Senarai cogan kata negara

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Halaman ini menyenaraikan cogan kata negara merdeka di dunia. Bagaimanapun, cogan kata untuk sesetengah negara yang tidak menerima pengiktirafan seluruh dunia dan sesetengah negara pupus juga disenaraikan, tetapi nama masing-masing tidak ditebalkan hurufnya.

Cogan kata negara digunakan untuk memerikan tujuan atau dorongan sesuatu negara dalam rangkai kata yang ringkas agar dapat dimasukkan ke dalam jata, duit syiling, atau nota bank negara. Bagaimanapun, ada juga sesetengah negara yang memilih tidak mempunyai sebarang cogan kata negara.


Direktori: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


A[sunting | sunting sumber]

Cogan kata negara Amerika Syarikat ialah In God we trust (Kami percaya kepada Tuhan), sebagaimana ditonjolkan pada bahagian belakang wang kertas satu dolar Amerika Syarikat.
Cogan kata negara dilambangkan oleh empat bintang pada jata Bangladesh.
Cogan kata negara Bolivia, La Unión es la Fuerza (Perpaduan ialah Kekukuhan), diukir pada mata wang negara.
Cogan kata negara Brazil, Ordem e progresso (Ketenteraman dan Kemajuan), ditulis pada bendera.

B[sunting | sunting sumber]

  •  Bahamas: Forward, Upward, Onward Together (Ke Depan, Ke Atas, Maralah Bersama-sama) [13]
  •  Bangladesh: Nationalism, secularism, socialism, and democracy (Nasionalisme, sekularisme, sosialisme, dan demokrasi)
  •  Barbados: Pride and Industry (Kebanggaan dan Ketekunan) [14]
  •  Belanda: Je maintiendrai, Ik zal handhaven (Perancis, Belanca Saya akan tabah) [15]
  •  Belgium: Eendracht maakt macht, L'union fait la force dan Einigkeit gibt Stärke (Belanda, Perancis dan Jerman, Perpaduan mengurniakan Kekukuhan) [16]
  •  Belize: Sub umbra floreo (Latin: Di bawah tempat berteduh, saya berkembang maju) [17]
  •  Benin: Fraternité, Justice, Travail (Perancis, Persahabatan, Keadilan, Keusahaan) [18]
  •  Bermuda: "Quo fata ferunt" (Latin, Di mana-mana sahaja kita ditadkirkan)
  •  Bolivia: La Unión es la Fuerza (Sepanyol, Perpaduan ialah Kekukuhan) [19]
  •  Botswana: Pula (Tswana, Hujan) [20]
  •  Brazil: Ordem e progresso (Portugis, Ketenteraman dan Kemajuan) [21]
  •  Brunei: الدائمون المحسنون بالهدى (Arab, Selalu dalam khidmat dengan panduan Allah) [22]
  •  Bulgaria: Съединението прави силата (Bulgaria, Perpaduan Mengurniakan Kekukuhan) [23]
  •  Burkina Faso: Unité, Progrès, Justice (Perancis, Perpaduan, Kemajuan, Keadilan) [24]
  •  Burundi: Unité, Travail, Progrès (Perancis, Perpaduan, Usaha, Kemajuan) [25]

C[sunting | sunting sumber]

D[sunting | sunting sumber]

E[sunting | sunting sumber]

F[sunting | sunting sumber]

  •  Fiji: Rerevaka na Kalou ka Doka na Tui (Fiji, Takut kepada Tuhan dan hormati Ratu) [42]
  •  Filipina: Maka-Diyos, Maka-Tao, Makakalikasan at Makabansa (Tagalog, Untuk Tuhan, Rakyat, Alam Sekitar dan Negara)[43]
    • Dahulu: Isang bansa, isang diwa (Tagalog, Satu negara, satu semangat)

G[sunting | sunting sumber]

Lambang negara India merangkumi cogan kata, Satyameva Jayate, yang bermakna "Kebenaran sahaja yang menang' dalam bahasa Sanskrit.
Bendera Iraq menonjolkan cogan kata negara, Allahu Akbar (Allah Akbar).
Cogan kata Kiribati, Te mauri, te raoi ao te tabomoa (Kesihatan, Keamanan, dan Kemakmuran), ditonjolkan pada jatanya.

