perubahan terkini.
Takut melakukan kesalahan dalam penyuntingan?
Takut melakukan kesalahan dalam penyuntingan?
 • Jangan berasa takut untuk menyunting—sesiapa pun boleh menyunting hampir mana-mana laman, dan kami menggalakkan anda berani mencuba! (tetapi tolong jangan melaku musnah kerana perbuatan tersebut membolehkan anda disekat!

Welcome! If you are not a Malay speaker, you may want to visit the Malay Wikipedia embassy or a slight info to find users speaking your language. Enjoy!

Lihat juga tutorial Wikipedia dan Meja bantuan. Untuk menandatangani pesanan anda pada laman perbualan, seperti laman ini, letakkan ~~~~ (empat kali tanda gelombang) atau klik butang Tandatangan dan cap waktu pada laman penyuntingan.

Semoga anda menikmati kunjungan anda di Wikipedia Bahasa Melayu. Selamat menyumbang!

Luangkan masa dengan menonton Panduan Menyunting Wikipedia dalam bentuk video di Youtube cube button.png dan Commons in image icon.svg
Panduan dari Howcast di Youtube (Inggeris) Panduan dari Living Colour Film Production di Commons


--Farhan Shinichi (bincang) 19:19, 9 Disember 2012 (UTC)

Bilangan rencana[sunting sumber]

Berkenaan bilangan rencana di Wiki Indonesia, anda boleh lihat statistiknya di http://stats.wikimedia.org/EN/TablesWikipediaID.htm atau http://stats.wikimedia.org/EN/SummaryID.htm Anda dapat lihat pada Jan/Feb 2013, Wiki Indonesia menghapuskan rencana stub/ringkas menyebabkan bilangan menurun mendadak. Yosri (bincang) 05:22, 3 Julai 2013 (UTC)

Portal semasa[sunting sumber]

Sebenarnya anda juga boleh mengemaskini rencana mengenai berita semasa di laman 2013 untuk tahun ini.Apli kasi 13:21, 8 Ogos 2013 (UTC)

Bls:Sudah dikerjakan[sunting sumber]

Terima kasih kerana membantu. Tidak mengapa, perlahan-lahan pun ok.--Apli kasi 14:02, 8 Ogos 2013 (UTC)

Saya akan berusaha untuk memperbaiki. Saya baru sahaja melanjutkan pengajian saya di peringkat diploma sejak bulan Jun. Sebab itu saya sudah kurang aktif di Wikipedia. Itu pun saya aktif buat sementara waktu kerana cuti pertengahan semester. Insyaallah saya akan kembali aktif dalam bulan Oktober - November nanti sebelum bermulanya pengajian di peringkat semester ke-2.--Apli kasi 14:28, 8 Ogos 2013 (UTC)

Undangan[sunting sumber]

Anda diundang untuk mengundi saudara SNN95 sebagai penyelia Wikipedia bahasa Melayu. Untuk mengundi sila ke laman ini. Terima kasih.Apli kasi 14:15, 8 Ogos 2013 (UTC)

Your vote[sunting sumber]

Hi Hanamanteo, last night you placed an "Oppose" vote on my RfA, but you left the "Support" vote as well. Based on what you said and did, it seems like you half support half oppose, so I moved both votes to "Neutral" section, as 1 person is entitled only to 1 vote, with no contradicting ones. I'm here to inform you that Aurora, a 'crat here, has removed the "Neutral", restored the "Oppose" but not the "Support". I hope you can finalise your decision and choose only 1 of either "Support", "Oppose" or "Neutral". Thanks for voting. (Arctic Kangaroo←✎) 12:22, 10 Ogos 2013 (UTC)

Rencana pilihan[sunting sumber]

Boleh saya tahu kenapa anda buang entri di laman tersebut? --Algazel (bincang) 07:51, 12 Ogos 2013 (UTC)

