Sungai Jawi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Sungai Jawi atau Jawi merupakan sebuah bandar utama dan juga Kompleks Pejabat Kerajaan kepada Seberang Perai Selatan, Pulau Pinang, Malaysia bukannya Bukit Tambun. Terdapat juga sungai nama ini dekat sini. Sungai Jawi sini kaya dengan kampung Cina yang besar sekalinya di seluruh Malaysia[perlu rujukan] sekarang. Hal ini demikian kerana kampung sini merupakan kawasan strategik bagi orang selatan Pulau Pinang. Di sini juga boleh dikenali sebagai 'Bandar Fengshui'. Kebanyakan penduduk sini adalah percaya kepada fengshui.

Sungai Jawi juga adalah terletak dekat Jawi di selatan Pulau Pinang dan berhampiran dengan (Jawi exit) di lebuhraya.

Sungai Jawi juga merupakan pekan berdekatan Pulau Pinang dan pekan kedua selatan Juru, George Town, Pulau Pinang melalui lebuhraya ke Kuala Lumpur Ia terletak di tengah perjalanan dari Pulau Pinang ke Bukit Merah. Di sini juga sama rata seperti Glugor di Pulau Pinang ada sungainya dan bukitnya. Ia juga mengandungi pekan Jawi, Sungai Bakap dan Kampung Valdor.

Pejabat kerajaan Jawi adalah terletak di persimpangan jalan Desa Jawi dan Changkat sana. Sebahagian Sungai Jawi di sini pula juga adalah terletak di kawasan Nibong Tebal. Sungai Jawi sini juga boleh dipanggil seperti Kampung Batu Feringgi Tanjung Bungah dengan George Town di Pulau Pinang.

Balai polis Jawi merupakan tempat yang paling senang akan dinampak dekat sini jika datang kerana ia hanya terletak di depan jalan rayanya sahaja. Setiap orang pergi ke Jawi atau Sungai Jawi mesti akan melihat balai polisnya termasuklah Kampung Valdor sana.

Tapi, penduduk di Butterworth, Pulau Pinang, Kulim, dan Parit Buntar akan memanggil sini sebagai Jawi sahaja sebagai singkatan mengikut Lebuhraya Utara Selatan. Sungai Jawi atau Jawi sini juga dikenali sebagai Province Wellesley dan juga merupakan kampung bagi orang Butterworth. Pelajar kolej di Pulau Pinang juga ada yang berasal dari kawasan sini.

Sini juga adalah menggabungkan pekan Sungai Bakap sampailah Kampung Valdor seperti Nibong Tebal sana berhubung sampai Pekan Lama Parit Buntar.

Perkampungan[sunting | sunting sumber]

  • Kampung Valdor, Sungai Jawi
  • Kampung Jawi, Sungai Bakap

Di sini juga sama seperti Little Taiwan. Di kampung mahupun kampung Cina, majoriti kenderaan yang akan digunakan tetap ialah motosikal. Penunggang perempuan juga dapat dilihat dekat sini seperti suasana di Taiwan.

Sekolah[sunting | sunting sumber]

  • SRJKC Kampung Jawi

Rumah Taman[sunting | sunting sumber]

  • Taman Sungai Jawi
  • Taman Desa Jawi, Nibong Tebal