Perbezaan antara semakan "Agensi Perisikan Pusat"

Jump to navigation Jump to search
k
Sementara dipadam kerana Wikipedia bukan tempat iklan/advertise
k (Sementara dipadam kerana Wikipedia bukan tempat iklan/advertise)
Teg-teg: Suntingan mudah alih Suntingan web mudah alih Advanced mobile edit
 
 
Ibu pejabatnya adalah di kawasan komuniti [[Langley, Virginia|Langley]] di [[McLean, Virginia|McLean]] [[Census-designated place|CDP]] [[Fairfax County, Virginia|Fairfax County]], [[Virginia]], berhadapan [[Sungai Potomac]] dari [[Washington, D.C.]]. CIA merupakan salah satu daripada [[komuniti perisikan AS|komuniti perisikan]] Amerika, yang mana sekarang di pimpin oleh [[Pengarah Agensi Perisikan Pusat AS|Pengarah Agensi Perisikan Pusat]] (Director of Central Intelligence Agency, D/CIA). Tanggungjawab CIA secara kasarnya adalah seperti [[Secret Intelligence Service|British Secret Intelligence Service]] di [[British]], [[Australian Secret Intelligence Service]] di Australia atau [[Mossad]] di [[Israil]].
 
== Latarbelakang ==
=== Visi ===
Kami menyediakan [[pengetahuan]] dan mengambil tindakan demi memastikan keselamatan nasional [[Amerika Syarikat]] dan mengekalkan kehidupan serta impian rakyat jelata.
 
=== Misi ===
Kami adalah "mata" dan "telinga" negara dan pada sebarang waktu sebagai "tangan yang terselindung" ''hidden hand''. Kami mencapai misi ini melalui:
 
* Pengumpulan [[maklumat risikan]] yang perlu.
* Menyediakan analisa yang relevan, pada waktunya dan objektif dari pelbagai sumber.
* Melaksanakan tindakan ''covert'' yang diarahkan [[Presiden AS|Presiden]] untuk membendung sebarang ancaman yang mungkin berlaku atau mencapai objektif polisi AS.
=== Nilai-Nilai bersama ===
# Dalam mencapai kepentingan negara, kami meletakkan tanahair sebelum kepentingan agensi, agensi sebelum kepentingan unit, dan unit sebelum kepentingan diri sendiri. Apa yang kami lakukan adalah penting.
# Kejayaan kami bergantung kepada kebolehan bertindak dengan penuh waspada dan kebolehan melindungi sumber maklumat dan metod yang digunakan.
# Kami menyediakan maklumat serta analisa yang objektif dan tidak berat sebelah.
# Misi kami memerlukan [[integriti]] peribadi yang sepenuh hati ditambah dengan keberaniaan fizikal dan intelek.
# Kami mencapai apa yang tidak boleh dicapai oleh orang lain, dan kerap melibatkan [[risiko]] tinggi. Apabila terdapat bahaya yang besar serta risiko yang amat tinggi, kami adalah orang pertama yang akan menghadapinya.
# Kami saling menyokong sesama sendiri. Khidmat, pengorbanan, keanjalan, kerja berkumpulan, dan [[patriotisme]] adalah tanda utama kami.
 
== Sejarah ==

Menu pandu arah