Senarai ahli parlimen Malaysia 1959

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Senarai ahli parlimen Malaysia 1959 ini adalah calon yang menang dalam Pilihan raya umum Tanah Melayu 1959. Parti yang menang ialah Perikatan, Barisan Sosialis, Parti Islam Setanah Melayu (Pas), Parti Progresif Rakyat (PPP).

Semua hadir dalam majlis angkat sumpah kecuali Abdul Aziz Ishak - (Kuala Langat).

Senarai nama ahli parlimen yang dipilih rakyat (1959)[sunting | sunting sumber]

Kawasan Negeri Parti Nama
Kuala Kedah Kedah Perikatan / UMNO Tunku Abdul Rahman
Pekan Pahang Perikatan / UMNO Tun Abdul Razak Hussein
Johor Timur Johor Perikatan / UMNO Datuk Dr Ismail Abdul Rahman
Sungai Siput Perak Perikatan / MIC Datuk V. T. Sambanthan
Muar Selatan Johor Perikatan / UMNO Dato' Suleiman bin Dato' Abdul Rahman
Pontian Utara Johor Perikatan / UMNO Sardon Jubir
Hulu Selangor Selangor Perikatan / MCA Datuk Omar Ong Yoke Lin
Melaka Tengah Melaka Perikatan / MCA Tan Siew Sin
Kuala Pilah Negeri Sembilan Perikatan / UMNO Bahaman Samsudin
Kuantan Pahang Perikatan / UMNO Abdul Rahman Talib
Melaka Utara Melaka Perikatan / UMNO Abdul Ghani Ishak
Batang Padang Perak Perikatan / UMNO Abdul Hamid Khan Sakhawat Ali Khan
Kota Star Utara kedah Perikatan / UMNO Abdul Khalid Awang Osman
Krian Laut Perak Perikatan / UMNO Abdul Rauf Abdul Rahman
Sungai Petani Kedah Perikatan / UMNO Abdul Samad Osman
Kuala Kangsar Perak Perikatan / UMNO Haji Abdullah Haji Abdul Rauf
Segamat Utara Johor Perikatan / UMNO Haji Abdullah Haji Mohd Salleh
Kota Bharu Hilir Kelantan Perikatan / UMNO Haji Ahmad Abdullah
Muar Utara Johor Perikatan / UMNO Ahmad Arshad
Setapak Selangor Barisan Sosialis Ahmad Boestamam
Johore Bahru Barat Johor Perikatan / UMNO Ahmad Mohamed Shah
Seberang Utara Pulau Pinang Perikatan / UMNO Ahmad Saaid
Krian Darat Perak Perikatan / UMNO Ahmad Yusof
Kubang Pasu Barat Kedah Perikatan / UMNO Azahari Ibrahim
Muar Dalam Johor Perikatan / UMNO Abdul Aziz Ishak
Besut Terengganu PAS Dr Burhanuddin Mohd Noor
Kluang Selatan Johor Perikatan / MCA Chan Chong Wen
Bentong Pahang Perikatan / MCA Chan Siang Sun
Ulu Kinta Perak Perikatan / MCA Chan Swee Ho
Bukit Bintang Selangor Perikatan / MCA Cheah Theam Swee
Seremban Timur Negeri Sembilan Perikatan / MCA Chin See Yin
Bangsar Selangor Barisan Sosialis V. David
Jitra-Padang Terap Kedah Perikatan / UMNO Datin Fatimah Hashim
Penang Utara Pulau Pinang Barisan Sosialis Geh Chong Keat
Kapar Selangor Perikatan / UMNO Hamzah Alang
Kulim Utara Kedah Perikatan / UMNO Hanafi Mohd Yunus
Baling Kedah Perikatan / UMNO Harun Abdullah
Terengganu Tengah Terengganu Perikatan / UMNO Harun Pilus
Kuala Terengganu Utara Terengganu PAS Hassan Adli Mohd Arshad
Tumpat Kelantan Perikatan / UMNO Haji Hassan Mansor
Melaka Selatan Melaka Perikatan / UMNO Hassan Mansor
Raub Pahang Perikatan / UMNO Hussein Toh Muda Hassan
Parit Perak Perikatan / UMNO Hussein Mohd Noordin
Kota Bharu Hulu Kelantan Perikatan / UMNO Hussin Rahimi Haji Saman
Seberang Tengah Pulau Pinang Perikatan / UMNO Ibrahim Abdul Rahman
