Senarai gunung di Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Carta ini akan dikemas kini dari semasa ke semasa kerana barangkali masih terdapat gunung/bukit yang tidak tersenarai/tertinggal di sini kerana kurang rujukan. Jika anda dapati tiada nama yang tersenarai sila bincang/masukkan di Perbincangan:Senarai gunung di Malaysia
Kedudukan Gunung Negeri Ketinggian (m) Ketinggian (kaki) Koordinat (WGS84)
1 Gunung Kinabalu Sabah 4,095 13,435 6.07484,116.562853
2 Gunung Trusmadi Sabah 2,642 8,669 5.553969,116.515818
3 Gunung Tambuyukon Sabah 2,579 8,462 6.208821,116.658211
4 Gunung Murud Sarawak 2,422 7,946 3.905359,115.489426
5 Gunung Mulu Sarawak 2,376 7,795 4.046467,114.926376
6 Gunung Tahan Pahang 2,187 7,174 4.631179,102.235794
7 Gunung Korbu Perak 2,183 7,162 4.684561,101.299324
8 Gunung Yong Belar Sempadan Perak-Kelantan 2,181 7,156 4.650685,101.360836
9 Gunung Gayong Perak 2,173 7,129 4.681823,101.317277
10 Gunung Chamah Kelantan 2,171 7,123 5.217118,101.583652
11 Gunung Yong Yap Sempadan Perak-Kelantan 2,167 7,110 4.75265,101.383152
12 Gunung Ulu Sepat Sempadan Perak-Kelantan 2,161 7,089 5.150444,101.483359
13 Gunung Batu Putih Perak 2,131 6,990 4.224188,101.442761
14 Gunung Tama Abu Sarawak 2,112 6,930 3.904331,115.487194
15 Gunung Irau Pahang 2,110 6,924 4.529453,101.365857
16 Gunung Benum Pahang 2,107 6,914 3.825889,102.09446
17 Gunung Apd Runan Sarawak 2,103 6,900 3.700333,115.392981
18 Gunung Gerah Sempadan Perak-Kelantan 2,103 6,898 5.015621,101.447482
19 Bukit Batu Lawi Sarawak 2,092 6,862 3.868023,115.382824
20 Bukit Batu Buli Sarawak 2,092 6,862 3.830085,115.430675
21 Gunung Tumang Batak Sempadan Perak-Pahang 2,082 6,830 3.83137,101.594582
22 Gunung Bilah Sempadan Perak-Kelantan 2,081 6,830 5.016818,101.445172
23 Gunung Berembun Pahang 2,078 6,817 4.328396,101.445944
24 Gunung Bieh Perak 2,073 6,800 5.032978,101.433578
25 Gunung Belatok Perak 2,031 6,800 5.017246,101.444993
26 Gunung Junction Perak-Pahang-Kelantan 2,071 6,796 4.650342,101.361823
27 Gunung Gedung Pahang 2,065 6,776 4.6054,102.2527
28 Bukit Batu Lawit Sarawak 2,046 6,712 3.867081,115.383554
29 Gunung Berinchang Pahang 2,031 6,664 4.517688,101.382945
30 Bukit Batu Iran Sarawak 2,018 6,620 3.850724,115.283303
31 Gunung Tangga Pahang 2,014 6,609 4.60453,101.533105
32 Gunung Swettenham Perak 1,961 6,434 4.577366,101.464612
33 Gunung Shoid Kelantan 1,947 6,387 5.280623,101.58361
34 Gunung Hulu Kechau Pahang 1,945 6,380 4.595247,102.21498
35 Gunung Lamaku Sabah 1,943 4.841089,115.760164
36 Gunung Liang Timur Pahang 1,933 6,343 3.799512,101.595454
37 Gunung Liang Barat Perak 1,933 6,342 3.802509,101.59142
38 Gunung Berhid Kelantan 1,931 6,334
39 Gunung Challi Sempadan Perak-Pahang 1,922 6,307
40 Gunung Siku Pahang 1,915 6,284 4.597386,101.39667
41 Gunung Tok Nenek Perak 1,904 6,248
42 Gunung Noring Perak 1,888 6,197 5.397444,101.738627
43 Gunung Bintang Perak / Kedah 1,862 6,110 5.43282,100.865364
