Senarai kematian akibat pandemik COVID-19

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Berikut merupakan senarai orang terkemuka yang meninggal dunia akibat penyakit koronavirus 2019 (COVID-19), yang berasal daripada virus SARS-CoV-2 yang pertama kali merebak ketika pandemik COVID-19.

Senarai kematian pada tahun 2020[sunting | sunting sumber]

Tarikh Kematian Tempat Kematian Nama Kewarganegaraan Tarikh Lahir Umur Nota
25 Januari  China (Wuhan) Liang Wudong China Mac 1959 60 Menjadi doktor pertama meninggal dunia akibat pandemik COVID-19[1]
26 Januari  China (Wuhan) Wang Xianliang China Mei 1957 62 Bekas ketua Suruhanjaya Hal Ehwal Etnik dan Agama Wuhan[2]
27 Januari  China (Wuhan) Yang Xiaobo China Januari 1963 57 Bekas datuk bandar Huangshi[3]
6 Februari  China (Wuhan) Qiu Jun China 1948 72 Ahli bina badan[4]
7 Februari  China (Wuhan) Hong Ling China 27 November 53 Ahli genetik dan profesor China[5]
7 Februari  China (Wuhan) Li Wenliang China 12 Oktober 33 Pakar oftalmologi, orang pertama yang memberi amaran tentang wabak itu[6]
10 Februari  China (Wuhan) Lin Zhengbin China 6 Julai 62 Pakar pemindahan organ[7]
13 Februari  China (Wuhan) Liu Shouxiang China April 1958 61 Pelukis cat air dan profesor[8]
14 Februari  China (Wuhan) Liu Fan China 1961 59 Timbalan Ketua Jururawat Hospital Wuchang di Wuhan[9]
15 Februari  China (Wuhan) Duan Zhengcheng China 15 Jun 85 Jurutera industri dan pencipta[10]
27 Februari  Iran (Tehran) Hadi Khosroshahi Iran 1939 81 Ulama dan diplomat, bekas Duta Besar ke Vatican[11]
2 Mac  Iran (Tehran) Mohammad Mirmohammadi Iran 3 Mac 70 Penasihat kanan kepada Pemimpin Tertinggi Ali Khamenei[12][13]
5 Mac  Iran (Tehran) Hossein Sheikholeslam Iran 29 November 67 Ahli politik dan diplomat[14][15]
7 Mac  Iran (Langroud) Reza Mohammadi Langroudi Iran 3 Ogos 91 Ayatollah[16]
7 Mac  Iran (Tehran) Fatemeh Rahbar Iran 1964 56 Ahli Parlimen[17][18][19]
9 Mac  Itali (Treviso) Italo De Zan Itali 1 Julai 94 Pelumba basikal[20]
9 Mac  Korea Selatan (Daegu) Lee Cha-su Korea Selatan 6 Jun 62 Ahli politik dan aktivis[21]
9 Mac  Iran (Tehran) Mohammad-Reza Rahchamani Iran 1 Disember 67 Ahli Parlimen[22]
10 Mac  Sepanyol (Madrid) Marcelo Peralta Argentina 5 Mac 59 Pemain saksofon dan guru[23]
10 Mac  Iran (Tehran) Mohammad Alavi Tabar Iran 1930 89 Ahli politik[24]
12 Mac  Itali (Asti) Giovanni Battista Rabino Itali 5 Disember 88 Bekas Ahli Parlimen[25]
13 Mac  Iran Nasser Shabani Iran Ketua, komander kanan Kor Pengawal Revolusi Islam[26]
14 Mac  Itali (Milan) Piero Schlesinger Itali 19 Mei 89 Pegawai perundangan dan pegawai bank[27]
15 Mac  Itali (Milan) Vittorio Gregotti Itali 10 Ogos 92 Arkitek[28]
15 Mac  Turki (Üsküdar) Aytaç Yalman Turki 29 Julai 79 Ketua, bekas Panglima Tentera Turki[29]
16 Mac  Perancis (Ajaccio) Nicolas Alfonsi Perancis 13 April 83 Ahli politik dan peguam, bekas Ahli Senat dan Datuk bandar Piana[30]
16 Mac  Itali (Crema) Sergio Bassi Itali 1951 69 Penulis lagu rakyat[31]
16 Mac  Iran (Qom) Hashem Bathaie Golpayegani Iran 1941 78/79 Ulama dan ahli Majlis Pakar[32]
16 Mac  Itali (Mestre) Francesco Saverio Pavone Itali Mac 25, 1944 75 Majistret[33]
16 Mac  Iran (Tehran) Fariborz Raisdana Iran 1948 71/72 Ahli ekonomi dan profesor[34]
17 Mac  Amerika Syarikat (Seattle) Stephen Schwartz Amerika Syarikat 1 Januari 78 Ahli patologi[35]
18 Mac  Itali (Carrara) Luciano Federici Itali 16 Mei 81 Pemain bola sepak[36]
18 Mac  Perancis Jean Leber Perancis 1939 80/81 Pemain violin[37]
18 Mac  Perancis (Paris) Henri Richelet Perancis 1944 75 Pelukis[38]
19 Mac  Itali (Bergamo) Innocenzo Donina Itali 16 Ogos 69 Pemain bola sepak[39]
19 Mac  Iran (Tehran) Hamid Kahram Iran 1958 61/62 Ahli politik dan doktor haiwan[40]
19 Mac  Perancis (Paris) Aurlus Mabélé Congo 26 Oktober 66 Pemuzik dan komposer[41]
19 Mac  Itali (Fidenza) Antonio Michele Stanca Itali 22 Mei 77 Ahli genetik[42]
20 Mac  Sepanyol (Madrid) Carlos Falcó, Marquess Griñón Kelima Sepanyol 3 Februari 83 Grandee Sepanyol, sosialit dan usahawan[43]
20 Mac  Perancis (Paris) Jacques Oudin Perancis 7 Oktober 80 Bekas senator Perancis[44]
20 Mac  Itali (Vicenza) Marino Quaresimin Itali 22 November 82 Ahli politik[45]
21 Mac  Filipina (Manila) Aileen Baviera Filipina 20 Ogos 60 Saintis politik dan ahli sinologi[46]
21 Mac  Perancis (Lille) Jean-Jacques Razafindranazy Perancis 1952 67/68 Doktor[47]
21 Mac  Sepanyol (Madrid) Lorenzo Sanz Sepanyol 9 Ogos 76 Ahli perniagaan, bekas presiden Real Madrid[48]
21 Mac  Sepanyol Vicenç Capdevila Sepanyol 28 Oktober 83 Bekas Datuk Bandar L'Hospitalet de Llobregat dan bekas Timbalan[49]
21 Mac  Perancis (Paris) Marguerite Derrida Perancis 7 Julai 87 Psikoanalisis[50]
22 Mac  Sepanyol (Barcelona) Germà Colón Sepanyol 30 November 91 Ahli falsafah[51]
22 Mac  Sepanyol (Alicante) Benito Joanet Sepanyol 16 September 84 Pemain bola sepak dan jurulatih[52]
22 Mac  Sepanyol (Ciudad Real) José María Loizaga Viguri Sepanyol 9 Mei 83 Ahli perniagaan[53]
22 Mac  Amerika Syarikat (New York City) Mike Longo Amerika Syarikat 19 Mac 83 Pemain piano jazz, komposer, pengarang[54]
23 Mac
(kematian diumumkan pada tarikh ini)
 United Kingdom William Stern British 2 Julai 84 Ahli perniagaan, yang selamat daripada Kem tumpuan Bergen-Belsen[55]
23 Mac  Sepanyol (Segovia) Lucia Bosè Itali 28 Januari 89 Artis dan bekas Miss Italia[56]
23 Mac  Pakistan (Gilgit) Usama Riaz Pakistan 1993/1994 26 Doktor perubatan[57]
23 Mac  Sepanyol (Madrid) José Folgado Sepanyol 1944 75 Ahli perniagaan, ahli ekonomi dan ahli politik[58]
23 Mac  Zimbabwe (Harare) Zororo Makamba Zimbabwe 17 Januari 30 Wartawan
23 Mac  Amerika Syarikat (New York) Nashom Wooden Americka Syarikat Mac 22, 1969 50 Drag Queen[59]
23 Mac  Amerika Syarikat (Copake) Maurice Berger Amerika Syarikat 22 Mei 63 Ahli sejarah dan pengkritik seni[60]
23 Mac  Amerika Syarikat (Daerah Ibu Kota) Walter Robb Amerika Syarikat 25 April 91 Jurutera, eksekutif, dan dermawan[61]
23 Mac  Perancis (Clamart) Lucien Sève Perancis 9 Disember 93 Ahli falsafah dan aktivis politik[62]
24 Mac  Dominican Republic (Santo Domingo) Jenny Polanco Dominica 18 Januari 62 Pereka fesyen[63][64]


24 Mac  Perancis (Paris) Manu Dibango Cameroon 12 Disember 86 Pemain saksofon dan penulis lagu[65]
24 Mac  United Kingdom (London) Mohamed Farah Somalia 15 Februari 59 Pemain bola sepak[66]
24 Mac  Amerika Syarikat (Sarasota) Terrence McNally Amerika Syarikat 3 November 81 Penulis drama dan penulis skrip[67]
24 Mac  Amerika Syarikat Alan Finder Amerika Syarikat 19 Februari 72 Wartawan[68]
24 Mac  Hungary (Budapest) Steven Dick Scotland 1983 37 Diplomat[69]
24 Mac  Itali (Genoa) Lorenzo Acquarone Itali 25 Februari 89 Peguam dan ahli politik, ahli parlimen (1987–2006).[70]
24 Mac  Perancis (Paris) John F. Murray Amerika Syarikat 1927 93 Ahli pulmonologi[71]
25 Mac  Perancis (Paris) Paul Goma Romania 2 Oktober 84 Penentang politik dan penulis[72]
25 Mac  Itali (Milan) Detto Mariano Itali 27 Julai 82 Pemuzik dan komposer[73]
25 Mac  Amerika Syarikat (Montclair) Floyd Cardoz Amerika Syarikat 20 Oktober 59 Chef/Personaliti Televisyen/Pengarang[74]
25 Mac  Belanda (Tilburg) Harry Aarts Dutch 9 Mac 90 Ahli politik[75]
25 Mac  Itali (Brescia) Angelo Moreschi Itali 13 Jun 67 Pendakwah dan biskop[76]
26 Mac  Filipina (Manila) Menggie Cobarrubias Filipina 10 Ogos 66 Pelakon[77]
26 Mac  Filipina (Muntinlupa) Ito Curata Filipina 2 November 60 Pereka fesyen[78]


25 Mac  Brazil (São Paulo) Martinho Lutero Galati Brazil September 29, 1953 66 Konduktor[79]
26 Mac  Brazil (São Paulo) Naomi Munakata Brazil 11 Mei 64 Konduktor[80]
26 Mac  Amerika Syarikat (New York) Mark Blum Amerika Syarikat 14 Mei 69 Pelakon[81]
26 Mac  Sweden Olle Holmquist Sweden 1946 83 Pemain trombon[82]
26 Mac  Amerika Syarikat (New York) Michael Sorkin Amerika Syarikat 2 Ogos 71 Arkitek, pengkritik[83]
26 Mac  Sepanyol (Madrid) Puteri Maria Teresa dari Bourbon-Parma Sepanyol 28 Julai 86 Puteri, sosiologi politik
27 Mac  Brazil (Rio de Janeiro) Daniel Azulay Brazil 30 Mei 72 Artis buku komik[84]
27 Mac  Amerika Syarikat (Dallas County) Orlando McDaniel Amerika Syarikat 1 Disember 59 Pemain bola sepak Amerika[85]
28 Mac  Sweden Kerstin Behrendtz Sweden 18 Ogos 69 Penyampai radio[86]
28 Mac  Sepanyol Chato Galante Sepanyol 27 April 71 Aktivis[87]
28 Mac  Uruguay (Montevideo) Rodolfo González Rissotto Uruguay 7 Oktober 70 Ahli politik dari Parti Kebangsaan Uruguay[88]
28 Mac  Amerika Syarikat (Great Neck) William B. Helmreich Amerika Syarikat 25 Ogos 74 Ahli sosiologi, profesor[89][90]
28 Mac  United Kingdom (London) Azam Khan Pakistan 1924 95 Pemain skuasy.[91]
28 Mac  Amerika Syarikat (Rockport) Michael McKinnell Amerika Syarikat 1935 84 Arkitek; arkitek bersama Dewan Bandaraya Boston [92]
29 Mac  Amerika Syarikat (New York) Peregrine Broadbent Amerika Syarikat 1963/1964 56 Ketua Pegawai Kewangan Jefferies Group[93]
29 Mac  Sepanyol (Madrid) José Luis Capón Sepanyol 6 Februari 72 Pemain bola sepak[94]
28 Mac  Perancis (Paris) Patrick Devedjian Perancis 26 Ogos 75 Penasihat kanan kepada Presiden Nicolas Sarkozy semasa krisis kewangan 2007-2010.[95]
29 Mac  Amerika Syarikat (Nashville) Joe Diffie Amerika Syarikat 28 Disember 61 Penyanyi genre country[96]
29 Mac  Amerika Syarikat (Salt Lake) Robert H. Garff Amerika Syarikat 1942 78 Ahli perniagaan dan bekas Yang Dipertua Dewan Perwakilan Utah[97]
29 Mac  Amerika Syarikat (New York) Maria Mercader Amerika Syarikat 28 November 54 Penerbit berita televisyen dan wartawan[98]
29 Mac  Amerika Syarikat (New York) Alan Merrill Amerika Syarikat 19 Februari 69 Penyanyi utama Arrows dan penulis lagu[99]
29 Mac  Perancis (Angers) Francis Rapp Perancis 27 Jun 93 Ahli sejarah abad pertengahan[100]
29 Mac[a]  Amerika Syarikat (Detroit) Isaac Robinson Amerika Syarikat 1975/1976 44 Ahli Dewan Perwakilan Michigan; kes disyaki[101]
29 Mac  Itali (Ponte San Pietro) Angelo Rottoli Itali 14 Disember 61 Atlet tinju[102]
29 Mac  Jepun (Tokyo) Ken Shimura Jepun 20 Februari 70 Pelawak[103]
30 Mac  Amerika Syarikat (Brooklyn) Lorena Borjas Mexico 29 Mei 59 Aktivis hak transgender dan imigran[104]
30 Mac  Amerika Syarikat (New York) James T. Goodrich Amerika Syarikat Pakar bedah otak[105]
30 Mac  United Kingdom David Hodgkiss British 1948/1949 71 Pengerusi Lancashire County Cricket Club[106]
30 Mac  Serbia (Belgrade) Milutin Knežević Serbia 10 Januari 71 Uskup Ortodoks Serbia[107]
30 Mac  Perancis (Neuilly-sur-Seine) Joachim Yhombi-Opango Congo 12 Januari 81 Ahli politik: Presiden (1977–1979) dan Perdana Menteri (1993–1996)[108]
31 Mac  Belarus (Vitebsk) Viktor Dashkevich Belarus 3 Januari 75 Pelakon pentas[109]
31 Mac  Senegal (Dakar) Pape Diouf Senegal 18 Disember 68 Wartawan, bekas presiden Olympique de Marseille[110][111]
31 Mac  Perancis (Strasbourg) Rafael Gómez Nieto Sepanyol 29 Januari Askar, ahli terakhir yang masih hidup La Nueve.[112]
31 Mac  United Kingdom (Glasgow) James Gordon British 17 Mei 83 Ahli perniagaan dan ahli politik, pengasas Radio Clyde, ahli Dewan Pertuanan[113]
31 Mac  Perancis (London) Andrew Jack British 28 Januari 76 Jurulatih dialek dan pelakon

[114]

31 Mac  Sweden (Stockholm) Tomas Oneborg Sweden 28 Mac 62 Jurufoto[115]
31 Mac  Afrika Selatan (Umhlanga) Gita Ramjee Afrika Selatan 63 Penyelidik pencegahan HIV[116]
31 Mac  Amerika Syarikat (New York) Wallace Roney Amerika Syarikat 25 Mei 59 Pemain trompet jaz[117]
31 Mac  United Kingdom Peter J. N. Sinclair British 18 September 73 Ahli ekonomi[118]
31 Mac  Sepanyol Daniel Yuste Sepanyol 17 November 75 Pelumba basikal[119]
31 Mac  Amerika Syarikat (Los Angeles) Julie Bennett Amerika Syarikat 24 Januari 88 Pelakon suara[120]
1 April  Serbia (Belgrade) Branislav Blažić Serbia 1 April 63 Pakar bedah dan ahli politik, bekas Menteri Perlindungan Alam Sekitar[121]
1 April  Amerika Syarikat (Greenwich) Kevin Duffy Amerika Syarikat 10 Januari 87 Bekas hakim untuk Mahkamah Daerah Amerika Syarikat bagi Selatan New York[122]
1 April  United Kingdom (London) Nur Hassan Hussein Somalia 16 Februari 83 Bekas Perdana Menteri Somalia[123]
1 April  Amerika Syarikat ( New Orleans) Ellis Marsalis Jr. Amerika Syarikat 14 November 85 Pemain piano jaz[124]
1 April  Amerika Syarikat Cristina Monet-Palaci Amerika Syarikat 2 Januari 61 Ahli muzik[125]
1 April  Amerika Syarikat (Poughkeepsie) Adam Schlesinger Amerika Syarikat 31 Oktober 52 Penulis lagu, ahli Fountains of Wayne[126][127][128]
1 April  Amerika Syarikat (New Jersey) Bucky Pizzarelli Amerika Syarikat 9 Januari 94 Pemain gitar jaz[129]
2 April  Sepanyol (Madrid) Goyo Benito Sepanyol 21 Oktober 73 Pemain bola sepak[130]
2 April  Lubnan (Beirut) Bernardita Catalla Filipina 18 Februari 62 Duta Filipina ke Lubnan[131]
2 April  Itali (Romano di Lombardia) Zaccaria Cometti Itali 7 Januari 83 Pemain bola sepak[132]
2 April  Argentina (Mendoza) Juan Giménez Argentina 16 November 76 Pelukis buku komik[133]
2 April  India (Amritsar) Nirmal Singh Khalsa India 12 April 67 Penyanyi dan paderi (Harmandir Sahib)[134]
2 April  United Kingdom (Bristol) Eddie Large British 25 Jun 78 Pelawak[135][136]
2 April  Perancis (Lens) Arnold Sowinski Perancis 17 Mac 89 Pemain bola sepak[137]
3 April  Amerika Syarikat (Sioux Falls) Bob Glanzer Amerika Syarikat 1 September 74 Ahli politik[138]
