Sejarah Penerbangan Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian

Nota: Isi laman ini memuat sejarah Syarikat Penerbangan Malaysia Airlines .

Malayan Airways[sunting | sunting sumber]

Malayan.gif
Airspeed Consul Malayan Airways

Satu inisiatif untuk memulakan servis udara menghubungkan Pulau Pinang dan Singapura oleh Ocean Steamship Company, Liverpool, The Straits Steamship Company, Singapore dan Imperial Airways membawa kepada penubuhan Malayan Airways Limited atau MAL pada 12 Oktober 1937.

Pada 2 April 1947, servis pertama bermula dengan pesawat Airspeed Consul terbang dari Singapura ke Kuala Lumpur. Dalam masa 3 bulan sahaja, servis udara MAL berkembang meliputi Jakarta, Medan, Palembang dan Saigon.

British Overseas Airways Corporation (BOAC - sekarang British Airways), pelopor teknologi udara dan pemegang saham utama dalam MAL, kemudiannya membekalkan perkhidmatan teknikal seperti membaiki pesawat dan latihan. Kehadiran BOAC juga membolehkan MAL menjadi ahli IATA.

Bagi memenuhi keperluan serantau MAL membeli satu DC-3 yang mampu menampung 21 penumpang. Manakala, pada tahun 1958, MAL menambah pesawat mereka dengan memperoleh lima pesawat Beavear dan satu Douglas DC-4 (DC-4 Skymaster), dimana pesawat ini digunakan untuk penerbangan ke Hong Kong, destinasi pertama MAL di luar Asia Tenggara.

Proses perkembangan pesawat diteruskan pada tahun 1959 apabila MAL memasuki era jet dengan pembelian pesawat Vickers Viscount. Mnakala pada tahun 1960, satu Lokheed Super Constellation memasuki servis MAL, digunakan untuk sektor Asia.

Melalui pembelian satu Briston Britania, yang mampu menerbangkan 82 penumpang, membolehkan pengangkutan udara meju setapak dimana MAL memulakan penerbangan tanpa henti pertama diantara Kuala Lumpur dan Hong Kong

Malaysian Airlines Limited dan Malaysia-Singapore Airlines[sunting | sunting sumber]

Era 60-an menyaksikan perubahan dalam bidang pengangkutan udara. Penubuhan Malaysia pada tahun 1963 membawa kepada penukaran nama Malayan Airways kepada Malaysian Airlines Limited (MAL). Dan sebagai penerbangan kebangsaan, MAL bertanggungjawab menghubungkan Malaysia Timur iaitu Sabah dan Sarawak dengan Malaysia barat iaitu Semenanjung Malaysia dan Singapura.

Melihatkan pentingnya integrasi diantara Borneo dan Semenanjung Malaysia, maka Borneo Airways bergabung dengan MAL pada tahun 1963 dan membeli 5 F27.

Berikutan dengan kemerdekaan Singapura pada tahun 1966, kerajaan Malaysia dan Singapura mejadi pemegang saham utama di dalam MAL, menyebabkan penukaran MAL kepada Malaysia-Sinapore Airlines atau MSA. MSA memperkembangkan sayapnya dengan memulakan servis ke Manila, Perth, Sydney dan Taipei. MSA juga turut menambah pesawatnya dengan pembelian 3 Boeing 707 dan dua F27 dan mendirikan ibu pejabatnya di Robinson Road, Singapura. Manakala pada tahun 1968, MSA memulakan penerbangan ke Tokyo dan Bali pada tahun 1969. Dalam masa setahun saja, MSA mengembangkan sayapnya ke Madras (Chennai) dan Colombo.

Tahun 1971 merupakan tahun yang cukup penting bagi MSA dimana pada tahun ini kerjasama diantara Malaysia dan Singapura berakhir. Perpecahan ini berikutan perbezaan pendapat di antara dua kerajaan. Singapura mahu menumpukan destinasi antarabangsa manakala Malaysia mahu menumpukan kepada perhubungan domestik. Ini menyaksikan lahirnya dua penerbangan, Sistem Penerbangan Malaysia (Malaysia Airlines) bagi pihak Malaysia pada April tahun yang sama dan Singapore Airlines di pihak Singapura.

Malaysian Airline System[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 1972 Malaysia Airline System atau MAS terbang ke 34 destinasi domestik dan enam destinasi antarabangsa. Manakala pada November 1972, MAS menjadi ahli Orient Airlines Association (OAA).

Pada tahun 1973, perkembangan yang pesat menyaksikan MAS menerbangkan 2 juta penumpang. Malah, globalisasi membolehkan MAS menambah destinasi antarabngsanya seperti Amman, Hat Yai dan Jeddah. Manakala, pada tahun 1975, majalah Wings of Gold diperkenalkan.

Pada tahun 1976, MAS memasuki era informasi dimana MAS menggunakan teknologi komputer untuk operasinya. Pesawat DC10, Boeing 707 memasuki perkhidmatan membolehkan MAS menawarkan perkhdmatan yang lebih selesa dan efisien. Servis udara ke Frankfurt, Amsterdam dan Paris diperkenalkan.

Pada tahun 1985, melalui Dasar Penswastaan, MAS memasuki sektor korporat dengan menawarkan 70 juta saham untuk didagangkan. Dalam proses permodenan, MAS membina kemudahan membaiki dan membaikpulih pesawat di Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, Subang dan mendirikan ibu pejabat baru di Jalan Sultan Ismail, Kuala Lumpur. Bangunan setinggi 36 tingkat ini menelan belanja RM88 juta, kini menjadi salah satu pencakar langit menghiasi Kuala Lumpur.

