Khairul Azwan Harun

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Yang Berhormat Senator
Khairul Azwan Harun
Khairul Azwan Harun 2.jpg
Senator Dewan Negara Malaysia
Memegang jawatan
7 Disember 2016
Timbalan Ketua Pemuda UMNO & Ahli Majlis Tertinggi UMNO
Dalam jawatan
23 Oktober 2013 – 2018
Didahului olehYB Datuk Razali Ibrahim
Digantikan olehShahril Sufian Hamdan
Butiran peribadi
Lahir (1976-10-19) 19 Oktober 1976 (umur 43)
Parti politikUMNO - Barisan Nasional
PasanganWan Irmawati Idayu Md Rosli
BapaDato' Ir. Harun Ahmad Saruji
Alma materCardiff University of Wales
Universiti Terbuka Malaysia
Harvard Kennedy School
PekerjaanAhli politik
ProfesionAkauntan
Laman sesawanghttps://twitter.com/azwanbro

Khairul Azwan Dato' Ir Haji Harun (lahir 19 Oktober 1976) merupakan seorang ahli politik Malaysia.[1][2][3] Beliau merupakan senator Dewan Negara[4] di Parlimen Malaysia.

Senator Azwan telah bersuara dalam memperjuangkan isu-isu berkaitan belia dan generasi masa depan Malaysia. Tinjauan politiknya yang progresif dapat dilihat menerusi pelbagai inisiatif yang dibawa ke hadapan termasuk menyokong sekolah menengah bahasa Inggeris, mengatur dialog antar agama, dan menjadi pengerusi untuk Wawasan Belia Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIYD).[5] Beliau merupakan pengerusi KLIYD selama 2 tahun berturut-turut.

Sejak 23 Oktober 2013, beliau telah menjadi Timbalan Ketua Pemuda UMNO dan juga ahli Majlis Tertinggi UMNO yang dipengerusikan oleh Presiden Parti. Beliau memenangi jawatan dalam pemilihan parti kebangsaan dengan Khairy Jamaluddin yang memenangi jawatan Pemimpin Kebangsaan Pemuda UMNO.[6][7] Sebelum ini, Senator Azwan adalah Pemimpin Pemuda Barisan Nasional Perak (organisasi pemuda gabungan kerajaan Malaysia), dan Ketua Pemuda UMNO Negeri Perak. Di peringkat akar umbi Umno, beliau memegang jawatan Ketua Pemuda di Bahagian Pasir Salak.

Latar belakang[sunting | sunting sumber]

Senator Azwan adalah anak kepada bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Perbadanan Kemajuan Negeri Perak (PKNP) Dato' Ir. Haji Harun Ahmad Saruji.

Senator Azwan mempunyai pendidikan tinggi di Universiti Islam Antarabangsa Matrikulasi Kuala Lumpur, dan universitinya di Cardiff University of Wales di United Kingdom dan Universiti Terbuka Malaysia di Kuala Lumpur. Semasa di Cardiff, beliau lulus dengan ijazah Sarjana Muda dalam Perakaunan pada tahun 1999. Pada tahun 2007 beliau menamatkan ijazah Sarjana dalam Pengurusan Strategik di Open University Malaysia. Senator Azwan juga berjaya menyempurnakan Pemimpin dalam Kursus Eksekutif Pembangunan dari Harvard Kennedy School, Amerika Syarikat pada tahun 2014.

Selepas meninggalkan universiti, Senator Azwan memulakan kerjayanya pada tahun 1999 dengan Ernst & Young, Akauntan Bertauliah di Pejabat Kuala Lumpur dan memegang jawatan kanan dalam Bahagian Insurans Perniagaan dan Pemulihan Korporat. Beliau terlibat dalam tugasan penasihat korporat E & Y di beberapa syarikat tersenarai awam dan GLC.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]