Senarai negara mengikut saiz kekuatan tentera

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Jumlah anggota aktif mengikut negara

Berikut merupakan senarai negara mengikut saiz pasukan bersenjata yang memaparkan tahap pasukan negara berdasarkan kekuatan anggota, jumlah penempur laut, pesawat pejuang dan senjata nuklear. Kedudukan senarai bagaimanapun berdasarkan jumlah anggota, bukannya jumlah kereta kebal, pesawat, kapal atau kuasa pasukan bersenjata. Senarai ini merupakan penunjuk semata-mata, oleh kerana perbandingan terperinci tidak dapat dibuat secara tepat. Sebagai contoh, "kekuatan anggota" di dalam beberapa pasukan bersenjatan mungkin termasuk fungsi-fungsi pentadbiran atau separa-tentera yang mana di sesetengah negara lain mungkin merupakan peranan orang awam dan oleh itu dikeluarkan daripada angka-angka di bawah.

Senarai[sunting | sunting sumber]

Bendera Negara Aktif Simpanan Separa tentera Jumlah Jumlah per 1000 kapita Aktif per 1000 kapita
Afghanistan Afghanistan[1] 164,000 0 0 164,000 5.8 5.8
Afrika Selatan Afrika Selatan[2] 62,082 15,071 12,382 89,535 1.8 1.3
Albania Albania[3] 14,295 0 500 14,795 4.1 3.9
Algeria Algeria[4] 147,000 150,000 187,200 484,200 14.2 4.3
Amerika Syarikat Amerika Syarikat[5][6] 1,458,219 1,458,500 11,035 2,927,754 9.3 4.7
Angola Angola[7] 107,000 0 10,000 117,000 9.1 8.4
Antigua dan Barbuda Antigua dan Barbuda[8] 170 75 0 245 2.9 2
Arab Saudi Arab Saudi[9] 233,500 0 15,500 249,000 8.7 8.1
Argentina Argentina[10] 73,100 0 31,240 104,340 2.6 1.8
Armenia Armenia[11] 46,684 210,000 4,748 261,432 88.1 15.7
Australia Australia[12][13] 57,500 25,000 0 82,500 3.9 2.7
Austria Austria[14] 27,300 195,000 9,400 231,700 28.2 3.3
Azerbaijan Azerbaijan[15] 66,940 300,000 15,000 381,940 46.4 8.1
Bahamas Bahamas[16] 860 0 0 860 2.8 2.8
Bahrain Bahrain[17] 8,200 0 11,260 19,460 26.7 11.3
Bangladesh Bangladesh[18] 157,053 0 63,900 220,953 1.4 1
Barbados Barbados[16] 610 430 0 1,040 3.7 2.1
Belarus Belarus[19] 72,940 289,500 110,000 472,440 49 7.6
Belanda Belanda[20] 61,302 3,339 3,000 67,641 4 3.7
Belgium Belgium[21] 38,452 2,040 0 40,492 3.9 3.7
Belize Belize[22] 1,050 700 0 1,750 5.7 3.4
Benin Benin[23] 4,750 0 2,500 7,250 0.8 0.5
Bhutan Bhutan[24][25][[#notakaki_BTN{{{3}}}|[note a]]] 5,445 0 555 6,000 8.5 7.7
Bolivia Bolivia[26] 46,100 0 37,100 83,200 8.5 4.7
Bosnia dan Herzegovina Bosnia dan Herzegovina[27] 11,099 0 0 11,099 2.4 2.4
Botswana Botswana[28] 9,000 0 1,500 10,500 5.3 4.5
Brazil Brazil[29][[#notakaki_BRA{{{3}}}|[note b]]] 327,710 1,340,000 0 1,667,710 8.4 1.6
Brunei Brunei[30] 7,000 700 2,250 9,950 25.6 18
Bulgaria Bulgaria[31] 34,975 302,500 34,000 371,475 51.6 4.9
Burkina Faso Burkina Faso[32] 11,200 0 250 11,450 0.7 0.7
Burundi Burundi[33] 20,000 0 31,050 51,050 5.4 2.1
Cameroon Cameroon[34] 14,100 0 9,000 23,100 1.2 0.7
Chad Chad[35] 25,350 0 9,500 34,850 3.4 2.5
