Islam di Switzerland

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.


Menurut bancian Confederate 2001, 310,807 orang Muslim menetap di Switzerland yang terdiri daripada 4.26% daripada jumlah penduduknya[1].

Tempat[sunting | sunting sumber]

Penduduk Muslim yang menetap di Switzerland ialah di tempat berbahasa Jerman di dataran tinggi Switzerland. Kanton-kanton dengan lebih dari 5% penduduk Muslim adalah:

Geneva adalah satu-satunya kanton bukan berbahasa Jerman di mana penduduk Muslim adalah pada sedikitnya lebih tinggi dari pukul rata (4,35). Suatu ciri demografi luar biasa dibandingkan dengan negara-negara Eropah lain adalah pengedaran sama rata di sepanjang negara[2] (bandingkan Islam di United Kingdom). Tiada unit pentadbiran adalah lebih daripada 8.55% penduduk Islam, dan tiada pekan atau kampung yang ada bilangannya lebih dari 16.8%. Peratusan Muslim yang paling kurang adalah dalam sebuah kanton adalah 1.82% (tempat berbahasa-Itali Ticino).

Asal-usul[sunting | sunting sumber]

Kebanyakan (88.3% pada 2000) Muslim di Switzerland bukan warganegara Switzerland. Dari 11.7% (36, 481 jiwa) dengan warganegara Switzerland (0.5% jumlah penduduk), 7.7% dijadikan warganegara dan 3.9% telah ada warganegara Switzerland sejak kelahiran mereka.

Kebanyakan Muslim di Switzerland berasal dari bekas Yugoslavia (56.4%; terutamanya Bosnia dan Herzegovina, Kosovo, Republik Macedonia dan daerah Sandžak) dan Turki (20.2%)[3].

Tokoh pengetua kononnya "Euro-Islam", Tariq Ramadan sedang menetap di Geneva.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Pada abad ke-10, orang Arab dan Berber dari pangkalan Fraxinet Mediterranean untuk beberapa dekad menetap di Valais[4] Mereka menduduki Great St. Bernard Pass dan juga berjaya untuk mencapai sejauh St. Gallen di utara dan Raetia di sebelah timur.

Masjid[sunting | sunting sumber]

Masjid di Olten

Terdapat agak banyak masjid di negara ini, termasuk satu di Geneva dan satu di Zurich. Terdapat juga kira-kira 120 bilik solat di seluruh negara ini, dan tambahan sekitar 100 bilik solat "tidak rasmi".[5]

Bagaimanapun, cuma empat masjid yang mempunyai menara masjid. Wujud satu inisiatif politik yang mahu mengharamkan pembinaan menara masjid bagi masjid baru.[6] Satu pungutan suara kebangsaan diadakan bagi memutuskan isu ini pada 29 November 2009, dengan keputusan pembinaan sebarang menara masjid baru dilarang.[7][8]

Kerajaan Switzerland, sesetengah kumpulan Kristian, dan kumpulan hak asasi manusia menentang gesaan pengharaman ini kerana kesan negatif yang akan muncul akibat resolusi ini ke atas kebebasan beragana dan imej Switzerland. Kempen pengharaman ini juga mencetuskan sentimen anti-Muslim.[9][10]

Kelas renang[sunting | sunting sumber]

Pada 31 Julai 2010, Pihak berkuasa Basel di Swiss mendenda lima keluarga Islam kerana enggan membenarkan anak perempuan mereka menghadiri kelas renang yang diwajibkan di sekolah. Setiap ibu bapa didenda sehingga 350 francs (RM1,072) bagi seorang anak. Jika kesalahan itu berulang, kadar baru denda akan dikenakan.

Mereka tidak hadir atas alasan agama. Semua pelajar terbabit berusia bawah 10 tahun menghadiri kelas yang bercampur jantina. Anak perempuan mereka dibawa bercuti walaupun ia adalah di luar tempoh percutian sekolah biasa. [11]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Switzerland: CIA World Factbook[1] Diarkibkan 2006-12-06 di Wayback Machine
 2. ^ Islam in Switzerland[2]
 3. ^ Islam & Muslims in Europe[3] Diarkibkan 2008-05-11 di Wayback Machine
 4. ^ Manfred, W: "International Journal of Middle East Studies", pages 59-79, Vol. 12, No. 1. Middle East Studies Association of North America, Aug 1980.
 5. ^ International Religious Freedom Report 2006 Switzerland
 6. ^ Rightwingers want nationwide vote on minarets, Swissinfo, 3 Mei 2007
 7. ^ Swiss Referendum Stirs a Debate About Islam. Wall Street Journal Europe, 6 November 2009
 8. ^ Warga Switzerland mahu haramkan menara masjid. myMetro. 30 Nov 2009
 9. ^ Minaret ban approved, incomplete results show, Swiss Info.ch, 29 November 200
 10. ^ Tony Paterson, Minaret poll casts a dark shadow over Switzerland, The Independent, 28 November 2009
 11. ^ Ibu bapa kena denda larang anak hadiri kelas renang[pautan mati kekal]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]