Senarai penerima Hadiah Nobel dalam Fisiologi atau Perubatan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Hadiah Nobel dalam Fisiologi atau Perubatan (Bahasa Sweden: Nobelpriset i fysiologi eller medicin) dianugerahkan setiap tahun oleh Institut Karolinska Sweden kepada para saintis dan doktor dalam pelabagai bidang fisiologi atau perubatan. Ia merupakan salah satu daripada lima Hadiah Nobel yang telah ditubuhkan mengikut wasiat 1895 Alfred Nobel (yang telah meninggal dunia pada tahun 1896), dianugerahkan bagi sumbangan cemerlang dalam kimia, fizik, kesusasteraan, keamanan dan fisiologi atau perubatan.[1] Seperti yang ditetapakan mengikut wasiat Nobel, anugerah ini ditadbir oleh Yayasan Nobel dan dianugerahkan oleh sebuah jawatankuasa yang terdiri daripada lima ahli dan seorang setiausaha eksekutif dipilih oleh Institut Karolinska.[2][3] Semetara secara amnya dirujuk kepada sebagai Hadiah Nobel dalam Perubatan, Nobel secara khususnya menyatakan yang hadiah ini dianugerahakan untuk "fisiologi atau perubatan" dalam wasiatnya. Disebabkan ini, hadiah ini boleh dianugerahkan dalam lebih luas bidang.[3] Hadiah Nobel dalam Fisiologi atau Perubatan pertama telah dianugerahkan pada tahun 1901 kepada Emil Adolf von Behring, dari Jerman. Setiap penerima menerima sebuah pingat, segulung diploma dan anugerah kewangan yang berbeza setiap tahun.[4] Pada tahun 1901, von Behring telah menerima 150,782 SEK, yang bersamaan dengan 7,731,004 SEK pada Disember 2008. Pada tahun 2013, hadiah ini telah dianugerahkan kepada James E. Rothman, Randy W. Schekman dan Thomas C. Südhof;[5] mereka diiktiraf "selepas menemui bagaimana sel-sel mengangkut bahan secara tepat".[6] Anugerah ini dianugerahkan di Stockholm di sebuah majlis tahunan pada 10 Disember, ulang tahun kematian Nobel.[7]

Penerima telah memenangi Hadiah Nobel dalam pelagai bidan yang berkaitan dengan fisiologi atau perubatan. Pada tahun 2009, 8 Hadiah telah dianugerahkan untuk sumbangan dalam bidang field of isyarat transduksi oleh G protein dan utusan kedua, 13 telah dianugerahkan dalam bidang neurobiologi dan 13 telah dianugerahkan untuk sumbangan dalam Metabolisme Perantara.[3] Gerhard Domagk (1939), warga Jerman, telah tidak dibenarkan oleh kerajaannya untuk menerima hadiah ini. Beliau kemudian telah menerima sebuah pingat dan diploma, tetapi bukanya wang.[8] Sebelas wanita telah memenangi hadiah ini: Gerty Cori (1947), Rosalyn Yalow (1977), Barbara McClintock (1983), Rita Levi-Montalcini (1986), Gertrude B. Elion (1988), Christiane Nüsslein-Volhard (1995), Linda B. Buck (2004), Françoise Barré-Sinoussi (2008), Elizabeth H. Blackburn (2009), Carol W. Greider (2009) dan May-Britt Moser[9] Pada 2013, hadiah ini telah dianugerahkan kepada 204 orang individu. Terdapat sembilan tahun di mana Hadiah Nobel dalam Fisiologi atau Perubatan telah tidak dianugerahkan (1915–1918, 1921, 1925, 1940–1942).

Penerima[sunting | sunting sumber]

Yang berikut adalah senarai penerima Hadiah Nobel dalam Fisiologi atau Perubatan semenjak diperkenalkan pada 1901 hingga sekarang.