Memang pemilihan RP sudah selesai, namun perbincangan menjadi rekod dan disimpan. Ini perkara biasa. Ia dilakukan di en-wiki dan juga di wiki rumah anda. Kenapa anda tak bersihkan laman artikel pilihan wiki rumah anda kerana pemilihan bulan Januari sudah selesai? Apabila laman itu perlu dibersihkan, isinya akan diarkib dan tidak dibuang seperti yang anda lakukan.
Kalau anda baca rencana Spaghetti Bolognese anda akan lihat notis yang menyatakan ia perlu dikemaskini. Tidak perlu dihapuskan dahulu. --Algazel (bincang) 10:30, 12 Ogos 2013 (UTC)

Penyelia[sunting sumber]

Yosri (bincang) 13:56, 15 September 2013 (UTC)

Gotong royong[sunting sumber]

Salam Hanamanteo,
Buat masa ini, disebabkan masa yang terhad, saya menumpu pada kerja pembersihan dan bandar di Indonesia. Berkenaan rencana pilihan, saya tidak dapat membantu buat masa ini kerana kesuntukan masa terluang. Akan cuba melihat-lihat jika sempat. Terima kasih di atas sokongan anda di WBM. Yosri (bincang) 09:28, 18 September 2013 (UTC)

Pertikaian di WBI, lihat https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Dispute_resolution Yosri (bincang) 15:13, 22 September 2013 (UTC)
Itu hanya panduan umum cara menangani pertikaian. Yosri (bincang) 10:08, 23 September 2013 (UTC)?
Rencana mana yang anda maksudkan? Yosri (bincang) 13:41, 28 September 2013 (UTC)
Maaf, terlalu banyak merahnya. Yosri (bincang) 13:56, 28 September 2013 (UTC)
Kalau ada masa nanti saya akan cuba bantu memperbaiki rencana2 tersebut. --Algazel (bincang) 01:42, 29 September 2013 (UTC)
Saya menjawab soalan anda, bukan mengulas perihal rencana. Yosri (bincang) 06:06, 29 September 2013 (UTC)

Talkback[sunting sumber]

Nuvola apps edu languages.svg
Hai, Hanamanteo. Anda mempunyai mesej baru pada laman perbincangan pengguna Arctic Kangaroo.
Mesej diletak 16:01, 3 Oktober 2013 (UTC). Anda boleh membuang notis ini pada bila-bila masa dengan membuang templat {{Talkback}}.

(✉→Arctic Kangaroo←✎) 16:01, 3 Oktober 2013 (UTC)

Rekod[sunting sumber]

Salam Hanamanteo,
Anda boleh menjejak sumbang anda di :-

Anda tidak perlu menjejak secara insani sumbangan anda. CTMakerbot (bincang) 13:02, 4 Oktober 2013 (UTC)

Tahniah[sunting sumber]

Tahniah pada WBI atas pencapaiannya. CTMakerbot (bincang) 13:43, 4 Oktober 2013 (UTC)

Hapus[sunting sumber]

Ia akan diputuskan penyelia. CTMakerbot (bincang) 05:53, 6 Oktober 2013 (UTC)

Untuk melihat semua aktiviti suntingan sila gunakan https://ms.wikipedia.org/w/index.php?title=Khas:Perubahan_terkini&hidebots=0 CTMakerbot (bincang) 05:55, 6 Oktober 2013 (UTC)

Jenis rencana[sunting sumber]

Pemain bola sepak hanya sementara, kampung selamanya. Saya tidak suka menulis sesuatu yang transient. Who care about xxx (insert name here) in 10 years time. CTMakerbot (bincang) 17:34, 28 Oktober 2013 (UTC)

Jika tidak minat mengenai kampung, mungkin anda boleh baca mengenai https://ms.wikipedia.org/w/index.php?title=Kereta_kebal_Type_94&action=history (diterjemah 3 tahun dari 23 Disember 2011‎ - 27 Oktober 2013‎) CTMakerbot (bincang) 18:16, 28 Oktober 2013 (UTC)

Sedikit penjelasan[sunting sumber]

Hanamanteo, anda seorang penyumbang yang aktif dan saya hormati hakikat itu. Nampaknya kebelakangan ini pendapat kita sering bercanggah. Tolong jangan salah anggap yang saya sengaja mencari kesilapan anda. Saya memantau semua laman awam atau ruang nama "Wikipedia" seperti Kedai Kopi, dll dan juga perbualan beberapa pengguna (itu tugas saya sebagai penyelia). Tindakan yang saya lakukan hanya berpandukan dasar dan resam wiki ini. Namun demikian, kita juga perlu sedikit kefleksibelan dalam membuat keputusan. Kadang2 kita perlu melihat sejarah wiki ini untuk memahami kenapa sesuatu dilakukan sedemikian cara. Ini amat relevan dengan RP.

