Universiti Tun Abdul Razak

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Universiti Tun Abdul Razak
MotoTakes You Far
JenisSwasta
Ditubuhkan pada18 Disember 1997
CanselorTun Hajjah Rahah Tan Sri Haji Mohd Noah
PresidenProfesor Datuk Dr. Md Zabid Haji Abdul Rashid
Naib CanselorProfesor Datuk Dr. Md Zabid Haji Abdul Rashid
Lokasi,
KampusKampus PINTAR, Petaling Jaya, Selangor & Kampus RAZAK, Kuala Lumpur
PenggabunganASAIHL
Laman sesawangwww.unirazak.edu.my

Universiti Tun Abdul Razak (UNIRAZAK) yang sebelum ini dikenali dengan nama singkatan UNIRAZAK merupakan institusi pendidikan tinggi swasta Malaysia pertama yang memperolehi status MSC dan Universiti ini dinamakan sempena nama Perdana Menteri Malaysia yang kedua iaitu Allahyarham YAB Tun Abdul Razak. Universiti ini juga merupakan institusi pengajian tinggi swasta yang mendapat pensijilan ISO 9001:2000 di Malaysia. Universiti Tun Abdul Razak menggabungkan kelas berbentuk konvensional dengan penggunaan berkesan bahan-bahan kursus berasaskan laman sesawang serta proses pengajaran dan pembelajaran dalam talian.

Universiti Tun Abdul Razak mula beroperasi pada 18 Disember 1997 selepas menerima surat jemputan untuk mewujudkan sebuah universiti daripada Menteri Pendidikan pada ketika itu iaitu Dato' Seri Mohd Najib bin Abdul Razak (Perdana Menteri Malaysia keenam). Universiti menerima ambilan pertama seramai 162 orang pelajar pada bulan September 1998. Dato' Seri Mohd Najib bin Abdul Razak merasmikan Universiti Tun Abdul Razak pada 21 Disember 1998 di Pusat Pengajian Kelana Jaya, Petaling Jaya, Selangor. Pada tahun 2006, Universiti Tun Abdul Razak dimiliki oleh Yayasan Pendidikan Tun Abdul Razak (Yayasan PINTAR) yang merupakan yayasan diketuai oleh Dato' Seri Mohd Najib bin Abdul Razak sendiri.

Kini, Universiti Tun Abdul Razak memiliki 2 buah kampus utama: Kampus PINTAR di Petaling Jaya, Selangor dan Tun Razak City Campus (juga dikenali sebagai Kampus RAZAK) di Kuala Lumpur.

Visi baru Universiti Tun Abdul Razak adalah untuk menjadi institusi terkemuka dalam menyediakan pendidikan berkualiti dan sumber daya manusia dalam bidang-bidang yang menjadi keutamaan negara-negara membangun. Universiti juga berhasrat untuk meningkatkan kerjasama dan rangkaian kolaboratif melalui kerjasama strategik dengan universiti-universiti luar negara yang terkenal dengan bidang pengajian masing-masing.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]