Senarai negara mengikut KDNK (nominal) per kapita

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Peta dunia yang menggambarkan KDNK (nominal) per kapita pada tahun 2007 (Sumber IMF, April 2008).

Rencana ini mengandungi tiga senarai negara yang disusun mengikut keluaran dalam negara kasar per kapita pada nilai nominal, iaitu nilai semua barangan dan perkhidmatan yang dikeluarkan dalam sesebuah negara dalam satu tahun yang diberikan, yang diubah pada kadar pertukaran pasaran kepada nilai dolar Amerika Syarikat, dibahagikan dengan purata (atau pertengahan tahun) penduduk pada tahun yang sama.

Angka yang disenaraikan di sini tidak mengambil kira perbezaan kos sara hidup di negara yang berbeza-beza dan hasilnya boleh berubah dari satu tahun ke tahun yang lain berdasarkan turun naik dalam pasaran tukaran mata wang sesebuah negara. Keadaan sebegini boleh mengubah kedudukan sesebuah negara dari satu tahun ke tahun berikutnya walaupun ia tidak menghasilkan perbezaan ketara kepada taraf hidup penduduknya. Oleh itu, angka di sini haruslah digunakan dengan berhati-hati.

Perbandingan kekayaan sesebuah negara juga sering dibuat berdasarkan pariti kuasa beli (PPP) bagi menyesuaikan perbezaan kos sara hidup di negara yang berbeza-beza. (Lohat Senarai negara mengikut KDNK (PPP) per kapita.) PPP menghapuskan sebagaian besar masalah berkaitan kadar pertukaran, tetapi mempunyai beberapa kelemahan. Ia tidak menunjukkan nilai keluaran ekonomi dalam perdagangan antarabangsa dan ia juga memerlukan lebih banyak anggaran dibuat berbanding dengan KDNK per kapita. Secara keseluruhannya, walau bagaimanapun, angka-angka berdasarkan PPP per kapita bertabur dengan lebih luas berbanding angka-angka berdasarkan KDNK per kapita.

Perhatian yang terperinci perlu diambil ketika menggunakan mana-mana senarai di sini bagi membandingkan kekayaan dua buah negara. Orang ramai yang mahu memuji atau mengutuk sesebuah negara, sering menggunakan angka-angka yang paling sesuai dengan misi mereka dan mengabaikan angka-angka yang lain, yang berkemungkinan tinggi untuk mempunyai perbezaan yang amat ketara. Perbandingan yang tepat, walau bagaimanapun, sepatutnya mengambil kira ketiga-tiga senarai selain mengguna pakai data dan maklumat ekonomi yang lain bagi meletakkan sesebuah ekonomi dalam konteks perbandingan.

Beberapa buah ekonomi yang tidak dianggap sebagai negara (dunia, EU dan sesetengah wilayah tanggungan) disertakan sekali di dalam senarai ini kerana ia direkodkan di dalam sumber-sumber yang digunakan. Ekonomi seperti ini tidak diberikan tangga kedudukan, tetapi disusun mengikut KDNK sebagai perbandingan.

Maklumat merentasi jalur (dan kadangkala di dalam jalur itu sendiri) adalah tidak setara kerana berkemungkinan merujuk kepada tahun-tahun yang berlainan. Semua maklumat ditulis dalam dolar antarabangsa. Entiti tidak berdaulat, bekas negara atau kumpulan khas ditanda dengan huruf condong.

Untuk menyusun jadual dalak kedudukan menurun, tekan dua kali pada petak di atas jalur yang ingin disusun semula.

Semua data dalam dolar Amerika Syarikat.

