Sarikei

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Sarikei
Latar langit di {{{official_name}}}
Negara  Malaysia
Negeri  Sarawak
Pentadbiran
 • Pengerusi Majlis Daerah Cr. Chan Phan Chan
 • Residen Michael Dawi
Keluasan
 • Jumlah 985 km2 (380 batu persegi)
Penduduk (2010[1])
 • Jumlah 56,798
Zon waktu MST (UTC+8)
 • Musim panas (DST) Not observed (UTC)
Poskod 96xxx
Kod panggilan negara +6084 (talian tetap sahaja)
Awalan plet lesen QR (untuk semua kenderaan kecuali teksi)
Laman web www.sarikeiro.sarawak.gov.my


Sarikei merupakan salah satu daripada sebelas bahagian di Sarawak (dahulu dikenali sebagai Bahagian Keenam). Di bawah pentadbiran bahagian Sarikei terdapat empat buah daerah kecil iaitu bandar Sarikei, Maradong, Julau dan Pakan.

Bandar Sarikei terletak di tepi sungai Rajang yang merupakan sungai terpanjang di Malaysia. Sarikei didiami oleh pelbagai etnik yang terdiri daripada kaum Cina, Iban, Melanau dan Melayu.

Pekan-pekan kecil di dalam daerah Sarikei termasuklah Pakan, Bintangor, Jaka, Belawai dan Tanjung Manis. Kedudukan bandar Sarikei di tengah-tengah menjadikannya bandar persinggahan bagi mereka yang dalam perjalanan dari Kuching ke Sibu yang dihubungi melalui jalan raya ataupun melalui pengangkutan sungai dengan menaiki bot ekspres. Terdapat juga perkhidmatan pengangkutan bas awam dari Kuching ke Sarikei dan seterusnya ke Sibu.

Sarikei amat sinonim dengan produk tanaman buah nenas Sarikei. Selain daripada itu, Sarikei juga terkenal dengan hasil buah dabai dan buah durian. Bandar ini menjadi pusat pemasaran sesar unjur, sejenis makanan popular di kalangan kaum Melanau.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Laporan Kiraan Permulaan 2010". Jabatan Perangkaan Malaysia. m/s. iv. Dicapai 2011-01-24.