Debak

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Debak
Negara Malaysia
Negeri Sarawak

Debak sebuah pekan kecil yang komprehensif dan membangun terletak di antara Betong dan Saratok. Dengan menyelusuri Lebuhraya Pan-Borneo, Debak kini dapat diakses dengan jalan darat berturap. Dengan status sebagai sebuah daerah kecil, Debak menawarkan pelbagai kegiatan sosio- ekonomi kepada penduduk di sekitar kawasannya.

Sungai Rimbas yang mengalir lesu di dada Debak merupakan nadi utama perhubungan Debak dengan kawasan di sekelilingnya. Kegiatan pertanian merupakan ikon utama pekerjaan penduduk Debak. Sesuai dengan peredaran masa dan tahap intelek yang semakin tinggi, 35 peratus dari penduduk Debak sudah berkarier di sektor kerajaan, swasta dan menjadi usahawan.

Dilengkapi dengan kemudahan asas, Debak juga menjadi tumpuan kepada penduduk disekitar kejiranan daerah dengan pelbagai keunikan dan keistimewaan. Komposisi penduduk yang merangkumi Melayu, Iban dan Cina cukup menjadikan Debak sebuah kawasan yang mesra dan meriah.

Di Debak, terdapat beberapa penempatan Melayu yang menjadi sebahagian gugusan kelompok Melayu Saribas. Antaranya Debak sendiri yang terdiri dari Kampung Babu, Kampung Bungey, Kampung Lalang dan Kampung Debak Laut. Selain dari itu, Dit, Tuie dan Serabang juga merupakan penempatan Melayu Saribas di Debak.


Sejarah Debak[sunting | sunting sumber]

Berdasarkan fakta sejarah, suatu ketika dahulu semasa pemerintahan Sultan Brunei, Debak telah dijadikan pusat pentadbiran untuk kawasan Saribas. Wakil Sultan Brunei di tempat ini ketika itu adalah Datuk Bandar Abdul Hamid iaitu anak kepada Datuk Patinggi Kedit. Sebagai bukti tentang ujudnya kehadiran mereka di Debak,pernah diperkatakan oleh generasi tua terdapat Makam kerabat diraja atau wakilnya di muara Sungai Debak.SK Datuk Bandar diberi nama sempena nama Datuk Bandar Abdul Hamid. (phk) Selain itu, orang melayu di debak juga merupakan pedagang-pedagang yang berdagang di debak dan kebanyakan mereka memilih untuk menetap didebak dan seterusnya menjadi warga Debak. Dan dipercayai di Debak dahulunya pernah ada pelabuhan kecil atau tempat pedagang untuk mendarat.tetapi kini ia sudah tiada.

Pautan Luar[sunting | sunting sumber]