Tabung Kewangan Antarabangsa (2010)[1] Bank Dunia (2009)[2] CIA World Factbook[3]
Ked. Negara AS$
1  Luxembourg 104,390
2  Norway 84,543
3  Qatar[4] 74,422
4  Switzerland 67,074
5  Denmark 55,113
6  Australia 54,869
7  Sweden 47,667
8  Emiriah Arab Bersatu 47,406
9  Amerika Syarikat 47,132
10  Belanda 46,418
11  Kanada 45,888
12  Ireland 45,642
13  Austria 43,723
14  Finland 43,134
15  Singapura 42,653
16  Belgium 42,596
17  Jepun 42,325
18  Perancis 40,591
19  Jerman 40,512
20  Iceland 39,563
21  United Kingdom 36,298
22  Itali 33,828
23  Kuwait[4] 32,530
 Kesatuan Eropah 32,283
 Hong Kong 31,799
24  New Zealand 31,588
25  Sepanyol 29,875
26  Brunei 28,340
27  Cyprus 27,722
28  Greece 27,264
29  Israel 27,085
30  Slovenia 23,008
31  Bahamas 20,878
32  Portugal 21,030
33  Korea Selatan 20,165
34  Bahrain[4] 19,641
35  Republik Czech 18,721
36  Malta 18,586
37  Taiwan (Republik China) 18,303
38  Oman 18,040
39  Arab Saudi 16,641
40  Trinidad and Tobago[5] 16,167
41  Slovakia 15,906
42  Estonia 14,416
43  Barbados 14,307
44  Croatia 13,527
45  Hungary 13,210
46  Antigua dan Barbuda 12,785
47  Uruguay 12,129
48  Libya 12,062
49  Chile 11,587
50  Poland 11,521
51  Guinea Khatulistiwa[6] 11,081
52  Lithuania 10,765
53  Seychelles 10,714
54  Rusia 10,521
55  Brazil 10,471
56  Latvia 10,377
57  Turki 10,206
58  Saint Kitts dan Nevis 10,205
59  Lebanon 10,019
60  Venezuela 9,773
61  Mexico 9,243
 Dunia[7] 8,985
62  Argentina 8,663
63  Gabon 8,395
64  Kazakhstan 8,326
65  Malaysia 7,775
66  Panama 7,712
67  Romania 7,390
68  Costa Rica 7,350
69  Mauritius 7,303
70  Afrika Selatan 7,101
71  Botswana 6,796
72  Grenada 6,264
73  Suriname 6,245
74  Colombia 6,220
75  Montenegro[8] 6,204
76  Bulgaria 5,955
77  Saint Lucia 5,778
78  Azerbaijan 5,764
79  Belarus 5,607
80  Namibia 5,454
81  Saint Vincent dan Grenadines 5,434
82  Serbia 5,262
83  Peru 5,196
84  Republik Dominica 5,152
85  Dominica 5,148
86  Jamaica 5,055
87  Angola 4,812
88  Republik Macedonia 4,634
89  Thailand 4,620
90  Iran 4,484
91  Maldives 4,478
92  Algeria 4,477
93  Jordan 4,435
94  Ecuador 4,295
95  Republik Rakyat China 4,283
96  Belize 4,262
97  Tunisia 4,160
98  Bosnia and Herzegovina 4,157
99  El Salvador 3,717
100  Turkmenistan 3,663
101  Albania 3,661
102  Fiji 3,544
103  Kosovo[9] 3,164
104  Republik Congo 3,075
105  Swaziland 3,072
106  Samoa 3,023
107  Cape Verde 3,007
108  Ukraine 3,002
109  Indonesia 2,963
110  Vanuatu 2,917
111  Tonga 2,907
112  Syria 2,892
113  Maghribi 2,868
114  Guyana 2,844
115  Guatemala 2,839
116  Mesir 2,771
117  Paraguay 2,681
118  Armenia 2,676
119  Iraq 2,625
120  Georgia 2,559
121  Sri Lanka 2,364
122  Mongolia 2,111
123  Bhutan 2,042
124  Honduras 2,014
125  Filipina 2,011
126  Bolivia 1,839
127  Sudan 1,642
