Senarai negara mengikut KDNK (ukuran dasar)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Peta dunia KDNK (Ukuran dasar dan PPP). Perangkaan dipetik dari CIA World Factbook 2007.

Rencana ini menyenaraikan semua negara di dunia yang disusun mengikut keluaran dalam negara kasar (KDNK), iaitu nilai pasaran segala keluaran dan perkhidmatan akhir dari sesebuah negara dalam setahun. Anggaran dolar KDNK yang dipaparkan di sini dihitung dari kadar tukaran pasaran atau rasmi kerajaan.

10 ekonomi terbesar di Dunia dan EU pada tahun 2008, diukur dalam KDNK nominal (jutaan dolar AS), mengikut Tabung Kewangan Antarabangsa.
Kenaikan KDNK, 1990-1998 dan 1990-2006, di negara-negara utama.

Sesetengah ekonomi yang tidak dikira seperti negara (dunia, EU, dan kebergantungan jajahan) tersenarai kerana terdapat dalam sumber. Ekonomi-ekonomi berkenaan tidak diberi kedudukan dalam jadual-jadual berikut, tetapi tersenarai dalam susunan KDNK untuk tujuan perbandingan.

Senarai[sunting | sunting sumber]

Senarai pertama merangkumi data yang diperoleh dari data yang tersedia oleh para anggota Tabung Kewangan Antarabangsa pada tahun 20111, dalam ukuran nilai jutaan dolar Amerika Syarikat semasa. Perangkaan ini tidak merangkumi negara-negara berikut (walau bagaimanapun tersenarai dalam senarai Bank Dunia atau CIA): Somalia, Cuba, Korea Utara, Zimbabwe, Turkmenistan, beberapa negara kecil di Eropah (Andorra, Monaco, San Marino, Liechtenstein, Kota Vatican) dan Pasifik (Palau, Kepulauan Marshall, Micronesia, Nauru, Tuvalu) atau kebergantungan jajahan (Greenland).

Senarai kedua memaparkan anggaran oleh Bank Dunia pada tahun 2009, dan senarai ketiga pula menyenaraikan anggaran yang tertera dalam CIA World Factbook pada tahun 2010.