Kebebasan atau Kematian)

  •  Grenada: Ever Conscious of God We Aspire, and Advance as One People (Sentiasa Sedar Akan Tuhan Kita Bercita-cita, dan Maju sebagai Satu Bangsa) [48]
  •  Guatemala: Libre Crezca Fecundo (Berkembang dengan Bebas dan Subur) [49]
  •  Guinea: Travail, Justice, Solidarité (Perancis, Usaha, Keadilan, Perpaduan) [50]
  •  Guinea-Bissau: Unidade, Luta, Progresso (Portugis, Perpaduan, Perjuangan, Kemajuan) [51]
  •  Guyana: One people, one nation, one destiny (Satu bangsa, satu negara, satu takdir) [52]

H[sunting | sunting sumber]

  •  Haiti: L'union fait la force (Perancis, Perpaduan mengurniakan kekukuhan) [53]
  •  Honduras: Libre, Soberana E Independiente (Sepanyol, Bebas, berdaulat dan berdikari) [54]
  •  Hungary: dahulunya Regnum Mariae Patrona Hungariae (Latin, Kerajaan Mary, Penaung Hungary)

I[sunting | sunting sumber]

J[sunting | sunting sumber]

  •  Jamaica: Out of many, one people (Antara banyak, satu bangsa) [61]
  •  Jerman dan  Jerman Barat: Einigkeit und Recht und Freiheit, (Jerman, Perpaduan dan Keadilan dan Kebebasan)
  •  Jerman Timur: Proletarier aller Länder, vereinigt Euch!, (Jerman, Pekerja dunia, bersatu!)
  •  Empayar Jerman: Gott mit uns (Bahasa Jerman, Tuhan bersama kita)
  •  Jordan: الله الوطن المليك (Allah, Alwattan, Almaleek, iaitu Allah negara, dan raja)

K[sunting | sunting sumber]

L[sunting | sunting sumber]

M[sunting | sunting sumber]

  •  Madagascar: Tanindrazana, Fahafahana, Fandrosoana (Malagasy, Tanah nenek moyang, Kebebasan, Kemajuan) [70]
  •  Maghribi: الله، الوطن، الملك (Arab, Allah, Negara, dan Raja) [71]
  •  Malawi: Unity and Freedom (Perpaduan dan Kebebasan) [72]
  •  Malaysia: Bersekutu Bertambah Mutu [73]
  •  Mali: Un peuple, un but, une foi (Perancis, Satu bangsa, satu matlamat, satu kepercayaan) [74]
  •  Mauritania: شرف إخاء عدالة or Honneur, Fraternité, Justice (Arab dan Perancis, Maruah, Persaudaraan, Keadilan) [75]
  •  Mauritius: Stella Clavisque Maris Indici (Latin, Bintang dan kunci Lautan India) [76]
  •  Monaco: Deo juvante (Latin, Dengan bantuan Tuhan) [77]
  •  Montenegro: Čojstvo i junaštvo / Чојство и јунаштво (Serbia, Kejantanan dan Kepahlawanan)

N[sunting | sunting sumber]

Jata Pakistan menonjolkan cogan kata negara, Iman, Ittihad, Tanzeem. (Urdu, Perpaduan, Kepercayaan, Ketertiban.
Jata Panama menonjolkan cogan kata negara, Pro mundi beneficio (Latin, Untuk manfaat dunia).
  •  Namibia: Unity, liberty, justice (Perpaduan, kebebasan, keadilan) [78]
  •  Nauru: God's will first (Kehendak Tuhan didahului) [79]
  •  Nepal: जननी जन्मभूमिष्च स्वर्गादपि गरियसि (Sanskrit, Ibu dan tanah ibu pertiwi lebih unggul daripada syurga) [80]
  •  New Zealand: Tiada, dahulunya Ke depan [81]
  •  Nicaragua: En Dios Confiamos (Bahasa Sepanyol, Kepada Tuhan Kita Mempercayai) [82]
  •  Niger: Fraternité, Travail, Progrès (Perancis, Persaudaraan, Usaha, Kemajuan) [83]
  •  Nigeria: Unity and Faith, Peace and Progress (Perpaduan dan Kepercayaan, Keamanan dan Kemajuan) [84]
  •  Norway: Cogan kata diraja: Alt for Norge (Norway, Semuanya untuk Norway)

O[sunting | sunting sumber]

P[sunting | sunting sumber]

R[sunting | sunting sumber]

S[sunting | sunting sumber]

Inescutcheon membayangan Negara Serbia; salib di antara empat penyala api perak yang disusun pada empat bahagian di dalam perisai mengelinginya, dengan semuanya menghadap secara mendatar ke luar. Empat penyala api perak itu melambangkan huruf Serbia S (C); Само Слога Србина Спасава (Hanya Perpaduan Menyelamatkan Orang Serbia).