Pada umumnya, saya fikir kita harus mencuba untuk menyimpan rencana kecuali rencana2 yang terang2 karut, berhak cipta, serangan, suntingan cubaan, dan dua tiga perkara lagi. Kalau kita terjumpa rencana yang tidak ditulis dengan baik, kita harus membaca rencana dahulu dan cuba memperbaiki ataupun meletakkan tag bersesuaian bagi membolehkan rencana diperbaiki oleh orang lain jika kita tidak ada masa untuk membuatnya. Ini amalan hampir kesemua penyelia di sini. Selamat menyumbang. --Algazel (bincang) 03:18, 4 November 2013 (UTC)

Treat[sunting sumber]

Mohon disenaraikan kesilapan anda. Lihat juga https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:ADMINABUSE#Grievances_by_users_.28.22administrator_abuse.22.29 Yosri (bincang) 17:02, 4 November 2013 (UTC)

Bagaimanapun secara umumnya, penyelia projek lain (Meta, MS, etc) keberatan campur tangan kerana setiap projek Wikipedia adalah bebas (Independent) satu sama lain. Yosri (bincang) 17:05, 4 November 2013 (UTC)

Bls:Menara Berkembar Petronas[sunting sumber]

Saya akan cuba membantu sekiranya mempunyai masa terluang.Apli kasi 04:47, 14 November 2013 (UTC)

Keaktifan[sunting sumber]

Sememangnya saya tidak menafikan bahawa keaktifan saya di WP MS semakin berkurang kian hari. Akan tetapi saya akan cuba sedaya upaya untuk menyumbang sebanyak yang mungkin pada masa lapang. Memang benar minat seseorang akan bertukar apabila membesar. Apakah maksud perkataan butuh dalam pesanan kamu? --Diagramma Della Verita (bincang) 15:34, 14 November 2013 (UTC)

Ingin bertanya[sunting sumber]

Apakah anda juga yang punya akaun di tr:Kullanıcı:Cekli829? Soalnya nama anda sama... Oh, 'ya, kalau ada masa, saya ingin belajar bahasa Turki dengan anda, 'ah. Hahahahaha... Hanamanteo Laman perbincangan saya 10:14, 19 November 2013 (UTC)

Ya, tr:Kullanıcı:Cekli829 akaun saya. Namun di pihak yang lain tidak mempunyai masa. Kami memohon maaf. İkhlas, --Cekli829 (bincang) 10:28, 19 November 2013 (UTC)

KLCC[sunting sumber]

Lihat kesemua 6 video - http://www.youtube.com/watch?v=EbTLC7LpZ0g Yosri (bincang) 12:04, 23 November 2013 (UTC)

Kunjungi WBI[sunting sumber]

Viki Turki dan proyek Azeri banyak waktu dan aku Commons. Saya pikir itu saja. --►Cekli829 14:44, 30 November 2013 (UTC)

Maaf, ya Wiki :) --►Cekli829 14:52, 30 November 2013 (UTC)

Your opinion appreciated[sunting sumber]

Hi Hanamanteo,

Feel free to voice your opinion regarding this proposal here. --Philippe Jackson (bincang) 05:08, 1 Disember 2013 (UTC)

Permohonan rencana[sunting sumber]

Dia bebas memohon apa sahaja. Penjelasan itu adalah kandungan yang dia ingin lihat dalam rencana. Boleh pohon tetapi tiada jaminan permohonan ditanggapi. Don't bite new user. Yosri (bincang)

