Tiga Abdul

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Tiga Abdul
3 Abdul.jpg
PengarahP. Ramlee
PenulisLakon layar:
Dibintangi olehP.Ramlee

Sarimah Ahmad

Haji Mahadi

S. Kadarisman

Ahmad Nisfu
SinematografiHitam-putih
Mula ditayangkan
22 April 1964
Negara Singapura  Malaysia
BahasaBahasa Melayu

Filem Tiga Abdul merupakan sebuah filem Melayu yang diterbitkan di Singapura yang ketika itu merupakan sebahagian dari Persekutuan Malaysia pada tahun 22 April 1964. Filem Tiga Abdul diterbitkan dalam bentuk filem hitam putih tanpa warna.

Filem Tiga Abdul diarah oleh pengarah P. Ramlee pada 22 Apr 1964.

Sinopsis[sunting | sunting sumber]

Kisah pergolakan keluarga Ismet Ulam Raja, seorang hartawan di Isketambola. Dia mempunyai tiga orang anak lelaki, Abdul Wahab, Abdul Wahib dan Abdul Wahub. Apabila bapa mereka meninggal dunia, Abdul Wahab dan Abdul Wahib mula bersikap tamak dengan membolot semua harta peninggalannya. Manakala, Abdul Wahub yang benci dengan sikap tamak abangnya, bertindak untuk memutuskan persaudaraan dengan mereka. Sementara itu, Sadiq Segaraga yang mengetahui bahawa harta-harta yang dimiliki oleh Ismet Ulam Raja telah diwariskan kepada anak-anak lelakinya kemudian berhasrat untuk membolot semua harta tersebut bagi menyelamatkan perniagaannya yang semakin hari semakin merosot. Sadiq Segaraga kemudian mengarahkan tiga anak perempuannya iaitu Hamidah, Rafidah dan Ghasidah untuk memikat ketiga-tiga anak lelaki Ismet Ulam Raja tersebut.

Hamidah, Rafidah dan Ghasidah pun memulakan rancangan mereka dalam memikat Abdul Wahab, Abdul Wahib dan Abdul Wahub. Bagaimanapun, hanya Abdul Wahub sahaja yang tidak terjerat dalam rancangan Sadiq Segaraga itu disebabkan dia menyedari bahawa Sadiq Segaraga mempunyai niat jahat untuk membolot semua harta mereka. Abdul Wahab dan Abdul Wahib segera bertemu dengan Sadiq Segaraga untuk menyatakan hasrat mereka untuk memperisterikan Hamidah dan Rafidah tanpa menyedari niat Sadiq Segaraga yang ingin membolot harta mereka berdua. Sadiq Segaraga kemudian memberikan satu syarat kepada Abdul Wahab dan Abdul Wahib bahawa mereka tidak boleh marah kerana jika mereka marah harta benda mereka akan dirampas. Namun Abdul Wahab dan Abdul Wahib tetap meneruskan hasrat mereka untuk mengahwini Hamidah dan Rafidah walaupun mengetahui bahawa syarat yang dikenakan itu sangat berat. Sesudah selesai majlis perkahwinan mereka, Sadiq Segaraga pun mulai menjalankan rancangannya untuk membuatkan Abdul Wahab dan Abdul Wahib menjadi marah. Rancangan Sadiq Segaraga itu kemudian berhasil membuatkan Abdul Wahab dan Abdul Wahib menjadi marah lalu harta mereka dirampas. Mereka kemudian menjadi muflis lalu dijual sebagai hamba.

Sementara itu, Abdul Wahub yang merasakan bahawa kini dia telah jatuh miskin disebabkan tindakan abang-abangnya itu kemudian bermimpi di satu malam. Dia bermimpi bertemu dengan ayahnya, Ismet Ulam Raja yang memberitahu bahawa dia perlu menyelamatkan abang-abangnya itu dengan satu syarat dia harus memperisterikan Ghasidah. Ayahnya juga sempat berpesan agar menemui seseorang yang bernama Sulaiman Akhlaken. Keesokan harinya Abdul Wahub menemui Sulaiman Akhlaken, iaitu peguam yang menguruskan seluruh harta keluarga mereka. Disitulah Abdul Wahub mengetahui bahawa ayahnya telah mewariskan dia sejumlah harta di luar negara yang lebih banyak berbanding harta yang diwarisi abang-abangnya itu.

Berbekalkan harta-harta tersebut, Abdul Wahub kemudian menemui Sadiq Segaraga untuk menyatakan hasratnya memperisterikan Ghasidah namun sempat hasratnya itu sempat ditolak Sadiq Segaraga kerana dia merasakan Abdul Wahub sudah jatuh miskin. Abdul Wahub kemudian menunjukkan bukti kekayaan yang dimilikinya kepada Sadiq Segaraga. Sadiq Segaraga yang terkejut dengan harta yang dimiliki Abdul Wahub itu kemudian bersetuju untuk menerima pinangan Abdul Wahub itu namun, seperti abang-abangnya, dia juga mengenakan syarat yang sama. Namun Abdul Wahub bijak, kerana dia pula yang mengenakan syarat kepada Sadiq Segaraga. Sadiq Segaraga yang merasakan Abdul Wahub senang ditipu seperti abang-abangnya itu kemudian bersetuju dengan syarat tersebut. Maka selesailah perkahwinan Abdul Wahub dan Ghasidah. Sadiq Segaraga pun memulakan rancangannya untuk membuat Abdul Wahub marah namun gagal apabila Abdul Wahub tidak bersikap seperti abang-abangnya yang pemarah. Setelah mengetahui rancangan Sadiq Segaraga itu, Abdul Wahub kemudian mulai membalas kembali rancangan tersebut dengan membuatkan ayah mertuanya itu pula menjadi marah. Rancangan demi rancangan yang dirancangkan Sadiq Segaraga semuanya gagal dan pada akhirnya dia pula menjadi marah lalu dijual menjadi hamba bersama Hamidah dan Rafidah.

Sesudah itu, Abdul Wahub kemudian menjejaki keberadaan Abdul Wahab dan Abdul Wahib. Dia akhirnya menemui seorang saudagar unta, iaitu orang yang telah membeli kedua-dua abangnya. Abdul Wahib kemudian membeli abang-abangnya itu daripada saudagar tersebut. Abdul Wahab dan Abdul Wahib terkejut apabila mengetahui harta yang dimiliki oleh Abdul Wahub lebih banyak daripada apa yang dimiliki mereka sebelum ini. Abdul Wahub kemudian membawa kembali Sadiq Segaraga, Hamidah serta Rafidah ke rumahnya. Abdul Wahub kemudian berbaik semula dengan Abdul Wahab dan Abdul Wahib. Abdul Wahub juga kemudian memohon maaf kepada ayah mertuanya kerana perbuatannya itu hanyalah ingin menyedarkan semua orang agar tidak terlalu tamak dan taksub dengan harta.

Pelakon[sunting | sunting sumber]

Lagu[sunting | sunting sumber]

Lihat pautan Senarai lagu nyanyian P. Ramlee

Pautan luar[sunting | sunting sumber]