Senarai anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Bendera PBB

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu atau PBB ialah sebuah pertubuhan antarabangsa yang ditubuhkan pada 24 Oktober 1945 selepas Perang Dunia II dan dianggotai oleh negara-negara di seluruh dunia. Matlamat-matlamat utamanya, sebagaimana yang ditetapkan oleh Piagamnya, adalah untuk mengelakkan perulangan pertikaian yang hebat, menegaskan hak-hak asasi manusia yang utama, menjamin rasa hormat kepada undang-undang antarabangsa, serta memperbaiki taraf hidup di seluruh dunia.

Perhimpunan Agung pertama yang diadakan di Rumah Church, London pada 10 Januari 1946 di London, United Kingdom disertai oleh 51 negara. Kini, 195 negara telah menyertai pertubuhan ini.[1]

Negara anggota penuh PBB[sunting | sunting sumber]

Siaran Press PBB bertarikh 3 Julai 2006
  1. Afghanistan (19 Nov 1946)
  2. Afrika Selatan (7 Nov 1945)
  3. Republik Afrika Tengah (20 Sep 1960)
  4. Albania (14 Dis 1955)
  5. Algeria (8 Okt 1962)
  6. Amerika Syarikat (24 Okt 1945)
  7. Amiriah Arab Bersatu (UAE) (9 Dis 1971)
  8. Andorra (28 Jul 1993)
  9. Angola (1 Dis 1976)
  10. Antigua dan Barbuda (11 Nov 1981)
  11. Arab Saudi (24 Okt 1945)
  12. Argentina (24 Okt 1945)
  13. Armenia (2 Mac 1992)
  14. Australia (1 Nov 1945)
  15. Austria (14 Dis 1955)
  16. Azerbaijan (2 Mac 1992)
  17. Bahamas (18 Sep 1973)
  18. Bahrain (21 Sep 1971)
  19. Bangladesh (17 Sep 1974)
  20. Barbados (9 Dis 1966)
  21. Belanda (10 Dis 1945)
  22. Belarus (24 Okt 1945) [1]
  23. Belgium (27 Dis 1945)
  24. Belize (25 Sep 1981)
  25. Benin (20 Sep 1960)
  26. Bhutan (21 Sep 1971)
  27. Bolivia (14 Nov 1945)
  28. Bosnia-Herzegovina (22 Mei 1992) [2]
  29. Botswana (17 Okt 1966)
  30. Brazil (24 Okt 1945)
  31. Brunei Darussalam (21 Sep 1984)
  32. Bulgaria (14 Dis 1955)
  33. Burkina Faso (20 Sep 1960)
  34. Burundi (18 Sep 1962)
  35. Cameroon (20 Sep 1960)
  36. Cape Verde (16 Sep 1975)
  37. Chad (20 Sep 1960)
  38. Chile (24 Okt 1945)
  39. China (24 Okt 1945)
  40. Colombia (5 Nov 1945)
  41. Comoros (12 Nov 1975)
  42. Republik Congo (20 Sep 1960)
  43. Republik Demokratik Congo (20 Sep 1960) [3]
  44. Costa Rica (2 Nov 1945)
  45. Côte d'Ivoire (Ivory Coast) (20 Sep 1960)
  46. Croatia (22 Mei 1992) [4]
  47. Cuba (24 Okt 1945)
  48. Cyprus (20 Sep 1960)
  49. Republik Czech (19 Jan 1993) [5]
  50. Denmark (24 Okt 1945)
  51. Djibouti (20 Sep 1977)
  52. Dominica (18 Dis 1978)
  53. Republik Dominican (24 Okt 1945)
  54. Ecuador (21 Dis 1945)
  55. El Salvador (24 Okt 1945)
  56. Eritrea (28 Mei 1993)
  57. Estonia (17 Sep 1991)
  58. Fiji (13 Okt 1970)
  59. Filipina (24 Okt 1945)
  60. Finland (14 Dis 1955)
  61. Gabon (20 Sep 1960)
  62. Gambia (21 Sep 1965)
  63. Georgia (31 July 1992)
  64. Ghana (8 Mac 1957)
  65. Grenada (17 Sep 1974)
  66. Guatemala (21 Nov 1945)
  67. Guinea Khatulistiwa (12 Nov 1968)
  68. Guinea (12 Dis 1958)
  69. Guinea-Bissau (17 Sep 1974)
  70. Guyana (20 Sep 1966)
  71. Habsyah (Ethiopia) (13 Nov 1945)
  72. Haiti (24 Okt 1945)
  73. Honduras (17 Dis 1945)
  74. Hungary (14 Dis 1955)
  75. Iceland (19 Nov 1946)
  76. India (30 Okt 1945)
  77. Indonesia (28 Sep 1950)[6]
  78. Iran (Republik Islam) (24 Okt 1945)
  79. Iraq (21 Dis 1945)
  80. Ireland (14 Dis 1955)
  81. Israel (11 Mei 1949)
  82. Itali (14 Dis 1955)
  83. Jamaika (18 Sep 1962)
  84. Jepun (18 Dis 1956)
  85. Jerman (18 Sep 1973) [7]
  86. Jordan (14 Dis 1955)
  87. Kanada (9 Nov 1945)