Tahun Penerima[A] Negara[B] Sebab[C]
1901 EmilVonBehring.jpg Emil Adolf von Behring Jerman "sumbangannya kepada terapi serum, terutamanya kegunaannya untuk merawat difteria, yang mana beliau membuka jalan baru dalam bidang sains biologi dan dengan itu meletakkan senjata kemenangan terhadap penyakit dan maut di tangan para tabib."[10]
1902 Ronald Ross2.jpg Ronald Ross United Kingdom "usahanya mengenai malaria, yang mana beliau menunjukkan bagaimana penyakit ini memasuki organisma dan dengan itu menyediakan asas kepada kejayaan penyakit ini dan cara-cara melawannya"[11]
1903 Niels ryberg.jpg Niels Ryberg Finsen Denmark "sumbangannya kepada rawatan penyakit, terutamanya lupus vulgaris, dengan sinaran cahaya tumpu, yang dengannya membuka jalan baru untuk sains perubatan"[12]
1904 Ivan Pavlov nobel.jpg Ivan Petrovich Pavlov Rusia "pengiktirafan kepada usahanya dalam ilmu fisiologi pencernaan, yang dengannya pengetahuan aspek-aspek pentingnya telah diubah dan diperluaskan"[13]
1905 RobertKoch cropped.jpg Robert Koch Jerman "penyelidikan dan penemuannya berkenaan penyakit tuberkulosis"[14]
1906 Camillo Golgi nobel.jpg Camillo Golgi Itali "pengiktirafan kepada usaha mereka dalam struktur sistem saraf"[15]
Cajal-mi.jpg Santiago Ramón y Cajal Sepanyol
1907 Charles Louis Alphonse Laveran Perancis "pengiktirafan kepada usahanya mengenali peranan protozoa dalam menyebabkan penyakit"[16]
1908 Ilya Mechnikov nobel.jpg Ilya Ilyich Mechnikov Rusia "pengiktirafan kepada usaha mereka mengenai keimunan"[17]
Paul Ehrlich Jerman
1909 Emil Theodor Kocher.jpg Emil Theodor Kocher Switzerland "usahanya dalam ilmu fisiologi, patologi dan pembedahan kelenjar tiroid"[18]
1910 Albrecht Kossel Jerman "pengiktirafan kepada penyumbang pengetahuan kita mengenai kimia sel melalui usahanya mengenai protein, termasuk bahan-bahan nukleik"[19]
1911 Allvar Gullstrand.jpg Allvar Gullstrand Sweden "usahanya pada dioptrik mata"[20]
1912 Alexis Carrel 02.jpg Alexis Carrel Perancis "usahanya pada jahitan dan pemindahan salur darah dan organ"[21]
1913 Charles Robert Richet 5.jpg Charles Richet Perancis "usahanya mengenai anafilaksis"[22]
1914 Robert Barany.jpg Robert Bárány Austria "usahanya dalam ilmu fisiologi dan patologi radas vestibular"[23]
1915 Tiada penghadiahan
1916
1917
1918
1919 Jules Bordet pi.png Jules Bordet Belgium "kerana penemuannya berkaitan keimunan"[24]
1920 August Krogh Bain 32006.jpg Schack August Steenberg Krogh Denmark "kerana penemuan mekanisme kawalan motor rerambut"[25]
1921 Tiada penghadiahan
1922 Archibald Vivian Hill.jpg Archibald Vivian Hill United Kingdom "penemuannya berkaitan penghasilan haba dalam otot"[26]
Otto Fritz Meyerhof Jerman "penemuan hubungan tetap antara penggunaan oksigen dan metabolisme asid laktik dalam otot"[26]
1923 Fredrick banting.jpg Frederick Grant Banting Kanada "penemuan insulin"[27]
J.J.R. Macleod ca. 1928.png John James Richard Macleod Kanada
1924 Willem Einthoven.jpg Willem Einthoven Belanda "penemuan mekanisme elektrokardiogram"[28]
1925 Tiada penghadiahan
1926 J Fibiger.jpg Johannes Andreas Grib Fibiger Denmark "penemuan Spiroptera carcinoma"[29]
1927 Julius Wagner-Jauregg Austria "penemuan nilai terapeutik inokulasi malaria dalam rawatan dementia paralytica"[30]
1928 Jules Nicole.jpg Charles Jules Henri Nicolle Perancis "usahanya mengenai tifus"[31]