Malaysia Airlines[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 1986, MAS memulakan servis untuk sektor Los Angeles, Amerika Syarikat. Manakala pada akhir tahun 1986, MAS menukar indentitinya kepada Malaysia Airline atau Penerbangan Malaysia. Bermula dari sini, Penerbangan Malaysia berkembang dan kini terbang ke 100 destinasi di seluruh dunia dan menggunakan pesawat-pesawat termoden di dunia. Penerbangan Malaysia juga dipilih untuk sebagai sepuluh penerbangan terbaik dunia dan dianugerahkan sebagai penerbangan lima bintang oleh Skytrax.

Sejarah Terperinci[sunting | sunting sumber]

Malaysia Airlines, Airbus A330-300 dengan Livery Oneworld.

1937–1941: Perkhidmatan Syarikat Penerbangan Wearne's Air[sunting | sunting sumber]

Terdapat perkhidmatan operasi antara Singapura, Kuala Lumpur dan Pulau Pinang. Perkhidmatan Udara Wearne dimulakan oleh dua saudara Australia, Theodore dan Charles Wearne.[1] Perkhidmatan ini dimulakan sebagai penerbangan tiga kali seminggu antara Singapura dan Pulau Pinang. Penerbangan pertama, menggunakan 8 tempat duduk de Havilland Dragon Rapide (de Havilland DH.89A Dragon Rapide) berlangsung pada 28 Jun 1937[2] Penerbangan sulung ini berangkat dari Singapura dari Lapangan Terbang Kallang yang baru, yang baru dibuka pada awal bulan yang sama pada 12 Jun.[3]

1941-1947: Menambah Destinasi[sunting | sunting sumber]

Kemudian, DH.89A kedua membolehkan pengembangan perkhidmatan harian serta penambahan Ipoh sebagai destinasi. Semasa Perang Dunia II, perkhidmatan WAS berhenti setelah pendudukan Jepun di Tanah Melayu dan Singapura pada tahun 1941.

1947–1960: Sebagai Malayan Airways[sunting | sunting sumber]

sebuah Airspeed Consul, jenis pesawat pertama yang dikendalikan oleh Malayan Airways

ke Inisiatif[4] Oleh Alfred Holt's yang berpangkalan dari Liverpool, iaitu syarikat Ocean Steamship, yang bekerja sama dengan syarikat Steamship the Straits [5] dan Imperial Airways, mengakibatkan penggabungan "Malayan Airways Limited" (MAL) di Singapura pada 12 Oktober 1937, tetapi penumpang yang membayar pertama dapat disambut hanya pada tahun 1947, sekitar 10 tahun kemudian. Selepas perang, MAL disusun semula untuk merangkumi perkongsian Straits Steamship dan Ocean Steamship. Penerbangan pertama syarikat penerbangan itu adalah penerbangan sewaan dari Selat Negeri British dari Singapura ke Kuala Lumpur, pada 2 April 1947, menggunakan pesawat Enjin berkembar Airspeed Consul.[6] Penerbangan sulung ini di "Raja Udang",[7] dengan hanya lima penumpang, berlepas dari Lapangan Terbang Kallang Singapura dan menuju ke Lapangan Terbang Sungai Besi Kuala Lumpur. Penerbangan berjadual mingguan dengan cepat diikuti dari Singapura ke Kuala Lumpur, Ipoh dan Pulau Pinang dari 1 Mei 1947 dengan jenis pesawat yang sama.[8]

Syarikat penerbangan ini terus berkembang sepanjang sisa tahun 1940-an dan 1950-an, kerana syarikat penerbangan British Komanwel lain, seperti BOAC dan Qantas Empire Airways, memberikan bantuan teknikal, serta bantuan untuk menyertai IATA. Menjelang tahun 1955, armada Malayan Airways telah berkembang untuk merangkumi sejumlah besar Douglas DC-3, dan akhirnya pergi ke Syarikat berhad awam pada tahun 1957. Pesawat lain yang dikendalikan dalam dua dekad pertama termasuk C-54 Skymaster (Douglas DC-4 Skymaster), Vickers Viscount, Lockheed Constellation (Lockheed L-1049 Super Constellation), Bristol Britannia, de Havilland Comet (de Havilland Comet 4) dan Fokker F27.

1960-1972: Perluasan pesat, Syarikat Penerbangan Malaysia-Singapura[sunting | sunting sumber]

Syarikat Penerbangan Malaysia-Singapura Boeing 707 di Lapangan Terbang Zürich-Kloten di Tahun 1972

Selama beberapa tahun akan datang, syarikat penerbangan berkembang dengan pesat, didorong oleh permintaan perjalanan udara pasca perang ketika penerbangan menjadi lebih daripada hak istimewa bagi orang kaya dan terkenal. Menjelang April 1960, syarikat penerbangan ini mengendalikan operasi Douglas DC-3, Super Constellation dan Viscount di laluan baru dari Singapura ke Hong Kong, dan dari Kuala Lumpur ke Bangkok melalui Pulau Pinang. Penerbangan juga diperkenalkan dari Singapura ke bandar-bandar di pulau Borneo, termasuk Brunei, Jesselton (sekarang Kota Kinabalu), Kuching, Sandakan dan Sibu.

