Istana Bukit Serene

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Istana Bukit Serene

Istana Bukit Serene ialah istana kediaman rasmi Sultan Johor. Almarhum Sultan Iskandar yang mula menjadikan istana ini sebagai kediaman rasmi baginda dengan mengisytiharkan Istana Besar Johor dijadikan muzium diraja negeri untuk tatapan rakyat jelata. Istana ini terletak di Bukit Serene, Johor Bahru, dan menghadap Selat Johor. Istana ini disiapkan dalam tahun 1933.

Istana Bukit Serene yang berbumbung hijau ini mempunyai menara setinggi 35 meter dan mudah dilihat dari Teluk Danga atau turut dikenali sebagai Danga Bay. Istana ini juga menjadi salah satu daripada mercu tanda tarikan pelancong di Johor Bahru. Kawasan istana ini mempunyai sebuah taman yang indah dan kerap menjadi tapak majlis keramaian. Kawasan istana dikawal oleh Pasukan Askar Timbalan Setia Johor ataupun The Johor Military Force.

Semasa Perang Dunia II, Lt. Jen. Tomoyuki Yamashita memindahkan markasnya ke Istana Bukit Serene di Johor Bahru. Daripada istana tersebut, Yamashita dapat melihat kedudukan askar Australia di seberang Selat Johor. Walaupun diberikan nasihat oleh pegawai-pegawainya bahawa Istana Bukit Serene sasaran mudah untuk diserang, Tomoyuki Yamashita sendiri yakin pihak British tidak akan menyerang Istana Bukit Serene yang menjadi pusaka Sultan Johor. Tekaan Tomoyuki Yamashita tepat sekali; pihak British tidak menyerang Istana Bukit Serene. Tomoyuki Yamashita menggunakan menara Istana Bukit Serene sebagai tempat pemerhatian untuk meninjau keadaan di Pulau Singapura.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]