Senarai negara mengikut kadar pengangguran

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Peta kadar pengangguran dunia.

Ini merupakan senarai kadar pengangguran untuk berbagai-bagai negara. Selain ditunjukan sebaliknya, statistik ini adalah berdasarkan kepada The World Factbook.[1] Beberapa entiti tidak berdaulat juga dimasukkan ke dalam senarai ini. Sila maklum yang negara, NGO, dan agensi yang berbeza menafsirkan kadar pengangguran menggunakan definisi dan kaedah yang berbeza. Diberikan perbezaan dramatik dalam sikap kebudayaan terhadap tenaga kerja dan kondisi bekerja yang wujud walaupun diantara negara-negara barat, sebuah definisi yang deskriptif dan objektif mungkin tidak wujud.Soalan-soalan seperti bagaimana kerja sampingan dikira, berapa lama hingga seseorang diluar tenaga kerja, dan status sara hidup belum dipersetujui. Ringkasnya, figura-figura ini tidak boleh dibanding secara langsung.

Kadar pengangguran sebanding[sunting | sunting sumber]

Oleh sebab perbandingan kadar pengangguran antarabangsa boleh mengelirukan, beberapa pertubuhan-pertubuhan telah menyelaras kadar pengangguran kepada sebuah konsep umum untuk membolehkan perbandingan antarabangsa yang tepat. Perbandingan-perbandingan ini umumnya behubung kait dengan negara-negara maju dan disediakan oleh Bahagian perbandingan buruh antarabangsa, Eurostat, dan bahagian statitiskal OECD.[2]

Kadar pengangguran mengikut negara[sunting | sunting sumber]

Negara / Kawasan Kadar pengangguran (%) Sumber / Tarikh maklumat
 Afghanistan 35.0 2008[3]
 Albania 13.49 2010 (Q4)[4]
 Algeria 10.0 2010 (September)[5]
 American Samoa (Amerika Syarikat) 23.8 2010[3]
 Andorra 2.9 2009
 Anguilla (United Kingdom) 7.8 2002 (Julai)[6]
 Antigua and Barbuda 11.0 2001[3]
 Argentina 7.3 2010 (Q4)[7]
 Armenia 7.0 2010 (Disember)[8]
 Aruba (Belanda) 5.7 2007[9]
 Australia 5.2 2011 (September)[10]
 Austria 4.3 2011 (Mei)[11]
 Azerbaijan 6.0 2009[12]
 Bahrain 15 2005 [13]
 Bangladesh 5.0 2009[14]
 Barbados 9.4 2010 (Q3)[15]
 Belarus 0.7 2010[16]
 Belgium 7.3 2011 (Mei)[11]
 Belize 12.6 2009 (September)[17]
 Bermuda 4.5 2009 (Mei)[18]
 Bhutan 4.0 2009[19]
 Bolivia 6.0 2010 (Q2)[20]
 Bosnia and Herzegovina 29.2 2010 (Ogos)[21]
 Botswana 7.5 2007[3]
 Brazil 6.5 2011 (Mac)[22]
 British Virgin Islands (United Kingdom) 3.1 2007[23]
 Brunei 3.7 2008[3]
 Bulgaria 11.2 2011 (Mei)[11]
 Burma 4.9 2009[3]
 Cambodia 1.68 2008[24]
 Cameroon 4.4 (underemployment - 75.8) 30.0[3](CIA estimate) 2005[25]
 Canada 7.2 2011 (Julai)[26]
 Cape Verde 13.1 2010 (Mei)[27]
 Cayman Islands (United Kingdom) 4.0 (5.5 - 2010 estimate)[28] 2008[29]
 Central African Republic 8.0 2001[3]
 Chile 7.1 2010 (Disember)[30]
 PRC 4.1 2010 (September)[31]