Dengan penghantaran 84 tempat duduk Bristol Britannia pada tahun 1960, syarikat penerbangan melancarkan penerbangan antarabangsa jarak jauh pertamanya, ke Hong Kong. Ketika Tanah Melayu, Singapura, Sabah dan Sarawak membentuk Malaysia pada tahun 1963, nama syarikat penerbangan itu ditukar, dari "Malayan Airways" menjadi "Malaysian Airways" (walaupun masih disingkat MAL).[8] MAL juga mengambil alih Borneo Airways.

Pada tahun 1966, berikutan pemisahan Singapura dari persekutuan, nama syarikat penerbangan itu ditukar lagi, menjadi Malaysia-Singapore Airlines (MSA).[8] Tahun berikutnya menyaksikan pengembangan pesat syarikat penerbangan armada dan laluan, termasuk pembelian pesawat Boeing pertama MSA: Boeing 707, serta penyelesaian markas tinggi baru di Singapura. Boeing 737 ditambahkan ke armada tidak lama kemudian.

1972-1997: Penggabungan dan pengembangan antarabangsa[sunting | sunting sumber]

Syarikat Penerbangan Malaysian Airline System Boeing 737-200 di Lapangan Terbang Changi di Tahun 1985

Keperluan kedua-dua pemegang saham yang berbeza, bagaimanapun, menyebabkan perpecahan syarikat penerbangan itu hanya 6 tahun kemudian. Pemerintah Singapura lebih suka mengembangkan laluan antarabangsa syarikat penerbangan, sementara pemerintah Malaysia tidak mempunyai pilihan selain mengembangkan jaringan domestik terlebih dahulu sebelum pergi ke wilayah dan akhirnya antarabangsa. MSA berhenti beroperasi pada tahun 1972, dengan asetnya dibahagikan kepada dua syarikat penerbangan baru; Sistem Penerbangan Malaysia (MAS), dan Singapore Airlines. Dengan pemerintah Singapura bertekad untuk mengembangkan laluan antarabangsa syarikat penerbangannya, ia mengambil seluruh armada tujuh Boeing 707 dan lima Boeing 737, yang akan memungkinkannya untuk terus melayani serantau dan jarak jauhnya laluan antarabangsa. Oleh kerana sebahagian besar laluan antarabangsa MSA diterbangkan ke luar Singapura, sebahagian besar laluan antarabangsa berada di tangan Singapore Airlines. Sebagai tambahan, ibu pejabat MSA, yang terletak di Singapura, menjadi ibu pejabat syarikat penerbangan itu.

Inisial MSA dianggap sebagai ikon syarikat penerbangan, dan kedua-dua syarikat penerbangan cuba menggunakannya. Malaysia memilih MAS dengan hanya memasukkan dua huruf terakhir dan memilih nama Sistem Penerbangan Malaysia, sementara Singapura pada awalnya mencadangkan nama Mercury Singapore Airlines untuk mengekalkan inisial MSA,[9] tetapi berubah fikiran dan memilih SIA sebagai gantinya. Akronim untuk nama syarikat penerbangan kemudian menjadi kurang bergaya, dan kedua-dua syarikat penerbangan kemudian beralih ke nama deskriptif mereka.

Pendapatan Penumpang-Batu/Kilometer, (dalam jutaan)
Tahun: Trafik
1975 : 1633 RPKs
1979 : 2825 RPKs
1981 : 4290 RPKs
1990 : 11909 RPKs
1995 : 22558 RPKs
2000 : 37939 RPKs
Rujukan =Air Transport World

MAS mengambil semua laluan domestik di Malaysia dan laluan antarabangsa ke luar negara itu, serta armada Fokker F27 yang tinggal. Ia memulakan penerbangan pada 1 Oktober 1972 dan segera berkembang, termasuk memperkenalkan penerbangan dari Kuala Lumpur ke London.[10] Pada tahun itu, MAS mengendalikan penerbangan ke lebih daripada 34 destinasi serantau dan enam perkhidmatan antarabangsa. Pada tahun 1976, setelah menerima pesawat DC-10-30, MAS menjadualkan penerbangan ke Eropah, dengan penerbangan awal dari Kuala Lumpur ke Amsterdam, Paris dan Frankfurt.

Ledakan ekonomi di Malaysia pada tahun 1980 mendorong pertumbuhan MAS. Menjelang akhir dekad ini, MAS telah terbang ke 47 destinasi luar negara, termasuk lapan destinasi Eropah, tujuh destinasi Oceanian, dan destinasi Amerika Syarikat Los Angeles dan Honolulu. Pada tahun 1993, MAS mencapai Amerika Selatan ketika syarikat penerbangan itu menerima Boeing 747 pesawatnya. MAS menjadi syarikat penerbangan pertama di Asia Tenggara yang melayani Amerika Selatan melalui penerbangannya ke Buenos Aires, Argentina. Malaysia Airlines juga terbang ke Mexico City antara tahun 1994 dan 1998 dengan Kebebasan udara (hak kebebasan kelima) untuk membawa penumpang antara Mexico City dan Los Angeles, dalam perjalanan ke Kuala Lumpur.