128  Kiribati 1,522
129  Moldova 1,503
130  Djibouti 1,382
131  Papua New Guinea 1,358
132  Uzbekistan 1,335
133  Nigeria 1,324
134  Zambia 1,286
135  Kepulauan Solomon 1,269
136  Yemen 1,230
137  India 1,176
138  Vietnam 1,155
139  São Tomé and Príncipe 1,132
140  Mauritania 1,096
141  Nicaragua 1,096
142  Cameroon 1,071
143  Pakistan 1,049
144  Côte d'Ivoire 1,016
145  Laos 984
146  Senegal 964
147  Kenya 888
148  Comoros 819
149  Kyrgyzstan 816
150  Kemboja 795
151  Ghana 762
152  Chad 742
153  Tajikistan 732
154  Lesotho 708
155  Benin 673
156  Haiti 659
157  Mali 649
158  Bangladesh 640
159  Gambia 605
160  Burkina Faso 590
161  Burma 582
162  Rwanda 569
163  Afghanistan 560
164  Tanzania 542
165  Nepal 536
166  Timor-Leste 535
167  Uganda 503
168  Guinea-Bissau 497
169  Zimbabwe 475
170  Mozambique 473
171  Republik Afrika Tengah 468
172  Togo 441
173  Eritrea 423
174  Guinea 420
175  Madagascar 391
176  Niger 383
177  Ethiopia 364
178  Malawi 354
179  Sierra Leone 325
180  Liberia 226
181  Republik Demokratik Congo 188
182  Burundi 177
Ked. Negara AS$
1  Monaco[10] 203,900
2  Liechtenstein 113,210
3  Luxembourg 105,350
4  Norway 79,089
5  Switzerland 63,629
6  Denmark 55,992
7  Ireland 51,049
8  San Marino 50,670
9  Belanda 47,917
10  Amerika Syarikat 45,989
11  Austria 45,562
 Kepulauan Faroe 45,188
12  Finland 44,581
13  Sweden 43,654
14  Belgium 43,430
15  Australia 42,279
16  Andorra 41,130
17  Perancis 41,051
18  Jerman 40,873
19  Jepun 39,727
20  Kanada 39,599
21  Iceland 38,029
22  Singapura 36,537
23  United Kingdom 35,165
24  Itali 35,084
25  Sepanyol 31,774
26  Greece 29,240
27  New Zealand 29,000
28  Israel 26,175
29  Slovenia 23,726
30  Portugal 21,414
31  Republik Czech 18,139
32  Korea Selatan 17,078
33  Oman 16,207
34  Slovakia 16,176
35  Trinidad dan Tobago 15,753
36  Guinea Khatulistiwa 15,397
37  Arab Saudi 14,540
38  Estonia 14,238
39  Croatia 14,222
40  Antigua dan Barbuda 12,920
41  Hungary 12,868
42  Latvia 11,616
44  Venezuela 11,503
45  Poland 11,273
46  Lithuania 11,141
47  Saint Kitts dan Nevis 10,988
48  Uruguay 10,790
49  Libya 9,714
50  Chile 9,645
49  Palau 9,345
45  Seychelles 8,688
46  Rusia 8,676
 Dunia 8,594
47  Turki 8,248
48  Lebanon 8,157
50  Brazil 8,114
51  Argentina 7,666
52  Gabon 7,502
53  Romania 7,500
54  Panama 7,155
55  Malaysia 6,975
56  Kazakhstan 6,870
57  Mauritius 6,742
58  Montenegro 6,546
59  Costa Rica 6,382
60  Bulgaria 6,210
61  Grenada 6,029
62  Botswana 5,965
63  Serbia 5,819
64  Afrika Selatan 5,798
65  Saint Lucia 5,496
66  Jamaica 5,438
67  Saint Vincent dan Grenadines 5,335
68  Dominica 5,132
69  Belarus 5,069
70  Colombia 5,056
71  Azerbaijan 4,899
72  Republik Dominica 4,618
73  Bosnia dan Herzegovina 4,546
74  Iran 4,540
75  Republik Macedonia 4,515