T[sunting | sunting sumber]

U[sunting | sunting sumber]

V[sunting | sunting sumber]

W[sunting | sunting sumber]

  •  Wales: Cymru Am Byth (Wales, Wales selama-lamanya)

Z[sunting | sunting sumber]

  •  Zambia: One Zambia, One country (Satu Zambia, Satu Negara) [118]
  •  Zimbabwe: Unity, Freedom, Work (Perpaduan, Kebebasan, Usaha) [119]

Templat:Lists by country

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. "Embassy of the Republic of South Africa in Washington D.C. - South Africa's Coat of Arms". Diperoleh pada 2006-08-27. 
  2. "Constitution de Centrafrique" (PDF). Diarkibkan daripada asal pada 2006-08-24. Diperoleh pada 2006-08-08. (Perancis)
  3. "Understanding the war in Kosovo By Florian Bieber, Židas Daskalovski". Diperoleh pada 2006-08-03. (Arab)
  4. "Constitution of Algeria". Diperoleh pada 2006-08-03. (Arab)
  5. Sebagaiamana ditonjokan pada tera Negeri-negeri Gabungan Amerika.
  6. "Constitution de la Principauté d'Andorre". Diperoleh pada 2006-08-02. (Perancis)
  7. "Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - Antigua and Barbada". Diperoleh pada 2006-08-02. 
  8. Sebagaimana ditonjolkan pada jata SADR
  9. Sebagaimana ditonjolkan pada bendera Arab Saudi.
  10. Sebagamian ditonjol pada bahagian belakang duit syilingnya, misalnya gambar duit syiling 25-centavo 1992.
  11. Sebagaimana ditonjolkan pada 1908 coat of arms of Australia
  12. Sebagaimana ditonjolkan pada jatanya.
  13. "Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - The Bahamas". Diperoleh pada 2006-08-02. 
  14. "Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - Barbados". Diperoleh pada 2006-08-02. 
  15. "The Dutch royal house: The royal coat of arms". Diperoleh pada 2006-08-02. 
  16. Federal Public Service Foreign Affairs Belgium
  17. "Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - Belize". Diperoleh pada 2006-08-02. 
  18. "La Constitution de la République du Bénin". Diperoleh pada 2006-08-02. 
  19. Sebagaimana ditonjolkan pada duit syiling, misalnya "Banco Central de Bolivia : Moneda de 10 Centavos". Diperoleh pada 2006-08-04. (Sepanyol)
  20. Sebagaimana ditonjolkan pada jata Botswana.
  21. http://www.brasilemb.org/profile_brazil/brasil_ejournal_maxwell.shtml
  22. "The Government of Brunei Darussalam - National Flag and Crest". Diperoleh pada 2006-08-05. 
  23. "About Bulgaria: National Symbols - Flag, coat of arms, anthem". Diperoleh pada 2006-08-05. 
  24. "Présidence du Burkina Faso - Les armoiries". Diperoleh pada 2006-08-05. (Perancis)
  25. Artikel 7 dalam "Constitution de la République du Burundi" (PDF). Diarkibkan daripada asal pada 2005-03-09. Diperoleh pada 2006-08-05. (Perancis)
  26. "Constitution de la République du Tchad 1996". Diperoleh pada 2006-08-08. (Perancis)
  27. "La Constitution du Cameroun (Perancis)". Diperoleh pada 2006-08-05. 
  28. Sebagaimana ditonjolkan pada jata Chile.
  29. Sebagaimana ditonjokan pada jata Colombia.
  30. Sebagaimana ditonjolkan pada jata Comoros.
  31. "Constitution de la République Démocratique du Congo". Diperoleh pada 2006-08-08. (Perancis)
  32. "Constitution de la République du Congo". Diperoleh pada 2006-08-08. (Perancis)
  33. "La Constitutioni de la République de Côte d'Ivoire". Diperoleh pada 2006-08-08. (Perancis)
  34. Sebagaimana ditonjolkan pada bahagian depan duit syiling; lihat "gambar duit syiling 1992". Diperoleh pada 2006-09-26. 
  35. Sebagaimana ditonjolkan pada bendera presiden Republik Czech