1997–2005: Perjuangan kewangan (Ketidak Keuntungan yang Pertama)[sunting | sunting sumber]

Malaysia Airlines DC-10-30, tulang belakang untuk pengembangan jangka panjang syarikat penerbangan dari 1976 hingga 2000

Sebelum Krisis Kewangan Asia pada tahun 1997, syarikat penerbangan itu mengalami kerugian sebanyak RM 260 juta setelah memperoleh keuntungan RM333 juta yang mencatat rekod pada tahun kewangan 1996/1997.[petikan diperlukan] Syarikat penerbangan kemudian memperkenalkan langkah-langkah untuk mengembalikan P&Lnya menjadi hitam. Untuk tahun kewangan 1999/2000, syarikat penerbangan mengurangkan kerugiannya dari RM700 juta pada tahun 1998/1999 kepada RM259 juta.[petikan diperlukan]

Syarikat penerbangan itu mengalami kerugian lebih lanjut pada tahun berikutnya, bagaimanapun, berjumlah RM417 juta untuk tahun kewangan 2000/2001 dan RM836 juta untuk tahun kewangan 2001/2002.[petikan diperlukan] Dengan kerugian ini, syarikat penerbangan memotong banyak laluan yang tidak menguntungkan, seperti Brussels, Darwin, Madrid, Munich dan Vancouver. Syarikat penerbangan itu pulih dari kerugiannya pada tahun berikutnya, mencapai keuntungan tertinggi pada masa itu, berjumlah RM461 juta.[petikan diperlukan]

Pada tahun 2005, MAS mengalami satu lagi masa untuk tidak menguntungkan, melaporkan kerugian sebanyak RM1.3 bilion. Pendapatan untuk tempoh kewangan meningkat 10.3% atau RM826.9 juta, berbanding tempoh yang sama untuk tahun 2004, didorong oleh pertumbuhan lalu lintas penumpang sebanyak 10.2%. Pendapatan penumpang antarabangsa meningkat sebanyak RM457.6 juta atau 8.4%, kepada RM5.9 bilion, sementara pendapatan kargo menurun sebanyak RM64.1 juta atau 4.2%, menjadi RM1.5 bilion. Kos meningkat 28.8% atau RM2.3 bilion, berjumlah RM10.3 bilion, terutamanya disebabkan oleh kenaikan harga bahan bakar. Kenaikan kos lain termasuk kos kakitangan, pengendalian dan yuran pendaratan, caj penyelenggaraan dan baik pulih pesawat, caj dan pajakan Lebar Aset Tidak Selesai (WAU).[11]

Malaysia Airlines Boeing 747-400 mendarat di Lapangan Terbang London Heathrow in 2006

Kerajaan Malaysia kemudian melantik Idris Jala sebagai CEO baru MAS pada 1 Disember 2005, untuk melaksanakan perubahan dalam operasi dan budaya korporat. Beberapa kelemahan dalam operasi syarikat penerbangan dikenal pasti sebagai penyebab kerugian RM1.3 bilion. Faktor yang paling besar dalam kerugian tersebut adalah kos Bahan bakar penerbangan. Untuk tempoh tersebut, jumlah kos bahan bakar adalah RM3.5 bilion, mewakili kenaikan 40.4% berbanding dengan tempoh yang sama pada tahun 2004. Jumlah kenaikan kos bahan bakar merangkumi RM977.8 juta kerana harga bahan bakar yang lebih tinggi dan RM157.6 lagi [11] juta kerana penggunaan tambahan. Pada suku ketiga, kos bahan bakar adalah RM1.26 bilion, berbanding dengan RM1.01 bilion pada tempoh yang sama pada tahun 2004, yang mengakibatkan kenaikan 24.6% atau RM249.3 juta. [11]

Faktor lain untuk kerugian tersebut adalah pengurusan hasil yang buruk. MAS jauh lebih rendah daripada hasilnya. Sebilangan jurang ini disebabkan oleh perbezaan campuran lalu lintas,[12] dengan trafik perniagaan yang lebih sedikit ke dan dari Malaysia daripada dan dari Singapura, tetapi sebahagian besarnya disebabkan oleh kelemahan dalam pengurusan harga dan hasil, penjualan dan pengedaran, kehadiran jenama di pasaran asing, dan pangkalan pakatan. Lebih-lebih lagi, MAS mempunyai salah satu kos buruh terendah per tempat duduk tersedia (kilometer tempat duduk tersedia) (ASK) pada AS $ 0.41, berbanding syarikat penerbangan lain seperti Cathay Pacific dan Singapore Airlines di AS $ 0,59 dan AS $ 0,60 [12] masing-masing. Walaupun kos buruh rendah, namun nisbah pendapatan ASK dengan kos ini, pada 2.8, jauh lebih rendah daripada Singapore Airlines, di mana nisbahnya 5.0, dan sedikit lebih tinggi daripada Thai Airways [12] Terdapat faktor lain yang disenaraikan dalam Pelan Pemulihan Perniagaan Malaysia Airlines yang kemudiannya dinyatakan, semuanya menyebabkan kerugian bersih sebanyak RM1.3 bilion pada tahun 2005.