44 Gunung Noring Timur Sempadan Perak - Kelantan 1,861 6,106 5.397316,101.738884
45 Bukit Pagon Sarawak 1,850 6,070 4.299895,115.333264
46 Gunung Beremban Pahang 1,841 6,041 2.584858,103.283329
47 Gunung Basor Kelantan 1,840 6,038
48 Gunung Bintang Utara Kedah 1,835 5.463066,100.865793
49 Gunung Semangkok Selangor 1,824 5,984 3.737419,101.651208
50 Gunung Penelope Pahang 1,800 4.56603,101.42998
51 Gunung Suku Perak 1,797 5,896 4.544084,101.333671
52 Gunung Kuar Perak 1,772 5,815 4.845023,101.402078
53 Gunung Ulu Kali Selangor 1,772 5,814 3.433831,101.783252
54 Bukit Bujang Pahang 1,771 5,812 4.388432,101.532969
55 Gunung Besar Perak 1,748 5,737 5.172926,101.29436
56 Gunung Warpu Kelantan 1,745 5,724 4.628356,101.402936
57 Gunung Rock Pahang 1,740 4.482563,101.404788
58 Gunung Cecil Pahang 1,740 4.565687,101.436417
59 Gunung Besah Perak 1,720 5.171216,101.292608
60 Gunung Chabang Perak 1,711 5,612 4.537923,101.267846
61 Gunung Beluat Pahang 1,700 4.439649,101.413758
62 Gunung Jasar Pahang 1,696 5,565 4.478584,101.360929
63 Gunung Rajah Selangor 1,684 5,526 3.549658,101.805825
64 Gunung Titiwangsa Perak 1,680 5.283272,100.947182
65 Bukit Tunggul Sempadan Selangor - Pahang 1,663 5,488 3.461675,101.7769
66 Gunung Hulu Semangkok Sempadan Selangor - Pahang 1,668 5,473 3.68136,101.768281
67 Gunung Bubu Perak 1,657 5,437 4.738109,101.382422
68 Gunung Bah Gading Perak 1,621 5,318 4.179719,101.443284
69 Gunung Murud Kecil Sarawak 1,620 3.33397,115.136497
70 Gunung Rambong Perak 1,600 5.156812,100.93066
71 Gunung Tamu Renan Sarawak 1,585 3.335383,115.483167
72 Gunung Tenampok Sabah 1,581 5,187 6.006898,116.510682
73 Gunung Perdah Pahang 1,576 5,173 4.462154,101.373975
74 Gunung Ulu Jerneh Perak 1,576 5,173 5.196604,100.87791
75 Gunung Bintang South Perak 1,560 5.414107,100.881944
76 Gunung Tera Kelantan 1,556 5,105 5.348052,101.905131
77 Gunung Ulu Teras Perak 1,549 5,047 5.217973,100.914373
78 Gunung Rabong Kelantan 1,538 5,047 4.846391,102.06399
79 Gunung Ulu Titi Basah Perak 1,533 5,030 5.79918,101.317756
80 Bukit Hulu Bernam Selangor 1,526 3.762942,101.625588
81 Gunung Lebah Pahang 1,522 4,992 4.014532,101.595969
82 Gunung Pallas Pahang 1,520 3.82439,102.039721
83 Gunung Lawit Terengganu 1,519 4,984 5.41667,102.575126
84 Gunung Tapis Pahang 1,512 4,960 4.011963,102.912354
85 Gunung Ayam Kelantan 1,504 4,934 5.344292,101.929593
86 Gunung Behrang Perak 1,500 3.770907,101.581635
87 Gunung Nuang Selangor 1,493 4,898 3.266747,101.899981
88 Gunung Bedung Pahang 1,469 4,818 4.588232,101.670642
89 Gunung Besar Hantu Sempadan Pahang-Negeri Sembilan 1,461 4,794 3.2269,102.012935
90 Bukit Peteri Pahang 1,461 4,794 3.759773,101.670814
91 Gunung Mandi Angin Sempadan Terengganu-Pahang 1,460 4,790 4.682679,102.847044
92 Pine Tree Hill Sempadan Selangor-Pahang 1,456 4,777 3.711296,101.696219
93 Gunung Ulu Merah Perak 1,450 4,757 5.799094,101.317706