Chile Chile[36] 60,560 40,000 41,500 142,060 8.6 3.6
Colombia Colombia[37] 285,220 61,900 144,097 491,217 11.2 6.5
Costa Rica Costa Rica[38] 0 0 9,800 9,800 2.3 0
Croatia Croatia[39] 18,600 21,000 3,000 42,600 9.5 4.1
Cuba Cuba[40][[#notakaki_CUB{{{3}}}|[note c]]] 49,000 1,159,000 26,500 1,234,500 107.8 4.3
Cyprus Cyprus[41] 10,050 50,000 750 60,800 56 9.3
Republik Turki Cyprus Utara Cyprus Utara[42] 5,000 26,000 150 31,150 117.5 18.9
Republik Czech Republik Czech[43] 17,932 0 10,988 28,920 2.8 1.8
Côte d'Ivoire Côte d'Ivoire[44] 17,050 10,000 1,500 28,550 1.4 0.8
Republik Demokratik Congo Republik Demokratik Congo[45] 151,251 0 1,400 152,651 2.2 2.2
Denmark Denmark[46] 26,585 53,507 0 80,092 14.6 4.8
Djibouti Djibouti[47] 12,000 2,000 2,450 16,450 18.2 13.2
Republik Dominika Republik Dominika[48] 49,910 0 15,000 64,910 6.7 5.2
Ecuador Ecuador[49] 57,983 118,000 400 176,383 12.1 4
El Salvador El Salvador[50] 15,500 9,900 17,000 42,400 5.9 2.2
Guinea Khatulistiwa Guinea Khatulistiwa[51] 1,320 0 2,000 3,320 5.2 2.1
Emiriah Arab Bersatu Emiriah Arab Bersatu[52] 51,000 0 0 51,000 10.6 10.6
Eritrea Eritrea[53] 201,750 120,000 0 321,750 57 35.7
Estonia Estonia[54] 4,750 25,000 10,766 40,516 31.2 3.7
Habsyah Habsyah[55] 138,000 0 0 138,000 1.6 1.6
Fiji Fiji[56] 3,500 6,000 0 9,500 10.1 3.7
Filipina Filipina[57][[#notakaki_PHL{{{3}}}|[note n]]] 120,000 171,000 40,500 331,500 3.4 1.2
Finland Finland[58][[#notakaki_FIN{{{3}}}|[note d]]] 22,600 361,500 7,550 391,650 74.6 4.3
Gabon Gabon[59] 4,700 0 2,000 6,700 4.4 3.1
Gambia Gambia[60] 800 0 0 800 0.4 0.4
Georgia (negara) Georgia[61] 21,150 0 11,700 32,850 7.5 4.8
Ghana Ghana[62] 15,500 0 0 15,500 0.6 0.6
Greece Greece[63][64] 177,600 280,000 4,000 461,600 43 16.5
Guatemala Guatemala[65] 15,212 63,863 18,536 97,611 7.4 1.1
Guinea Guinea[66] 12,300 0 7,000 19,300 1.9 1.2
Guinea-Bissau Guinea-Bissau[67] 4,450 0 2,000 6,450 4.2 2.9
Guyana Guyana[68] 1,100 670 1,500 3,270 4.3 1.5
Haiti Haiti[69] 0 0 2,000 2,000 0.2 0
Honduras Honduras[70] 12,000 60,000 8,000 80,000 10.2 1.5
Hungary Hungary[71] 29,450 44,000 12,000 85,450 8.6 3
Iceland Iceland[72] 0 0 130 130 0.4 0
India India[73][[#notakaki_IND{{{3}}}|[note f]]] 1,325,000 2,142,821 1,300,586 4,768,407 3.9 1.1
Indonesia Indonesia[74] 302,000 400,000 280,000 982,000 4.1 1.3
Iran Iran[75][76][[#notakaki_IRN{{{3}}}|[note g]]] 523,000 1,800,000 1,510,000 3,833,000 57.7 7.9
Iraq Iraq[77] 191,957 0 386,312 578,269 20 6.6
Republik Ireland Ireland[78] 10,460 14,875 0 25,335 5.5 2.3
Israel Israel[79] 176,500 565,000 8,050 749,550 103.6 24.4
Itali Itali[80][[#notakaki_ITA{{{3}}}|[note h]]] 293,202 41,867 142,933 478,002 8.2 5
Jamaika Jamaica[81] 2,830 953 0 3,783 1.3 1
Jepun Jepun[82] 230,300 41,800 12,250 284,350 2.2 1.8
Jerman Jerman[83] 250,613 200,812 0 451,425 5.5 3
Jordan Jordan[84] 100,500 65,000 10,000 175,500 28 16