Templat:Country data Cocos (Keeling) Islands (Australia) 60.0 2000[3]
 Colombia 12.2 2010 (April)[32]
 Comoros 20.0 1996[3]
 Cook Islands (New Zealand) 13.1 2001[33]
 Costa Rica 7.8 2009 (Oktober)[34]
 Croatia 16.8 2011 (Julai)[90]
 Cuba 1.6 2009[3]
 Cyprus 7.4 2011 (Mei)[11]
 Czech Republic 6.5 2011 (Mei)[11]
 Denmark 7.4 2011 (Mei)[11]
 Djibouti 59.0 2007[3]
 Dominica 23.0 2000[3]
 Dominican Republic 14.4 2010 (April)[35]
 East Timor 20.0 2006
 Ecuador 7.7 2010 (Q2)[20]
 Egypt 9.4 2009 (Q4)[20][36]
 El Salvador 7.2 2009[3]
 Equatorial Guinea 30.0 1998[3]
 Estonia 13.8 2011 (Mac)[37]
 European Union 9.3 2011 (Mei)[38]
 Faroe Islands (Denmark) 5.9 2010 (Mei)[39]
 Fiji 8.6 2007[40][41]
 Finland 7.8 2011 (Mei)[11]
 France 9.5 2011 (Mei)[11]
 French Polynesia (France) 11.7 2007[42]
 Gabon 21.0 2006[3]
 Gaza Strip 37.8 2010 [43]
 Georgia 16.9 2009[44]
 Germany 5.8 2011 (September)[11]
 Ghana 3.6 2008 (September)[45]
 Gibraltar (United Kingdom) 3.3 2005[46]
 Greece 18.4 2011 (Ogos)[47]
 Greenland (Denmark) 7.8 2009[48]
 Grenada 24.5 2009 (Jun)[49]
 Guam (Amerika Syarikat) 56 2010 (Ogos)[50]
 Guatemala 3.2 2005[3]
 Guernsey (United Kingdom) 1.5 2010 (Q2)[51]
 Guyana 9.0 2009 (Julai)[52]
 Honduras 27.8 2007
 Hong Kong (China) 3.5 2011 (Julai)[53]
 Hungary 10.0 2011 (Mei)[11]
 Iceland 7.6 2010 (Jun)[54][55]
 India 10.8 2010[3]
 Indonesia 7.14 2010 (Februari)[56]
 Iran 11.5 2011 (Q3)[57]
 Iraq 18.0 2009 (Februari)[58]
 Ireland 14.0 2011 (Mei)[11]
 Isle of Man 1.8 2010 (Ogos)[59]
 Israel 5.4 2011 (Jun)[60]
 Itali 8.1 2011 (Mei)[11]
 Jamaica 11.3 2009 (Julai)[61]
 Jepun 4.1 2011 (September)[62]
 Jersey (United Kingdom) 2.7 2009 (Julai)[63]
 Jordan 11.9 2010 (Q4)[64]
 Kazakhstan 6.1 2010 (Mei)[65]
 Kenya 40.0 2009[66]
 Kiribati 38.2 2006[67]
 Kosovo[a] 40.0 2010[68]
 Kuwait 1.5 2008 (Mac)[69]
 Kyrgyzstan 8.2 2008[70][71]
 Laos 2.5 2009[3]
 Latvia 16.2 2011 (Mac)[11]
 Lebanon 10.0 2009 (Julai)[72]
 Lesotho 22.7 2008[73]
 Liberia 3.6 2010[74]
 Libya 13.0 2005 (Mei)[75]
 Liechtenstein 1.5 2007 (Disember)[3]
 Lithuania 16.3 2011 (Mei)[11]
 Luxembourg 4.5 2011 (Mei)[11]
 Macau (China) 3.0 2010 (April)[76]
 Macedonia 32.0 2010[77]
 Malaysia 3.2 2010 (April)[78]
 Mali 30.0 2004[3]
 Malta 6.2 2011 (Mei)[11]
 Marshall Islands 30.9 1999[79]
 Mauritania 30.0 2008[3]
 Mauritius 8.4 2010 (Q1)[80]
Templat:Country data Meiotte (France) 25.4 2005[3]
 Mexico 5.5 2010 (April)[81][82]
 Federated States of Micronesia 22.0 2000[83]
 Moldova 9.1 2010 (Q1)[84]
 Monaco 0.0 2005[3]
 Mongolia 12.2 2010 (Q1)[85]
 Montenegro 20.3 2009 (Q4)[86]
 Montserrat (United Kingdom) 6.0 1998[3]
 Morocco 10.0 2010 (Q1)[87][88]
 Mozambique 60.0 2009
 Namibia 51.2 2008[3]
 Nauru 90.0 2004[3]
 Nepal 46.0 2008[3]
 Netherlands 4.2 2011 (Mei)[37]