1929 Christiaan Eijkman.jpg Christiaan Eijkman Belanda "penemuan vitamin antineuritik"[32]
Frederick Gowland Hopkins.jpg Sir Frederick Gowland Hopkins United Kingdom "penemuan vitamin perangsang pertumbuhan"[32]
1930 Karl Landsteiner Austria "penemuan kumpulan darah manusia"[33]
1931 Otto Heinrich Warburg Jerman "penemuan sifat dan ragam tindakan enzim pernafasan"[34]
1932 Charles Scott Sherrington1.jpg Sir Charles Scott Sherrington United Kingdom "penemuan mereka mengenai fungsi neuron"[35]
Edgar Douglas Adrian United Kingdom
1933 Thomas Hunt Morgan.jpg Thomas Hunt Morgan Amerika Syarikat "penemuannya berkenaan peranan kromosom dalam keturunan"[36]
1934 George Hoyt Whipple Amerika Syarikat "penemuan mereka berkenaan terapi hati apabila menghidap anemia"[37]
George Richards Minot Amerika Syarikat
William Parry Murphy Amerika Syarikat
1935 Hans Spemann Jerman "penemuan kesan pengelola dalam perkembangan embrio"[38]
1936 Sir Henry Hallett Dale United Kingdom "penemuan mereka berkenaan transmisi kimia impuls saraf"[39]
Otto Loewi Austria
1937 GyorgyiNIH.jpg Albert Szent-Györgyi von Nagyrapolt Hungary "penemuannya berhubungan proses-proses pembakaran biologi, khususnya vitamin C dan pemangkinan asid fumarik"[40]
1938 Corneille Jean François Heymans Belgium "penemuan peranan sinus dan mekanisme aorta dalam pengawalan pernafasan"[41]
1939 Gerhard Domagk Jerman "penemuan kesan antibakteria oleh prontosil"[42]
1940 Tiada penghadiahan
1941
1942
1943 Carl Peter Henrik Dam Denmark "penemuan vitamin K"[43]
Edward Adelbert Doisy Amerika Syarikat "penemuan sifat kimia vitamin K"[43]
1944 Joseph Erlanger Amerika Syarikat "penemuan mereka berkaitan fungsi-fungsi serat saraf tunggal yang berbeza-beza"[44]
Herbert Spencer Gasser Amerika Syarikat
1945 Alexander Fleming 1945.jpg Sir Alexander Fleming United Kingdom "penemuan penisilin dan kesan penyembuhan pelbagai penyakit berjangkit"[45]
Ernst Boris Chain 1945.jpg Ernst Boris Chain United Kingdom
Howard Walter Florey 1945.jpg Howard Walter Florey Australia
1946 Hermann Joseph Muller Amerika Syarikat "pengemuan penghasilan mutasi melalui penyinaran sinar X"[46]
1947 Carl Ferdinand Cori.jpg Carl Ferdinand Cori Amerika Syarikat "penemuan perjalanan penukaran glikogen bermangkin"[47]
Gerty Theresa Cori.jpg Gerty Theresa Cori, née Radnitz Amerika Syarikat
Bernado Houssay.JPG Bernardo Alberto Houssay Argentina "penemuan peranan hormon lobus pituitari anterior dalam metabolisme gula"[47]
1948 Paul Hermann Müller Switzerland "penemuan kecekapan tinggi DDT sebagai racun sentuh terhadap sesetengah artropod"[48]
1949 Walter Rudolf Hess Switzerland "penemuan organisasi fungsi otak tengah sebagai penyelaras aktiviti organ-organ dalaman"[49]
Moniz.jpg Antonio Caetano De Abreu Freire Egas Moniz Portugal "penemuan nilai terapeutik lobotomi dalam psikosis tertentu"[49]
1950 Philip Showalter Hench Amerika Syarikat "penemuan mereka berkaitan hormon korteks adrenal, struktur dan kesan biologinya"[50]
Edward Calvin Kendall Amerika Syarikat
Tadeusz Reichstein Switzerland
1951 Max Theiler Kesatuan Afrika Selatan "penemuannya berkenaan demam kuning dan cara pencegahannya"[51]
1952 Selman Waksman NYWTS.jpg Selman Abraham Waksman Amerika Syarikat "penemuan streptomisin, antibiotik pertama yang berkesan melawan tuberkulosis"[52]
1953 Hans Adolf Krebs United Kingdom "penemuan kitaran asid sitrik"[53]