94 Gunung Hijau Perak 1,448 4,751 4.506864,100.975978
95 Gunung Ulu Perus Pahang 1,433 4,700 4.564361,102.867208
96 Gunung Bunga Buah Selangor 1,430 4,690 3.374198,101.739914
97 Gunung Stong Kelantan 1,422 4,664 5.330106,101.947017
98 Gunung Chingkai Perak 1,397 4,583 4.836855,101.24995
99 Gunung Diwangsa Pahang 1,395 4,578 4.560254,102.833133
100 Gunung Hulu Bakar Pahang 1,391 4,563 4.302805,102.917125
101 Gunung Palas Pahang 1,391 4,563 4.303147,102.916868
102 Khao Han Kut Perak 1,380 4,560 5.814294,101.287544
103 Gunung Che Tahir Kelantan 1,379 4,523
104 Gunung Ulu Telang Pahang 1,376 4,516 3.602556,101.815059
105 Gunung Gagau Sempadan Kelantan - Terengganu - Pahang 1,376 4,513 4.762829,102.65409
106 Gunung Bintang False Perak 1,373 5.375483,100.921769
107 Bukit Selidang Sarawak 1,372 4,501 2.866578,114.611728
108 Gunung Nonohan Sabah 1,366 6.165558,116.573989
109 Gunung Menyelit Sarawak 1,362 4,467
110 Gunung Talang Selangor 1,345 4,413 5.436494,101.533742
111 Gunung Ulu Bakau Sempadan Selangor - Pahang 1,345 4,412 3.577157,101.807542
112 Gunung Magdalena Sabah 1,346 4,416 4.501473,117.949505
113 Gunung Inas Sempadan Perak - Kedah 1,341 4,400 5.499591,100.834658
114 Gunung Ulu Soh Perak 1,324 4,343 5.08325,101.097944
115 Gunung Malalon Sabah 1,320 4,331
116 Gunung Terbakar Pahang 1,320 4,331 4.448677,101.386034
117 Bukit Kabut Perak 1,318 4,324 5.46862,101.518207
118 Gunung Padang Terengganu 1,315 4,314
119 Gunung Berangkat Kelantan 1,297 4,254 5.123259,101.926675
120 Gunung Saji Kelantan 1,284 4,199 5.346941,101.916382
121 Gunung Tribulation Sabah 1,280 4,199 4.822444,117.601233
122 Gunung Perdis Pahang 1,279 4,195
123 Gunung Ledang Johor 1,276 4,187 2.373312,102.608092
124 Gunung Panggang Paku Pahang 1,266 4,155 4.508318,101.671243
125 Bukit Lata Papalang Kedah 1,266 4,152 5.915556,101.043906
126 Gunung Paya Tengah Poi Sarawak 1,242 4.853019,115.544236
127 Gunung Bujang Melaka Perak 1,234 4,048 4.332718,101.200383
128 Gunung Surat 1,229 4,031
129 Gunung Kenderong Perak 1,223 4,011 5.511509,101.076093
130 Gunung Biong Perak 1,218 3,997 4.96295,100.871043
131 Gunung Jerai Kedah 1,217 3,992 5.756644,100.401157
132 Gunung Panggau Dulang Sarawak 1,210 3,970
133 Gunung Gajah Terom Terengganu 1,206 3,958
134 Bukit Ulu Laho Perak 1,203 3,947 5.744014,101.524472
135 Gunung Jasar Perak 1,200 4.599097,101.277537
136 Gunung Baubak Sempadan Kedah - Perak 1,199 3,934 5.499444,100.880556
137 Gunung Telapak Buruk Negeri Sembilan 1,193 3,914 2.840904,102.068689
138 Gunung Irong Pahang 1,191 3,908 4.147724,102.815754
139 Changkat Perah Perak 1,185 4.387576,101.403415
140 Gunung Chintawangsa Kelantan 1,184 3,886
141 Gunung Sarut Terengganu 1,180 5.332841,102.722847
142 Gunung Lang Perak 1,145 3,757 5.773733,100.975592
143 Gunung Hulu Lenik Selangor 1,140 3.640888,101.673567
144 Gunung Guak Rimau Perak 1,131 3,712 5.733382,101.259563
145 Gunung Templer Sabah 1,120 6.403245,116.610339