2006-2010: Pemulihan dari keuntungan tidak berfaedah (Ketidak Keuntungan yang kedua)[sunting | sunting sumber]

Di bawah kepemimpinan Idris Jala, MAS melancarkan Pelan Pemulihan Perniagaan pada tahun 2006, yang dikembangkan menggunakan Manual Transformasi Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) sebagai panduan. Di bawah pelbagai inisiatif yang dilancarkan bersama dengan Pelan Pemulihan Perniagaan, Malaysia Airlines beralih dari kerugian kepada keuntungan antara tahun 2006 dan 2007. Apabila Rancangan Pemulihan Perniagaan berakhir, syarikat penerbangan mencatatkan keuntungan mencatat RM853 juta (AS $265 juta) pada 2007, mengakhiri siri kerugian sejak tahun 2005. Hasilnya melebihi sasaran RM300 Juta sebanyak 184%.[13]

Merasionalisasi laluan adalah salah satu penyumbang utama pengembalian keuntungan syarikat penerbangan. MAS menukar laluan domestiknya dari 114 hingga 23, dan juga membatalkan hampir semua laluan antarabangsa yang tidak menguntungkan. Ia juga menjadwalkan ulang semua waktu penerbangannya dan mengubah model operasinya dari perkhidmatan titik ke titik, perkhidmatan ke perkhidmatan hab dan spoke. Selain itu, syarikat penerbangan itu memulakan Project Omega dan Project Alpha untuk meningkatkan rangkaian dan pengurusan pendapatan syarikat. Penekanan telah diberikan pada enam bidang: harga, manajemen pendapatan, penjadualan jaringan, membuka etalase, strategi musim rendah dan pengelolaan distribusi. MAS kemudian mendorong pembelian pesawat baru, menggunakan lebihan wang tunai sebanyak RM5.3 bilion untuk akhirnya membeli pesawat berbadan sempit dan pesawat berbadan lebar yang baharu.[14]

Kerana pelantikan Idris Jala ke kabinet pada bulan Ogos 2009, Tengku Azmil Zahruddin mengambil alih jawatan sebagai CEO baru syarikat penerbangan itu.[15] Pada bulan Disember tahun itu, MAS mengumumkan pembelian 15 pesawat Airbus A330 baru, dengan pilihan untuk 10. pesawat lagi. Dijangka akan dihantar antara 2011 dan 2016, mereka akan beroperasi di laluan jarak jauh ke Asia timur, Australia , dan Timur Tengah. Rancangan syarikat penerbangan itu adalah untuk menjalankan pesawat Airbus A380, yang kemudian diperkenalkan pada tahun 2012, pada rute jarak jauh, pesawat A330 pada jarak jarak menengah, dan Boeing 737 pesawat jarak pendek laluan.[16]

2011–2014: (Ketidak Keuntungan yang ketiga), kerugian pesawat di tahun 2014[sunting | sunting sumber]

Malaysia Airlines Airbus A380-800, dimana ia memasuki Armada di Tahun 2012

MAS mencatatkan kerugian bersih sebanyak RM2.52 bilion pada tahun 2011, yang merupakan yang terbesar dalam sejarah syarikatnya, disebabkan oleh kenaikan kos bahan bakar dan salah urus.[17] Penyusunan semula utama menyaksikan pelantikan CEO baru, Ahmad Jauhari Yahya, pada bulan September 2011. Satu diantara inisiatif pertama untuk menghentikan kerugian ialah rasionalisasi rangkaian. Syarikat itu menghentikan perkhidmatan ke Surabaya, Karachi, Dubai, Dammam[18] dan Johannesburg.

Pada Februari 2013, MAS melaporkan keuntungan bersih RM51.4 juta untuk suku keempat. Prestasi kewangan syarikat penerbangan yang meningkat tahun lalu disebabkan terutamanya oleh program rasionalisasi laluannya, yang menyaksikan penurunan keseluruhan ASK sebanyak 8%. Ini dipadankan dengan pengurangan marginal pendapatan 1% kepada RM13.76 bilion pada tahun 2012 dan faktor kerusi kekal pada 74.5%. ASK yang dikurangkan juga membantu MAS mencatatkan penurunan perbelanjaan sebanyak 14%.[19]

Syarikat penerbangan itu berusaha untuk mengurangkan kos untuk bersaing dengan gelombang syarikat penerbangan tambang murah baru di rantau ini. Syarikat penerbangan itu kehilangan RM443.4 juta (AS $137.4 juta) pada suku pertama 2014. [20] Suku kedua—yang pertama selepas Kehilangan penerbangan 370 - menyaksikan kerugian RM307.04  juta (US $97.6 juta), yang mewakili kenaikan 75% berbanding kerugian dari suku kedua 2013.[21] Akibatnya, MAS tidak memperoleh keuntungan sejak 2010. [21] Dalam tiga tahun sebelumnya, syarikat penerbangan itu telah menempah kerugian: RM1.17 miliar (AS $356 juta) pada tahun 2013, RM433 juta pada tahun 2012, dan RM2.5 bilion pada tahun 2011.[22] Penganalisis industri menjangkakan MAS akan kehilangan pangsa pasar lebih jauh dan menghadapi persekitaran yang mencabar untuk menonjol daripada pesaing ketika menangani keadaan kewangan mereka. [22] Saham syarikat, turun sebanyak 20% berikutan hilangnya Penerbangan & nbsp; 370, turun 80% dalam tempoh lima tahun sebelumnya, yang berbeza dengan kenaikan di pasaran saham Malaysia sekitar 80% dalam tempoh yang sama. [23]