Tolong jangan buang permohonan rencana, kecuali permohonan telah dipenuhi. Dalam kes ini kandungan yang dipinta sudahkan dipenuhi? CTMakerbot (bincang) 06:59, 1 Disember 2013 (UTC)
Seperti saya jelaskan, permohonan tersebut adalah bagi kandungan mengenai ** maksud organisasi dan ** contoh organisasi dalam komuniti setempat dalam rencana pertubuhan/organisasi. Ia tiada dalam rencana sekarang, dan saya bermaksud melihatnya, cuma belum ada masa. Tinggalkan dahulu sehingga ia dipenuhi sebelum dibuang. Jika anda tidak mampu mengembangkannya, orang lain akan lakukannya. CTMakerbot (bincang) 07:08, 1 Disember 2013 (UTC)

Rujukan[sunting sumber]

Rujukan diberi adalah setara dengan Wikipedia Inggeris. Adakah anda lebih ketat dari Wikipedia bahasa Inggeris? Mungkin anda patut mengadu di Wikipedia bahasa Inggeris, supaya mereka betulkan. Dengan itu saya boleh salin dari sana. Yosri (bincang) 03:56, 3 Disember 2013 (UTC)

“ask not what Wikipedia can do for you, ask what you can do for Wikipedia.” Yosri (bincang) 04:02, 3 Disember 2013 (UTC)
Itu maksud harafiah. Maksud tersiratnya adalah jangan banyak persoalkan salah Wikipedia, sebaiknya, apa yang dapat anda sumbangkan pada Wikipedia. Yosri (bincang) 04:17, 3 Disember 2013 (UTC)

Shoutul Harokah[sunting sumber]

Assalamualaikum saudara. Saya meminati kumpulan Shoutul Harokah. Saya kepingin mengembangkan rencananya tetapi tidak menjumpai maklumat lengkap tentang kumpulan ini di Google. Bolehkah anda membantu memandangkan anda berasa dari Indonesia? -- 莫哈末 (Wong) 04:24, 3 Disember 2013 (UTC)

Ada maklumat di sini, tetapi saya kurang faham:-
* http://hiburan.kompasiana.com/musik/2013/03/27/quwwatul-haq-berdakwah-melalui-seni-nasyid-545686.html
* https://www.facebook.com/shoutul.harokah Yosri (bincang) 04:28, 3 Disember 2013 (UTC)

Rujukan[sunting sumber]

Mohon perkongsian rujukan dari media rasmi Indonesia tentang ini agar mudah untuk saya letakkan dalam rencana nanti. -- 莫哈末 (Wong) 16:01, 4 Disember 2013 (UTC)

Jadi, kumpulan nasyid ini sebenarnya tidak popular di Indonesia? Ini kerana tidak sering diperkatakan di media massa Indonesia? -- 莫哈末 (Wong) 01:17, 5 Disember 2013 (UTC)

Ejaan[sunting sumber]

Biasanya saya hanya gunaan ejaan Melayu yang tidak menggunakan abjad tambahan. Jika digunakan sekadar dalam rencana ("Älvsbyn"), kerana tiada penutur bahasa Melayu akan mengeja/mencari sedemikian. Yosri (bincang) 04:31, 3 Disember 2013 (UTC)

Lucah[sunting sumber]

Maksud anda Pelakon lucah atau Senarai majalah lelaki? CTMakerbot (bincang) 16:50, 15 Disember 2013 (UTC)

Kamus Indonesia[sunting sumber]

http://kamus.sabda.org/kamus/multilingual CTMakerbot (bincang) 13:28, 16 Disember 2013 (UTC)

CatImport[sunting sumber]

Alat ini sudah dipasang sebagai gajet. Lihat laman 'Keutamaan' anda. Cara penggunaannya seperti diterangkan dalam laman Pengguna:Kurniasan/CatImport. --Algazel (bincang) 04:19, 18 Disember 2013 (UTC)

Rencana tunas[sunting sumber]