Portrait of Fritz Albert Lipmann (1899-1986), Biochemist (2551001689).jpg Fritz Albert Lipmann Amerika Syarikat "penemuan koenzim A dan kepentingannya untuk metabolisme perantaraan"[53]
1954 John Franklin Enders Amerika Syarikat "penemuan kebolehan virus poliomielitis bertumbuh dalam kultur pelbagai jenis tisu"[54]
Frederick Chapman Robbins Amerika Syarikat
Thomas Huckle Weller Amerika Syarikat
1955 Axel Hugo Theodor Theorell Sweden "penemuannya berkenaan sifat cara tindakan enzim pengoksidaan"[55]
1956 André Frédéric Cournand Amerika Syarikat "penemuan mereka berkenaan pengkateteran jantung dan perubahan patologi dalam sistem peredaran"[56]
Werner Forssmann Republik Persekutuan Jerman
Dickinson W. Richards Amerika Syarikat
1957 Daniel Bovet Itali "penemuannya berkaitan sebatian sintetik yang menghalang tindakan bahan-bahan badan tertentu, khususnya tindakannya pada sistem vaskular dan otot rangka"[57]
1958 George Wells Beadle Amerika Syarikat "penemuan mereka bahawa gen bertindak dengan mengawal kejadian kima tertentu"[58]
Edward Lawrie Tatum Amerika Syarikat
Joshua Lederberg Amerika Syarikat "penemuannya berkenaan gabungan semula genetik dan organisasi bahan genetik bakteria"[58]
1959 Arthur Kornberg.jpg Arthur Kornberg Amerika Syarikat "penemuan mekanisme dalam sintesis biologi asid ribonukleik dan asid deoksibonukleik"[59]
Severo Ochoa Amerika Syarikat
1960 Burnet 2jpg.jpg Sir Frank Macfarlane Burnet Australia "penemuan tolerans imunologi perolehan"[60]
Peter Brian Medawar United Kingdom
1961 Georg von Békésy Amerika Syarikat "penemuan mekanisme rangsangan fizikal dalam koklea"[61]
1962 Francis Crick.png Francis Harry Compton Crick United Kingdom "penemuan mereka berkenaan struktur molekul asid nukleik dan kepentingannya untuk pemindahan maklumat dalam bahan hidup"[62]
James Dewey Watson Amerika Syarikat
Maurice Hugh Frederick Wilkins New Zealand
United Kingdom
1963 Sir John Carew Eccles Australia "penemuan mereka berkenaan mekanisme ionik yang terlibat dalam pengujaan dan perencatan dalam bahagian periferi dan tengah membran sel saraf"[63]
Alan Lloyd Hodgkin United Kingdom
Andrew huxley trinity.png Andrew Fielding Huxley United Kingdom
1964 Konrad Bloch Amerika Syarikat "penemuan mereka berkenaan mekanisme dan pengawalan kolesterol dan metabolisme asid lemak"[64]
Feodor Lynen Republik Persekutuan Jerman
1965 François Jacob Perancis "penemuan mereka berkenaan kawalan enzim genetik dan sintesis virus"[65]
André Lwoff Perancis
Jacques Monod Perancis
1966 Peyton Rous Amerika Syarikat "penemuan virus penyebab tumor"[66]
Charles Brenton Huggins Amerika Syarikat "penemuannya berkenaan rawatan hormon bagi penyakit barah prostat"[66]
1967 Ragnar Granit Sweden "penemuan mereka berkenaan proses penglihatan fisiologi dan kimia utama dalam mata"[67]
Haldan Keffer Hartline Amerika Syarikat
George Wald Amerika Syarikat
1968 Robert W. Holley Amerika Syarikat "pentafsiran kod genetik dan fungsinya dalam sintesis protein"[68]
Har Gobind Khorana.jpg Har Gobind Khorana India
MNirenberg.jpg Marshall W. Nirenberg Amerika Syarikat
1969 Max Delbruck.jpg Max Delbrück Amerika Syarikat "penemuan mereka berkenaan mekanisme replikasi dan struktur genetik virus"[69]
Alfred D. Hershey Amerika Syarikat
Salvador E. Luria Amerika Syarikat