Sebulan selepas kehilangan itu, Ketua Pegawai Eksekutif Ahmad Jauhari Yahya mengakui bahawa penjualan tiket telah menurun tetapi tidak memberikan perincian. Ini mungkin sebahagiannya disebabkan oleh penangguhan kempen iklan syarikat penerbangan berikutan penghilangan tersebut. Di China, di mana majoriti mangsa Penerbangan 370 berasal, tempahan di Malaysia Airlines turun 60% pada bulan Mac.[23] Dia mengatakan bahawa dia tidak pasti kapan syarikat penerbangan itu dapat memperbaiki imejnya, tetapi syarikat penerbangan itu diinsuranskan dengan secukupnya untuk menampung kerugian kewangan yang timbul dari kejadian itu.[20][22] Pada bulan Ogos, syarikat penerbangan itu memberi amaran mengenai pendapatan separuh masa kedua yang buruk, dengan alasan penurunan 33% dalam purata tempahan mingguan berikutan kehilangan Penerbangan MH17. [21] Media melaporkan bahawa beberapa penerbangan sebahagian besarnya kosong dan syarikat penerbangan telah menurunkan harga jauh di bawah pesaing di beberapa laluan utama.[23][24] Bahkan sebelum terhempasnya Penerbangan 17, banyak penganalisis dan media menyarankan agar Malaysia Airlines perlu menjenamakan semula dan memperbaiki imejnya dan/atau memerlukan bantuan kerajaan untuk kembali ke keuntungan.[25][26][27][28][29] Pada 8 Ogos, perdagangan saham syarikat ditangguhkan sementara ketika Khazanah Nasional - pemegang saham majoriti (69.37%)[30] dan cabang pelaburan yang dikendalikan oleh kerajaan Malaysia — meminta agar Lembaga Pengarah MAS melakukan proses pengurangan modal yang terpilih (misal pembelian balik atau batalkan stok pemegang saham lain);[31] Khazanah mengumumkan akan membelanjakan 1.38 bilion ringgit (AS $431 juta; 27 sen sesaham) untuk memberi ganti rugi kepada pemegang saham minoriti (premium 12.5% ​​dari harga penutupan 7 Ogos).[32][33][34] Pada masa itu, Khazanah Nasional tidak banyak mengumumkan rancangannya untuk syarikat penerbangan itu kecuali bahawa syarikat penerbangan itu mempunyai "keperluan pendanaan yang besar" [32] dan bahawa "kajian semula dan penstrukturan semula" [32] diperlukan.

Pada 29 Ogos, Khazanah mengeluarkan laporan, Membangun Kembali Ikon Nasional: Pelan Pemulihan MAS,[35] yang menggariskan rancangan mereka untuk penstrukturan semula MAS dan proses menyelesaikan pengambilalihan. Kira-kira 6,000 pekerjaan (sekitar 30% tenaga kerja MAS) akan dihapuskan dan rangkaian laluan syarikat penerbangan akan menyusut untuk memberi tumpuan kepada destinasi serantau daripada laluan jarak jauh yang tidak menguntungkan.[36] Khazanah merancang untuk menyah senarai syarikat penerbangan dari bursa saham Malaysia pada akhir tahun 2014 dan merancang untuk mengembalikannya kepada keuntungan menjelang akhir tahun 2017, menyenaraikan semula syarikat penerbangan pada tahun 2018 atau 2019. [36] Pada dari sisi perniagaan/undang-undang, Khazanah berhasrat untuk memindahkan operasi, aset, dan liabiliti yang relevan dari Malaysian Airline System Berhad ke syarikat baru (tidak ada nama yang tertera dalam dokumen) menjelang Julai 2015. [35] :2

2015 – sekarang: Renasionalisasi, penyusunan semula, dan penjenamaan semula[sunting | sunting sumber]

Malaysia Airlines Airbus A350-900 di Lapangan Terbang Antarabangsa London Heatrow di Tahun 2019

Pada bulan Mei 2015, diumumkan bahawa syarikat penerbangan akan dipindahkan ke "Malaysia Airlines Berhad" (MAB) yang baru ditubuhkan pada 1 September 2015, dengan penjenamaan semula syarikat penerbangan juga bermula pada hari itu. Syarikat baru akan melihat tenaga kerja yang dikurangkan dan rangkaian laluan yang disesuaikan dengan fokus pada Asia menurut Ketua Pegawai Eksekutifnya yang baru dilantik, Christoph Mueller. Dia juga mengumumkan bahawa Malaysia Airlines menjual sebahagian Airbus A380 untuk dijual.[37]

Empat bulan kemudian, MAB mengumumkan bahawa mereka akan menambah empat pesawat Airbus A350-900 (A350 XWB) baru ke armada mereka pada akhir 2017 hingga pertengahan tahun 2018. Pesawat ini akan disewa dari Perbadanan Pajakan Udara.[38] Syarikat penerbangan itu juga menjangkakan akan menambah dua lagi pesawat A350-900 serta dua Airbus A330-900neo pada masa akan datang.[39] MAB kemudian mengumumkan bahawa ia akan menjalani perbaikan jenama yang melibatkan nama, logo dan warna baru untuk pesawatnya, dengan perubahan yang akan dilancarkan pada tarikh yang tidak diketahui.[40]

Pada bulan April 2016, Ketua Pegawai Eksekutif Christoph Mueller mengundurkan diri dari jawatannya setelah kurang dari satu tahun memimpin usaha penyusunan semula syarikat penerbangan itu, dengan alasan perubahan keadaan peribadi. Mueller pada awalnya merancang untuk terus berkhidmat sebagai CEO hingga September 2016 dan terus berada di dewan syarikat penerbangan sebagai pengarah bukan eksekutif untuk mengawasi peralihan menjadi CEO baru.[41] Kemudian diumumkan bahawa Peter Bellew telah mengambil alih Mueller sebagai ketua baru berkuatkuasa pada 1 Julai 2016,[42] dengan berkesan mengurangkan tempoh Mueller selama dua bulan lagi.

