Islam di Turki

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Masjid Sultan Ahmed, Istanbul, dibina pada 1616
Masjid Suleiman (Süleymaniye Camii) di Istanbul dibina oleh arkitek hebat Uthmaniyyah Sinan dengan perintah sultan Sulaiman al-Qanuni pada 1557

Daerah yang terdiri dari Turki moden mempunyai tradisi Islam yang lama dan kaya melatar belakang ke zaman permulaan Seljuk dan Empayar Uthmaniyyah. Orang Turki secara kebudayaan dan sejarah adalah umat Islam. Mereka tinggal di daerah yang kebanyakannya Muslim, apabila mereka menetap di Anatolia di bawah nama Islam. Ia sukar dibayangkan Turki tanpa Islam seperti memikirkan Istanbul tanpa latar langit masyhur masjid dan menaranya. Sekitar 99% penduduknya adalah Muslim walaupun tidak pernah ada kajian mengenai ketepatan nisbah ini. Menurut tinjauan Eurobarometer, umat Islam terdiri dari 94% jumlah penduduk Turki[1]. bagaimanapun, menurut buku fakta CIA World, 99.8% dari penduduk Turki merupakan Muslim.[1]. Ada tiga minoriti masyarakat agama bukan-Islam—umat Kristian Ortodoks Greek, Kristian Orthodoks Armenia, dan Yahudi membentukkan 0.2%;dan yang lain penduduk adalah Muslim. Kebanyakan umat Islam di Turki adalah Sunah Waljamaah membentuk sekitar 85% dan kedua besar mazhab bukan-Islam adalah Alevi yang bukan Muslim Syiah, mereka membentuk sekitar 20% penduduk Turki sendiri (15 juta).

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Social values, Science and Technology" (PDF) (dalam bahasa English). Eurobarometer. Jun 2005. Dicapai pada 2006-12-19. 
  • Yavuz, M. Hakan. Islamic Political Identity in Turkey (2003) Amazon.com