Senarai Tabung Kewangan Antarabangsa 2011[1] Senarai World Bank 2009[2] Senarai CIA World Factbook 2010[3]
Ked Negara KDNK (juta USD)
  Dunia 61,963,429[4]
 Kesatuan Eropah 16,106,896[4]
1  Amerika Syarikat 15,157,285
2  Republik Rakyat China 6,422,276[2][5]
3  Jepun 5,683,292
4  Jerman 3,358,242
5  Perancis 2,590,787
6  United Kingdom 2,395,483
7  Brazil 2,192,958
8  Itali 2,054,902
9  Rusia 1,678,107
10  Kanada 1,632,894
11  India 1,598,394
12  Sepanyol 1,366,093
13  Australia 1,297,831
14  Mexico 1,041,089
15  Korea Selatan 986,256
16  Turki 789,601
17  Indonesia 776,976
18  Belanda 776,091
19  Switzerland 544,067
20  Arab Saudi 475,987
21  Sweden 474,686
22  Belgium 469,133
23  Poland 468,822
24 Flag of the Republic of China.svg Republik China (Taiwan) 455,418
25  Norway 425,040
26  Afrika Selatan 366,174
27  Austria 366,021
28  Argentina 362,990
29  Iran 342,255
30  Thailand 334,026
31  Denmark 313,928
32  Colombia 308,574
33  Venezuela 298,344
34  Greece 291,398
35  Emiriah Arab Bersatu 255,082
 Hong Kong 243,184
36  Mesir 239,241
37  Malaysia 236,555
38  Finland 234,717
39  Singapura 233,166
40  Nigeria 232,969
41  Portugal 222,033
42  Chile 222,788
43  Republik Czech 213,847
44  Filipina 212,657
45  Israel 212,401
46  Ireland 207,494
47  Pakistan 190,204
48  Algeria 171,606
49  Peru 162,479
50  Romania 158,393
51  Qatar 157,919
52  Ukraine 157,659
53  New Zealand 147,754
54  Kazakhstan 147,640
55  Hungary 134,316
56  Kuwait 127,803
57  Bangladesh 115,222
58  Vietnam 113,627
59  Angola 97,378
60  Morocco 96,326
61  Iraq 92,858
62  Slovakia 89,037
63  Libya 85,316
64  Sudan 73,825
65  Syria 65,703
66  Ecuador 64,831
67  Croatia 61,441
68  Belarus 59,661
69  Oman 58,999
70  Azerbaijan 57,915
71  Luxembourg 55,185
72  Republik Dominica 53,916
73  Sri Lanka 52,552
74  Slovenia 47,809
75  Bulgaria 45,593
76  Tunisia 45,543
77  Uruguay 43,199
78  Guatemala 42,628
79  Lubnan 42,539
80  Uzbekistan 41,696
81  Serbia 41,307
82  Costa Rica 38,413
83  Burma 36,953
84  Kenya 36,922
85  Lithuania 36,734
86  Yaman 33,153
87  Habsyah 29,963
88  Panama 29,944
89  Jordan 29,699
90  Latvia 23,878
91  Tanzania 23,739
92  Côte d'Ivoire 23,573
93  Bahrain 24,384
94  Ghana 23,415
95  Trinidad dan Tobago 23,326
96  Cyprus 23,300
97  El Salvador 22,953
98  Cameroon 22,485
99  Bolivia 20,762
100  Estonia 19,893
101  Afghanistan 18,654
102  Paraguay 18,221
103  Uganda 17,595
104  Zambia 17,339
105  Bosnia dan Herzegovina 16,631
106  Honduras 16,308
107  Guinea Khatulistiwa 15,427
108  Nepal 15,170
109  Jamaica 14,682
110  Republik Demokratik Congo 13,633
111  Republik Congo 13,479
112  Iceland 13,524
113  Gabon 13,470
114  Senegal 13,239
115  Botswana 12,943
116  Kemboja 12,932
117  Brunei 12,593
118  Albania 12,003
119  Georgia 11,927
120  Namibia 11,767
121  Mozambique 10,750
122  Macedonia 10,097
123  Mauritius 9,715
124  Mali 9,548
125  Burkina Faso 9,297
126  Papua New Guinea 8,922
127  Armenia 8,860
128  Madagascar 8,644
129  Chad 7,960
130  Malta 7,952
131  Bahamas 7,757
132  Haiti 7,669
133  Mongolia 7,216
134  Laos 6,946
135  Benin 6,678
136  Nicaragua 6,659
137  Zimbabwe 6,204
138  Kosovo 6,176
139  Rwanda 6,124
140  Tajikistan 6,146
141  Niger 5,900
142  Moldova 5,800
143  Malawi 5,487
144  Kyrgyzstan 4,697
145  Barbados 4,153
146  Guinea 4,052
147  Montenegro 3,960
148  Mauritania 3,796
149  Suriname 3,575
150  Fiji 3,306
151  Swaziland 3,238
152  Togo 3,141
153  Eritrea 2,654
154  Guyana 2,307
155  Republik Afrika Tengah 2,227
156  Sierra Leone 1,901
157  Lesotho 1,875
158  Cape Verde 1,660
159  Burundi 1,587
160  Maldives 1,566
161  Belize 1,500
162  Bhutan 1,500
163  Djibouti 1,248
164  Antigua dan Barbuda 1,159
165  Liberia 1,061
166  Gambia 1,040
167  Saint Lucia 1,000
168  Seychelles 975
169  Guinea-Bissau 851
170  Vanuatu 749
171  Kepulauan Solomon 703
172  Timor Leste 690
173  Grenada 677
174  Saint Vincent dan Grenadines 606
175  Samoa 602
176  Comoros 583
177  Saint Kitts dan Nevis 578
178  Dominica 386
179  Tonga 309
180  São Tomé dan Príncipe 190
181  Kiribati 153
Ked Negara KDNK (juta USD)
  Dunia 58,133,309
1  Amerika Syarikat 14,119,000
 Euro symbol.svg Eurozone 12,455,979[3]
2  Jepun 5,068,996
3  Republik Rakyat China 4,985,461[2]
4  Jerman 3,330,032