146 Gunung Kubang Badak Kedah 1,113 3,650 5.838032,101.011727
147 Gunung Gabis Pahang 1,106 3,627
148 Gunung Penumpu Pahang 1,094 3,590 4.667837,102.500846
149 Gunung Unyok Tapang Sarawak 1,080 2.843947,115.030875
150 Gunung Laris Pahang 1,075 3,527 4.131994,102.677786
151 Gunung Terra Kelantan 1,068 3,503
152 Gunung Pulang Pahang 1,063 3,488
153 Gunung Peninjau Perak 1,058 3,471 4.712619,101.047068
154 Gunung Serundum Pahang 1,055 3,462
155 Gunung Lerek Pahang 1,049 3,441 3.788121,102.738118
156 Gunung Kachang Terengganu 1,047 3,436 5.060252,102.507663
157 Gunung Tebu Terengganu 1,039 3,408 5.59036,102.611775
158 Gunung Belalai Pahang 1,038 3,406 4.665228,102.698808
159 Gunung Besar Johor 1,036 3,398 2.519992,103.147924
160 Bukit Mersing Sarawak 1,019 3,343
161 Gunung Tiong Johor 1,014 3,327 2.43094,103.294044
162 Gunung Belumut Johor 1,010 3,313 2.044911,103.559504
163 Gunung Pari Johor 1,006 3,300
164 Gunung Perenggan Sempadan Kedah - Perak - Thailand 998 3,275 5.783382,100.991042
165 Gunung Kubang Terengganu 980 5.521505,102.621224
166 Gunung Serudum Pahang 975 3.86571,102.243562
167 Gunung Pukin Sempadan Johor - Pahang 967 3,173 2.525651,103.138053
168 Gunung Tembat Terengganu 960 5.213229,102.615688
169 Gunung Brangsa Sarawak 960 4.911386,115.560372
170 Gunung Bekok Johor 953 3,126 2.38729,103.180661
171 Gunung Lubok Koi Sarawak 943 4.846477,115.499861
172 Gunung Cherlak Pahang 934 3,065 4.550458,102.776921
173 Gunung Tungku Pahang 928 3.86571,102.243562
174 Bukit Kobeh Perak 896 2,940 5.612996,101.134722
175 Gunung Rembau Negeri Sembilan 884 2,900 2.553304,102.19943
176 Gunung Raya Kedah 881 2,890 6.36887,99.818509
177 Gunung China Kedah 881 2,890
178 Bukit Tajam Pahang 877 3.972919,102.061687
179 Bukit Tujuh Pahang 867 4.410768,102.01026
180 Gunung Perak Kedah 864 2,836 5.966095,100.636969
181 Gunung Hulu Pari Perak 860 4.757526,101.057603
182 Bukit Chergau Terengganu 855 2,804
183 Gunung Hulu Kemapan Pahang 854 2,802 2.660824,103.191133
184 Gunung Chemendong Johor 846 2,776 2.082438,103.558881
185 Gunung Tok Bidan Kedah 842 2,763 5.755714,100.822856
186 Gunung Pertawai Johor 840 2.509873,103.284481
187 Gunung Jua Pahang 829 2,719 3.921714,101.759048
188 Western Hill Pulau Pinang 830 2,723 5.42718,100.251689
189 Gunung Angsi Negeri Sembilan 824 2,702 2.693147,102.049499
190 Gunung Santubong Sarawak 810 2,657 1.736733,110.332553
191 Gunung Ulu Baranang Sempadan Negeri Sembilan-Selangor 809 2,654
192 Gunung Keledang Sempadan Perak 808 4.594178,101.014302
193 Gunung Gagak Negeri Sembilan 807 2.554976,102.200439
194 Gunung Ulu Kaho Sempadan Perak - Thailand 792 2,600 5.811946,101.65992
195 Gunung Kapal Terengganu 790 2,592 5.222503,102.80086
196 Bukit Idung Pahang 781 3.223386,102.113836
197 Gunung Silantek Sarawak 780 1.050123,111.083314
198 Bukit Ulu Tapah Perak 778 2,552 5.274597,100.865643
199 Gunung Bayu Kedah 776 5.888065,100.970864
200 Gunung Bagahak Sabah 774 2,539 5.019469,118.731043