  88. Kazakhstan (2 Mac 1992)
  89. Kemboja (14 Dis 1955)
  90. Kenya (16 Dis 1963)
  91. Kepulauan Marshall (17 Sep 1991)
  92. Kepulauan Solomon (19 Sep 1978)
  93. Kiribati (14 Sept. 1999)
  94. Korea Selatan (17 Sep 1991)
  95. Korea Utara (17 Sep 1991)
  96. Kosovo (17 Februari 2008)
  97. Kuwait (14 Mei 1963)
  98. Kyrgyzstan (2 Mac 1992)
  99. Laos (Republik Demokratik Rakyat) (14 Dis 1955)
  100. Latvia (17 Sep 1991)
  101. Lesotho (17 Okt 1966)
  102. Liberia (2 Nov 1945)
  103. Libya (Arab Jamahiriyah) (14 Dis 1955)
  104. Liechtenstein (18 Sep 1990)
  105. Lithuania (17 Sep 1991)
  106. Lubnan (24 Okt 1945)
  107. Luxembourg (24 Okt 1945)
  108. Republik Macedonia(FYROM)(8 Apr 1993)[8]
  109. Madagascar (20 Sep 1960)
  110. Maghribi (12 Nov 1956)
  111. Malawi (1 Dis 1964)
  112. Malaysia (17 Sep 1957) [9]
  113. Maldives (21 Sep 1965)
  114. Mali (28 Sep 1960)
  115. Malta (1 Dis 1964)
  116. Mauritania (27 Okt 1961)
  117. Mauritius (24 Apr 1968)
  118. Mesir (Egypt) (24 Okt 1945) [10]
  119. Mexico (7 Nov 1945)
  120. Persekutuan Micronesia (17 Sep 1991)
  121. Moldova (2 Mac 1992)
  122. Monaco (28 Mei 1993)
  123. Mongolia (27 Okt 1961)
  124. Montenegro (28 Jun 2006) [11]
  125. Mozambique (16 Sep 1975)
  126. Myanmar (Burma) (19 Apr 1948)
  127. Namibia (23 Apr 1990)
  128. Nauru (14 Sept. 1999)
  129. Nepal (14 Dis 1955)
  130. New Zealand (24 Okt 1945)
  131. Nicaragua (24 Okt 1945)
  132. Niger (20 Sep 1960)
  133. Nigeria (7 Okt 1960)
  134. Norway (27 Nov 1945)
  135. Oman (7 Okt 1971)
  136. Pakistan (30 Sep 1947)
  137. Palau (15 Dis 1994)
  138. Panama (13 Nov 1945)
  139. Papua New Guinea (10 Okt 1975)
  140. Paraguay (24 Okt 1945)
  141. Perancis (24 Okt 1945)
  142. Peru (31 Okt 1945)
  143. Poland (24 Okt 1945)
  144. Portugal (14 Dis 1955)
  145. Palestin (29 November 2012)
  146. Qatar (21 Sep 1971)
  147. Romania (14 Dis 1955)
  148. Persekutuan Rusia (24 Okt 1945) [12]
  149. Rwanda (18 Sep 1962)
  150. Saint Kitts dan Nevis (23 Sep 1983)
  151. Saint Lucia (18 Sep 1979)
  152. Saint Vincent dan Grenadines (16 Sep 1980)
  153. Samoa (Negara) (15 Dis 1976)
  154. San Marino (2 Mac 1992)
  155. São Tomé dan Príncipe (16 Sep 1975)
  156. Senegal (28 Sep 1960)
  157. Sepanyol (14 Dis 1955)
  158. Serbia (1 Nov 2000) [13]
  159. Seychelles (21 Sep 1976)
  160. Sierra Leone (27 Sep 1961)
  161. Singapura (21 Sep 1965)
  162. Slovakia (19 Jan 1993) [14]
  163. Slovenia (22 Mei 1992) [15]
  164. Somalia (20 Sep 1960)
  165. Sri Lanka (14 Dis 1955)
  166. Republik Sudan (12 Nov 1956)
  167. Sudan Selatan (9 Julai 2011)
  168. Suriname (4 Dis 1975)
  169. Swaziland (24 Sep 1968)
  170. Sweden (19 Nov 1946)
  171. Switzerland (10 Sep 2002)
  172. Syria (Republik Arab) (24 Okt 1945) [16]
  173. Tajikistan (2 Mac 1992)
  174. Tanzania (Republik Bersatu) (14 Dis 1961) [17]
  175. Thailand (16 Dis 1946)
  176. Timor Leste (27 Sep 2002)
  177. Togo (20 Sep 1960)
  178. Tonga (14 Sep 1999)
  179. Trinidad dan Tobago (18 Sep 1962)
  180. Tunisia (12 Nov 1956)
  181. Turki (24 Okt 1945)
  182. Turkmenistan (2 Mac 1992)
  183. Tuvalu (5 Sept. 2000)
  184. Uganda (25 Okt 1962)
  185. Ukraine (24 Okt 1945)
  186. United Kingdom (Great Britain dan Ireland Utara) (24 Okt 1945)
  187. Uruguay (18 Dis 1945)
  188. Uzbekistan (2 Mac 1992)
  189. Vanuatu (15 Sep 1981)
  190. Venezuela (15 Nov 1945)
  191. Vietnam (20 Sep 1977)
  192. Yaman (30 Sep 1947) [18]
  193. Yunani (25 Okt 1945)
  194. Zambia (1 Dis 1964)
  195. Zimbabwe (25 Ogos 1980)