5  Perancis 2,649,390[4]
6  United Kingdom 2,174,530
7  Itali 2,112,780
8  Brazil 1,573,409
9  Sepanyol 1,460,250
10  Kanada 1,336,068
11  India 1,310,171
12  Rusia 1,231,893
13  Australia 924,843
14  Mexico 874,902
15  Korea Selatan 832,512
16  Belanda 792,128
17  Turki 617,099
18  Indonesia 540,277
19  Switzerland 500,260
20  Belgium 468,522
21  Poland 430,079
22  Sweden 406,072
23  Austria 384,908
24  Norway 381,766
25  Arab Saudi 369,179
26  Iran 331,015
27  Greece 329,924
28  Venezuela 326,498
29  Denmark 309,596
30  Argentina 308,741
31  Afrika Selatan 285,983
32  Thailand 263,856
33  Emiriah Arab Bersatu 261,348
34  Finland 237,512
35  Colombia 230,844
36  Portugal 227,676
37  Ireland 227,193
 Hong Kong 215,355
38  Israel 194,790
39  Malaysia 191,601
40  Republik Czech 190,274
41  Mesir 188,334
42  Singapura 182,232
43  Nigeria 168,994
44  Pakistan 166,545
45  Chile 163,670
46  Romania 161,110
47  Filipina 160,476
48  Kuwait 148,024
49  Algeria 140,577
50  Hungary 128,964
51  Peru 126,734
52  New Zealand 125,160
53  Ukraine 113,545
54  Kazakhstan 109,115
55  Vietnam 91,854
56  Morocco 90,859[9]
57  Bangladesh 89,378
58  Slovakia 87,642
59  Qatar 71,041
60  Angola 69,067
61  Iraq 65,837
62  Croatia 63,034
63  Libya 62,360
64  Oman 60,299
65  Ecuador 57,249
66  Sudan 54,677
67  Luxembourg 52,449
68  Syria 52,177
69  Belarus 48,984
70  Slovenia 48,477
71  Bulgaria 47,100
72  Republik Dominica 46,598
73  Azerbaijan 43,019
74  Serbia 42,594
75  Sri Lanka 41,979
76  Tunisia 39,561
77  Lithuania 37,206
78  Guatemala 36,788
79  Uruguay 36,093
80  Lubnan 34,450
81  Uzbekistan 32,817
82  Kenya 30,200
83  Costa Rica 29,225
84  Ethiopia 28,537
85  Yaman 26,365
86  Latvia 26,195
87  Cyprus 24,910[10]
88  Panama 24,711
89  Côte d'Ivoire 23,042
90  Jordan 22,788
91  El Salvador 22,174
92  Bahrain 21,903
93  Cameroon 21,837
94  Tanzania 21,623[11]
95  Trinidad dan Tobago 21,097
96  Turkmenistan 19,947
97  Estonia 19,084
 Macau 18,599
98  Bolivia 17,340
99  Bosnia dan Herzegovina 17,122
100  Uganda 15,736
101  Ghana 15,619
102  Paraguay 15,015
103  Jamaica 14,681
104  Honduras 14,632
105  Senegal 13,059
106  Zambia 12,748
107  Nepal 12,531
108  Iceland 12,133
109  Albania 11,834
110  Botswana 11,630
Kepulauan Channel 11,515
111  Gabon 11,602
112  Republik Demokratik Congo 10,779
113  Georgia 10,737[12]
114  Afghanistan 10,624
115  Guinea Khatulistiwa 10,413
116  Kemboja 10,028
117  Mozambique 9,790
118  Namibia 9,419
119  Macedonia 9,221
120  Madagascar 9,052
121  Mali 8,996
122  Armenia 8,714
123  Republic of the Congo 8,695
124  Mauritius 8,599
125  Burkina Faso 8,141
126  Papua New Guinea 7,893
127  Malta 7,449
128  The Bahamas 7,234
129  Monaco 6,919
130  Haiti 6,693
131  Chad 6,680
132  Benin 6,656
133  Nicaragua 6,297
 Bermuda 6,093
134  Laos 5,939
135  Moldova 5,405[13]
136  Niger 5,384
137  Kosovo 5,352
138  Rwanda 5,064
139  Liechtenstein 5,028
140  Tajikistan 4,978
141  Malawi 4,975
142  Kyrgyzstan 4,578
143  Mongolia 4,202
144  Guinea 4,103
145  Montenegro 4,086
 Isle of Man 4,076
146  Andorra 3,712
147  Barbados 3,682
148  Fiji 3,034
149  Suriname 3,033
150  Mauritania 3,031
151  Swaziland 2,936
152  Togo 2,855
 Kepulauan Faroe 2,198
153  Republik Afrika Tengah 2,006
154  Sierra Leone 1,942
155  San Marino 1,900
 Greenland 1,740
156  Eritrea 1,654
157  Lesotho 1,602
158  Cape Verde 1,549
159  Belize 1,359
160  Maldives 1,356
161  Burundi 1,325
162  Bhutan 1,277
163  Guyana 1,159
164  Antigua dan Barbuda 1,132
165  Djibouti 1,049
166  Saint Lucia 946
167  Liberia 876
168  Guinea-Bissau 837
169  Seychelles 764
170  The Gambia 733
171  Kepulauan Solomon 658
172  Vanuatu 653
173  Grenada 627
174  Saint Vincent dan Grenadines 583
175  Timor Leste 558
176  Comoros 549
177  Saint Kitts dan Nevis 545
178  Samoa 496
179  Dominica 378
180  Tonga 311
181  Persekutuan Micronesia 257
182  São Tomé dan Príncipe 193
183  Palau 191
184  Kepulauan Marshall 153
185  Kiribati 130
Ked Negara GDP (juta USD)
  Dunia 62,220,000
 Kesatuan Eropah 15,900,000
1  Amerika Syarikat 14,620,000
2  Republik Rakyat China 5,879,100[2]
3  Jepun 5,391,000
4  Jerman 3,306,000
5  Perancis 2,555,000
6  United Kingdom 2,259,000
7  Itali 2,037,000
8  Brazil 2,024,000
9  Kanada 1,564,000
10  Rusia 1,477,000
11  India 1,430,000