Sila undurkan suntingan anda. Kalau anda mahu menandakan rencana tunas dengan {{rujukan}}, sila pastikan yang anda menandakan *semua* rencana tunas yang tidak ada rujukan di tapak ini dengan tag tersebut. Tak banyak, hanya lebih kurang 7,000 rencana sahaja. Kalau tidak, saya sarankan yang anda sila jangan ganggu dan habiskan masa anda dengan cara yang lebih berguna seperti membirukan rencana2 ini. Juga, selalunya hanya satu tag tunas yang perlu diletakkan pada rencana. --Algazel (bincang) 05:29, 26 Disember 2013 (UTC)

@Algazel:, sudah saya balikkan ke semakan semula. Terima kasih telah mengingatkan. Hanamanteo (bincang) 05:38, 26 Disember 2013 (UTC)
Terima kasih. Kalau anda sudi membirukan rencana, saya akan bantu dari segi bahasa, pemformatan, dsb. Ada dua kelebihan: anda dapat berlatih penggunaan BM dan rencana akan dipaparkan di LU ;-) --Algazel (bincang) 05:43, 26 Disember 2013 (UTC)
Anda juga boleh memasukkan rujukan dengan salin dari laman Inggeris dan bawa ke sini. Ini kerana kebanyakan rencana merupakan terjemahan dari sana dan berkongsi rujukan. Yosri (bincang) 05:49, 26 Disember 2013 (UTC)

Balas:Pengundian CRP[sunting sumber]

Maaf, saya tidak tahu... Saya akan paparkan semula dan bubuh nota atas suntingan itu. Terima kasih kerana mengundi. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 09:06, 31 Disember 2013 (UTC)

Betul3! Sebenarnya saya mengharapkan juga RB diwujudkan tapi bagaimana mahu laksanakan jika kita hanya mewujudkan banyak rencana tunas. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 10:03, 31 Disember 2013 (UTC)

Berkenaan {{Link GA}} & {{Link FA}} di WBIndonesia[sunting sumber]

Saya sudah usulkan masalah dan penyelesaian ini dalam warung kopi disana. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 06:40, 1 Januari 2014 (UTC)

Balas:Konspirasi[sunting sumber]

Maaf maaf, saya lagi kesel soalnya. Ooke, ane udah edit tuh. --Erik Fastman (bincang) 10:13, 19 Januari 2014 (UTC)

Balas:What a joke[sunting sumber]

Itu akun ngembangin artikel-artikel komune Perancis yang dipermasalahkan Stephensuleeman (dianggapnya terlalu singkat). Sesuai dengan janji saya. Jika saya dibebasin maka akan dikembangin lebih lanjut, eh tapi malah enggak digubris & enggak dikasih kesempatan. Toh sekarang akhirnya dikembangin juga sesuai janji saya, jadi tuh status blokir 3 bulan juga tidak ada artinya karena pada kenyataannya juga dikembangin, itu artinya saya harusnya diperbolehkan aktif kembali di WBI. --Erik Fastman (bincang) 16:20, 1 Februari 2014 (UTC)

Minta tolong pada pengguna lain[sunting sumber]

Hanamanteo, saya lihat di WBI Anda banyak meminta tolong pada pengguna lain macam Dikaanas & M. Adiputra untuk ngembangin suatu artikel begitu aja. Kenapa tak minta tolong saja pengembangan proyek ini macam pada artikel "badak sumatera", "Robert Baden-Powell, Baron Baden-Powell ke-1", "Charlie Chaplin", "Sejarah pemikiran evolusi", "Pi", dlsb ? Jujur saja, walau saya pernah mengembangkan artikel tapi dalam hal penerjemahan bahasa termasuk yang kurang mampu, bahkan tak jarang penggunaan Google Translate masih dilakukan. Sehingga tak jarang, pengkoreksiannya pun sering bermasalah. --Erik Fastman (bincang) 10:11, 15 Februari 2014 (UTC)

Balas: Proyek lowong[sunting sumber]

Maaf ya, maaf sekali, saya belum bersedia & belum berminat. Masalah utamanya proyek AP yang saat ini masih berjalan juga masih banyak. Mungkin lain waktu atau kalau tidak Anda minta saja ke pengguna lagi. Sekali lagi maaf. --Erik Fastman (bincang) 15:38, 22 Februari 2014 (UTC)