Nota[sunting | sunting sumber]

[1] Pada 19 September 1991, Byelorussia memberitahu Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bahawa telah menukar namanya menjadi Belarus.

[2] Republik Persekutuan Sosialis Yugoslavia merupakan anggota asli Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Piagam ditandatangani atas namanya pada 26 Jun 1945 dan diratifikasi pada 19 Oktober 1945, hingga pembubarannya selepas pendirian dan, kemudian, penerimaan Bosnia dan Herzegovina, Republik Croatia, Republik Slovenia, Republik Macedonia bekas Yugoslavia, dan Republik Persekutuan Yugoslavia sebagai anggota baru. Republik Bosnia dan Herzegovina diterima sebagai anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu oleh resolusi Majlis Umum A/RES/46/237 22 Mei 1992.

[3] Zaire bergabung dengan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada 20 September 1960. Pada 17 Mei 1997, namanya berubah menjadi Republik Demokratik Congo.

[4] Republik Persekutuan Sosialis Yugoslavia merupakan anggota asli Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Piagam ditandatangani atas namanya pada 26 Jun 1945 dan diratifikasi pada 19 Oktober 1945, hingga pembubarannya selepas pendirian dan, kemudian, penerimaan Bosnia dan Herzegovina, Republik Croatia, Republik Slovenia, Republik Macedonia bekas Yugoslavia, dan Republik Persekutuan Yugoslavia sebagai anggota baru. Republik Croatia diterima sebagai anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu oleh resolusi Majlis Umum A/RES/46/238 22 Mei 1992.