  36. "Constitution de la République de Djibouti". Diperoleh pada 2006-08-08. (Perancis)
  37. "Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - Dominica". Diperoleh pada 2006-08-02. 
  38. Artikel 93 dalam "Constitución politica de la Republica Domenica de 2002". Diperoleh pada 2006-08-05. (Sepanyol)
  39. "Casa Presidencial - Bandera Nacional de El Salvador". Diperoleh pada 2006-08-14. (Sepanyol)
  40. "Constitution of Equatorial Guinea". Diperoleh pada 2006-08-15. 
  41. "Europa - The symbols of EU". Diperoleh pada 2006-08-15. 
  42. "National Symbols ) Fiji Government Online". Diperoleh pada 2006-08-02. 
  43. Seksyen 40 dalam "Akta Republik No. 8491: Akta yang menetapkan tata bendera, lagu kebangsaan, cogan kata, jata dan lain lain di Filipina" (DOC). Diperoleh pada 2006-08-27. 
  44. "Constitution de la République Gabonaise" (PDF). Diperoleh pada 2008-01-19. 
  45. "Seatle Gambia Association - Coat of Arms of The Gambia". Diperoleh pada 2006-08-15. 
  46. Sebagaimana ditonjolkan pada jata Georgia
  47. "Republic of Ghana: The Ghana Coat of Arms". Diperoleh pada 2006-08-16. 
  48. "Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - Grenada". Diperoleh pada 2006-08-02. 
  49. "Banco de Guatemala - Bills and Currency in Current Circulation". Diperoleh pada 2008-03-11. 
  50. "OIF - Guinée : Loi fondamentale". Diperoleh pada 2006-08-22. (Perancis)
  51. Artikel 21 dalam "Constitution de la Guinée-Bissau". Diperoleh pada 2006-08-22. (Perancis)
  52. "Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - Guyana". Diperoleh pada 2006-08-02. 
  53. "Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - Haiti". Diperoleh pada 2006-08-02. 
  54. "Secretaría General del Sistema de la Integración Centroamericana - República de Honduras - Simbolos Patrios". Diperoleh pada 2006-08-22. (Sepanyol)
  55. "National Portal of India : Know India : National Symbols". Diperoleh pada 2006-08-22. 
  56. Artikel 36A dalam Perlembagaan Republik Indonesia
  57. Encyclopedia of Religious Practices
  58. Artikel 18 dalam perlembagaan menyatakan "Bendera rasmi Iran terdiri daripada warna hijau, putih, dan merah, dengan lambang khas Republik Islam, bersama-sama dengan Cogan Kata Negara."
  59. "Iranian Empire (Pahlavi dynasty): Imperial standards". Diperoleh pada 2007-05-03. 
  60. Sebagaimana ditonjolkan dalam bendera Iraq.
  61. Independence
  62. "The Canada Encyclopedia: A Mari usque ad Mare". Diperoleh pada 2006-08-05. 
  63. "Constitution of Cambodia". Diperoleh pada 2006-08-05. 
  64. Sebagaimana ditonjolan pada jata Kenya
  65. Sebagaimana ditonjolkan pada jata Kiribati
  66. "Laos - Foreign Investment Management Cabinet: Politics". Diperoleh pada 2006-08-22. 
  67. "Lesotho Embassy in Washington - Lesotho Fact Sheet". Diperoleh pada 2006-08-22. 
  68. "Liberian President Sirleaf Addresses Joint Session of Congress". Diperoleh pada 2006-08-22. 
  69. "Luxembourg Tourist Office in London: Luxembourg - Small and Beautiful". Diperoleh pada 2006-08-22. 
  70. Artikel 4 dalam "Constitution de la République de Madagascar". Diperoleh pada 2006-08-22. (Perancis)
  71. Gouvernement Du Royaume Du Maroc: Monarchy
  72. Sebagaimana ditonjolkan pada jata Malawi
  73. "Government of Malaysia - Malaysian flag and crest". Diperoleh pada 2006-08-23. 
  74. Artikel 25 dalam "La constitution du Mali" (PDF). Diperoleh pada 2006-08-26. (Perancis)
  75. Artikel 9 dalam "Constitution de la Republique islamique de Mauritanie". Diperoleh pada 2006-08-27. (Perancis)