12  Sepanyol 1,375,000
13  Australia 1,220,000
14  Mexico 1,004,000
15  Korea Selatan 986,300
16  Belanda 770,300
17  Turki 729,100
18  Indonesia 695,100
19  Switzerland 522,400
20  Belgium 461,300
21  Sweden 444,600
22  Poland 438,900
23  Arab Saudi 434,400
24 Flag of the Republic of China.svg Republik China (Taiwan) 427,000
25  Norway 413,500
26  Austria 366,300
27  Afrika Selatan 354,400
28  Argentina 351,000
29  Iran 337,900
30  Thailand 312,600
31  Denmark 305,600
32  Greece 302,000
33  Venezuela 285,200
34  Colombia 283,100
35  Emiriah Arab Bersatu 239,700
36  Finland 232,000
37  Portugal 223,700
 Hong Kong 226,500
38  Malaysia 219,000
39  Singapura 217,400
40  Mesir 216,800
41  Nigeria 206,700
42  Ireland 204,100
43  Israel 201,300
44  Chile 199,200
45  Republik Czech 195,200
46  Filipina 189,100
47  Pakistan 174,800
48  Algeria 159,000
49  Romania 158,400
50  Peru 153,500
51  New Zealand 138,000
52  Ukraine 136,600
53  Hungary 132,300
54  Kazakhstan 129,800
55  Qatar 126,500
56  Kuwait 117,300
57  Bangladesh 105,400
58  Vietnam 102,000
59  Morocco 91,700
60  Slovakia 86,260
61  Angola 85,810
62  Iraq 84,140
63  Libya 77,910
64  Sudan 65,930
65  Ecuador 61,490
66  Croatia 59,920
67  Syria 59,630
68  Cuba 57,490
69  Oman 53,780
70  Belarus 52,890
71  Luxembourg 52,430
72  Azerbaijan 52,170
73  Republik Dominica 50,870
74  Sri Lanka 48,240
75  Slovenia 46,440
76  Bulgaria 44,840
77  Tunisia 43,860
78  Guatemala 40,770
79  Uruguay 40,710
80  Lubnan 39,150
81  Serbia 38,920[5]
82  Uzbekistan 37,720
83  Lithuania 35,730
84  Burma 35,650
85  Costa Rica 35,020
86  Kenya 32,420
87  Ethiopia 30,940
88  Yaman 30,020
89  Korea Utara 28,000
90  Turkmenistan 27,960
91  Panama 27,200
92  Jordan 27,130
93  Latvia 23,390
94  Cyprus 22,750
95  Tanzania 22,430
96  Côte d'Ivoire 22,380
 Macau 22,100
97  Cameroon 21,880
98  El Salvador 21,800
99  Bahrain 21,730
100  Trinidad dan Tobago 21,200
101  Estonia 19,220
102  Bolivia 19,180
103  Ghana 18,060
104  Paraguay 17,170
105  Uganda 17,120
106  Afghanistan 16,630
107  Bosnia dan Herzegovina 16,200
108  Zambia 15,690
109  Honduras 15,340
110  Nepal 15,110
111  Guinea Khatulistiwa 14,550
112  Jamaica 13,740
113  Iceland 12,770
114  Senegal 12,660
115  Republik Demokratik Congo 12,600
116  Gabon 12,560
117  Botswana 12,500
118  Brunei 11,960
119  Republik Congo 11,880
120  Albania 11,580
121  Namibia 11,450
122  Kemboja 11,360
123  Georgia 11,230
124  Mozambique 10,210
125  Macedonia 9,580
126  Mauritius 9,427
127  Mali 9,077
128  Armenia 8,830
129  Burkina Faso 8,672
130  Madagascar 8,330
131  Papua New Guinea 8,809
132  Malta 7,801
133  Chad 7,592
134  Bahamas 7,538
 Tebing Barat dan Gaza 6,641
135  Haiti 6,495
136  Benin 6,494
137  Nicaragua 6,375
138  Laos 6,341
 French Polynesia 6,100
139  Mongolia 5,807
140  Rwanda 5,693
141  Niger 5,603
142  Tajikistan 5,578
143  Zimbabwe 5,574[6]
144  Moldova 5,357[8]
 Jersey 5,100
145  Malawi 5,053
146  Liechtenstein 4,603
147  Kyrgyzstan 4,444
148  Guinea 4,344
149  Barbados 3,963
150  Montenegro 3,884
151  Mauritania 3,486
 New Caledonia 3,300
152  Suriname 3,297
 Kosovo 3,237
153  Swaziland 3,165
154  Fiji 3,154
155  Togo 3,074
 Guam 2,773
 Guernsey 2,742
 Isle of Man 2,719
 Kepulauan Faroe 2,450
156  Somalia 2,372
 Aruba 2,258
157  Eritrea 2,254
158  Sierra Leone 2,254
 Kepulauan Cayman 2,250
159  Guyana 2,197
160  Republik Afrika Tengah 2,113
 Greenland 2,030
161  Lesotho 1,799
162  Cape Verde 1,573
163  Maldives 1,433
164  Burundi 1,431
165  Bhutan 1,397
166  Belize 1,336
167  Djibouti 1,139
 Gibraltar 1,106
168  Antigua dan Barbuda 1,099
 Kepulauan Virgin British 1,095
169  San Marino 1,048
170  The Gambia 1,040
171  Saint Lucia 1,000
172  Liberia 977
173  Seychelles 919
174  Guinea-Bissau 825
175  Vanuatu 721
176  Kepulauan Solomon 674
177  Grenada 645
 Kepulauan Mariana Utara 633.4
178  Timor Leste 616
179  Saint Vincent dan Grenadines 583
180  Saint Kitts dan Nevis 562
181  Comoros 557
182  Samoa 550
 Samoa Amerika 462.2
183  Dominica 375
184  Tonga 301
185  Federated States of Micronesia 238.1
186  São Tomé dan Príncipe 187
 Kepulauan Cook 183.2
 Anguilla 175.4
187  Palau 164
188  Kepulauan Marshall 161.7
189  Kiribati 152
 Kepulauan Falkland 105.1
190  Tuvalu 14.94
 Niue 10.01

