Dwight D. Eisenhower

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Dwight David Eisenhower
Dwight D. Eisenhower

Tempoh berjawat
20 Januari 1953 – 20 Januari 1961
Naib Presiden Richard Nixon
Didahului oleh Harry S. Truman
Digantikan oleh John F. Kennedy

Tempoh berjawat
2 April 1951 – 30 Mei 1952
Digantikan oleh Jen. Matthew Ridgway

Tarikh lahir 14 Oktober 1890(1890-10-14)
Tempat lahir Denison, Texas, United States
Meninggal 28 Mac 1969 (umur 78)
Washington, D.C., United States
Kerakyatan Amerika Syarikat
Parti politik Republik
Pasangan Mamie Doud Eisenhower
Alma mater Akademi Tentera Amerika Syarikat
West Point, New York, United States
Pekerjaan Askar
Agama Presbyterian
Tandatangan Tandatangan Dwight D. Eisenhower

Dwight David Eisenhower atau dikenali juga dengan nama panggilan Ike ialah Presiden Amerika Syarikat ke-34 yang berkhidmat dari tahun 1953 hingga 1961.

Pada Perang Dunia II, beliau adalah Pemerintah Tertinggi Angkatan Bersekutu di Eropah dengan pangkat General of the Army (Jeneral Besar). Pada 3 Januari 1959, beliau merasmikan penetapan Alaska sebagai negeri yang ke-49 yang merupakan wilayah terluas di Amerika. Eisenhower adalah satu-satunya presiden yang pernah berkhidmat dalam Perang Dunia I mahupun Perang Dunia II.

Perjalanan kerjaya[sunting | sunting sumber]

Dwight D. Eisenhower dilahirkan di Denison, Texas, pada 14 Oktober 1890.

Sebelum menjadi Presiden Amerika ke-34, Dwight Eisenhower telah mempunyai kerjaya yang kukuh bidang ketenteraan. Beliau amat mahir dalam menjalankan tugasnya sebagai anggota staf, dan ia menjalankan tugas di bawah tiga Jeneral, antara lain Jeneral Douglas MacArthur.

Setelah Jepun menyerang Pearl Harbor di Hawaii, pada Disember 1940, Ketua Turus Tentera Darat Amerika Syarikat Jeneral George Marshall, mengangkat Dwight Eisenhower menjadi Ketua Bahagian Perancangan Perang, dan kemudian menjadi Asisten Ketua Staf Bahagian Operasi. Tak lama sesudah itu, beliau naik pangkat menjadi Mejar Jeneral.

Pada November 1942 sebagai Leftenan Jeneral, Dwight Eisenhower memimpin pendaratan tentera bersekutu di Afrika Utara.

Pada 1944, beliau diangkat menjadi Pemerintah Tertinggi Angkatan Ekspedisi Bersekutu yang menyerang Perancis. Serangan itu akhirnya menghasilkan penyerahan kalah Jerman pada 8 Mei 1945.

Sebagai presiden[sunting | sunting sumber]

Sesudah perang, Dwight Eisenhower berturut-turut menjadi Ketua Turus Tentera Darat Amerika Syarikat, Presiden Universiti Columbia di New York, dan Panglima Tertinggi Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara atau NATO, di Paris. Pada saat itu, baik Parti Demokrat mahupun Parti Republik memujuknya supaya bersedia menjadi calon Presiden masing-masing. Akhirnya, beliau terpilih menjadi Presiden dengan perbezaan undi yang banyak sekali.

Dengan berunding berdasarkan kekuatan tentera, Presiden Dwight Eisenhower berusaha meredakan ketegangan akibat perang dingin. Beliau antara lain berjaya mengadakan penghentian tembak-menembak sepanjang sempadan Korea Selatan, dan menutup perjanjian perdamaian yang menjadikan Austria sebuah negara neutral.

Presiden Dwight Eisenhower, yang dua kali berturut-turut menjadi Presiden hingga 1960, menyebutkan dirinya seorang sederhana.

  • Beliau berpegang pada sistem pasaran bebas.
  • Menentang pengawasan pemerintah atas harga-harga barang-barang dan kenaikan gaji.
  • Mencegah keterlibatan pemerintah dalam pertentangan antara kaum buruh dan pihak majikan.
  • Mendorong program-program peluru berpandu dan melanjutkan bantuan luar negeri.

Dalam awal masa pentadbirannya, Mahkamah Agung Amerika Syarikat memerintahkan pengasingan kaum sekolah di seluruh Amerika. Untuk menjamin agar sekolah-sekolah di kota Little Rock di negeri Arkansas taat pada keputusan mahkamah persekutuan untuk mengadakan pengasingan kaum, Presiden Dwight Eisenhower mengirim pasukan tentera ke kota tersebut. Beliau juga memerintahkan pengasingan kaum dijalankan sepenuhnya di kalangan angkatan bersenjata Amerika.

Di Amerika Syarikat tidak boleh ada warga negara kelas dua

Presiden Dwight D. Eisenhower

Presiden Dwight Eisenhower memusatkan perhatiannya pada usaha memelihara perdamaian dunia;

  • Beliau mengadakan program rakyat ke rakyat yang mengajurkan agar rakyat biasa dari semua negara saling bertemu dan berbicara untuk memupuk saling pengertian dan persahabatan. Dari program ini timbullah program hubungan persaudaraan antara kota-kota Amerika dan kota-kota negara-negara lain. Kini lebih dari 100 bandar Amerika mempunyai hubungan semacam itu dengan bandar-bandar di seluruh dunia. Program ini dinamakan bandar kembar.
  • Presiden Eisenhower dengan gembira menyaksikan perkembangan programnya, "atom untuk perdamaian." Dalam program itu, Amerika menyumbangkan uranium kepada negara-negara membangun demi kesejahteraan manusia. Pada 1964, Indonesia mendapat bantuan sebanyak AS$350,000 sebagai sumbangan untuk pembangunan reaktor atom di Bandung.

Setelah tamat penggal[sunting | sunting sumber]

Sebelum meninggalkan Rumah Putih pada Januari 1961, Presiden Eisenhower menganjurkan agar kekuatan ketenteraan Amerika tetap dipelihara, tetapi juga memperingatkan bahwa pengeluaran anggaran belanja yang sangat besar dan terus menerus untuk keperluan ketenteraan dapat membahayakan cara hidup rakyat Amerika. Dalam kata perpisahannya, beliau berdoa semoga semua bangsa di dunia ini hidup bersama dalam damai, berdasarkan rasa kasih sayang dan saling menghargai antara sesama manusia.

Eisenhower meninggal dunia akibat serangan jantung pada 28 Mac 1969 di Washington, D.C.. Beliau meninggalkan isterinya dan seorang anak lelaki yang sewaktu itu sedang bertugas sebagai Duta Besar Amerika di Belgium.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Buku Presiden - Presiden Amerika Serikat, diterbitkan oleh Dinas Penerangan dan Kebudayaan Amerika Serikat, Jakarta (2003)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Wikiquote-logo.svg
Wikiquote mempunyai koleksi petikan mengenai: