Daerah Simunjan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
Daerah Simunjan
NegaraMalaysia
NegeriSarawak
BahagianSamarahan
Pekan pentadbiranSimunjan
Kerajaan
 • BadanMajlis Daerah Simunjan

Simunjan adalah salah sebuah daerah di bawah Pentadbiran Bahagian Samarahan, Sarawak, Malaysia. Keluasan Daerah Simunjan ialah lebih kurang 2,077 km persegi. Ia terletak kira-kira 176 km dari Bandar Kuching dengan menggunakan jalan darat dan 103 km melalui jalan air (sungai). Sebuyau dan Gedong adalah di bawah Pentadbiran Daerah Simunjan

Geografi[sunting | sunting sumber]

Bentuk muka bumi Simunjan secara keseluruhannya adalah berbukit bukau. Namun demikian, ianya juga mempunyai kawasan paya di pedalaman dan tanah rendah di persisiran pantai dan tebingan Sungai Batang Sadong. Sungai Batang Sadong merupakan sungai utama di Daerah Simunjan.

Jabatan Kerajaan[sunting | sunting sumber]

Wakil rakyat[sunting | sunting sumber]

Tanah runtuh[sunting | sunting sumber]

Kejadian tanah runtuh telah berlaku di Kampung Ruan Changkul , Simunjan , Sarawak pada di 28 Jan 2002. Seramai 16 orang termasuk ketua rumah panjang terbunuh/ tertimbus dalam kejadian tersebut. 5 orang cedera dan 100 orang lagi hilang tempat tinggal. Simunjan terletak kira-kira 140 km dari Kuching.Rumah panjang itu mempunyai 13 pintu dan tertimbus pada jam 1.00 pagi.

Timbalan Perdana Menteri pada ketika itu, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi bertemu keluarga 16 orang yang terbunuh dan mereka yang cedera dalam kejadian tersebut pada 18 Februari 2002.

Kerajaan Persekutuan memberi bantuan RM400,000 untuk membina kemudahan dan infrastruktur penduduk kampung terlibat.Bantuan meliputi pembinaan jalan raya, pembelian tangki air, pembinaan jambatan dan pembelian set generator.

Seramai 26 keluarga rumah panjang tersebut ditempatkan buat sementara waktu di Dewan Serbaguna Kampung Samalatong sebelum dipindahkan ke penempatan baru di Rumah Sungai Surik Putih . Tapak seluas dua hektar telah dibeli oleh kerajaan negeri Sarawak dengan harga RM14,000 dan sebuah rumah panjang 15 pintu telah dibina.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]