  76. "The Republic of Mauritius Web Portal - Coat of Arms". Diperoleh pada 2006-08-27. 
  77. "Monaco en un clin d'œil!". Diperoleh pada 2006-08-03.  (Perancis)
  78. "Namibia in a Nutshell - Symbols". Diarkibkan daripada asal pada 2006-08-20. Diperoleh pada 2006-08-23. 
  79. Sebagaimana ditonjolkan pada jata Nauru
  80. Sebagaimana ditonjolkan pada jata Nepal.
  81. "New Zealand Ministry for Culture and heritage - FAQ". Diperoleh pada 2008-03-11. 
  82. Sebagaimana ditonjolkan pada nota bank dan duit syiling Córdoba; lihat contoh di Banco Central de Nicaragua
  83. "Constitution du 18 juillet 1999". Diperoleh pada 2006-08-23. (Perancis)
  84. Article 15 of the "Constitution of the Federal Republic of Nigeria". Diperoleh pada 2006-08-23. 
  85. "Information of Pakistan: Basic Facts". Diperoleh pada 2006-08-02. 
  86. Sebagaimana ditonjolkan pada jata Panama
  87. "Consulado General de la República del Paraguay". Diperoleh pada 2006-08-26. (Sepanyol)
  88. Embassy of France in the U.S. - Liberty, Equality, Brotherhood
  89. Artikel 6 dalam "Constitution de la République du Rwanda". Diperoleh pada 2006-08-27. (Perancis)
  90. "Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - St. Kitts and Nevis". Diperoleh pada 2006-08-02. 
  91. "Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - Saint Lucia". Diperoleh pada 2006-08-02. 
  92. "Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - St. Vincent and the Grenadines". Diperoleh pada 2006-08-02. 
  93. "Government of Samoa - Crest". Diperoleh pada 2006-08-27. 
  94. Sebagaimana ditonjolkan pada jata Marino
  95. Sebagaimana ditonjolkan pada jata Seychelles
  96. "National Constitution of Sierra Leone". Diperoleh pada 2006-08-02. 
  97. Sebagaimana ditonjolkan pada jata Singapura
  98. Sebagaimana ditonjolkan pada duit syiling 1 euro
  99. Sebagaimana ditonjolkan pada jata Kepulauan Solomon
  100. "Gouvernement du Sénégal - La Constitution : Titre Premier". Diperoleh pada 2006-08-27. 
  101. 101.0 101.1 "Spain: Symbols - The national coat of arms". Diperoleh pada 2006-08-27. 
  102. Sebagaimana ditonjolkan pada jata Sudan
  103. "Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - Suriname". Diperoleh pada 2006-08-02. 
  104. "Swaziland National Trust Commission - General Swaziland Information: Social". Diperoleh pada 2006-08-27. 
  105. "Tanzania National website: Country profile". Diarkibkan daripada asal pada 2001-03-04. Diperoleh pada 2006-08-02. 
  106. Sebagaimana ditonjolkan pada jata..
  107. "La constitution togolaise". Diperoleh pada 2006-08-27. (Perancis)
  108. Sebagaimana ditonjolkan pada jata Tonga
  109. "Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - Trinidad and Tobago". Diperoleh pada 2006-08-02. 
  110. "Site du gouvernement tunisien - Armoiries". Diperoleh pada 2006-08-23. (Perancis)
  111. "Presidency of the Republic of Turkey". Diperoleh pada 2007-01-11. 
  112. "Wikipedia, Turkey". Diperoleh pada 2007-02-09. 
  113. Sebagaimana ditonjolkan pada jata Tuvalu
  114. "Delegation of the European Commission to Uganda". Diperoleh pada 2006-08-27. 
  115. "royal.gov.uk - Coats of arms". Diperoleh pada 2006-08-27. 
  116. "Discover Uruguay". Diperoleh pada 2006-10-28. 
  117. "United Nations Human Rights Website - Core Document Forming Part of the State Parties - Vanuatu". Diperoleh pada 2006-08-27. 
  118. Sebagaimana ditonjolkan pada jata Zambia
  119. Sebagaimana ditonjolkan pada jata Zimbabwe