76  Maldives 4,384
77  Peru 4,345
78  Namibia 4,338
79  Ecuador 4,202
80  Algeria 4,029
81  Turkmenistan 3,904
82  Thailand 3,894
83  Jordan 3,829
84  Tunisia 3,792
85  Albania 3,750
86  Republik Rakyat China 3,744
87  Angola 3,734
88  El Salvador 3,598
89  Fiji 3,573
90  Cape Verde 3,064
91  Tonga 2,991
92  Kosovo 2,965
93  Armenia 2,826
94  Maghribi[11] 2,795
95  Samoa 2,776
96  Vanuatu 2,713
97  Guatemala 2,623
98  Kepulauan Marshall 2,504
99  Swaziland 2,478
100  Syria 2,474
101  Ukraine 2,468
102  Georgia[12] 2,447
103  Paraguay 2,365
104  Republik Congo 2,361
105  Indonesia 2,349
106  Persekutuan Micronesia 2,319
107  Mesir 2,269
108  Iraq 2,090
109  Sri Lanka 2,068
110  Honduras 1,960
111  Bhutan 1,831
112  Bolivia 1,758
113  Filipina 1,745
114  Mongolia 1,573
115  Moldova[13] 1,516
116  Kiribati 1,325
117  Sudan 1,293
118  Kepulauan Solomon 1,257
119  Djibouti 1,214
120  São Tomé dan Príncipe 1,184
121  Uzbekistan 1,182
122  Papua New Guinea 1,172
123  India 1,134
124  Cameroon 1,119
125  Yemen 1,118
126  Nicaragua 1,097
127  Côte d'Ivoire 1,093
128  Nigeria 1,092
129  Vietnam 1,052
130  Senegal 1,042
131  Zambia 985
132  Pakistan 981
133  Laos 940
134  Mauritania 921
135  Kyrgyzstan 860
136  Lesotho 851
137  Comoros 833
138  Kenya 759
139  Benin 745
140  Tajikistan 716
141  Mali 691
142  Kemboja 677
143  Haiti 667
144  Ghana 655
145  Chad 596
146  Bangladesh 551
147  Burkina Faso 517
148  Tanzania[14] 509
149  Rwanda 506
150  Timor-Leste 492
151  Uganda 481
152  Madagascar 461
153  Republik Afrika Tengah 454
154  Togo 431
155  Gambia 430
156  Mozambique 428
157  Nepal 427
158  Niger 352
159  Ethiopia 345
160  Sierra Leone 341
161  Malawi 326
162  Liberia 222
163  Republik Demokratik Congo 163
164  Burundi 160
Ked. Negara AS$ Tahun
1  Qatar[4] 150,429 ang. 2010
2  Liechtenstein 134,400 2007
3  Luxembourg 105,400 ang. 2010
4  Norway 88,400 ang. 2010
5  Switzerland 68,500 ang. 2010
6  Australia 56,700 ang. 2010
 Jersey 56,200 2005
7  Denmark 55,200 ang. 2010
 Faroe Islands 50,300 2008 est.
8  Sweden 49,000 ang. 2010
9  Emiriah Arab Bersatu 48,200 ang. 2010
 Macau 47,600 ang. 2010
10  Amerika Syarikat 47,100 ang. 2010
 Cayman Islands 47,000 2008 est.
11  Kanada 46,300 ang. 2010
12  Singapura 46,200 ang. 2010
13  Belanda 45,900 ang. 2010
 Kepulauan Virgin British 45,500 2008
14  Austria 44,600 ang. 2010
15  Belgium 44,300 ang. 2010
16  Finland 44,100 ang. 2010
17  Ireland 44,100 ang. 2010
18  Jepun 42,500 ang. 2010
 Guernsey 42,300 2005
19  Kuwait[4] 42,000 ang. 2010
20  Iceland 41,300 ang. 2010
21  Jerman 40,200 ang. 2010
22  Perancis 39,400 ang. 2010
 Gibraltar 37,500 2005 est.
 Isle of Man 36,300 2005 est.
23  United Kingdom 36,200 ang. 2010
24  San Marino 35,900 2004
 Kepulauan Falkland 35,400 2002 est.