Kanada Kanada[85] 68,250 55,150 4,554 127,954 3.8 2[86]
Kazakhstan Kazakhstan[87] 49,000 0 31,500 80,500 5.2 3.2
Kemboja Kemboja[88] 124,300 0 67,000 191,300 13.2 8.6
Kenya Kenya[89] 24,120 0 5,000 29,120 0.7 0.6
Korea Selatan Korea Selatan[90][[#notakaki_ROK{{{3}}}|[nota r]]] 687,000 8,000,000 4,500 8,691,500 173.6 13.7
Korea Utara Korea Utara[91][[#notakaki_PRK{{{3}}}|[nota k]]] 1,106,000 8,200,000 189,000 9,495,000 418.9 48.8
Kosovo Kosovo[92][93][94] 2,800 800 0 3,600 2.1 1.6
Kuwait Kuwait[95] 15,500 23,700 7,100 46,300 17.2 5.8
Kyrgyzstan Kyrgyzstan[96] 10,900 0 9,500 20,400 3.8 2
Laos Laos[97] 29,100 0 100,000 129,100 18.9 4.3
Latvia Latvia[98][[#notakaki_LVA{{{3}}}|[note i]]] 5,745 10,866 0 16,611 7.4 2.6
Lubnan Lubnan[99] 59,100 232,635 20,000 311,735 77.6 14.7
Lesotho Lesotho[100] 2,000 0 0 2,000 0.9 0.9
Liberia Liberia[101] 2,400 0 0 2,400 0.7 0.7
Libya Libya[102] 76,000 40,000 0 116,000 18.3 12
Lithuania Lithuania[103] 8,850 6,700 14,600 30,150 8.5 2.5
Luxembourg Luxembourg[104] 900 0 612 1,512 3.1 1.8
Madagaskar Madagascar[105] 13,500 0 8,100 21,600 1 0.7
Maghribi Maghribi[106] 195,800 150,000 50,000 395,800 12.7 6.3
Malawi Malawi[107] 5,300 0 1,500 6,800 0.5 0.4
Malaysia Malaysia[108][[#notakaki_MYS{{{3}}}|[note j]]] 109,000 296,300 24,600 429,900 16.7 4.2
Mali Mali[109] 7,350 0 7,800 15,150 1.1 0.5
Malta Malta[110] 1,954 167 0 2,121 5.2 4.8
Mauritania Mauritania[111] 15,870 0 5,000 20,870 6.7 5.1
Mauritius Mauritius[112] 0 0 2,000 2,000 1.6 0
Mesir Mesir[113] 468,500 479,000 397,000 1,344,500 17 5.9
Mexico Mexico[114] 267,506 39,899 36,500 343,905 3.1 2.4
Moldova Moldova[115] 5,998 66,000 2,379 74,377 17.2 1.4
Monaco Monaco[116] [117] [118] 0 0 255 255 7.2 0
Mongolia Mongolia[119] 10,000 137,000 7,200 154,200 50.7 3.3
Montenegro Montenegro[120] 3,127 0 10,100 13,227 19.7 4.7
Mozambique Mozambique[121] 11,200 0 0 11,200 0.5 0.5
Myanmar Myanmar[122] 406,000 0 107,250 513,250 10.7 8.4
Namibia Namibia[123] 9,200 0 6,000 15,200 7.2 4.4
Nepal Nepal[124] 95,753 0 62,000 157,753 5.5 3.4
New Zealand New Zealand[125] 9,702 2,249 0 11,951 2.8 2.3
Nicaragua Nicaragua[126] 12,000 0 0 12,000 2 2
Niger Niger[127] 5,300 0 5,400 10,700 0.7 0.3
Nigeria Nigeria[128] 80,000 0 82,000 162,000 1.1 0.5
Norway Norway[129] 24,025 45,250 0 69,275 14.9 5.2
Oman Oman[130] 42,600 0 4,400 47,000 13.8 12.5
Pakistan Pakistan[131][132] 617,000 513,000 304,000 1,434,000 8.2 3.5
Palestin Palestin[133][[#notakaki_PAL{{{3}}}|[note l]]] 0 0 56,000 56,000 14 0
Panama Panama[134] 0 0 12,000 12,000 3.6 0
Papua New Guinea Papua New Guinea[135] 3,100 0 0 3,100 0.5 0.5
Paraguay Paraguay[136] 10,650 164,500 14,800 189,950 27.2 1.5
Perancis Perancis[137][[#notakaki_FRA{{{3}}}|[note e]]] 352,771 70,300 46,390 469,461 7.3 5.5
Peru Peru[138][[#notakaki_PER{{{3}}}|[note m]]] 114,000 195,000 77,000 386,000 13.1 3.9