Penang Selatan Pulau Pinang Perikatan / UMNO Ismail Idris
Batu Pahat Johor Perikatan / UMNO Kang Kok Seng
Damansara Selangor PPP K.Karam Singh
Dungun Terengganu PAS Che Khadijah Mohd Sidik
Batu Gajah Perak Barisan Sosialis Khong KokYat
Kluang Utara Johor Perikatan / MCA Lee San Choon
Tanjung Malim Perak Perikatan / MCA Lee Seck Fun
Sepang Selangor Perikatan / MCA Lee Siok Yew
Kampar Perak Perikatan / MCA Leong Kee Nyean
Alor Star Kedah Perikatan / MCA Lim Joo Kong
Dato Keramat Selangor (?) Perikatan / MCA Lim Kean Siew
Larut Selatan Selangor Perikatan / MCA Dr Lim Swee Aun
Rawang Selangor Perikatan / MCA Liu Yoong Peng
Port Dickson Negeri Sembilan Perikatan / MIC T Mahima Singh
Klang Selangor Perikatan / MIC V. Manikavasagam
Jelebu-Jempol Negeri Sembilan Perikatan / UMNO Mohamed Ujang
Hilir Perak Perak Perikatan / UMNO Mohamed Abbas Ahmad
Pasir Puteh Kelantan PAS Mohd Asri bin Haji Muda
Kuala Selangor Selangor Perikatan / UMNO Mohamed Dahari Mohd Ali
Johor Bahru Timur Johor Perikatan / UMNO DatukHaji Mohamed Noah Omar
Hulu Perak Perak Perikatan / UMNO Mohamed Nor Mohd Dahan
Pasir Mas Hulu Kelantan Perikatan / UMNO Datuk Mohamed Hanifah Abdul Ghani
Jerai Kedah Perikatan / UMNO Mohamed Ismail Mohd Yusof
Lipis Pahang Perikatan / UMNO Mohamed Sulong Mohd Ali
Temerloh Pahang Perikatan / UMNO MohamedYusof Mahmud
Perlis Selatan Perlis Perikatan / UMNO Mohktar Ismail
Pasir Mas Hilir Kelantan Perikatan / UMNO Nik Man Nik Mohamed
Batu Selangor Perikatan / UMNO Ng Ann Teck
Kuala Trengganu Selatan Terengganu Parti Negara Datuk Onn Jaafar
Tanah Merah Kelantan PAS
Perlis Utara Perlis Perikatan / UMNO Othman Abdullah
Seremban Barat Negeri Sembilan Perikatan / MCA Quek Kai Dong
Rembau-Tampin Negeri Sembilan Perikatan / UMNO Haji Redza Haji Mohd Said
Muar Pantai Johor Perikatan / UMNO Seah Teng Ngiab
Ipoh Perak PPP D.R.Seenivasagam
Menglembu Perak PPP S.P. Seenivasagam
Batu Pahat Dalam Johor Perikatan / UMNO Tuan Syed Esa Alwee
Sabak Bernam Selangor Perikatan / UMNO Tuan Syed Hashim Syed Ajam
Johor Tenggara Johor Perikatan / UMNO Tuan Syed Jaafar Hasan Albar
Larut Utara Perak Perikatan / UMNO Tajudin Ali
Bagan Pulau Pinang Perikatan / MCA Tan Cheng Bee
Bandar Melaka Melaka Perikatan / MCA Tan Kee Gak
Tanjung Pulau Pinang MCA Tan Phock Kin
Kulim-Bandar Bahru Kedah Perikatan / MCA Tan Tye Chek
Hulu Kelantan Kelantan Perikatan / UMNO Tengku Indra Petra Sultan Ibrahim
Segamat Selatan Johor Perikatan / MCA Datuk Teoh Chze Chong
Seberang Selatan Pulau Pinang Perikatan / MIC V. Veerappen
Kelantan Hilir Kelantan Perikatan / UMNO Wan Mustapha Ali
Kota Star Selatan Kedah Perikatan / UMNO Wan Sulaiman Wan Tam
Kemaman Terengganu Perikatan / UMNO Wan Yahya Wan Mohamed
Telok Anson Perak Perikatan / MCA Woo Saik Hong
Bagan Datoh Perak Perikatan / UMNO Yahya Ahmad
Beruas Perak Perikatan / MCA Yeoh Tat Beng
Sitiawan Perak Perikatan / MCA Yong Woo Ming
Pontian Selatan Johor Perikatan / UMNO Hajah Zain Sulaiman
Langat Selangor Perikatan / UMNO Zakaria Mohd Taib
Bachok Kelantan PAS Zulkiflee Muhammad

Rujukan[sunting | sunting sumber]