3 April  Sepanyol (Madrid) Francisco Hernando Contreras Sepanyol 2 Jun 74 Pemaju perumahan[139]
3 April  United Kingdom (London) Tim Robinson British 1934/1935 85 Penulis dan ahli kartografi[140]
3 April  Itali (Cesena) Sergio Rossi Itali 31 Julai 84 Pereka kasut[141]
3 April  Amerika Syarikat (Sioux Falls) Arlene Stringer-Cuevas Amerika Syarikat 25 September 86 Bekas ahli Majlis Bandaraya New York[142]
4 April Jay Benedict Amerika Syarikat 11 April 68 Pelakon[143]
4 April  Belgium Philippe Bodson Belgium 2 November 75 Ahli perniagaan dan ahli politik[144]
4 April  Amerika Syarikat (Kepulauan Shelter) Forrest Compton Amerika Syarikat 15 September 94 Pelakon[145]
4 April  Brazil (São Paolo) Florindo Corral Brazil 7 November 70 Pengasas Faculdade de Americana [pt][146]
4 April  Amerika Syarikat (New Orleans) Tom Dempsey Amerika Syarikat 12 Januari 73 Pengganti bola sepak Amerika[147]
4 April  Perancis (Paris) Xavier Dor Perancis 30 Januari 91 Aktivis embriologi dan anti-pengguguran[148]
4 April  Amerika Syarikat (New York) Muhammad Sirajul Islam Bangladesh 1 Januari 77 Bekas ahli parlimen[149]
4 April  Perancis (Paris) Marcel Moreau Belgium 16 April 86 Penulis[150]
4 April  United Kingdom (Bath) Alexander Thynn British 6 Mei 87 Aristokrat, Marquess Bath Ketujuh[151]
5 April  Amerika Syarikat (Aurora) Lee Fierro Amerika Syarikat 13 Februari 91 Pelakon
5 April  Mesir (Kaherah) Mahmoud Jibril Libya 28 Mei 67 Ahli politik, bekas Perdana Menteri Libya][152]
5 April  United Kingdom (London) John Laws British 5 Oktober 74 Bekas Ketua Hakim Rayuan[153]
5 April  Perancis Michel Parisse Perancis 1 Mei 83 Ahli sejarah Perancis[154][155]
6 April  Sepanyol (Lleida) Josep Maria Benet i Jornet Sepanyol 20 Jun 79 Penulis drama dan penulis skrip[156]
6 April  Sepanyol (Toledo) Alfonso Cortina Sepanyol 13 Mac 76 Bekas presiden Repsol YPF[157]
6 April  Perancis Jacques Le Brun Perancis 18 Mei 88 Ahli sejarah Perancis[158]
6 April  Israel (Jerusalem) Mark Steiner Israel 6 Mei 77 Profesor falsafah dan ahli matematik kelahiran Amerika[159]
6 April  Amerika Syarikat (Philadelphia) Stephen Sulyk Amerika Syarikat 2 Oktober 95 Bishop Katolik Ukraine[160]
6 April  Amerika Syarikat (New York) Hal Willner Amerika Syarikat 5 April 64 Penerbit muzik[161]
7 April  Switzerland Roger Chappot Switzerland 17 Oktober 79 Pemain hoki ais Olimpik[162]
7 April  Perancis (Aix-en-Provence) Robert Chaudenson Perancis 12 April 82 Ahli bahasa[163]
7 April  Perancis (Paris) Jean-Laurent Cochet Perancis 28 Januari 85 Pelakon dan pengarah [164]
7 April  Amerika Syarikat (Woodland Hills) Allen Garfield Amerika Syarikat 22 November 80 Pelakon[165]


7 April  United Kingdom (London) Hudeydi British 15 April 91 Ahli muzik dalam genre tradisional Somalia
7 April  Rusia (Moscow) Mishik Kazaryan Rusia 28 Februari 72 Ahli fizik kelahiran Armenia[166]
7 April  Amerika Syarikat (New York) Yaakov Perlow Amerika Syarikat 1931 89 Hasidic rabbi[167][168]
7 April  Amerika Syarikat (Nashville) John Prine Amerika Syarikat 10 Oktober 73 Penyanyi dan penulis lagu[169][170]
7 April  United Kingdom Nipper Read British 31 Mac 95 Pegawai polis dan pentadbir tinju[171]


7 April  Itali (Potenza) Donato Sabia Itali 11 September 56 pelari jarak sederhana[172]
2020-04-07|format=dm}  Itali Rome Miguel Ángel Tábet Venezuela 24 Disember 78 Ahli teologi Venezuela[173]
7 April  Amerika Syarikat (New York) Hal Willner Amerika Syarikat 5 April 64 Pengeluar muzik[174]
7 April  United Kingdom (London) Xudeydi Somalia 15 April 91 Ahli muzik dalam genre tradisional Somalia[175]
8 April  Amerika Syarikat (New York) Leila Benitez-McCollum Filipina 5 Oktober 89 Penyampai radio dan televisyen Filipina-Amerika[176]
8 April  Sepanyol (Madrid) Miguel Jones Sepanyol 27 Oktober 81 Pemain bola sepak[177]
8 April  Amerika Syarikat (Vermont) Bernie Juskiewicz Amerika Syarikat 6 April 77 Ahli politik[178]
8 April  Itali (Milan) Francesco La Rosa Itali 9 Disember 93 Footballer[179]
8 April  Perancis (Lille) Henri Madelin Perancis 26 April 83 Paderi, ahli teologi[180]
8 April  Amerika Syarikat (Albany) Richard L. Brodsky Amerika Syarikat 4 Mei 73 Ahli politik, bekas ahli Dewan Undangan Negeri New York[181]
9 April  Amerika Syarikat Reggie Bagala Amerika Syarikat 8 Julai 54 Ahli politik, ahli Dewan Perwakilan Louisiana[182]
9 April  Belgium Marc Engels Belgium 1965/1966 55 Jurutera bunyi Belgium[183]
