Nasi goreng Amerika

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Nasi goreng Amerika

Nasi goreng Amerika (Bahasa Thai: ข้าวผัดอเมริกัน, RTGSkhao phat amerikan, disebut [kʰâ(ː)w pʰàt ʔāmēːrīkān]) ialah hidangan nasi goreng Thai dengan bahan-bahan sampingan "Amerika" seperti ayam goreng, ham, hot dog, kismis, kicap dan crouton. Bahan-bahan lain seperti nanas adalah pilihan.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Disebabkan ia telah dicipta semasa era Perang Vietnam untuk disajikan kepada Kor Marin Amerika Syarikat dan Tentera Udara Amerika Syarikat ditempatkan di Thailand, ia biasanya tidak dijumpai di restoran Thai di luar Thailand. Dengan percambahan restoran Thai, nasi goreng Amerika kini yang terdapat pada menu restoran Thai di Amerika Syarikat.

Persamaan nasi goreng Amerika versi Malaysia, dipanggil nasi goreng USA, dibuat dengan bahan-bahan yang lebih kurang sama walaupun istilah tersebut asalnya merujuk kepada hidangan nasi goreng mewah yang mengandungi Udang, Sotong dan Ayam.[1] Ia dibuat untuk disesuaikan dengan keperluan masyarakat Islam, seperti menggantikan ayam dan bukan daging babi. Makanan Thai yang diilhamkan sebegini adalah popular di Malaysia sejak tahun 80-an, yang mempunyai beberapa hidangan "gaya Thai", termasuk nasi goreng pattaya dan tom yum.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]