Indeks Kebebasan Akhbar

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Kedudukan kebebasan akhbar 2009
Skor indeks kebebasan akhbar 2010

Indeks Kebebasan Akhbar adalah kedudukan tahunan negara-negara yang disusun dan diterbitkan oleh Wartawan Tanpa Sempadan berdasarkan penilaian organisasi pada catatan kebebasan akhbar mereka. Negara-negara kecil, seperti Andorra, adalah dikecualikan daripada laporan ini. Indeks 2010 telah diterbitkan pada 20 Oktober 2010.

Laporan ini adalah berdasarkan kepada soal selidik[1] dihantar kepada organisasi rakan kongsi Wartawan Tanpa Sempadan (14 kebebasan kumpulan ungkapan di lima benua) dan 130 wartawan di seluruh dunia, serta kepada wartawan, penyelidik, ulama dan aktivis hak asasi manusia.[2]

Kaji selidik itu bertanya soalan mengenai serangan langsung terhadap wartawan dan media serta lain-lain sumber secara tidak langsung tekanan terhadap media bebas. Wartawan Tanpa Sempadan berhati-hati untuk ambil perhatian bahawa indeks hanya memperkatakan kebebasan akhbar, dan tidak mengukur kualiti kewartawanan. Oleh kerana sifat metodologi kajian berdasarkan persepsi individu, terdapat sering luas kontras dalam ranking negara dari setahun ke setahun.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Reporters Without Borders. Questionnaire for compiling the 2009 Press Freedom Index
  2. ^ Reporters Without Borders. How the index was compiled

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Politics country lists