1970 Axelrod01.jpg Julius Axelrod Amerika Syarikat "penemuan mereka berkenaan penghantaran humoral dalam terminal saraf dan mekanisme penyimpanan, pengeluaran dan pentakaktifannya"[70]
Ulf von Euler Sweden
Sir Bernard Katz United Kingdom
1971 Earl W. Sutherland, Jr. Amerika Syarikat "penemuannya berkenaan mekanisme tindakan-tindakan hormon"[71]
1972 Gerald M. Edelman Amerika Syarikat "penemuan mereka berkenaan struktur kimia antibodi"[72]
Rodney R. Porter United Kingdom
1973 Karl von Frisch Republik Persekutuan Jerman "penemuan mereka berkenaan organisasi dan pemerolehan corak perilaku individu dan sosial"[73]
Nikolaas Tinbergen (left), Konrad Lorenz (right) Konrad Lorenz Austria
Nikolaas Tinbergen United Kingdom
1974 Albert Claude Belgium "penemuan mereka berkenaan organisasi struktur dan fungsi sel"[74]
Christian de Duve Belgium
George E. Palade Amerika Syarikat
1975 DavidBaltimore2008.JPG David Baltimore Amerika Syarikat "penemuan mereka berkenaan interaksi antara virus tumor dan bahan genetik sel"[75]
Renato Dulbecco Amerika Syarikat
Howard Martin Temin Amerika Syarikat
1976 Baruch S. Blumberg Amerika Syarikat "penemuan mereka berkenaan mekanisme baru untuk asal-usul dan penyebaran penyakit berjangkit"[76]
D. Carleton Gajdusek Amerika Syarikat
1977 Roger Guillemin Amerika Syarikat "penemuan mereka berkenaan penghasilan hormon peptida dalam otak"[77]
Andrew Schally portrait.jpg Andrew V. Schally Amerika Syarikat
Rosalyn Yalow Amerika Syarikat "pembangunan radioimunoassai hormon peptida"[77]
1978 Werner Arber 2008.jpg Werner Arber Switzerland "penemuan enzim pembatasan dan aplikasinya dalam masalah genetik molekul"[78]
Daniel Nathans Amerika Syarikat
Hamilton Smith.jpg Hamilton O. Smith Amerika Syarikat
1979 Allan M. Cormack Amerika Syarikat "pembangunan tomografi bantuan komputer"[79]
Godfrey N. Hounsfield United Kingdom
1980 Baruj Benacerraf Amerika Syarikat "penemuan mereka berkenaan struktur ditentu genetik pada permukaan sel yang mengawal tindak balas imunologi"[80]
Jean Dausset Perancis
George D. Snell Amerika Syarikat
1981 Roger W. Sperry Amerika Syarikat "penemuannya berkenaan pengkhususan fungsi hemisfera serebrum"[81]
David H. Hubel Amerika Syarikat "penemuan mereka berkenaan pemprosesan maklumat dalam sistem penglihatan"[81]
Torsten N. Wiesel Sweden
1982 Sune K. Bergström Sweden "penemuan mereka berkenaan prostaglandin dan bahan-bahan aktif biologi yang berkaitan"[82]
Bengt I. Samuelsson Sweden
John R. Vane United Kingdom
1983 Barbara McClintock Amerika Syarikat "penemuan unsur-unsur genetik bergerak"[83]
1984 Niels K. Jerne Denmark "teori-teori berkenaan kekhususan dalam pembangunan dan kawalan sistem imun serta penemuan prinsip penghasilan antibodi monoklon"[84]
Georges J.F. Köhler Republik Persekutuan Jerman
César Milstein Argentina
United Kingdom
1985 Mike Brown 2003.jpg Michael S. Brown Amerika Syarikat "penemuan mereka berkenaan pengawalan metabolisme kolesterol"[85]
Joe Goldstein.JPG Joseph L. Goldstein Amerika Syarikat
1986 Stanley Cohen-Biochemist.jpg Stanley Cohen Amerika Syarikat "penemuan faktor pertumbuhan"[86]
Rita Levi-Montalcini Itali
Amerika Syarikat
1987 Susumu Tonegawa Jepun "penemuan prinsip genetik penjanaan kepelbagaian antibodi"[87]
1988 Sir James W. Black United Kingdom "penemuan prinsip-prinsip penting untuk rawatan perubatan"[88]
Gertrude B. Elion Amerika Syarikat
George H. Hitchings Amerika Syarikat