25  Itali 35,100 ang. 2010
 Greenland 34,800 2007
26  New Zealand 32,400 ang. 2010
 Hong Kong 31,900 ang. 2010
 Kesatuan Eropah 31,800 ang. 2010
27  Brunei 30,200 ang. 2010
28  Sepanyol 29,600 ang. 2010
29  Bahrain[4] 29,400 ang. 2010
30  Greece 28,000 ang. 2010
31  Israel 27,300 ang. 2010
32  Bahamas 24,200 ang. 2010
 Puerto Rico 23,500 ang. 2010
 Aruba 23,300 2005 est.
33  Slovenia 23,100 ang. 2010
 Polynesia Perancis 22,900 2004
34  Guinea Khatulistiwa 22,300 ang. 2010
35  Portugal 20,800 ang. 2010
36  Cyprus 20,600 ang. 2010
37  Korea Selatan 20,300 ang. 2010
38  Malta 19,200 ang. 2010
39  Republik Czech 19,100 ang. 2010
40  Taiwan (Republik China) 18,500 ang. 2010
41  Oman 18,100 ang. 2010
 Guam 17,500 2001
42  Trinidad dan Tobago 17,200 ang. 2010
43  Arab Saudi 16,800 ang. 2010
44  Slovakia 15,800 ang. 2010
 New Caledonia 15,600 2003 est.
45  Estonia 14,800 ang. 2010
46  Barbados 13,900 ang. 2010
47  Cook Islands 13,500 2005 est.
48  Croatia 13,400 ang. 2010
49  Hungary 13,200 ang. 2010
50  Antigua dan Barbuda 12,700 ang. 2010
51  Libya 12,100 ang. 2010
 Anguilla 11,900 ang. 2010
52  Chile 11,800 ang. 2010
53  Uruguay 11,600 ang. 2010
54  Poland 11,400 ang. 2010
55  Saint Kitts dan Nevis 11,200 ang. 2010
56  Rusia 10,600 ang. 2010
57  Latvia 10,500 ang. 2010
58  Seychelles 10,400 ang. 2010
59  Venezuela 10,400 ang. 2010
60  Brazil 10,100 ang. 2010
61  Lithuania 10,100 ang. 2010
62  Lebanon 9,500 ang. 2010
63  Turki 9,400 ang. 2010
 Kepulauan Mariana Utara 9,100 2000
 World[15] 9,100 ang. 2010
64  Mexico 9,000 ang. 2010
65  Argentina 8,500 ang. 2010
66  Kazakhstan 8,400 ang. 2010
67  Gabon 8,100 ang. 2010
68  Palau 7,900 2008
69  Panama 7,900 ang. 2010
70  Costa Rica 7,700 ang. 2010
71  Malaysia 7,700 ang. 2010
 Samoa Amerika 7,400 2005
72  Mauritius 7,300 ang. 2010
73  Romania 7,200 ang. 2010
74  Afrika Selatan 7,200 ang. 2010
75  Suriname 6,700 ang. 2010
76  Angola 6,500 ang. 2010
77  Colombia 6,400 ang. 2010
78  Azerbaijan 6,200 ang. 2010
79  Botswana 6,200 ang. 2010
80  Bulgaria 6,200 ang. 2010
81  Saint Lucia 6,100 ang. 2010
82  Grenada 6,000 ang. 2010
83  Montenegro 5,800 ang. 2010
84  Belarus 5,500 ang. 2010
85  Saint Vincent dan Grenadines 5,500 ang. 2010
86  Namibia 5,400 ang. 2010
87  Serbia 5,300 ang. 2010
88  Republik Dominica 5,200 ang. 2010
89  Dominica 5,100 ang. 2010
90  Peru 5,100 ang. 2010
91  Cuba 5,000 ang. 2010
92  Jamaica 4,800 ang. 2010
 Niue 4,700 2003
93  Algeria 4,600 ang. 2010
94  Republik Macedonia 4,600 ang. 2010
95  Thailand 4,600 ang. 2010
96  Belize 4,500 ang. 2010
97  Iran 4,400 ang. 2010
98  Republik Rakyat China 4,300 ang. 2010
99  Ecuador 4,200 ang. 2010
100  Jordan 4,200 ang. 2010
101  Tunisia 4,100 ang. 2010
102  Albania 3,800 ang. 2010
103  El Salvador 3,600 ang. 2010
104  Fiji 3,600 ang. 2010
105  Maldives 3,600 ang. 2010
