Sikhye

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Sikhye
Sikhye served in a bowl
Nama Korea
Hangul 식혜
Hanja
Perumian Semakan sikhye
McCune–Reischauer sikhye

'Sikhye' (juga dieja shikhye atau shikeh; juga kadang-kadang disebut dansul atau gamju) adalah nasi minuman manis tradisional Korea, biasanya dihidangkan sebagai makanan penutup yang. Selain cecair, sikhye juga mengandungi butir nasi, dan dalam beberapa kes kacang pinus.

Persiapan[sunting | sunting sumber]

Sikhye dibuat dengan menuangkan air ke nasi malt. Nasi penting dalam air biasanya malt di 150 darjah Fahrenheit hingga butir padi muncul di permukaan. cair tersebut kemudian dengan hati-hati dicurahkan, meninggalkan bahagian-bahagian lebih kasar, dan direbus dengan gula. Jahe atau jujube sering ditambah untuk rasa tambahan. Ini disajikan sejuk.

Di Korea Selatan dan di kedai runcit Korea komuniti di mana-mana dijumpai, sikhye sudah sedia dalam tin atau botol plastik. Salah satu pengeluar terbesar Korea Selatan sikhye adalah syarikat Vilac dari Busan. Atipikal minuman tin kebanyakan, bisa setiap mempunyai sisa beras dimasak di bahagian bawah. Sikhye sering disajikan selepas makan di Restoran Korea.

Sebuah tin sikhye, dihasilkan oleh Korea Yakult

Terdapat beberapa variasi serantau sikhye. Ini termasuk Andong sikhye dan sikhye yeonyeop atau yeonyeopju, pelbagai sikhye dibuat di Gangwon (Korea Selatan) wilayah. Andong sikhye berbeza kerana juga termasuk lobak, wortel, dan cabe merah bubuk. Selain itu, diperam selama beberapa hari sebagai lawan satu. Penting untuk dicatat bahawa tekstur renyah dari lobak adalah terus meskipun proses fermentasi lagi, kerana tekstur yang lembut akan menunjukkan produk yang lebih rendah. Sedangkan manis kalengan atau restoran sikhye dinikmati sebagai minuman dessert, Andong sikhye dihargai sebagai alat bantu pencernaan.

Nama[sunting | sunting sumber]

Sikhye juga disebut dengan nama dansul (단술) dan gamju (감주; ). Kedua penamaan tersebut bererti anggur manis. Namun, mereka juga boleh digunakan untuk merujuk kepada gamju, berbeza sedikit minuman beralkohol yang disebut beras.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]