 Netherlands Antilles (Netherlands) 10.0 2008[89]
 New Caledonia (France) 17.1 2004[3]
 New Zealand 6.6 2011 (Mac)[90]
 Nicaragua 5.9 2009[3]
 Nigeria 4.9% 2009 (Mac)[91]
 Norway 3.4 2011 (April)[11]
 Niue (New Zealand) 10.7 2006[92]
 Pakistan 15 2010[93]
 Palau 4.2 2005[3]
 Panama 7.1 2009[3]
 Papua New Guinea 1.8 2004[3]
 Paraguay 7.9 2009[3]
 Peru 7.7 2010 (Mei)[94]
 Philippines 7.2 2011 (April)[95]
 Poland 9.2 2011 (Mei))[11]
 Portugal 12.4 2011 (Mei)[11]
 Puerto Rico (Amerika Syarikat) 16 2011 (Jun)[96]
 Qatar 0.5 2009[3]
 Romania 7.0 2011 (Mac)[11]
 Russia 7.6 2011 (January)[97]
 Saint Helena (United Kingdom) 14.0 1998[3]
 Saint Kitts and Nevis 4.5 1997[3]
 Saint Lucia 15.7 2006[98]
 Saint Pierre and Miquelon (France) 10.3 1999[3]
 Saint Vincent and the Grenadines 18.0 2009 (Jun)[49]
 San Marino 3.1 2008[3]
 Saudi Arabia 10.8 (males only) 2010 [99]
 Senegal 48.0;[petikan diperlukan] 30% among adults aged 24 and under[100] 2007
 Serbia 27+ 2011 (Oktober)[101]
 Singapore 1.9 2011 (Mac)[102]
 Slovakia 13.3 2011 (Mei)[11]
 Slovenia 8.3 2011 (Mei)[11]
 South Africa 25.0 2011 (Q3)[103]
 Korea Selatan 3.7 2010 (April)[81]
 Sepanyol 21.5 2011 (Oktober)[11]
 Sri Lanka 5.9 2009 (Q3)[104]
 Sudan 18.7 2002[3]
 Suriname 9.5 2004[3]
 Swaziland 40.6 2007[105]
 Sweden 7.7 2011 (Mei)[11]
 Switzerland 2.9 2010 (Jun)[106]
 Syria 9.2 2009[3]
 Republic of China (Taiwan) 5.14 2010 (Mei)[107]
 Tajikistan 60.0 2008 (Ogos)[108]
 Thailand 1.2 2009 (September)[109]
 The Bahamas 12.6 2009 (September)[110]
 Tonga 1.1 2006[111]
 Trinidad and Tobago 5.8 2009 (Q3)[20]
 Tunisia 13.3 2009[112]
 Turkey 9.1 2011 (September)[113]
 Turkmenistan 70.0 2008 (November)[114]
 Turks and Caicos Islands 5.4 2007[115]
 Ukraine 9.2 2009 (Disember)[20]
 United Arab Emirates 12.7 2008[116]
 United Kingdom 7.6 2011 (Mac)[11]
 Amerika Syarikat 9.0 2011 (Oktober)[117]
 Uruguay 6.1 2011 (January)[118]
 Uzbekistan 8.0 2008 (Disember)[119]
 Vanuatu 78.21 1999[120]
 Venezuela 8.3 2011 (September)[121]
 Vietnam 2.9 2009 (April)[3]
 U.S. Virgin Islands (Amerika Syarikat) 7.9 2010 (April)[122]
Templat:Country data Wallis and Futuna (France) 12.2 2008[123]
 Tebing Barat 17.2 2010 [43]
 Yemen 35.0 2009 (Jun)[124]
 Zambia 16.0 2005[125]
 Zimbabwe 97.0 2009

[126]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. [1] CIA World Factbook
  2. [2] "International Unemployment Rates: How Comparable are They?" PDF by Constance Sorrentino, Monthly Labor Review, Jun 2000, pp. 3-20.
  3. 3.00 3.01 3.02 3.03 3.04 3.05 3.06 3.07 3.08 3.09 3.10 3.11 3.12 3.13 3.14 3.15 3.16 3.17 3.18 3.19 3.20 3.21 3.22 3.23 3.24 3.25 3.26 3.27 3.28 3.29 3.30 3.31 3.32 3.33 3.34 3.35 3.36 3.37 3.38 3.39 3.40 3.41 3.42 "CIA The World Factbook". CIA. Diperolehi pada 2010-06-24. 
