Senarai Sultan Johor

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Sultan dan Yang Di-Pertuan Bagi Negeri Dan Jajahan Takluk Johor Darul Takzim
Wilayah/Negeri
Bendera Sultan Johor.gif
Penjawat kini
SULTAN IBRAHIM ISMAIL.JPG
Sultan Ibrahim Ismail ibni Sultan Mahmud Iskandar Al-Haj
Sultan Ibrahim Ismail ibni Almarhum Sultan Iskandar
sejak 23 Januari 2010
kemahkotaan 23 Mac 2015
Butiran
GelaranKebawah Duli Yang Maha Mulia
Pewaris takhtaTunku Ismail Idris ibni Sultan Ibrahim Ismail
Raja pertamaSultan Alauddin Riayat Shah II
Pembentukan1528; 491 tahun yang lalu (1528)
PersemayamanIstana Bukit Serene, Johor Bahru
Laman sesawangkemahkotaan.johor.gov.my

Sultan Johor ialah jawatan warisan dan raja pemerintah negeri Johor di Malaysia. Dalam zaman lampau, Sultan memiliki kuasa mutlak dan dinasihati seorang bendahara. Pada masa ini peranan Bendahara diambil alih oleh Menteri Besar.

Sultan Johor mempunyai sejarah pemerintahan yang panjang yang berubah dari satu dinasti ke satu dinasti. Kini, tampuk takhta Johor dipegang oleh dinasti Temenggung yang turut dikenali sebagai Kesultanan Johor Moden.

Senarai sultan-sultan Johor[sunting | sunting sumber]

Berikut merupakan senarai Sultan Johor dari permulaan Kesultanan Johor sehingga kini.

Sultan-sultan Johor
Bilangan Sultan Pemerintahan
1 Sultan Alauddin Riayat Shah II (Raja Ali) 1528 - 1564
2 Sultan Muzaffar Shah II 1564 - 1579
3 Sultan Abdul Jalil Shah I 1579 - 1580
4 Sultan Ali Jalla Abdul Jalil Shah II (Raja Umar) 1581 - 1597
5 Sultan Alauddin Riayat Shah III (Raja Mansur) 1597 - 1615
6 Sultan Abdullah Ma'ayat Shah (Raja Bongsu) 1615 - 1623
7 Sultan Abdul Jalil Shah III (Raja Bujang) 1623 - 1677
8 Sultan Ibrahim Shah, Johor 1677 - 1685
9 Sultan Mahmud Shah II (Sultan Mahmud Mangkat Dijulang) 1685 - 1699
10 Sultan Abdul Jalil IV (Bendahara Abdul Jalil) 1699 - 1720
11 Sultan Abdul Jalil Rahmat Shah (Raja Kecil) 1718 - 1722
12 Sultan Sulaiman Badrul Alam Shah 1722 - 1760
13 Sultan Abdul Jalil Muazzam Shah 1760 - 1761
14 Sultan Ahmad Riayat Shah 1761 - 1761
15 Sultan Mahmud Shah III 1761 - 1812
16 Sultan Abdul Rahman Muazzam Shah 1812 - 1819
17 Sultan Hussain Shah (Tengku Long) 1819 - 1835
18 Sultan Ali (Tengku Ali - Anak gahara terakhir) 1835 - 1877
19 Raja Temenggung Tun Daeng Ibrahim (Wangsa Temenggung - Keturunan bangsawan) 1855 - 1862
20 Sultan Abu Bakar 1862 - 1895
21 Sultan Ibrahim 1895 - 1959
22 Sultan Ismail 1959 - 1981
23 Sultan Iskandar 1981 - 2010
24 Sultan Ibrahim Ismail 2010 - sekarang

Lihat Juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Zakiah Hanum (2004). Asal Usul Negeri-Negeri Malaysia. Times Editions-Marshall Cavendish. ISBN 9812326081. 
  • Tun Ahmad Sarji bin Abdul Hamid (2011). The Encyclopedia of Malaysia : Volume 16, The Rulers of Malaysia. Archipelago Press. ISBN 9789813018549.