Poland Poland[139][140][141] 99,778 10,000 28,100 137,878 3.6 2.6
Portugal Portugal[142] 43,330 210,900 47,700 301,930 28.2 4
Qatar Qatar[143] 11,800 0 0 11,800 13.4 13.4
Republik Afrika Tengah Republik Afrika Tengah[144] 2,150 0 1,000 3,150 0.7 0.5
Republik Macedonia Republik Macedonia[145] 8,000 4,850 0 12,850 6.2 3.9
Republik Congo Republik Congo[146] 10,000 0 2,000 12,000 3 2.5
Romania Romania[147] 73,350 45,000 79,900 198,250 8.9 3.3
Rusia Rusia[148][[#notakaki_RUS{{{3}}}|[note o]]] 1,027,000 20,000,000 449,000 21,476,000 153.4 7.3
Rwanda Rwanda[149] 33,000 0 2,000 35,000 3.3 3.1
Saint Kitts dan Nevis Saint Kitts dan Nevis[150][[#notakaki_SKN{{{3}}}|[note p]]] 70 130 119 319 6.2 1.4
Senegal Senegal[151] 13,620 0 5,000 18,620 1.4 1
Serbia Serbia[152][153] 40,000 50,171 0 90,171 12.2 5.4
Seychelles Seychelles[154] 200 0 450 650 7.4 2.3
Sierra Leone Sierra Leone[155] 10,500 0 0 10,500 2 2
Singapura Singapura[156][[#notakaki_SGP{{{3}}}|[note q]]] 72,500 356,500 93,800 522,800 112.2 15.6
Slovakia Slovakia[157] 16,531 0 0 16,531 3 3
Slovenia Slovenia[158] 7,200 3,800 4,500 15,500 7.7 3.6
Somalia Somalia[159] 2,000 0 0 2,000 0.2 0.2
Somaliland Somaliland[160] 15,350 0 0 15,350 4.4 4.4
Sepanyol Sepanyol[161] 128,013 319,000 80,210 527,223 13 3.2
Sri Lanka Sri Lanka[162][[#notakaki_LKA{{{3}}}|[note s]]] 160,900 35,900 62,200 259,000 12.1 7.5
Sudan Sudan[162][[#notakaki_SDN{{{3}}}|[note t]]] 109,300 85,000 17,500 211,800 5.2 2.7
Suriname Suriname[163] 1,840 0 0 1,840 3.8 3.8
Swaziland Swaziland[164][165][166][[#notakaki_SWZ{{{3}}}|[note u]]] 3,000 0 644 3,644 3.1 2.5
Sweden Sweden[167][[#notakaki_SWE{{{3}}}|[note v]]] 13,050 242,000 800 255,850 28.2 1.4
Switzerland Switzerland[168] 22,059 174,071 80,000 276,130 36.3 2.9
Syria Syria[169] 325,000 314,000 108,000 747,000 34.3 14.9
Republik China Republik China[170] 290,000 1,657,000 17,000 1,964,000 85.5 12.6
Republik Rakyat China Republik Rakyat China[171] 2,285,000 800,000 1,500,000 4,585,000 3.4 1.7[172][173]
Tajikistan Tajikistan[174] 8,800 0 7,500 16,300 2.2 1.2
Tanjung Verde Tanjung Verde[175] 1,200 0 0 1,200 2.8 2.8
Tanzania Tanzania[176] 27,000 80,000 1,400 108,400 2.6 0.7
Thailand Thailand[177][[#notakaki_THA{{{3}}}|[note w]]] 305,860 245,000 113,700 664,560 10.1 4.6
Timor Leste Timor Leste[178] 1,332 0 0 1,332 1.3 1.3
Togo Togo[179] 8,550 0 750 9,300 1.5 1.4
Trinidad dan Tobago Trinidad dan Tobago[180] 4,063 0 0 4,063 3.3 3.3
Tunisia Tunisia[181] 35,800 0 12,000 47,800 4.6 3.4
Turki Turki[182][183][184] 666,576 378,700 152,200 1,197,476 15.6 8.7
Turkmenistan Turkmenistan[185] 22,000 0 0 22,000 4.5 4.5
Uganda Uganda[186] 45,000 0 1,800 46,800 1.4 1.4
Ukraine Ukraine[187] 129,925 1,000,000 84,900 1,214,825 26.6 2.8
United Kingdom United Kingdom[188][189][190] 197,780 212,400 0 410,180 6.7 3.2
Uruguay Uruguay[191] 24,621 0 920 25,541 7.3 7