Pada bulan April 2017, Malaysia Airlines mengumumkan bahawa seluruh armada syarikat penerbangan akan dijejaki dengan sistem pengesanan penerbangan satelit.[43][44][45]

Pada bulan Oktober 2017, pengumuman yang tidak dijangka dibuat bahawa Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Airlines Peter Bellew akan kembali ke Ryanair sebagai Ketua Pegawai Operasi untuk membantu menyelesaikan masalah juruterbang. Bellew bekerja sebagai pengarah operasi penerbangan di Ryanair sehingga 2014. Keputusan Bellew untuk meninggalkan Malaysia Airlines datang lebih kurang setahun setelah mantan ketua eksekutif Christoph Mueller meninggalkan syarikat penerbangan itu dengan alasan keadaan peribadi setahun setelah disewa dalam misi tiga tahun untuk memulihkan negara- firma terkawal.[46] Pelantikan pengganti Mueller, Kapten Izham Ismail, yang bertugas sebagai ketua pegawai operasi syarikat penerbangan sebelum penunjukan, diumumkan beberapa hari kemudian.[47]

Pada 6 April 2020, dilaporkan bahawa firma ekuiti swasta Malaysia Golden Skies Ventures telah membuat tawaran sebanyak AS $2.5 bilion untuk mengambil alih Malaysia Airlines semasa pandemik COVID-19.[48]

Pada Oktober 2020, dengan pandemik COVID-19, Malaysia Airlines memerlukan kira-kira RM1 bilion modal setiap tahun jika kerajaan berhasrat untuk mengekalkan operasinya di bawah struktur semasa.[49]

Asal usul Malaysia Airlines, logo dan garis masa livery korporat
Malayan Airways Air Speed Counsul (1947-1964)
Malaysian Airways Fokker 27 (1963-1966)
Malaysia-Singapore Airlines Boeing 737-100 (1966-1972)
Malaysian Airline System Boeing 707-300 (1972-1987)
Malaysia Airlines McDonnell Douglas DC-10-30 (1987-2012)
Malaysia Airlines Airbus A350-900 (2012-kini)