201 Gunung Berantai Pahang 768 2,520 3.712838,102.68662
202 Gunung Tampin Negeri Sembilan 764 2,507 2.50863,102.211719
203 Bukit Derow Pahang 745 4.234288,101.527476
204 Gunung Spaoh Sarawak 740 1.118732,110.3035
205 Gunung Perlis Sempadan Kelantan - Pahang 733 2,405 4.706973,102.365012
206 Mount Wullerstorf Sabah 720 4.458774,118.147094
207 Bukit Tok Jenung Pahang 720 4.566757,101.927669
208 Gunung Mat Chinchang Kedah 713 2,339 6.385504,99.661353
209 Gunung Padang Temambong Sempadan Pahang-Perak 701 2,300
210 Gunung Hulu Lawit Perak 679 4.789259,101.02001
211 Gunung Bongsu Kedah 658 5.315407,100.668383
212 Gunung Janing Johor 655 2,150 2.515576,103.413763
213 Gunung Pulai Johor 654 2,147 1.602036,103.54605
214 Bukit Chini Pahang 641 2,103 3.378054,102.868581
215 Gunung Jono Negeri Sembilan 640 2.665154,102.203143
216 Gunung Muntahak Johor 634 2,080 1.852333,103.810916
217 Bukit Batu Lawi Sarawak 624 2,046 3.867209,115.38399
218 Gunung Sumalayang Johor 614 2,014 1.961749,103.775218
219 Bukit Damar Dua Perak 607 5.60403,100.95549
220 Bukit Pelarit Perlis 553 6.636645,100.186543
221 Bukit Ma'okil Johor 578 1,896 2.110786,102.905059
222 Mount Hatton Sabah 570 5.245837,118.701904
223 Bukit Pemandang Pahang 566 3.180452,103.013034
224 Bukit Lubok Kawah Perak 560 4.616978,100.783324
225 Bukit Seluang Perak 560 5.54072,101.17672
226 Gunung Janing Barat Johor 543 1,780 2.514547,103.414965
227 Gunung Sirongol Sabah 541 4.629896,118.580239
228 Bukit Cemingat Pahang 524 1,719 3.170511,102.807798
229 Bukit Jenderus Pahang 520 4.053359,102.262666
230 Gunung Panti Barat Johor 513 1,684 1.827026,103.868322
231 Gunung Lambak Johor 510 1,673 2.025954,103.357351
232 Gunung Senyum Pahang 486 1,594 3.710182,102.43505
233 Bukit Bertangga Pahang 472 1,549 3.282428,102.6613
234 Gunung Panti Johor 457 1,498 1.835604,103.89905
235 Bukit Takun Pahang 442 1,450
236 Gunung Lubok Tedong Selangor 433 1,420
237 Bukit Banang Johor 427 1,402 1.814329,102.940507
238 Gunung Lepo Selangor 427 1,400
239 Bukit Broga Selangor 400 2.955556,101.949835
240 Bukit Tabur Selangor 396 1,300
241 Bukit Batu Tongkat Johor 395 1,296 1.985553,103.543124
242 Bukit Gayong Pahang 339 1,112 2.960013,103.162966

Galeri[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

"Malaysia: Fizikal dan Tumbuh-tumbuhan Semula Jadi". Atlas Moden: Malaysia dan Dunia. Penerbit Fajar Bakti (kini dikenali sebagai Oxford Fajar). 1996. m/s. 4,5. ISBN 9676536377. http://202.188.5.9:8080/opac/itemDetail.jsp?mid=23964&branchid=0&keyword=Atlases&displayKeyword=Atlases&tag=650&counter=0&offset=0&searchType=n. 

Kebanyakan maklumat carta di atas adalah berdasarkan kepada kaji selidik oleh Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Gunung Malaysia

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Kelab Orang Gunung Kuala Lumpur Gunung-gunung Malaysia Blog mdjefri Senarai beberapa gunung di Malaysia mengikut ketinggian