Uzbekistan Uzbekistan[192] 67,000 0 20,000 87,000 3.2 2.4
Vanuatu Vanuatu[193] 0 0 300 300 1.3 0
Venezuela Venezuela[194] 115,000 8,000 0 123,000 4.6 4.3
Vietnam Vietnam[195][[#notakaki_VNM{{{3}}}|[note x]]] 455,000 5,000,000 40,000 5,495,000 62 5.1
Yaman Yaman[196] 66,700 0 71,200 137,900 6 2.9
Zambia Zambia[197] 15,100 3,000 1,400 19,500 1.6 1.3
Zimbabwe Zimbabwe[198] 29,000 0 21,800 50,800 4.5 2.5

Pecahan pesawat[sunting | sunting sumber]

Bendera Negara Pejuang Pengebom Penyerang
Amerika Syarikat Amerika Syarikat 3,022 235 388
Rusia Persekutuan Rusia 2,295 368 767
Republik Rakyat China Republik Rakyat China 1,252 222 1,169
Bosnia dan Herzegovina Bosnia-Herzegovina 452 122 369
India India 386 0 380
Israel Israel 193 0 174
Pakistan Pakistan 145 0 51
Korea Utara Korea Utara 299 80 211
Libya Angkatan Tentera Libya 210 30 56
Syria Syriah 172 82 19
Indonesia Indonesia 124 2 4
Vietnam Vietnam 204 0 0

Semua maklumat di dalam jadual atas diambil daripada Center for Strategic and International Studies[199][200], atau sekiranya terdapat perbezaan akan dinyatakan sebaliknya.

Nota[sunting | sunting sumber]

  1. ^  The paramilitary personnel of Bhutan includes 555 officers from Royal Bhutan Police.
  2. ^  Paramilitary activities in Brazil are forbidden by the Brazilian Federal Constitution.[201]
  3. ^  The reserve personnel of Cuba includes 1,120,000 paramilitary from Youth Labour Army, Civil Defence and Territorial Troops Militia.
  4. ^  The reserve personnel of Finland includes 11,500 paramilitary from Finnish Border Guard.
  5. ^  The active personnel of France includes National Gendarmerie, a military institution part of French Armed Forces.
  6. ^  The reserve personnel of India includes 987,821 paramilitary from Indian Home Guard and Civil Defence.
  7. ^  The reserve personnel of Iran includes Basij, a paramilitary militia with claimed membership of 12.6 million (including women and children), which after mobilization can reach about 1,000,000 people able to fight.
  8. ^  The active personnel of Italy includes Carabinieri, a military institution part of Italian Armed Forces.
  9. ^  The reserve personnel of Latvia includes 10,866 paramilitary from Latvian National Guard.
  10. ^  The reserve personnel of Malaysia includes 244,700 paramilitary from People's Volunteer Corps.
  11. ^  The reserve personnel of North Korea includes 3,500,000 paramilitary from Worker-Peasant Red Guard.
  12. ^  The personnel of Palestinian National Authority includes only organisations under the Directorate of Police Force; personnel strength figures for the various Palestinian groups in Gaza Strip, such as Hamas, are not known.
  13. ^  The reserve personnel of Peru includes 7,000 paramilitary from Ronda Campesina.
  14. ^  The reserve personnel of Philippines includes 40,000 paramilitary from Citizen Armed Force Geographical Unit.