  4. [3] Institute of Statistics - Albania
  5. [4] Office National des Statistiques (ONS) - Algeria
  6. [5] Statistics Department - Anguilla
  7. "Rate of unemployment in Argentina" (dalam bahasa Spanish). National Statistics and Censuses Institute. Diperolehi pada 2011-04-16. 
  8. [6] National Statistical Service of the Republic of Armenia
  9. http://[www.cbs.aw/cbs/manageDocument.do?dispatch=view&id=22] CBS Aruba The Central Bureau of Statistics
  10. [7] Australian Bureau of Statistics
  11. 11.00 11.01 11.02 11.03 11.04 11.05 11.06 11.07 11.08 11.09 11.10 11.11 11.12 11.13 11.14 11.15 11.16 11.17 11.18 11.19 11.20 11.21 11.22 11.23 11.24 "Harmonised unemployment rate by gender". Eurostat. Diperolehi pada 2011-05-31. 
  12. [8] The State Statistical Committee of the Republic of Azerbaijan
  13. [9] The World Factbook
  14. [10] Bangladesh Bureau of Statistics
  15. [11] Barbados Statistical Service
  16. [12] National Statistical Committee of the Republic of Belarus
  17. [13] Statistical Institute of Belize (SIB)
  18. [14] Bermuda Government, Department of Statistics
  19. [15] The National Statistics Bureau (NSB) - Bhutan
  20. 20.0 20.1 20.2 20.3 20.4 "Monthly Bulletin of Statistics Online". UN. Diperolehi pada 2010-06-24. 
  21. [16] Agency for Statistics of Bosnia and Herzegovina
  22. [17] WSJ
  23. [18] Development Planning Unit (DPU) - Virgin Islands (UK)
  24. [19] The National Institute of Statistics (NIS) - Cambodia
  25. [20] Institut National de la Statistique du Cameroun
  26. Latest release from CBC news. CBC News. Accessed 2011-05-06.
  27. CAPE VERDE: THE UNEMPLOYMENT RATE REACHES 13.1 PERCENT
  28. [21] Cayman News Service
  29. [22] Economics and Statistics Office - Cayman Islands
  30. [23] Instituto Nacional de Estadisticas de Chile (INE)
  31. http://news.xinhuanet.com/english2010/china/2010-10/22/c_13570193.htm
  32. [24] The National Administrative Department of Statistics (DANE) - Colombia
  33. [25] Cook Islands Statistics Office (CISO)
  34. http://en.centralamericadata.com/en/article/home/Record_High_Unemployment_in_Costa_Rica
  35. Dominican Republic’s 7.5% growth births 0.5% more jobs Dominicantoday
  36. [26] Central Agency for Public Mobilization And Statistics - Arab Republic of Egypt
  37. 37.0 37.1 [27] Eurostat
  38. Harmonised unemployment rate by gender Totals Eurostat
  39. [28] Statistics Faroe Islands
  40. [29] Fiji Islands Bureau of Statistics (FIBOS)
  41. Fiji targets 4.2 percent unemployment rate Fijilive
  42. [30] Institut de la statistique de la Polynésie française
  43. 43.0 43.1 [31] Palestinian Central Bureau of Statistics Labour Force Survey 2010 (p.59)
  44. [32] National Statistics Service of Georgia
  45. GHANA LIVING STANDARDS SURVEY (GLSS 5) Ghana Statistical Service
  46. [33] European Social Fund in England
  47. "LABOUR FORCE SURVEY: Ogos 2011" (PDF). Piraeus: Hellenic Statistical Authority. 10 November 2011. Diperolehi pada 10 November Oktober 2011. 
  48. [34] Statistics Greenland
  49. 49.0 49.1 pm: T&T reaching out Trinidad and Tobago Express
  50. [35]
  51. [36] The Official Guernsey Government Website
  52. Rupturing an old friend Stabroek News
  53. [37] The Census and Statistics Department (C&SD)
  54. [38] Statistics Iceland
  55. {http://icelandreview.com/icelandreview/daily_news/?cat_id=29314&ew_0_a_id=365013} Unemployment in Iceland 7.6 Percent in Jun
  56. Indonesia’s unemployment rate down Siam Daily News
  57. 'Iran's unemployment rate 11.5%'
  58. IRAQ: Growing unemployment threatens stability, UN says Global Security
  59. [39] Economic Affairs Division - Isle of Man
  60. [40] Bloomberg
  61. [41] Statistical Institute of Jamaica (STATIN)
  62. [42]
  63. http://[www.gov.je/Government/JerseyWorld/StatisticsUnit/EmploymentEarnings/Pages/RegisteredUnemployment.aspx] States of Jersey Statistics Unit
  64. [43] The Hashemite Kingdom of Jordan - Department of Statistics (DOS)
  65. [44] The Agency of Statistics of the Republic of kazakhstan
  66. Krishnamurthy Sriramesh and Dejan Verčič. The Global Public Relations Handbook Revised Edition, 331. (Taylor & Francis: 2009).