Catatan[sunting | sunting sumber]

^  Eurozone pada tahun 2008 merangkumi 17 daripada 27 negara Kesatuan Eropah: Austria, Belanda, Belgium, Cyprus, Estonia, Finland, Greece, Ireland, Itali, Jerman, Luxembourg, Malta, Perancis, Portugal, Slovenia, Sepanyol, dan Slovakia pada 1 Januari 2009.
^  Anggaran kakitangan IMF
^  Perangkaan tidak termasuk Republik China (Taiwan) dan kawasan pentadbiran khas Hong Kong dan Macau.
^  Data merangkumi wilayah-wilayah seberang laut Perancis iaitu Guiana Perancis, Guadeloupe, Martinique, dan Réunion
^  Tidak termasuk Kosovo
^  Hiperinflasi dan nilai dolar Zimbabwe yang menjunam menyebabkan perangkaan KDNK nominal Zimbabwe menjadi amat tidak tepat.
^  Data dari tanah besar Tanzania sahaja
^  Tidak termasuk data dari Transnistria

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. International Monetary Fund, World Economic Outlook Database, October 2010: Nominal GDP list of countries. Data for the year 2011.
  2. "Gross domestic product (2009)". The World Bank: World Development Indicators database. World Bank. 27 September 2010. Diperolehi pada 2011-01-01. 
  3. Field listing - GDP (official exchange rate), CIA World Factbook
  4. 4.0 4.1 "Nominal 2010 GDP for the world and the European Union.". World economic outlook database, October 2010. International Monetary Fund. Diperolehi pada 2010-01-01. 
  5. National Bureau of Statistics of China:《National Economy Showed Good Momentum of Development in 2010》:According to preliminary estimation, the gross domestic product (GDP) for the year 2010 was CNY 39,798.3 billion or USD58,791 billion

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Templat:Finance country lists Templat:Global economic classifications