  15. ^  The potential reserve personnel of Russia may be as high as 20 million, depending on how the figures are counted.
  16. ^  The paramilitary personnel of Saint Kitts and Nevis includes 119 members of the Cadet Corps.
  17. ^  The reserve personnel of Singapore includes 44,000 paramilitary from Singapore Police Force and Civil Defence Force.
  18. ^  The reserve personnel of South Korea includes 3,500,000 paramilitary from Homeland Reserve Forces.
  19. ^  The reserve personnel of Sri Lanka includes 30,400 paramilitary from Sri Lanka Police Service.
  20. ^  The reserve personnel of Sudan includes 85,000 paramilitary from Popular Defence Force.
  21. ^  The paramilitary personnel of Swaziland includes 644 offices from Royal Swaziland Police.
  22. ^  The reserve personnel of Sweden includes 42,000 paramilitary from the Home Guard.
  23. ^  The reserve personnel of Thailand includes 45,000 paramilitary from National Security Volunteer Corps.
  24. ^  The reserve personnel of Vietnam includes 5,000,000 paramilitary from People's Public Security and Civil Defense.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. Pellerindate, Cheryl (23 Mei 2011). "Afghan Security Forces Grow in Numbers, Quality". American Forces Press Service. Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat. Diperoleh pada 10 Julai 2011. 
  2. IISS 2010, m/s. 325–326
  3. IISS 2010, m/s. 119–120
  4. IISS 2010, m/s. 245–246
  5. http://siadam/s.dmdc.osd.mil/personnel/MILITARY/ms0.pdf
  6. http://quickfacts.census.gov/qfd/states/00000.html
  7. IISS 2010, m/s. 294–295
  8. IISS 2010, m/s. 64
  9. IISS 2010, m/s. 269–272
  10. IISS 2010, m/s. 64–67
  11. IISS 2010, m/s. 174–175
  12. IISS 2010, m/s. 394–396
  13. Walker, Jamie (24 April 2010). "Young Australians heed army's call". The Australian (Sydney). 
  14. IISS 2010, m/s. 175–176
  15. IISS 2010, m/s. 176–177
  16. 16.0 16.1 IISS 2010, m/s. 67
  17. IISS 2010, m/s. 246–247
  18. IISS 2010, m/s. 357–359
  19. IISS 2010, m/s. 177–179
  20. IISS 2010, m/s. 148–150 Templat:Request quote
  21. IISS 2010, m/s. 120–121
  22. IISS 2010, m/s. 67–68
  23. IISS 2010, m/s. 295
  24. http://www.indexmundi.com/facts/bhutan/armed-forces-personnel
  25. http://www.nationmaster.com/country/bt-bhutan/mil-military
  26. IISS 2010, m/s. 68–69
  27. IISS 2010, m/s. 179–180
  28. IISS 2010, m/s. 295–296
  29. IISS 2010, m/s. 69–72
  30. IISS 2010, m/s. 397
  31. IISS 2010, m/s. 121–123
  32. IISS 2010, m/s. 296–297
  33. IISS 2010, m/s. 297–298
  34. IISS 2010, m/s. 298–299
  35. IISS 2010, m/s. 300–301
  36. IISS 2010, m/s. 72–74
  37. IISS 2010, m/s. 74–77
  38. IISS 2010, m/s. 77
  39. IISS 2010, m/s. 123–125
  40. IISS 2010, m/s. 78–79
  41. IISS 2010, m/s. 180–181
  42. IISS 2010, m/s. 181–182
  43. IISS 2010, m/s. 125–126
  44. IISS 2010, m/s. 302–303
  45. IISS 2010, m/s. 303–304
  46. IISS 2010, m/s. 126–128
  47. IISS 2011, m/s. 305
  48. IISS 2010, m/s. 79–80
  49. IISS 2010, m/s. 80–82
  50. IISS 2010, m/s. 82–83
  51. IISS 2010, m/s. 306
  52. IISS 2010, m/s. 275–276
  53. IISS 2010, m/s. 306–307
  54. IISS 2010, m/s. 128–129
  55. IISS 2010, m/s. 307–308
  56. IISS 2010, m/s. 405
  57. IISS 2010, m/s. 423–424
  58. IISS 2010, m/s. 182–184