9 April  United Kingdom Harvey Goldstein British 30 Oktober 80 Ahli statistik British[184]
9 April  Kanada (Toronto) Ho Kam Ming Macau 1925 95 Ahli eni pertahanan diri Kanada kelahiran Macau[185]
9 April  United Kingdom (London) Dmitri Smirnov Rusia 2 November 71 Komposer British kelahiran Rusia[186]
10 April[b]  United Kingdom Hilary Dwyer British 6 Mei 74 Pelakon[187]
10 April  Sepanyol (San Sebastián) Enrique Múgica Sepanyol 20 Februari 88 Bekas Menteri Kehakiman, Ombudsman dan Timbalan[188]
10 April  Sepanyol (Madrid) Iris M. Zavala Puerto Rico 27 Disember 83 Pengarang, aktivis kemerdekaan dan intelektual Puerto Rico[189]
10 April  United Kingdom (London) Rifat Chadirji Iraq 6 Disember 93 Arkitek, jurugambar dan aktivis
11 April  Amerika Syarikat (New York) Stanley Chera Amerika Syarikat 22 Oktober 77 Eksekutif hartanah[190]
11 April  Amerika Syarikat (Princeton) John Horton Conway British 26 Disember 82 Ahli matematik British[191][192]
11 April  Amerika Syarikat (New York) Wynn Handman Amerika Syarikat 19 Mei 97 Pengarah seni[193]
12 April  Israel (Jerusalem) Eliyahu Bakshi-Doron Israel 1941 79 Bekas rabbi Yahudi Israel[194]
12 April  Perancis (Montbard) Maurice Barrier Perancis 8 Jun 87 Pelakon dan penyanyi[195]
12 April  Kanada (Montreal) Claude Beauchamp Kanada 1939 80 Editor dan wartawan[196]
12 April  United Kingdom Tim Brooke-Taylor British 17 Julai 79 Pelawak British[197]
12 April  Sepanyol Carlos Seco Serrano Sepanyol 14 November 96 Ahli sejarah[198]
12 April  Cameroon (Douala) Samuel Wembé Cameroon 14 November 73 Bekas Timbalan Kebangsaan Cameroon[199]
13 April  Sepanyol Baldiri Alavedra Sepanyol 21 Februari 76 Pemain bolasepak Sepanyol[200]
13 April  Sepanyol Juan Cotino Sepanyol 26 Januari 70 Ahli politik Sepanyol.[201]
13 April  Perancis (Paris) Sarah Maldoror Perancis 19 Julai 90 Pembuat filem[202]
13 April  Amerika Syarikat (Seattle) Rick May Amerika Syarikat 21 September 79 Pelakon suara dan pengarah teater[203]
13 April  United Kingdom (London) Avrohom Pinter British 1949 71 Rabbi dan ahli politik[204]
13 April  Amerika Syarikat (Bandaraya New York) Joel M. Reed Amerika Syarikat 29 Disember 86 Pembuat filem dan penulis skrip[205]
13 April  Pakistan (Peshawar) Zafar Sarfraz Pakistan 30 Oktober 50 Pemain kriket[206]
13 April  Amerika Syarikat (Los Angeles) Ann Sullivan Amerika Syarikat 10 April 91 Pelukiw animasi[207]
14 April  Turki (Trabzon) Haydar Baş Turki 28 Januari 73 Ahli politik[208]


14 April  United Kingdom (Farnworth) Cyril Lawrence British 12 Jun 99 Pemain bolasepak[209]
14 April  Portugal (Lisbon) Maria de Sousa Portugal 17 Oktober 80 Ahli imunologi[210]
14 April  Amerika Syarikat (New Jersey) Margit Feldman Amerika Syarikat 12 Jun 90 Mangsa Holokos[211]
15 April  Sweden (Stockholm) Adam Alsing Sweden 12 Oktober 51 Penyampai radio dan hos televisyen[212]
15 April  Amerika Syarikat Allen Daviau Amerika Syarikat 14 Jun 77 Ahli sinematografer[213]


15 April  United Kingdom (Aberdyfi) John T. Houghton British 30 Disember 88 Ahli fizik atmosfera[214]
15 April  Amerika Syarikat (New York) Lee Konitz Amerika Syarikat 13 Oktober 92 Komposer jazz dan pemain saksofon alto[215]
15 April  Republik Demokratik Congo (Kinshasa) Gérard Mulumba Kalemba Republik Demokratik Congo 8 Julai 82 Bekas bishop gereja Katolik Mweka[216]
16 April  Perancis (Bretagne) Christophe Perancis 13 Oktober 74 Penyanyi Perancis[217]
16 April  Perancis (Paris) Francesco Di Carlo Itali 18 Februari 79 Perusuh Itali[218]
16 April  Amerika Syarikat (New York) Milena Jelinek Czech 19 Ogos 84 Penulis skrip Czech-Amerika[219]
16 April  Sepanyol (Madrid) Santiago Lanzuela Sepanyol 27 September 71 Bekas Presiden Kerajaan Aragon[220]
16 April  Sepanyol (Oviedo) Luis Sepúlveda Chile 4 Oktober 70 Penulis Chile[221]
17 April  Amerika Syarikat Bennie G. Adkins Amerika Syarikat 1 Februari 86 Askar[222]
17 April  United Kingdom Norman Hunter British 29 Oktober 76 Pemain Bolasepak[223]
17 April  Nigeria (Lagos) Abba Kyari Nigeria Ketua Kakitangan kepada Presiden, Republik Persekutuan Nigeria[224]


17 April  Indonesia (Jakarta) Lukman Niode Indonesia 21 Oktober 56 Perenang Olimpik[225]
17 April  United Kingdom (London) Matthew Seligman British 14 Julai 64 Pemain gitar bass, ahli kumpulan The Soft Boys[226]


Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Robinson had only been suspected of having COVID-19 based on symptoms, as he was not tested prior to his death.