  67. [45] Kiribati National Statistics Office
  68. [46]
  69. Kuwait has low unemployment rates compared with Arab countries -- economists Kuwait News Agency (KUNA)
  70. [47] National Statistical Committee of Kyrgyz Republic (In russian)
  71. [48] National Statistical Committee of Kyrgyz Republic (In russian)
  72. Major reforms needed to reduce Lebanon’s unemployment The Daily Star
  73. [49] Lesotho Bureau of Statistics
  74. [50] Liberia Bureau of Statistics
  75. Libya grapples with unemployment BBC News
  76. [51] Statistics and Census Service Macao SAR Government
  77. [52] State Statistical Office - Republic of Macedonia
  78. [53] Department of Statistics Malaysia
  79. [54] Planning and Statistics Office - Marshall Islands
  80. [55] The Central Statistics Office (CSO) - Republic of Mauritius
  81. 81.0 81.1 [56] OECD Unemployment Statistics
  82. [57] Hungarian Central Statistical Office
  83. [58] Federated States of Micronesia Division of Statistics
  84. [59] National Bureau of Statistics - Moldova
  85. [60] National Statistical Office of Mongolia
  86. [61] Statistical Office of Montenegro
  87. [62] MENAFN
  88. [63] HCP Morocco Statistics
  89. [64] Central Bureau of Statistics Netherlands Antilles
  90. [65] Statistics New Zealand
  91. [66] National Bureau of Statistics, Federal Republic of Nigeria
  92. [67] Niue Census 2006
  93. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/pk.html
  94. [68] National Institution of Statistics and Information (INEI) - Peru
  95. [69] NSO National Statistics Office of the Philippines
  96. [70] U.S. Bureau of Labor Statistics
  97. [71] Federal State Statistics Service - Rosstat
  98. [72] Saint Lucia's Official Statistics
  99. "Country Comparison to the World: unemployment rate". CIA World Factbook. CIA. Diperolehi pada 2011-04-01. 
  100. Multinational Companies Tackle Youth Unemployment in West Africa VOA News
  101. [73] B92.net
  102. [74]
  103. [75] Statistics South Africa
  104. [76] Department of Census and Statistics Sri Lanka
  105. [77] Swaziland Government - The Central Statistical Office
  106. http://www.seco.admin.ch/aktuell/00277/01164/01980/index.html?lang=en&msg-id=39505
  107. [78] National Statistics - Republic of China(Taiwan)
  108. PONARS Eurasia Policy Memo No. 28 Georgetown University Eurasian Strategy Project
  109. [79] TNSO The National Statistical Office of Thailand
  110. [80] Bahamas Department of Statistics
  111. [81] Tonga Department of Statistics
  112. [82] NATIONAL INSTITUTE OF STATISTICS - TUNISIA
  113. http://www.tuik.gov.tr/Gosterge.do?metod=IlgiliGosterge&sayfa=giris&id=3536
  114. Background Note: Turkmenistan U.S. Department of State
  115. [83] Department of Economic Planning and Statistics - Turks and Caicos
  116. UAE jobless rate to rise slightly in 2009 Emirates Business 24/7
  117. [84] BLS labor statistics
  118. [85] National Institute of Statistics (INE) - Uruguay
  119. Background Note: Uzbekistan U.S. Department of State
  120. [86] The Vanuatu National Statistics Office (VNSO)
  121. [ne.gov.ve/hogares/hogares2.asp?Periodo=M&Ano=2011&R_Desde=Ene&R_Hasta=Oct] National Institute of Statistics (INE) - Venezuela
  122. [87] The Virgin Islands Department of Labor
  123. [88] Service Territorial de la Statistique et des Etudes Economiques (STSEE)
  124. Microcredit and microfinance the solution to Yemen's employment problem Zawya
  125. [89] Central Statistical Office, Zambia
  126. http://www.presstv.ir/detail/189932.html