106  Turkmenistan 3,600 ang. 2010
107  Bosnia dan Herzegovina 3,500 ang. 2010
108  Vanuatu 3,200 ang. 2010
109  Cape Verde 3,100 ang. 2010
110  Guatemala 3,000 ang. 2010
111  Ukraine 3,000 ang. 2010
112  Armenia 2,900 ang. 2010
113  Republik Congo 2,900 ang. 2010
114  Guyana 2,900 ang. 2010
115  Indonesia 2,900 ang. 2010
116  Maghribi 2,900 ang. 2010
117  Samoa 2,900 ang. 2010
118  Iraq 2,800 ang. 2010
119  Mesir 2,700 ang. 2010
120  Paraguay 2,700 ang. 2010
121  Syria 2,700 ang. 2010
122  Kepulauan Marshall 2,600 2008 est.
123  Tonga 2,500 ang. 2010
124  Georgia 2,400 ang. 2010
125  Swaziland 2,300 ang. 2010
126  Persekutuan Micronesia 2,200 2008
127  Sri Lanka 2,200 ang. 2010
128  Bhutan 2,000 ang. 2010
129  Honduras 1,900 ang. 2010
130  Bolivia 1,900 ang. 2010
131  Filipina 1,900 ang. 2010
132  Mongolia 1,900 ang. 2010
133  Kosovo 1,800 2007
 Tebing Barat dan Gaza 1,700 2008
134  Kiribati 1,500 ang. 2010
135  Tuvalu 1,500 2002
136  Djibouti 1,500 ang. 2010
137  Moldova 1,500 ang. 2010
138  Sudan 1,500 ang. 2010
139  Nigeria 1,400 ang. 2010
140  Papua New Guinea 1,400 ang. 2010
141  Uzbekistan 1,300 ang. 2010
142  Yemen 1,300 ang. 2010
143  India 1,200 ang. 2010
144  Korea Utara 1,200 ang. 2010
145  Kepulauan Solomon 1,200 ang. 2010
146  Zambia 1,200 ang. 2010
147  Cameroon 1,100 ang. 2010
148  Côte d'Ivoire 1,100 ang. 2010
149  Nicaragua 1,100 ang. 2010
150  Mauritania 1,100 ang. 2010
151  Vietnam 1,100 ang. 2010
152  São Tomé dan Príncipe 1,100 ang. 2010
153  Pakistan 1,000 ang. 2010
154  Kenya 900 ang. 2010
155  Laos 900 ang. 2010
156  Senegal 900 ang. 2010
157  Kemboja 800 ang. 2010
158  Kyrgyzstan 800 ang. 2010
159  Haiti 700 ang. 2010
160  Lesotho 700 ang. 2010
161  Benin 700 ang. 2010
162  Chad 700 ang. 2010
163  Comoros 700 ang. 2010
164  Tajikistan 700 ang. 2010
165  Mali 600 ang. 2010
166  Bangladesh 600 ang. 2010
167  Burma 600 ang. 2010
168  Ghana 600 ang. 2010
169  Afghanistan 500 ang. 2010
170  Burkina Faso 500 ang. 2010
171  Rwanda 500 ang. 2010
172  Tanzania 500 ang. 2010
173  Timor-Leste 500 ang. 2010
174  Togo 500 ang. 2010
175  Uganda 500 ang. 2010
176  Mozambique 500 ang. 2010
177  Republik Afrika Tengah 400 ang. 2010
178  Ethiopia 400 ang. 2010
179  Gambia 400 ang. 2010
180  Guinea 400 ang. 2010
181  Madagascar 400 ang. 2010
182  Nepal 400 ang. 2010
183  Sierra Leone 400 ang. 2010
184  Niger 400 ang. 2010
185  Eritrea 300 ang. 2010
186  Guinea-Bissau 300 ang. 2010
187  Liberia 300 ang. 2010
188  Malawi 300 ang. 2010
189  Somalia 300 ang. 2010
190  Republik Demokratik Congo 200 ang. 2010
191  Burundi 200 ang. 2010

Lihat juga[sunting | sunting sumber]


Nota dan Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. Data untuk tahun 2010. World Economic Outlook Database-October 2010, International Monetary Fund. Dicapai pada 11 Disember 2010.