  2. ^ Death announced on this date
  1. ^ "武汉医院告急 第一名医生殉职 中国军医团抵达增援" (dalam bahasa Cina). rfi. 25 Januari 2020.
  2. ^ 覃建行 (26 Januari 2020). "武汉市民宗委原主任王献良因感染新型冠状病毒去世" (dalam bahasa Cina). 财新网.
  3. ^ Xiao Shan 小山 (28 Januari 2020). 武汉肺炎 武汉任职一前市长重症病毒死亡. Radio France International (dalam bahasa Cina). Diarkib daripada yang asal pada 29 Januari 2020. Dicapai pada 29 Januari 2020.
  4. ^ "在人间丨武汉七旬健美冠军,没能度过这个冬天". Weixin (dalam bahasa Cina). 8 Februari 2020.
  5. ^ "华科教授红凌因新冠肺炎逝世 同事:他4天前才发病" (dalam bahasa Cina). The Beijing News. 8 Februari 2020.
  6. ^ Zhou, Cissy (7 Februari 2020). "Coronavirus: Whistleblower Dr Li Wenliang confirmed dead of the disease at 34, after hours of chaotic messaging from hospital". South China Morning Post (dalam bahasa Inggeris). Diarkib daripada yang asal pada 7 Februari 2020. Dicapai pada 7 Februari 2020.
  7. ^ "移植专家林正斌离世:院方称尚不知如何染病,家人也被感染正治疗" (dalam bahasa Cina). ifeng.com. 11 Februari 2020.
  8. ^ "中国水彩画大师 刘寿祥不敌武汉肺炎" (dalam bahasa Cina). 中國報.
  9. ^ 李英强 (16 Februari 2020). "武昌医院一护士因新冠肺炎去世 生前护理技术过硬" (dalam bahasa Cina). 新京报. Diarkib daripada yang asal pada 18 Februari 2020.
  10. ^ Li Yuan (李苑), penyunting (15 Februari 2020). 段氏伽马刀发明人段正澄院士去世. sciencenet.cn (dalam bahasa Cina). Dicapai pada 16 Februari 2020.
  11. ^ "Iran's ex-ambassador to Vatican dies of coronavirus". Middle East Monitor (dalam bahasa Inggeris). 27 Februari 2020.
  12. ^ Bostock, Bill (3 Mac 2020). "A member of the inner circle of Iran's Supreme Leader died of the coronavirus, as the country records more deaths than anywhere outside China". Business Insider (dalam bahasa Inggeris).
  13. ^ Raymond, Adam K. (2 Mac 2020). "A Top Iranian Government Official Has Died of Coronavirus". Intelligencer (dalam bahasa Inggeris).
  14. ^ "دیپلمات سابق ایران بر اثر ابتلا به کرونا درگذشت؛ حال فاطمه رهبر "وخیم" اعلام شد". (Radio Farda) رادیو فردا (dalam bahasa Parsi). Dicapai pada 5 Mac 2020.
  15. ^ "Senior Iranian official and former advisor to Zarif dies of coronavirus". Al Arabiya English (dalam bahasa Inggeris). 5 Mac 2020. Dicapai pada 6 Mac 2020.
  16. ^ "Two Iranian religious figures latest to die of coronavirus in Iran". english.alarabiya.net (dalam bahasa Inggeris). 7 Mac 2020.
  17. ^ "Iranian Lawmaker Dies After Contracting Coronavirus As Fatality Toll Hits 145". Radio Free Europe (dalam bahasa Inggeris). 7 Mac 2020.
  18. ^ "Newly elected Iranian female politician dies from coronavirus, as country confirms 1,234 new cases". CNN.com (dalam bahasa Inggeris). 7 Mac 2020. Diarkib daripada yang asal pada 7 Mac 2020. Dicapai pada 7 Mac 2020.
  19. ^ Staff, IFP Editorial (7 Mac 2020). "Newly-Elected Female Politician Dies of Coronavirus in Iran" (dalam bahasa Inggeris).
  20. ^ "Coronavirus a Treviso, morto Italo De Zan: l'ex campione di ciclismo amico di Coppi e Bartali" (dalam bahasa Itali). ilmattino.it. 11 Mac 2020. Dicapai pada 11 Mac 2020.
  21. ^ "이차수 전 대구 북구의장 코로나19 사망 소식에 보건당국 비상" (dalam bahasa Korea). 연합뉴스. 10 Mac 2020.
