Tenaga Nasional Berhad

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Tenaga Nasional)
Jump to navigation Jump to search
"Tenaga Nasional", "TNB" dan "Lembaga Letrik Negara" dilencongkan di sini.
Tenaga Nasional Berhad (TNB)
تناݢ ناسيونل برحد
国家能源局
Awam
IndustriTenaga elektrik
PendahuluLembaga Letrik Pusat (1949-1965)
Lembaga Letrik Negara (1965-1990)
Ditubuhkan1 Februari 1990; 28 tahun yang lalu (1990-02-01)
Ibu pejabatBangsar, Kuala Lumpur, Malaysia
Tempat dibekalkan
Semenanjung Malaysia, Sabah, Pakistan
Perancang utama
Tan Sri Leo Moggie (Pengerusi)
Farizul Haziq (Presiden dan CEO)
KeluaranPenjanaan elektrik, Penghantaran elektrik dan Pembahagian elektik
HasilRM37.13 bilion (2013)[1]
RM5.89 bilion (2013)[1]
RM4.61 bilion (2013)[1]
Jumlah asetRM99.03 bilion (2013)[1]
Bilangan pekerja
34,900 (2013)[1]
Laman sesawangwww.tnb.com.my

Tenaga Nasional Berhad (disingkatkan sebagai TNB atau didagangkan sebagai Tenaga Nasional; TENA, MYX: 5347) ialah sebuah syarikat bekalan elektrik yang terbesar di Malaysia. Aset perniagaannya dianggarkan sejumlah RM 60.0 bilion. Bilangan pelanggannya meningkat sebanyak 6 juta akaun di Semenanjung Malaysia dan Sabah.[2]

Perniagaannya terasnya ialah menjana, menghantar dan membahagi tenaga elektrik ke seluruh Malaysia. TNB juga merupakan pengendali Grid Nasional, iaitu talian penghantar elektrik ke seluruh negara. Talian ini terdiri dari talian 132 kV, 275 kV dan 500 kV. TNB melalui anak syarikat juga terlibat dalam pembuatan alatubah, alat suis voltan tinggi dan kabel, sebagai pakar runding di dalam bidang seni bina, awam dan elektrik, menyelenggara dan membaiki peralatan elektrik dan sebagai pakar pengurusan projek. TNB juga menyediakan pendidikan tertinggi menerusi universitinya, iaitu Universiti Tenaga Nasional (UNITEN) dan membuat kerjasama dengan Suruhanjaya Tenaga melalui institusi pendidikan Kekompetenan Penjaga Elektrik (Chargeman) di Institut Latihan Sultan Ahmad Shah (ILSAS), Kajang, Selangor.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Elektrik mula diperkenalkan di negara ini pada penghujung abad ke-20 dan rekod terawal penjanaan kuasa boleh disusur kembali kepada sebuah pekan kecil perlombongan di Rawang, Selangor. Di sini, dua orang individu yang berdaya usaha iaitu Loke Yew dan Thamboosamy Pillai telah memasang satu set penjana elektrik pada tahun 1894 untuk mengusahakan lombong mereka. Mereka berdua merupakan usahawan pertama yang menggunakan pam elektrik untuk perlombongan di Tanah Melayu, dan menandakan permulaan besar kisah elektrik di Malaysia. Pada tahun yang sama, bekalan persendirian untuk tujuan lampu jalan diperluaskan pemasangannya di kawasan bandar Rawang, Selangor. Pada tahun 1895, stesen-stesen keretapi di Kuala Lumpur mendapat bekalan elektrik pertama. Pada tahun 1900, Stesen Janakuasa Hidroelektrik Sempam, Raub, Pahang dibina oleh Syarikat Raub Australian Gold Mining dan menjadi stesen janakuasa elektrik pertama diwujudkan di Tanah Melayu (kini Malaysia).

Lembaga Letrik Pusat (1949-1965)[sunting | sunting sumber]

Lembaga Letrik Pusat (LLP) telah ditubuhkan dan mula beroperasi pada 1 September 1949. Lembaga Pengarah melalui Jabatan Bekalan Elektrik mempertimbangkan untuk mewujudkan lagi tiga projek utama pada bulan April 1946 antaranya :

 1. Stesen Janakuasa Jambatan Connaught
 2. Projek Hidroelektrik Cameron Highlands
 3. Pembangunan Grid Kebangsaan.

LLP akhirnya menjadi pemilik 34 stesen janakuasa dengan kapasiti penjanaan 39.88 MW, termasuk stesen kuasa wap di Bangsar dengan kapasiti 26.5 MW, stesen kuasa hidroelektrik di Ulu Langat dengan kapasiti 2.28 MW serta pelbagai diesel berkuasa penjana dengan kapasiti 11.1 MW.[3]

LLP juga menjadi pemilik kepada sistem penghantaran dan pengagihan di atas dan di bawah tanah yang bernilai hampir RM 30 juta serta dengan kapasiti pengguna di Tanah Melayu pada ketika itu yang seramai 45,495 pengguna bersama kakitangan syarikatnya seramai 2,466.