1989 J. Michael Bishop Amerika Syarikat "penemuan asal-usul punca sel onkogen retrovirus"[89]
Harold E. Varmus Amerika Syarikat
1990 Joseph E. Murray Amerika Syarikat "penemuan mereka berkenaan pemindahan organ dan sel dalam rawatan penyakit manusia"[90]
E. Donnall Thomas Amerika Syarikat
1991 Erwin neher 2007 lindau.jpg Erwin Neher Republik Persekutuan Jerman "kerana penemuan mereka berkenaan fungsi saluran ion tunggal dalam sel"[91]
Bert Sakmann Republik Persekutuan Jerman
1992 Edmond H. Fischer Switzerland
Amerika Syarikat
"kerana penemuan mereka berkenaan pemfosforilan protein berbalik sebagai mekanisme kawalan biologi"[92]
Edwin G. Krebs Amerika Syarikat
1993 Richard J. Roberts United Kingdom "penemuan gen terbelah"[93]
Phillip A. Sharp Amerika Syarikat
1994 Alfred G. Gilman Amerika Syarikat "penemuan G-protein dan peranan protein ini dalam transduksi isyarat dalam sel"[94]
Martin Rodbell Amerika Syarikat
1995 Edward B. Lewis Amerika Syarikat "penemuan mereka berkenaan kawalan genetik pada awal perkembangan embrio"[95]
Christiane Nüsslein-Volhard mg 4383.jpg Christiane Nüsslein-Volhard Republik Persekutuan Jerman
Eric F. Wieschaus.jpg Eric F. Wieschaus Amerika Syarikat
1996 Peter C. Doherty Australia "penemuan mereka berkenaan kekhususan pertahanan imun berantara sel"[96]
Rolf M. Zinkernagel Switzerland
1997 Stanley B. Prusiner Amerika Syarikat "penemuan Prion - prinsip jangkitan biologi yang baru"[97]
1998 Robert F. Furchgott Amerika Syarikat "penemuan mereka berkenaan oksida nitrik sebagai molekul pengisyaratan dalam sistem kardiovaskular"[98]
Louis J. Ignarro Amerika Syarikat
Ferid Murad.jpg Ferid Murad Amerika Syarikat
1999 Gunter Blobel 2008 1.JPG Günter Blobel Amerika Syarikat "penemuan bahahwa protein mempunyai isyarat intrinsik yang mengawal pengangkutan dan penyetempatannya dalam sel"[99]
2000 Arvid Carlsson Sweden "penemuan mereka berkenaan transduksi isyarat dalam sistem saraf"[100]
Paul Greengard Amerika Syarikat
Eric Richard Kandel.jpg Eric R. Kandel Amerika Syarikat
2001 Leland H. Hartwell Amerika Syarikat "penemuan pengawal utama kitaran sel"[101]
Tim hunt.jpg Tim Hunt United Kingdom
Plos nurse.jpg Sir Paul M. Nurse United Kingdom
2002 Sydney Brenner United Kingdom "penemuan mereka berkenaan 'pengawalan genetik perkembangan organ dan kamtian sel terancang'"[102]
H. Robert Horvitz Amerika Syarikat
John Sulston.jpg John E. Sulston United Kingdom
2003 Paul Lauterbur Amerika Syarikat "penemuan mereka berkenaan pengimejan resonans magnetik"[103]
Peter Mansfield Leipzig.jpg Sir Peter Mansfield United Kingdom
2004 Richard Axel Amerika Syarikat "penemuan penerima bau dan organisasi sistem olfaktori"[104]
LindaBuck cropped 1.jpg Linda B. Buck Amerika Syarikat
2005 Barry J. Marshall Australia "penemuan bakteria Helicobacter pylori dan peranannya dalam gastritis dan penyakit ulser peptik"[105]
J. Robin Warren Australia
2006 Andrew Fire, Stanford University.jpg Andrew Z. Fire Amerika Syarikat "penemuan gangguan RNA - pelenyapan gen oleh RNA bebenang ganda dua"[106]
Craig C. Mello Amerika Syarikat
2007 Mario Capecchi UTHSCSA.JPG Mario R. Capecchi Amerika Syarikat "penemuan prinsip-prinsip memasukkan pengubahsuaian gen tertentu dalam tikus melalui penggunaan sel dasar embiro."[107]
Martin Evans Nobel Prize.jpg Sir Martin J. Evans United Kingdom