  22. ^ "Former Iranian MP dies of coronavirus" (dalam bahasa Inggeris). Tehran Times. 9 Mac 2020. Dicapai pada 9 Mac 2020.
  23. ^ "El saxofonista argentino Marcelo Peralta murió por coronavirus en Madrid" (dalam bahasa Sepanyol). perfil.com. 10 Mac 2020. Dicapai pada 10 Mac 2020.
  24. ^ "Latest updates on COVID-19 outbreak in Iran, March 15" (dalam bahasa Inggeris). Avatoday. 16 Mac 2020.
  25. ^ "Morto per il coronavirus l'ex parlamentare Coldiretti Gianni Rabino - La Stampa". lastampa.it (dalam bahasa Itali). 12 Mac 2020.
  26. ^ "Senior Iranian IRGC commander dies of coronavirus" (dalam bahasa Inggeris). Al Arabiya English. 13 Mac 2020. Dicapai pada 13 Mac 2020.
  27. ^ "Coronavirus, morto Piero Schlesinger. La Cattolica: "Addio maestro, sei stato un modello"". La Repubblica (dalam bahasa Itali). 16 Mac 2020. Dicapai pada 19 Mac 2020.
  28. ^ "Coronavirus: morto Vittorio Gregotti, maestro dell'architettura del Novecento". Corriere della Sera (dalam bahasa Itali). 15 Mac 2020. Dicapai pada 15 Mac 2020.
  29. ^ "'Aytaç Yalman'ın corona virüs nedeniyle öldüğü kanaati oluşmuştur' (Başhekimlik açıkladı)". www.ntv.com.tr (dalam bahasa Turki).
  30. ^ Galland, Marion (16 Mac 2020). "Nicolas Alfonsi est décédé". France Bleu (dalam bahasa Perancis). Dicapai pada 16 Mac 2020.
  31. ^ "L'addio a Bassi, il menestrello della Bassa che cantava il Po" (dalam bahasa Itali). 17 Mac 2020.
  32. ^ "Top Iranian cleric among those tasked with choosing supreme leader succumbs to coronavirus infection". RT News. 16 Mac 2020. Dicapai pada 16 Mac 2020.
  33. ^ "Coronavirus, morto Francesco Saverio Pavone, l'ex Procuratore che smantellò la Mala del Brenta". www.ilmessaggero.it (dalam bahasa Itali).
  34. ^ "فریبرز رئیس دانا، اقتصاددان، بر اثر ابتلا به کرونا درگذشت". asriran (dalam bahasa Parsi). Dicapai pada 16 Mac 2020.
  35. ^ "UW pathologist Stephen Schwartz, 78, dies after COVID-19 hospitalization". The Seattle Times (dalam bahasa Inggeris). 18 Mac 2020.
  36. ^ "Coronavirus, altri 27 casi positivi in provincia di Massa-Carrara. E c'è un decesso". iltirreno.gelocal.it (dalam bahasa Itali). 18 Mac 2020. Dicapai pada 21 Mac 2020.
  37. ^ Tobisch, Léopold (21 Mac 2020). "Mort du violoniste et pédagogue Jean Leber". France Musique (dalam bahasa Perancis). Dicapai pada 22 Mac 2020.
  38. ^ "Hommage à Henri Richelet, peintre du temps qui passe". Vosges Matin (dalam bahasa Perancis). 26 Mac 2020. Dicapai pada 27 Mac 2020.
  39. ^ "Coronavirus, muore l'ex Bari Innocenzo Donina" (dalam bahasa Itali). Bari Viva. 20 Mac 2020.
  40. ^ "Former Iran MP Hamid Kahram dies from coronavirus" (dalam bahasa Inggeris). Al Arabiya English. 20 Mac 2020.
  41. ^ "COVID-19:Congolese music legend Aurlus Mabele dies" (dalam bahasa Inggeris). The New Times. 20 Mac 2020.
  42. ^ "Coronavirus, morto Michele Stanca: genetista e vicepresidente dei Georgofili". www.ilmessaggero.it (dalam bahasa Itali).
  43. ^ "Muere Carlos Falcó, marqués de Griñón, a los 83 años por coronavirus" (dalam bahasa Sepanyol). ABC.es. 20 Mac 2020.
  44. ^ Sartoux, Élodie (2020-03-21). "Noirmoutier. Jacques Oudin est décédé". Ouest-France.fr (dalam bahasa Perancis). Dicapai pada 22 Mac 2020.
  45. ^ S.p.A, Società Editrice Athesis. "Coronavirus, morto l'ex sindaco Marino Quaresimin". Il Giornale di Vicenza.it (dalam bahasa Itali).
  46. ^ "Former dean of UP Asian Center dies due to pneumonia, COVID-19". GMA Network (dalam bahasa Inggeris). 21 Mac 2020.
  47. ^ "Coronavirus : décès de Jean-Jacques Razafindranazy , le premier médecin victime de l'épidémie en France". France 1 Outre-Mer (dalam bahasa Perancis). 22 Mac 2020.
  48. ^ "Lorenzo Sanz: Former Real Madrid president dies after contracting coronavirus" (dalam bahasa Inggeris). British Broadcasting Corporation. 21 Mac 2020. Dicapai pada 21 Mac 2020.
  49. ^ "Mor per coronavirus Vicenç Capdevila, exalcalde de l'Hospitalet de Llobregat". CCMA (dalam bahasa Catalonia). 22 Mac 2020.
  50. ^ Roudinesco, Elisabeth (25 Mac 2020). "La mort de la psychanalyste Marguerite Derrida". Le Monde (dalam bahasa Perancis). Dicapai pada 26 Mac 2020.
  51. ^ "S'ha mort el lingüista Germà Colón, víctima de la Covid-19". VilaWeb (dalam bahasa Catalonia). Dicapai pada 22 Mac 2020.