[5] Czechoslovakia merupakan anggota asli Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sejak 24 Oktober 1945. Dalam surat bertarikh 10 Disember 1992, Perwakilan Tetap-nya memberitahu Setiausaha-Agung bahawa Republik Persekutuan Czech dan Slovakia dihentikan keberadaannya pada 31 Disember 1992 dan bahawa Republik Czech dan Republik Slovakia, sebagai Negara pengganti, akan mendaftarkan keanggotaan di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Setelah pendaftarannya diterima, Majlis Keselamatan, pada 8 Januari 1993, mengesyorkan kepada Perhimpunan Agung untuk Republik Czech diterima ke dalam keanggotaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Republik Czech kemudian diterima pada 19 Januari tahun tersebut sebagai Negara anggota.

[6] Melalui surat 20 Januari 1965, Indonesia mengumumkan keputusannya untuk mengundurkan diri dari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu "pada tahap ini dan sesuai keadaan saat ini". Melalui telegram 19 September 1966, Indonesia mengumumkan keputusannya "untuk meneruskan kembali kerja sama penuh dengan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan untuk meneruskan kembali penyertaan dalam semua kegiatannya". Pada 28 September 1966, Perhimpunan Agung mencatat keputusan ini dan Presiden mengundang wakil Indonesia untuk duduk di Majlis.

[7] Republik Persekutuan Jerman dan Republik Demokratik Jerman diterima ke dalam keanggotaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada 18 September 1973. Melalui aksesi Republik Demokratik Jerman ke dalam Republik Persekutuan Jerman, berkesan sejak 3 Oktober 1990, dua Negara Jerman bersatu membentuk satu Negara-negara berdaulat.

[8] Republik Persekutuan Sosialis Yugoslavia merupakan anggota asli Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Piagam ditandatangani atas namanya pada 26 Jun 1945 dan diratifikasi pada 19 Oktober 1945, hingga pembubarannya selepas pendirian dan, kemudian, penerimaan Bosnia dan Herzegovina, Republik Croatia, Republik Slovenia, Republik Macedonia bekas Yugoslavia, dan Republik Persekutuan Yugoslavia sebagai anggota baru. Melalui resolusi A/RES/47/225 8 April 1993, Perhimpunan Agung memutuskan untuk menerima sebagai anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Negara yang, untuk sementara, dirujuk untuk segala destinasi di dalam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sebagai "Republik Macedonia bekas Yugoslavia" menunggu penyelesaian terhadap perbezaan yang timbul atas namanya.

[9] Persekutuan Malaya bergabung dengan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada 17 September 1957. Pada 16 September 1963, namanya berubah menjadi Malaysia, selepas penerimaan persekutuan baru Singapura, Sabah (Borneo Utara) dan Sarawak. Singapura menjadi Negara merdeka pada 9 Ogos 1965 dan Anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada 21 September 1965.

[10] Mesir dan Syria merupakan anggota asli Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sejak 24 Oktober 1945. Setelah plebisit pada 21 Februari 1958, Republik Arab Bersatu ditubuhkan sebagai suatu uni antara Mesir dan Syria dan meneruskan sebagai anggota tunggal. Pada 13 Oktober 1961, Syria, meneruskan kembali statusnya sebagai Negara merdeka, meneruskan kembali keanggotaan terpisahnya di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Pada 2 September 1971, Republik Arab Bersatu menukar namanya menjadi Republik Arab Mesir.

[11] Montenegro menyelenggarakan referendum 21 Mei 2006 dan mengisytiharkan diri merdeka dari Serbia pada 3 Jun. Pada 28 Jun 2006 Montenegro diterima sebagai Negara anggota oleh resolusi Majlis Umum A/RES/60/264.

