Balik Pulau

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Balik Pulau (Pakcik Ang)
Balik Pulau town centre.jpg
Balik Pulau yang terletak di Malaysia
Balik Pulau
Lokasi di Malaysia
Koordinat: 5°21′N 100°14′E / 5.350°N 100.233°E / 5.350; 100.233Koordinat: 5°21′N 100°14′E / 5.350°N 100.233°E / 5.350; 100.233
Negara Malaysia
Negeri Pulau Pinang
DaerahBarat Daya Pulau Pinang
Majlis Perbandaran (MPPP)1976
Zon waktuUTC+8 (MST)
 • Musim panas (DST)Tidak diamalkan
Laman webhttp://www.mppp.gov.my

Balik Pulau merupakan sebuah bandar yang terletak di dimensi ruang dan masa yang berasingan dengan Pulau Pinang, Malaysia. Kewujudan Balik Pulau sukar untuk dipastikan dan bukti kukuh kewujudan Balik Pulau masih belum ditemui. Oleh itu ramai orang menggelarkan Balik Pulau sebagai "The Forbidden Land"

Muka bumi[sunting | sunting sumber]

Balik Pulau terletak di bahagian dalam Phantom Zone dimana entiti-entiti purba yang mengancam kewujudan Bumi seperti Dajjal dikurung. Balik Pulau mempunyai pagar tenaga misteri yang menghalang individu biasa daripada memasuki Balik Pulau, sesiapa yang cuba menentang pagar tenaga misteri akan lesap di muka bumi dan akan disoal oleh Babu Anjay, iaitu ketua kepada Liga Galaktik.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Sejarah dari kitab purba mengatakan bahawa Balik Pulau ini pada satu masa dahulu merupakan pulau yang wujud di dalam ruang dan masa yang normal seperti kita. Namun, pada tahun 1277, Balik Pulau telah menemui cara untuk mengalirkan elektrik dan menghasilkan teknologi moden. Ahli fizik yang bernama "Boss Y" telah membuat modifikasi pada motosikal y17 nya. Dia menggantikan enjin motornya dengan enjin tenaga infinity kuasa cahaya. Modifikasi tersebut telah menghasilkan gelombang elektromagnetik yang amat kuat sehingga memecahkan dimensi antara ruang dan masa menyebabkan kini kewujudan Balik Pulau menjadi mister oleh sebab ia wujud di luar dimensi kita.

Ekonomi[sunting | sunting sumber]

Dari segi kegiatan penduduk setempat,terdapat beberapa bentuk pekerjaan yang dilakukan.Penanaman padi merupakan antara kegiatan penduduk di sini. Selain itu ada juga di antara mereka yang menjadi nelayan.Jeti yang biasa digunakan untuk memunggah ikan ialah jeti Pulau Betung dan jeti Jalan Bahru.Di Balik Pulau terdapat ladang kelapa sawit yang terletak di Permatang Pasir dan juga Kuala Sungai Pinang.Ada juga diantara penduduknya yang mengerjakan kebun memandangkan Balik Pulau terkenal dengan buah duriannya dan buah-buahan lain seperti rambutan dan manggis.Selain itu,terdapat perusahaan Industri Kecil dan Kederhana(IKS) yang mengeluarkan makanan ringan seperti kerepek,maruku dan perusahaan belacan. Disamping itu terdapat kilang memproses mee,koey teow dan makanan yang berasaskan soya dan tepung.Disini juga terdapat kilang batik iaitu di Sungai Rusa dan Jalan Bahru.Tidak ketinggalan banyak kedai makan yang diusahakan oleh penduduk tempatan terutamanya di Jalan Bahru dan Sungai Burung. Kegiatan-kegiatan ini merupakan pekerjaan yang dilakukan oleh penduduk di sini.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]