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "The Founders" (PDF). Wearnes (WBL Corporation). Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 18 July 2011. Dicapai pada 25 June 2009.
 2. ^ "Mail takes flight". SPM Singapore. Diarkibkan daripada yang asal pada 7 July 2012. Dicapai pada 11 September 2011.
 3. ^ "Flight into fantasy". ALPAS Singapore. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 Februari 2012. Dicapai pada 4 Mei 2010.
 4. ^ "Malaysia Airlines — Our Story". Malaysia Airlines. Diarkibkan daripada yang asal pada 2012-07-30. Dicapai pada 11 February 2011.
 5. ^ "Straits Steamship Company". National Library Singapore. Diarkibkan daripada yang asal pada 14 March 2009. Dicapai pada 25 June 2009.
 6. ^ "Telekom Malaysia and Malaysia Airlines Synergise Business Relationship". Telekom Malaysia Berhad. Diarkibkan daripada yang asal pada 12 October 2007. Dicapai pada 3 September 2007.
 7. ^ "Flight into Fantasy". Airline Pilots Association Singapore. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 Februari 2012. Dicapai pada 25 Jun 2009.
 8. ^ a b c "The Creation of Singapore Airlines". Singapore Airlines. Dicapai pada 1 July 2007.
 9. ^ 'Singapore doesn't need the archaic image of Mercury', Straits Times, 10 February 1972
 10. ^ "Notice to All Debators". New Straits Times. 22 September 1972. Dicapai pada 30 August 2014.
 11. ^ a b c "Malaysia Airlines reports end of year losses" (PDF). Malaysia Airlines. Dicapai pada 23 March 2008.[pautan mati]
 12. ^ a b c "Malaysia Airlines Business Turnaround Plan" (PDF). Malaysia Airlines. Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 14 July 2011. Dicapai pada 11 February 2011.
 13. ^ Alex Dichter; Fredrik Lind; Seelan Singham (November 2008). "Turning around a struggling airline: An interview with the CEO of Malaysia Airlines". McKinsey & Company. Unknown parameter |last-author-amp= ignored (bantuan)
 14. ^ "Malaysian Airline returns to profit in 2007, exceeds financial targets". Forbes. 25 February 2008. Diarkibkan daripada yang asal pada 29 September 2008. Dicapai pada 23 March 2008.
 15. ^ "Tengku Datuk Azmil Zahruddin made MAS MD/CEO". The Star. 28 August 2009. Dicapai pada 18 March 2017.
 16. ^ "MAS orders 15 A330s". Flightglobal.com. 22 December 2009. Dicapai pada 20 July 2014.
 17. ^ "Malaysia Airlines shares dip on 2011 loss". BBC. 1 March 2011. Dicapai pada 7 August 2014.
 18. ^ Zaheer, Farhan (11 January 2012). "Pack up: Malaysia Airlines calls it quits in Pakistan". The Express Tribune. Dicapai pada 7 August 2014.
 19. ^ Kok, Cecilia (1 March 2013). "MAS swings back to black, reports net profit of RM51.4mil for Q4". The Star (Malaysia). Dicapai pada 4 March 2013.
 20. ^ a b "Malaysia Airlines Records RM443 million Loss for Q1 2014". Malaysia Airlines. 15 May 2014. Dicapai pada 3 July 2014. Much of the costs associated by MH370 will be covered by insurance.
 21. ^ a b c "Malaysia Airlines Financial Losses Grow". New York Times. Reuters. 29 August 2014. Dicapai pada 30 August 2014.
 22. ^ a b c Raghuvanshi, Gaurav; Ng, Jason (6 April 2014). "Malaysia Airlines Says Priority Is Families of the Missing, Though Ticket Sales Fall". Wall Street Journal. Dicapai pada 3 July 2014.
 23. ^ a b c "Flight's Disappearance Knocks Malaysia Airlines". New York Times. 15 May 2014. Dicapai pada 3 July 2014.
 24. ^ Neuman, Scott (29 August 2014). "Malaysia Airlines Cuts A Third of Its Workforce After Steep Losses". npr.org. National Public Radio. Dicapai pada 30 August 2014.
 25. ^ Venkat, P.R.; Raghuvanshi, Gaurav (2 July 2014). "Malaysia Airlines Could Go Private". Wall Street Journal. Dicapai pada 9 August 2014.
 26. ^ Patterson, Thom (18 July 2014). "Malaysia Air faces new, serious threat as company". CNN. Dicapai pada 9 August 2014. Analysts said it may take a government rescue to save the company from financial disaster.
 27. ^ "Malaysia Airlines considers tie-up with Etihad Airways as restructuring process slowly begins". centreforaviation.com. Centre for Aviation. 17 June 2014. Dicapai pada 9 August 2014.
 28. ^ Ngui, Yantoultra (2 July 2014). "Exclusive: State fund plans to take Malaysia Airlines private for restructuring: sources". Reuters. Diarkibkan daripada yang asal pada 2014-07-05. Dicapai pada 9 August 2014.
 29. ^ Zhang, Benjamin. "How Malaysia Airlines Can Be Saved From Financial And Reputational Ruin". Business Insider. Dicapai pada 23 July 2014.
 30. ^ Hamzah, Al-Zaquan Amer; Leong, Trinna; Ngui, Yantoultra (8 August 2014). "Malaysia Airlines To Go Private With A$435 Million Government Investment". Business Insider. Dicapai pada 9 August 2014.
 31. ^ "MAS: No disruption to current service". New Straits Times. 29 August 2014. Dicapai pada 30 August 2014.
 32. ^ a b c MOUAWAD, JAD (8 August 2014). "Malaysia Steps in to Save Its Reeling National Airline". New York Times. Dicapai pada 9 August 2014.
 33. ^ Creedy, Steve (9 August 2014). "Malaysia Airlines in $460m bid to clear air". The Australian. Dicapai pada 9 August 2014.
 34. ^ Hamzah, Al-Zaquan Amer; Ngui, Yantoultra (8 August 2014). "State fund to take over Malaysia Airlines, plans 'complete overhaul'". Reuters.com. Reuters. Diarkibkan daripada yang asal pada 2014-08-09. Dicapai pada 9 August 2014.
 35. ^ a b "Khazanah announces 12 – point MAS Recovery Plan" (PDF). Khazanah. 29 August 2014. Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 3 September 2014. Dicapai pada 30 August 2014.
 36. ^ a b MacLeod, Calum (29 August 2014). "Malaysia Airlines slashes jobs, routes in overhaul". Dicapai pada 30 August 2014.
 37. ^ "Troubled Malaysia Airlines to be completely revamped – new CEO". RTE. 25 May 2015. Dicapai pada 18 March 2017.
 38. ^ "Malaysia Airlines signs lease agreement with Air Lease Corp for four Airbus planes". Reuters. 10 September 2015. Dicapai pada 18 March 2017.
 39. ^ "Malaysia Airlines inks A350, A330neo lease deal with AL". ch-aviation. 11 September 2015. Dicapai pada 18 March 2017.
 40. ^ "Malaysia Airlines prepares for rebranding, CEO Christoph Mueller says". stuff. 2 October 2015. Dicapai pada 18 March 2017.
 41. ^ "Malaysia Airlines CEO Christoph Mueller resigns". The Guardian. 20 April 2016. Dicapai pada 24 June 2016.
 42. ^ "Peter Bellew named CEO of Malaysia Airlines". Channel NewsAsia. 7 July 2016. Dicapai pada 18 March 2017.[pautan mati kekal]
 43. ^ "Malaysia Airlines to track planes with satellites". BBC News (dalam bahasa Inggeris). 19 April 2017. Dicapai pada 19 April 2017.
 44. ^ "Malaysia Airlines to track planes with satellites to track its fleet from space". MicNode News (dalam bahasa Inggeris). 19 April 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 20 April 2017. Dicapai pada 19 April 2017.
 45. ^ Steinbuch, Yaron (19 April 2017). "Malaysia Airlines becomes first to track planes with satellites". New York Post. Dicapai pada 19 April 2017.
 46. ^ "This airline has lost three CEOs in less than three years". CNBC. 17 October 2017.
 47. ^ "Capt Izham Ismail is new MAS chief executive officer". The Star. 20 October 2017.
 48. ^ hermesauto (2020-04-06). "Private firm bids $3.58 billion for holding company of Malaysia Airlines". The Straits Times (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2020-04-07.
 49. ^ "Malaysia Airlines needs RM1b cash injection a year to survive". The Edge Markets. 2019-10-24. Dicapai pada 2020-12-01.

Pautan Luar[sunting | sunting sumber]