Lembaga Letrik Negara (1965-1990)[sunting | sunting sumber]

Pada 22 Jun 1965, Lembaga Letrik Pusat (LLP) Persekutuan Tanah Melayu telah dinamakan semula sebagai Lembaga Letrik Negara (LLN) Malaya. Pada tahun 80-an, Lembaga Pengarah telah membekalkan seluruh semenanjung dengan elektrik, strategik menggantikan syarikat Perak River Hydro Power Electric (PRHEP) dan anak syarikatnya Kinta Electrical Distribution Co. Ltd (Ked) pada tahun 1982, Perbandaran Pulau Pinang pada tahun 1976, dan kawasan-kawasan yang dibekalkan oleh Huttenbach Ltd. pada tahun 1964, termasuk Alor Setar, Sungai Petani, Kulim, Lunas, Padang Serai, Telok Anson, Langkap, Tampin dan Kuala Pilah.

Tenaga Nasional Berhad (1990-kini)[sunting | sunting sumber]

Pada 4 Mei 1988, Perdana Menteri Mahathir Mohamad mengumumkan keputusan kerajaan mengenai dasar penswastaan. Dua undang-undang telah diluluskan untuk menggantikan Akta Elektrik yang sedia ada dan untuk mengadakan peruntukan bagi penubuhan suatu perbadanan baru. Tenaga Nasional Berhad (TNB) telah ditubuhkan pada 1 Februari 1990 oleh Akta Bekalan Elektrik Syarikat 1990, untuk menggantikan Lembaga Letrik Negara (LLN) Malaysia.[4][5]

Bahagian[sunting | sunting sumber]

Penjanaan[sunting | sunting sumber]

TNB mempunyai keupayaan jana elektrik sebanyak 11,296 MW dan menjana dengan menggunakan loji hidroelektrik dan logi terma.

Loji hidroelektrik[sunting | sunting sumber]

Terdapat 3 skim hidroelektrik dengan keupayaan sejumlah 1,911 MW dengan 21 empangan beroperasi:

Skim hidroelektrik Sungai Perak; dengan keupayaan 1,249 MW:

Skim hidroelektrik Terengganu, dengan keupayaan 400 MW:

Skim hidroelektrik Cameron Highlands

 • Stesen Janaelektrik Sultan Yussuf,Jor – 4 x 25 MW = 100 MW
 • Empangan Woh – 3 x 50 MW = 150 MW
 • Empangan Odak – 4.2 MW
 • Empangan Habu – 5.5 MW
 • Empangan Kampong Raja – 0.8 MW
 • Empangan Terla – 0.5 MW
 • Empangan Robinson Falls – 0.9 MW (juga dikenali sebagai Empangan Lata Iskandar)

Loji terma[sunting | sunting sumber]

Terdapat 6 loji terma atau loji bakar dengan keupayaan berjumlah 4,435 MW sedang beroperasi, dan 3 lagi loji bakar dengan keupayaaan berjumlah 4,950 MW yang dikendalikan oleh syarikat jana bebas (IPP) yang juga dimiliki TNB.

Penghantaran[sunting | sunting sumber]

Pada masa ini, TNB mempunyai sistem bekalan kuasa yang lengkap, termasuk Grid Nasional yang bertenaga pada 132, 275 dan 500 kilovolt (kV), dengan tiang elektrik tertinggi di Malaysia dan Asia Tenggara menjadi Kerinchi Pylon terletak berhampiran Menara Telekom, Kerinchi, Kuala Lumpur. Grid Nasional dikaitkan melalui 132 kV HVAC dan 300 kV HVDC sambungan ke Thailand dan 230 kV kabel ke Singapura.

Pengagihan[sunting | sunting sumber]

Bahagian Pengagihan menjalankan operasi rangkaian pengedaran dan operasi elektrik runcit TNB. Pelan-pelan bahagian, membina, mengendalikan, melaksanakan pembaikan dan penyelenggaraan dan menguruskan aset daripada 33 kV, 22 kV, 11 kV, 6.6 kV dan 415/240 volt dalam rangkaian pengedaran Semenanjung Malaysia. Sabah Electricity Sdn Bhd memberikan fungsi yang sama di negeri Sabah.

Untuk menjalankan perniagaan peruncitan elektrik, ia beroperasi rangkaian pejabat di setiap negeri dan bandar-bandar utama, pasaran dan menjual tenaga elektrik, menyambung bekalan baru, menyediakan perkhidmatan kaunter, perkhidmatan perjangkaan (Meter elektrik) bagi memungut hasil bil bulanan, mengendalikan pusat pengurusan panggilan berpusat, menyediakan perkhidmatan pemulihan bekalan,kendalian dan senggaraan, serta melaksanakan perkhidmatan dengan pihak kerajaan dan pihak utiliti yang lain.[6]

Fakta menarik[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ a b c d e "Annual Reports". Tenaga Nasional. 
 2. ^ "Tenaga Nasional Berhad - Company Profile Snapshot". Thomson Financial Business. Dicapai 25 May 2009. 
 3. ^ "The Story Of Electricity - Central Electricity Board (CEB)". Tenaga Nasional Berhad. Diarkibkan daripada asal pada 27 July 2011. Dicapai 25 May 2009. 
 4. ^ "Lembaga Letrik Negara kini Tenaga Nasional", Berita Harian, 2 Februari 1990.
 5. ^ "National Electricity Board is now Tenaga Nasional", New Straits Times, February 2, 1990.
 6. ^ "TNB Distribution Division". Tenaga Nasional Berhad. Dicapai 25 May 2009. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]