[12] Kesatuan Republik Sosialis Soviet merupakan anggota asli Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sejak 24 Oktober 1945. Dalam surat bertarikh 24 Disember 1991, Boris Yeltsin, Presiden Persekutuan Russia, memberitahu Setiausaha-Agung bahawa keanggotaan Kesatuan Soviet di dalam Majlis Keselamatan dan seluruh badan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang lain dilanjutkan oleh Persekutuan Rusia dengan sokongan daripada 11 negara anggota Komanwel Negara Merdeka.

[13] Dalam surat bertarikh 3 Jun 2006, Presiden Republik Serbia memberitahu Setiausaha-Agung bahawa keanggotaan Serbia dan Montenegro dilanjutkan oleh Republik Serbia, selepas pengisytiharan kemerdekaan Montenegro. Pada 4 Februari 2003, selepas angkat dan promulgasi Piagam Perlembagaan Serbia dan Montenegro oleh Majlis Republik Persekutuan Yugoslavia, nama rasmi "Republik Persekutuan Yugoslavia" berubah menjadi Serbia dan Montenegro. Republik Persekutuan Sosialis Yugoslavia merupakan anggota asli Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Piagam ditandatangani atas namanya pada 26 Jun 1945 dan diratifikasi pada 19 Oktober 1945, hingga pembubarannya selepas pendirian dan, kemudian, penerimaan Bosnia dan Herzegovina, Republik Croatia, Republik Slovenia, Republik Makedonia bekas Yugoslavia dan, Republik Persekutuan Yugoslavia sebagai anggota baru. Republik Persekutuan Yugoslavia diterima sebagai anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu oleh resolusi Majlis Umum A/RES/55/12 1 November 2000.

[14] Czechoslovakia merupakan anggota asli Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sejak 24 Oktober 1945. Dalam surat bertarikh 10 Disember 1992, Perwakilan Tetap-nya memberitahu Setia usaha-Agung bahawa Republik Persekutuan Czech dan Slovakia dihentikan keberadaannya pada 31 Disember 1992 dan bahawa Republik Czech dan Republik Slovakia, sebagai Negara pengganti, akan mendaftarkan keanggotaan di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Setelah pendaftarannya diterima, Majlis Keselamatan, pada 8 Januari 1993, mengesyorkan kepada Perhimpunan Agung untuk Republik Slovakia diterima ke dalam keanggotaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Republik Slovakia kemudian diterima pada 19 Januari tahun tersebut sebagai Negara anggota.

[15] Republik Persekutuan Sosialis Yugoslavia merupakan anggota asli Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Piagam ditandatangani atas namanya pada 26 Jun 1945 dan diratifikasi pada 19 Oktober 1945, hingga pembubarannya selepas pendirian dan, kemudian, penerimaan Bosnia dan Herzegovina, Republik Croatia, Republik Slovenia, Republik Makedonia bekas Yugoslavia, dan Republik Persekutuan Yugoslavia sebagai anggota baru. Republik Slovenia diterima sebagai anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu oleh resolusi Majlis Umum A/RES/46/236 22 Mei 1992.

[16] Mesir dan Syria merupakan anggota asli Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sejak 24 Oktober 1945. Setelah plebisit pada 21 Februari 1958, Republik Arab Bersatu ditubuhkan sebagai suatu uni antara Mesir dan Syria dan meneruskan sebagai anggota tunggal. Pada 13 Oktober 1961, Syria, meneruskan kembali statusnya sebagai Negara merdeka, meneruskan kembali keanggotaan terpisahnya di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

[17] Tanganyika merupakan anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sejak 14 Disember 1961 dan Zanzibar merupakan anggota sejak 16 Disember 1963. Setelah pengesahan Perjanjian Gabungan antara Tanganyika dan Zanzibar pada 26 April 1964, Republik Bersatu Tanganyika dan Zanzibar meneruskan sebagai anggota tunggal, menukar namanya menjadi Republik Bersatu Tanzania pada 1 November 1964.

[18] Yaman diterima ke dalam keanggotaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada 30 September 1947 dan Demokratik Yaman pada 14 Disember 1967. Pada 22 Mei 1990, dua negara tersebut bergabung dan sejak saat itu diwakili sebagai anggota tunggal dengan nama "Yaman".

Rujukan[sunting | sunting sumber]