Oliver Smithies Amerika Syarikat
2008 Harald zur Hausen-press conference Dec 06th, 2008-6.jpg Harald zur Hausen Jerman "penemuan virus papiloma manusia yang menyebabkan penyakit barah serviks"[108]
Françoise Barré-Sinoussi-press conference Dec 06th, 2008-1.jpg Françoise Barré-Sinoussi Perancis "penemuan virus kurang daya tahan manusia"[108]
LucMontagnier1995 065.jpg Luc Montagnier Perancis
2009 Elizabeth Blackburn 2009-01.JPG Elizabeth H. Blackburn Amerika Syarikat
Australia
"penemuan cara kromosom dilindungi oleh telomer dan enzim telomeras"[109]
Carol Greider 2009-01.JPG Carol W. Greider Amerika Syarikat
JSzostak.jpg Jack W. Szostak Amerika Syarikat
United Kingdom
2010 Robert G. Edwards United Kingdom "pembangunan persenyawaan in vitro"[110]
2011
Nobel Prize 2011-Press Conference KI-DSC 7512.jpg Bruce A. Beutler Amerika Syarikat "atas penemuan mereka berkenaan pengaktifan keimunan semula jadi"[111]
Nobel Prize 2011-Press Conference KI-DSC 7584.jpg Jules A. Hoffmann Perancis
Ralph M. Steinman Kanada
Amerika Syarikat
"kerana menemui sel dendritik dan peranannya dalam keimunan adaptif"[111]
(dianugerahi selepas meninggal)[112][113]
2012 John Gurdon Cambridge 2012.JPG Sir John B. Gurdon United Kingdom "kerana menemui bahawa sel matang boleh diaturcarakan semula agar menjadi pluripoten"[114]
Shinya Yamanaka Shinya Yamanaka Jepun
2013 James E. Rothman Amerika Syarikat "kerana menemui mekanisme yang mengawal lalu lintas vesikel, iaitu suatu sistem saluran utama di dalam sel-sel kita."[5]
Randy Schekman 8 February 2012.jpg Randy W. Schekman Amerika Syarikat
Thomas C. Südhof Jerman
Amerika Syarikat
2014 John O'Keefe (neuroscientist) 2014b.jpg John O'Keefe Amerika Syarikat
United Kingdom
"atas penemuan sel-sel yang menganggotai sistem pemposisian dalam otak"
May-Britt Moser Norway
Edvard I. Moser Norway
2015 William C. Campbell 4983-1-2015.jpg William C. Campbell Amerika Syarikat

Ireland

"atas penemuan terapi untuk jangkitan-jangkitan berkaitan cacing-cacing parasit"
Satoshi Ōmura 5086-1-2015.jpg Satoshi Ōmura Jepun
Tu Youyou China "atas penemuan terapi untuk malaria"
2016 Nobel Laureates 1042 (30647248184).jpg Yoshinori Ohsumi Jepun "atas penemuan mekanisma-mekanisma dalam autofagi"
2017 Jeffrey C. Hall EM1B8737 (38162359274).jpg Jeffrey C. Hall Amerika Syarikat "untuk penemuan mekanisma-mekanisma molekul yang mengawal ritma sirkadian"
Michael Rosbash EM1B8756 (38847326642).jpg Michael Rosbash Amerika Syarikat
Michael W. Young D81 4345 (38162439194).jpg Michael W. Young Amerika Syarikat
2018 James P. Allison (2015).JPG James P. Allison Amerika Syarikat "untuk penemuan dalam terapi kanser melalui penghalangan pengawalautran keimunan negatif"[115]
Tasuku Honjo 201311.jpg Tasuku Honjo Jepun

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Catatan[sunting | sunting sumber]

 A. Bentuk dan ejaan nama di lajur nama mengikut nobelprize.org, laman web rasmi Yayasan Nobel. Ejaan dan bentuk nama lain, sekiranya wujud, diberi dalam rencana-rencana yang berpautan dengan lajur ini. Gambar setiap Pemenang Nobel disediakan sekiranya ada. Untuk gambar-gambar rasmi yang diberi oleh Yayasan Nobel, rujuk laman setiap Pemenang Nobel di nobelprize.org.

 B. Maklumat dalam lajur negara mengikut nobelprize.org, laman web rasmi Yayasan Nobel, dan mungkin tidak tepat dengan tempat lahir atau kewarganegaraan penerima.

