Batu Kawan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Batu Kawan ialah sebuah pekan kecil dan tempat menempat yang sunyi di kawasan Province Wellesley Seberang Perai Selatan, Pulau Pinang, Malaysia. Pekan ini juga merupakan pintu kepada Jambatan Kedua Pulau Pinang. Plaza tol masuk ke jambatan baru ini juga dinamakan plaza tol Batu Kawan-NSE. Plaza tol Batu Kawan ini telah dibina secara terluas di Malaysia. Stadium Batu Kawan (stadium negeri Pulau Pinang) juga terletak di sini.

Bot ke Pulau Aman adalah bertolak dari Jeti Batu Kawan sini. Batu Kawan merupakan kawasan parlimen di Pulau Pinang dan Malaysia mengandungi Perai, Bukit Tambun dan Bukit Tengah.

Kini, Batu Kawan hendaklah ditukar nama baru kerana nama ini tidak sedap berbanding banyak dengan Bandar Cassia. Nama yang baru bagi menggantikan Batu Kawan akan wujud bila masa nanti.

Bandar Cassia adalah sebuah bandar baru dekat Batu Kawan seperti Bukit Tambun. Dia juga telah disiarkan bandar di rancangan televisyen Malaysia TV1 semasa waktu Jambatan Kedua Pulau Pinang diberi ucapan secara rasmi dibuka kepada trafik.

Batu Kawan adalah datang dari Bukit Tambun dan Simpang Ampat dari lebuh raya.

Rujukan[sunting | sunting sumber]