  59. IISS 2010, m/s. 308–309
  60. IISS 2010, m/s. 309
  61. IISS 2010, m/s. 184–185
  62. IISS 2010, m/s. 309–310
  63. IISS 2010, m/s. 137–140
  64. Global Firepower article on Greece
  65. IISS 2010, m/s. 83–84
  66. IISS 2010, m/s. 310–311
  67. IISS 2010, m/s. 311–312
  68. IISS 2010, m/s. 84–85
  69. IISS 2010, m/s. 85
  70. IISS 2010, m/s. 85–86
  71. IISS 2010, m/s. 140–141
  72. IISS 2010, m/s. 141
  73. IISS 2010, m/s. 359–364
  74. IISS 2010, m/s. 405–408
  75. IISS 2010, m/s. 251–253
  76. Iran's Basij Force Number - The Mainstay Of Domestic Security, By Hossein Aryan, RFERL, 7 December 2008
  77. IISS 2010, m/s. 253–254
  78. IISS 2010, m/s. 185–186
  79. IISS 2010, m/s. 255–257
  80. IISS 2010, m/s. 141–145
  81. IISS 2010, m/s. 86–87
  82. IISS 2010, m/s. 408–411
  83. IISS 2010, m/s. 134–137
  84. IISS 2010, m/s. 257–259
  85. IISS 2010, m/s. 28–31
  86. http://www.forces.gc.ca/site/news-nouvelles/news-nouvelles-eng.asp?id=3792
  87. IISS 2010, m/s. 364–365
  88. IISS 2010, m/s. 397–398
  89. IISS 2010, m/s. 312–313
  90. IISS 2010, m/s. 413–416
  91. IISS 2010, m/s. 411–413
  92. "Kosovo's security force launched". BBC News. 21 Januari 2009. Diperoleh pada 19 Disember 2011. 
  93. "Kosovo: Security or militarisation?". B92. 21 Januari 2011. Diperoleh pada 19 Disember 2011. 
  94. "Bush OKs supplying arms to Kosovo". AFP. 19 Mac 2008. Diarkibkan daripada asal pada 2008-03-24. Diperoleh pada 19 Disember 2011. 
  95. IISS 2010, m/s. 259–260
  96. IISS 2010, m/s. 365–366
  97. IISS 2010, m/s. 416
  98. IISS 2010, m/s. 145–146
  99. IISS 2010, m/s. 260–262
  100. IISS 2010, m/s. 313
  101. IISS 2010, m/s. 313–314
  102. IISS 2010, m/s. 262–263
  103. IISS 2010, m/s. 146–147
  104. IISS 2010, m/s. 147–148
  105. IISS 2010, m/s. 314–315
  106. IISS 2010, m/s. 264–266
  107. IISS 2010, m/s. 315
  108. IISS 2010, m/s. 415–419
  109. IISS 2010, m/s. 315–316
  110. IISS 2010, m/s. 187–188
  111. IISS 2010, m/s. 263–264
  112. IISS 2010, m/s. 316–317
  113. IISS 2010, m/s. 248–251
  114. IISS 2010, m/s. 87–89
  115. IISS 2010, m/s. 188–189
  116. http://www.pompiers.gouv.mc/321/wwwnew.nsf/1909!/x1Fr?OpenDocument&1Fr
  117. http://www.pompiers.gouv.mc/321/wwwnew.nsf/1909!/x3Fr?OpenDocument&3Fr
  118. http://www.gouv.mc/devwww/wwwnew.nsf/1909$/cbcafb1db7fd6ca0c1256f8f00348d7efr?OpenDocument&4Fr
  119. IISS 2010, m/s. 419–420
  120. IISS 2010, m/s. 189
  121. IISS 2010, m/s. 317
  122. IISS 2010, m/s. 420–421
  123. IISS 2010, m/s. 318
  124. IISS 2010, m/s. 366
  125. IISS 2010, m/s. 421–422
  126. IISS 2010, m/s. 89–90
  127. IISS 2010, m/s. 319
  128. IISS 2010, m/s. 319–321
  129. IISS 2010, m/s. 150–152
  130. IISS 2010, m/s. 266–268
  131. IISS 2010, m/s. 367–370
  132. John Pike (13 Ogos 1973). "Army Air Defense". Globalsecurity.org. Diperoleh pada 7 Disember 2010. 
  133. IISS 2010, m/s. 268
  134. IISS 2010, m/s. 90
  135. IISS 2010, m/s. 422–423
  136. IISS 2010, m/s. 90–92
  137. IISS 2010, m/s. 129–134
  138. IISS 2010, m/s. 92–94
  139. IISS 2010, m/s. 153–155
  140. (Bahasa Poland) Profesjonalizacja Wojska Polskiego
  141. "..:: Ministerstwo Obrony Narodowej - serwis internetowy :: Kadry ::..". Tentera Poland. Diperoleh pada 22 Februari 2011. 