Pengundian pengguna 26 Ramadan sebagai penyelia[sunting sumber]

Anda dijemput mengundi 26 Ramadan sebagai penyelia. Undian boleh dilakukan di sini. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 19:08, 9 Januari 2015 (UTC)

Berita Dwi Mingguan WBM (Minggu 12 & 13 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk dua minggu akan datang:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian.
Minggu 12 (Tekan gambar untuk mengundi)
Minggu 13 (Tekan gambar untuk mengundi)
Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.
Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Mac lepas, rencana Ayam telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah rencana pilihan bagi bulan April 2017:
 1. We Can Do It! (undi disini)
Anda boleh mula mengundi sekarang sehingga 30 Mac 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Penghapusan laman
Buat masa ini, terdapat 0 halaman yang layak untuk dihapuskan. Jika salah sebuah laman anda yang sedang dihapuskan, anda boleh mengemukakan bantahan yang tersenarai disini. Jika tidak tersenarai di situ, mungkin perbincangan sedang dijalankan di laman perbincangan rencana yang akan dihapuskan tersebut.

SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 16:46, 10 Mac 2017 (UTC)

Berita Dwi Mingguan WBM (Minggu 12 & 13 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk dua minggu akan datang:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian.
Minggu 12 (Tekan gambar untuk mengundi)
Minggu 13 (Tekan gambar untuk mengundi)
Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.
Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Mac lepas, rencana Ayam telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah rencana pilihan bagi bulan April 2017:
 1. We Can Do It! (undi disini)
Anda boleh mula mengundi sekarang sehingga 30 Mac 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Penghapusan laman
Buat masa ini, terdapat 0 halaman yang layak untuk dihapuskan. Jika salah sebuah laman anda yang sedang dihapuskan, anda boleh mengemukakan bantahan yang tersenarai disini. Jika tidak tersenarai di situ, mungkin perbincangan sedang dijalankan di laman perbincangan rencana yang akan dihapuskan tersebut.

SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 16:57, 10 Mac 2017 (UTC)

Berita Dwi Mingguan WBM (Minggu 14 & 15 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Anda sudah terlepas untuk mengundi? Anda boleh mendapat kemaskini terbaru melalui senarai pantau anda. Anda hanya perlu klik butang "(Masukkan ke senarai pantau saya)".

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan Disember 2017:

Untuk mengundi, anda hanya perlu meletakkan *{{Undi|v}} ~~~~ atau *{{Undi|x}} ~~~~ pada bahagian undian.

Gambar pilihan mingguan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi. Gambar yang sudah ditutup undian, pautan akan memaut ke laman rencana tajuk gambar tersebut.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Rencana Pilihan sebelum ini adalah Lie Kim Hok. Berikut adalah calon rencana pilihan bagi bulan Disember 2017:
 1. Jam air (undi di sini)
Anda boleh mula mencalonkan dari sekarang sehingga 31 Disember 2017 bagi pencalonan bulan Januari 2018. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain jika ada.
Rencana baik (Masukkan ke senarai pantau saya)
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
 1. Hujan (undi disini)
 2. Darah dan Doa (undi disini)
 3. Lisa Surihani (undi disini)
 4. Syamsul Yusof (undi disini)
 5. Unplugged (album Siti Nurhaliza) (undi disini)
 6. Siti Nurhaliza in Symphony (undi disini)
 7. Konsert Lentera Timur (undi disini)
 8. Sjumandjaja (undi disini)
 9. Pekin Ibrahim (undi disini)
 10. Chester Bennington (undi disini)
 11. All Your Love (undi disini)
 12. Jeff "Swampy" Marsh (undi disini)
 13. Mohd Najib bin Abdul Razak (undi disini)
 14. Kami, Perempoean (undi disini)
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
 • berita semasa
 • pengetahuan am
 • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda tidak mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh menyahlanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 08:16, 1 April 2017 (UTC)

Berita Dwi Mingguan WBM (Minggu 16 & 17 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk dua minggu akan datang:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian.
Minggu 16 (Tekan gambar untuk mengundi)
Minggu 17 (Tekan gambar untuk mengundi)
Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.
Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan April, rencana We Can Do It! telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah rencana pilihan bagi bulan Mei 2017:
 1. Soeara Berbisa (undi disini)
Anda boleh mula mengundi sekarang sehingga 23 April 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.

SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 18:12, 7 April 2017 (UTC)

Perihal: Harry Potter dengan Batu Hikmat[sunting sumber]

1. Saudara memberi alasan "ini Wikipedia Bahasa Melayu, bukan Wikipedia Bahasa Indonesia"? Habis, laman ini pun bukan "Wikipedia Bahasa Malaysia". Pembaca di Singapura dan Brunei juga memerlukan sumber ini; bahkan ada kawasan-kawasan dalam Indonesia sendiri mempunyai penduduk yang dikira ber"bahasa Melayu" (meskipun dengan takrifan sedikit berbeza) seperti di Riau dan Sumatera. Dewan Bahasa dan Pustaka juga mengiktiraf Bahasa Indonesia sebagai baku bahasa Melayu setaraf Bahasa Malaysia melalui inisiatif MABBIMnya...kita jangan jahil dan sempit libatkan politik nasionalisme yang memecahbelahkan negara-negara sebahasa di sini.

2. Ada juga kes negara-negara sebahasa mempunyai tajuk terjemahan berbeza mengenai sesebuah karya mengikut budi bicara penterjemah setempat - saya beri contoh senang: entri mengenai filem Airplane! (1980) di Wikipedia Bahasa Sepanyol di mana tajuk diberikan untuk tayangan di benua-benua Eropah dan Amerika Selatan jauh berbeza, maka para penyunting sana terpaksa berikhtiar dengan tajuk bahasa Inggeris...

Yang ikhlas:

Anumengelamun (bincang) 14:08, 21 November 2019 (UTC)

Jangan lupa, Kalimantan juga menggunakan bahasa Melayu.
Apabila anda rasa tajuk yang digunakan dalam satu rencana salah, mestinya bukan gunakan cara salin tampal, anda harus menggunakan butang pindah bagi memindahkan suatu rencana. Apabila anda masih tidak boleh memindahkan rencana kerana laman lencongan telahpun wujud, anda boleh memohon kepada mana-mana penyelia. Hanamanteo (bincang) 08:10, 22 November 2019 (UTC)
Saya sudah cuba pernah buat begitu pada entri lain sebelumnya, tapi pautan sedia ada sudah melencongkan ke tajuk Malaysia...sebab itu saya terpaksa buat cara itu. Anumengelamun (bincang) 05:48, 23 November 2019 (UTC)

Perihal: The Garden of Evening Mists[sunting sumber]

Saya perasan saudara terlibat menerjemahkan laman novel dan filem judul di atas kepada Bahasa Melayu Baku Indonesia ("Wikipedia Bahasa Indonesia")...kenapa tidak bawa ia ke laman Bahasa Melayu Sejagat (Wikipedia Bahasa Melayu") sekali, memandangkan saudara menganggotai pihak penyunting dalam laman ini juga?

Saya tidaklah berasa marah, cuma lebih khuatir seandainya pengabaian pembagian maklumat sebegini kepada laman Bahasa Melayu Sejagat juga akan dilihat seolah-olah "mementingkan diri" kerana mempedulikan sesebuah negara sahaja memandangkan keanggotaan saudara dalam "Wikipedia Bahasa Melayu" bermaksud saudara sudah tidak memenangkan kepada kedua-dua "bahasa Malaysia" dan "bahasa Indonesia" - lagi-lagi bila entri di atas dari Malaysia: keutamaan menerjemah dahulu kepada Wikipedia Bahasa Indonesia seolah-olah mengenepikan orang Malaysia (yang umumnya tidak berapa suka dominannya nama "bahasa Indonesia" berbanding "bahasa Melayu") daripada mengetahui karya dari negara sendiri...

--Anumengelamun (bincang) 05:57, 23 November 2019 (UTC)