 C. Petikan untuk setiap penganugerahan dipetik dan diterjemah dari nobelprize.org, laman web rasmi Yayasan Nobel.

Petikan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Alfred Nobel–The Man Behind the Nobel Prize". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-21. 
  2. ^ "The Nobel Prize Awarders". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-21. 
  3. ^ a b c Lindsten, Jan and Nils Ringertz (2001-06-26). "The Nobel Prize in Physiology or Medicine, 1901–2000*". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-21. 
  4. ^ "The Nobel Prize". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-21. 
  5. ^ a b "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2013". Nobel Foundation. Dicapai 2013-10-07. 
  6. ^ "Cellular 'shipping' wins Nobel Prize". BBC News. 7 October 2013. Dicapai 7 October 2013. 
  7. ^ "The Nobel Prize Award Ceremonies". Nobel Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 2008-08-22. Dicapai 2008-11-21. 
  8. ^ "Nobel Laureates Facts". Nobelprize.org. Dicapai 2008-11-21. 
  9. ^ "Women Nobel Laureates". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-21. 
  10. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1901". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  11. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1902". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  12. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1903". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  13. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1904". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  14. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1905". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  15. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1906". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  16. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1907". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  17. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1908". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  18. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1909". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  19. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1910". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  20. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1911". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  21. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1912". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  22. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1913". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  23. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1914". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  24. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1919". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  25. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1920". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  26. ^ a b "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1922". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  27. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1923". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  28. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1924". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  29. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1926". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  30. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1927". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  31. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1928". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  32. ^ a b "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1929". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  33. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1930". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  34. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1931". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  35. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1932". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  36. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1933". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  37. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1934". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  38. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1935". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  39. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1936". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  40. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1937". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  41. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1938". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  42. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1939". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  43. ^ a b "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1943". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  44. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1944". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  45. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1945". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  46. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1946". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  47. ^ a b "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1947". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  48. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1948". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  49. ^ a b "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1949". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  50. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1950". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  51. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1951". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  52. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1952". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  53. ^ a b "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1953". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  54. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1954". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  55. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1955". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  56. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1956". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  57. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1957". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  58. ^ a b "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1958". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  59. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1959". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  60. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1960". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  61. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1961". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  62. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1962". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  63. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1963". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  64. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1964". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  65. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1965". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  66. ^ a b "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1966". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  67. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1967". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  68. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1968". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  69. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1969". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  70. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1970". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  71. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1971". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  72. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1972". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  73. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1973". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  74. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1974". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  75. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1975". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  76. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1976". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  77. ^ a b "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1977". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  78. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1978". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  79. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1979". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  80. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1980". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  81. ^ a b "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1981". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  82. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1982". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  83. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1983". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  84. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1984". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  85. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1985". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  86. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1986". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  87. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1987". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  88. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1988". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  89. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1989". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  90. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1990". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  91. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1991". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  92. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1992". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  93. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1993". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  94. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1994". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  95. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1995". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  96. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1996". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  97. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1997". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  98. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1998". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  99. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1999". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  100. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2000". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  101. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2001". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  102. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2002". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  103. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2003". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  104. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2004". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  105. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2005". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  106. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2006". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-07-28. 
  107. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2007". Yayasan Nobel. Dicapai 2007-10-08. 
  108. ^ a b "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2008". Yayasan Nobel. Dicapai 2008-10-06. 
  109. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2009". Yayasan Nobel. Dicapai 2009-10-05. 
  110. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2010". Nobel Foundation. Dicapai 2010-10-04. 
  111. ^ a b "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2011". Nobel Foundation. Dicapai 2011-10-03. 
  112. ^ "Ralph Steinman Remains Nobel Laureate". The Nobel Foundation. 3 October 2011. Dicapai 6 October 2013. 
  113. ^ Sample, Ian (2011-10-03). "Nobel prize to be awarded to dead scientist". The Guardian. London. Dicapai October 10, 2011. The Nobel foundation concluded that the award should stand, saying: "The Nobel prize to Ralph Steinman was made in good faith, based on the assumption that the Nobel laureate was alive." 
  114. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2012". Nobel Foundation. Dicapai 2012-10-08. 
  115. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2018". Dicapai 2 Oktober 2018. 

Sumber[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]