  142. IISS 2010, m/s. 155–157
  143. IISS 2010, m/s. 268–269
  144. IISS 2010, m/s. 299–300
  145. IISS 2010, m/s. 186–187
  146. IISS 2010, m/s. 301–302
  147. IISS 2010, m/s. 157–158
  148. IISS 2010, m/s. 222–232
  149. IISS 2010, m/s. 321–322
  150. http://www.cavehill.uwi.edu/bnccde/sk&n/conference/papers/DEPhillips.html
  151. IISS 2010, m/s. 322–323
  152. Serbian Defense Ministry press conference
  153. IISS 2010, m/s. 190–191
  154. IISS 2010, m/s. 323
  155. IISS 2010, m/s. 323–324
  156. IISS 2010, m/s. 424–427
  157. IISS 2010, m/s. 158–159
  158. IISS 2010, m/s. 159–160
  159. IISS 2010, m/s. 324
  160. IISS 2010, m/s. 324–325
  161. IISS 2010, m/s. 160–164
  162. 162.0 162.1 IISS 2010, m/s. 370–371
  163. IISS 2010, m/s. 94–95
  164. http://www.nationsencyclopedia.com/Africa/Swaziland.html
  165. http://www.irinnews.org/printreport.aspx?reportid=94336
  166. http://www.gov.sz/index.php?option=com_content&view=article&id=436&Itemid=597
  167. IISS 2010, m/s. 192–193
  168. IISS 2010, m/s. 194–195
  169. IISS 2010, m/s. 272–273
  170. IISS 2010, m/s. 427–429
  171. IISS 2010, m/s. 398–404
  172. http://globalfirepower.com/country-military-strength-detail.asp?country_id=China
  173. http://www.globalsecurity.org/intell/world/china/pap.htm
  174. IISS 2010, m/s. 371–372
  175. IISS 2010, m/s. 299
  176. IISS 2010, m/s. 328–329
  177. IISS 2010, m/s. 429–432
  178. IISS 2010, m/s. 432
  179. IISS 2010, m/s. 329–330
  180. IISS 2010, m/s. 95
  181. IISS 2010, m/s. 274–275
  182. http://www.hurriyet.com.tr/gundem/19292082.asp
  183. http://www.sabah.com.tr/Gundem/2011/11/21/genelkurmay-personel-sayisini-acikladi
  184. http://www.haberturk.com/gundem/haber/711803-iste-tsknin-personel-sayisi
  185. IISS 2010, m/s. 372–373
  186. IISS 2010, m/s. 330–331
  187. IISS 2010, m/s. 195–197
  188. IISS 2010, m/s. 168–173
  189. http://www.eda.europa.eu/Libraries/Documents/National_Data_Breakdown_Publication_pMS_1.sflb.ashx
  190. http://www.dasa.mod.uk/modintranet/UKDS/UKDS2010/c2/table215.php
  191. IISS 2010, m/s. 95–97
  192. IISS 2010, m/s. 373
  193. http://www.freedomhouse.org/report/freedom-world/2011/vanuatu
  194. IISS 2010, m/s. 97–99
  195. IISS 2010, m/s. 432–434
  196. IISS 2010, m/s. 276–278
  197. IISS 2010, m/s. 331–332
  198. IISS 2010, m/s. 332–333
  199. Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan csis tidak disediakan
  200. [1]
  201. Brazilian Federal Constitution, Article 5, Section XVII
  • AH Cordesman, AA Burke, The Balance of Western Conventional Forces: A Comparative Summary of Military Expenditures; Manpower; Land, Air, Naval Forces; and National Force Trends, CSIS, January 2001 retrieved 14 Nov 2008.
  • AH Cordesman, The Middle East Military Balance: Definition, Regional Developments and Trends, CSIS, March 2005 retrieved 31 Dec 2008

Pautan luar[sunting | sunting sumber]