  2. Data refer to the year 2009. World Development Indicators database, World Bank. Dicapai pada 3 Oktober 2010.
  3. GDP (official exchange rate) & Population, The World Factbook, Central Intelligence Agency, dicapai pada 28 April 2010. Data kependudukan sebelum 2009 diambil dari Total Midyear Population, U.S. Census Bureau, International Data Base, dicapai pada 15 Januari 2011. Data kependudukan Kepulauan Falkland (Islas Malvinas) diperoleh dari The World Factbook 2002 archive. Data kependudukan Niue diperoleh dari The World Factbook 2003 archive Note: Per capita values were obtained by dividing the GDP (official exchange rate) data by the Population data. The figures were then rounded to the nearest hundred in typical Factbook fashion.
  4. 4.0 4.1 4.2 4.3 4.4 4.5 Note that IMF and CIA Factbook figures differ considerably for a few Persian Gulf nations, notably Qatar, Kuwait, and Bahrain because the IMF data are based on gdp per capita while the CIA data are based on gdp per citizen, and these countries have many temporary foreign laborers who are not citizens. However, Arab Saudi and Emiriah Arab Bersatu have similar situations but their figures remain similar.
  5. Population data for Trinidad and Tobago were obtained from the World Economic Outlook Database-April 2010, International Monetary Fund, accessed on October 6, 2010.
  6. IMF menggunakan anggaran kependudukan 2008 berdasarkan bancian 2001 yang dipersoal kesahihannya. Laporan Jabatan Negara AS 2003 mengenai Guinea Khatulistiwa menyatakan bahawa "walaupun banci 2002 (sic) menganggarkan 1,015,000 orang, namun anggaran yang lebih dipercayai diketahui sekitar 500,000. Pembangkang mendakwa bahawa kerajaan sengaja menokok tambah banci sempena pilihan raya presiden pada Disember. (...) Awal pada tahun itu, pembangkang mendakwa bahawa hasil bancian yang menunjukkan penambahan penduduk 2 kali ganda adalah kurang tepat dan bilangannya ditokok untuk membuat penipuan semasa pilihan raya." [1]
  7. World GDP (nominal) & Country population, World Economic Outlook Database-October 2010, International Monetary Fund. Note: Per capita values were obtained by dividing the GDP data by the population data for 183 countries. Population data for Montenegro were obtained by dividing its PPP GDP by its PPP GDP per capita. Population data for Kosovo were obtained from the World Development Indicators database, World Bank. Population data for Trinidad and Tobago were obtained from the World Economic Outlook Database-April 2010, International Monetary Fund. All data accessed on October 6, 2010.
  8. Data kependudukan Montenegro diterima dengan membahagikan KDNK PPP dengan KDNK PPP per kapita. World Economic Outlook Database-October 2010, International Monetary Fund, diambil pada 6 Oktober 2010.
  9. Data kependudukan Kosovo diambil dari World Development Indicators database, World Bank, diambil 6 Oktober 2010.
  10. http://data.worldbank.org/country/monaco
  11. Termasuk bekas Sahara Sepanyol.
  12. Tak termasuk Abkhazia dan Ossetia Selatan.
  13. Tak termasuk Transnistria.
  14. Tanah besar Tanzania sahaja.
  15. Note: Gross world product. The World Factbook, CIA.