Seter Inggeris

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Seter Llewellin)
Seter Inggeris
EnglishSetter9 fx wb.jpg
Seekor anjing seter Inggeris belton biru
Nama lainSeter Llewellin / Llewellyn
Lawerack / laverack
Negara asalEngland
Anjing (Canis lupus familiaris)

Seter Inggeris (bahasa Inggeris: English setter) ialah satu baka anjing saiz sederhana. Ia sebahagian daripada keluarga anjing seter, yang termasuk seter Ireland merah, seter merah dan putih Ireland, dan seter Gordon hitam dan sawo matang. bulu badan yang kebanyakannya putih berpanjang sederhana dengan jambul sutera panjang pada belakang kaki, di bawah perut dan pada ekor. Bulunya mempunyai tompok warna, dan keragaman warna berbeza dirujuk sebagai.

Gundog nakal yang lemah lembut tetapi kadang-kadang keras kepala ini, dibiakbakakan untuk campuran ketahanan dan atletisisme, digunakan untuk memburu buruan seperti puyuh, kuang, dan grouse. Apabila bekerja, anjing ini akan memburu dengan berkaedah dengan mencari bau bawaan udara daripada mangsanya. Ia kadang-kadang dirujuk sebagai laverack atau seter Llewellin kerana ini merupakan strain terkenal baka ini semasa tempoh perkembangan besar pada abad ke-19. Yang daripada ternakan pemburuan pada amnya merupakan binaan lebih halus dan dengan kurang bulu daripada yang dibiakbakakan untuk pameran pertunjukan.

Pada amnya agak sihat, ia mempunyai purata jangka hayat 11 hingga 12 tahun. The Kennel Club menasihati pembiak baka United Kingdom untuk mengimbas displasia pinggul.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Petikan

Bibliografi

Pautan luar[sunting | sunting sumber]