  52. ^ "Fallece Benito Joanet, víctima del coronavirus". Mundo Deportivo (dalam bahasa Sepanyol). 23 Mac 2020.
  53. ^ Redacción (22 Mac 2020). "Muere el vicepresidente de ACS José María Loizaga por el coronavirus". Cinco Días (dalam bahasa Sepanyol). Madrid. Dicapai pada 23 Mac 2020.
  54. ^ Chinen, Nate. "Mike Longo, Prominent Jazz Pianist Known For His Tenure with Dizzy Gillespie, Dies at 83". www.wbgo.org (dalam bahasa Inggeris).
  55. ^ "'Devastating': vicar and headteacher among latest UK coronavirus victims" (dalam bahasa Inggeris). 23 Mac 2020.
  56. ^ "Italian actress Lucia Bose dies of coronavirus". News.am (dalam bahasa Inggeris). 24 Mac 2020.
  57. ^ "AJK PM announces Nishan-e-Kashmir for GB doctor who died of coronavirus".
  58. ^ Ill, Sergi. "Muere el ex-presidente de Red Eléctrica José Folgado por coronavirus". Economía Digital (dalam bahasa Sepanyol).
  59. ^ People.Com (25 Mac 2020). "Nashom Wooden, Known by N.Y.C. Nightlife Scene as Drag Queen Mona Foot, Dies from Coronavirus" (dalam bahasa Inggeris).
  60. ^ The Jewish Museum (24 Mac 2020). "The Jewish Museum Remembers Maurice Berger (1956–2020)" (dalam bahasa Inggeris).
  61. ^ "GE executive, philanthropist Walter Robb dies of COVID-19" (dalam bahasa Inggeris). Timesunion.com. Dicapai pada 24 Mac 2020.
  62. ^ "SÈVE Lucien". maitron.fr (dalam bahasa Perancis). 23 Mac 2020.
  63. ^ Roberts, Sam (2020-03-27). "Jenny Polanco, Fashion Designer with a Caribbean Palette, Dies at 62". New York Times. Diarkib daripada yang asal pada 2020-03-29. Dicapai pada 2020-03-30.
  64. ^ Acevedo, Nicole (2020-03-25). "Jenny Polanco, acclaimed Dominican fashion designer, dies of coronavirus". NBC News. Yahoo News. Diarkib daripada yang asal pada 2020-03-25. Dicapai pada 2020-03-30.
  65. ^ AFP (24 Mac 2020). "Le saxophoniste Manu Dibango est mort des suites du Covid-19, annoncent ses proches". Le Monde (dalam bahasa Perancis). Dicapai pada 24 Mac 2020.
  66. ^ "Former African footballer Mohamed Farah dies due to COVID-19" (dalam bahasa Inggeris).
  67. ^ Lefkowitz, Andy. "Terrence McNally, Tony-Winning Scribe of Love! Valour! Compassion!, Ragtime & More, Dies at 81". Broadway.com (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 24 Mac 2020.
  68. ^ Valenti, John (24 Mac 2020). "Longtime reporter, editor Alan Finder dies at 72". Newsday (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 27 Mac 2020.
  69. ^ "Scottish diplomat dies after getting coronavirus" (dalam bahasa Inggeris). 25 Mac 2020 – melalui www.bbc.com.
  70. ^ Preve, Marco (24 Mac 2020). "Coronavirus, è morto a Genova il professor Lorenzo Acquarone". La Repubblica (dalam bahasa Itali). Dicapai pada 24 Mac 2020.
  71. ^ Crowley, Kerry (25 Mac 2020). "Longtime Bay Area pulmonary specialist Dr. John F. Murray dies of disease he helped fight after bout with COVID-19". MercuryNews.com (dalam bahasa Inggeris). Diarkib daripada yang asal pada 26 Mac 2020.
  72. ^ "Scriitorul Paul Goma, ucis de coronavirus. Disidentul a murit într-un spital din Paris". www.digi24.ro.
  73. ^ Ivan Zingariello (25 Mac 2020). "Addio al maestro Detto Mariano, arrangiatore dei successi di Celentano e Battisti e di colonne sonore" (dalam bahasa Itali). www.spettacolo.eu.
  74. ^ Lefkowitz, Andy. "'Top Chef Masters' winner Floyd Cardoz dies after coronavirus diagnosis". cnn.com (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 25 Mac 2020.
  75. ^ Richard Clevers (26 Mac 2020). "CDA'er en Brabander in hart en nieren Harry Aarts (90) overleden aan coronavirus" (dalam bahasa Belanda). Brabants Dagblad. Diarkib daripada yang asal pada 26 Mac 2020.
  76. ^ "Fallece el obispo Moreschi, misionero en Etiopía". Vatican News (dalam bahasa Aragon). 26 Mac 2020. Dicapai pada 26 Mac 2020.
  77. ^ "Late actor Menggie Cobarrubias had coronavirus, test results show". Rappler. 1 April 2020. Dicapai pada 1 April 2020.
  78. ^ "Fashion designer Ito Curata dies after battle with COVID-19". GMA Network. 28 Mac 2020. Dicapai pada 9 April 2020.
  79. ^ "Maestro Martinho Lutero Galati de Oliveira morre em São Paulo após contrair coronavírus"". Globo.com (dalam bahasa Portugis). 26 Mac 2020. Dicapai pada 29 Mac 2020.
  80. ^ "Naomi Munakata, uma das principais regentes do Brasil, morre vítima de coronavírus" (dalam bahasa Portugis). Folha de São Paulo. Dicapai pada 26 Mac 2020.
  81. ^ Welk, Brian (26 Mac 2020). "Mark Blum, Star of 'Desperately Seeking Susan' and 'You,' Dies at 69 Due to Coronavirus Complications". TheWrap. Dicapai pada 26 Mac 2020.
  82. ^ Bergam, Möller. "Musikern Olle Holmquist död i corona • Systersonen: "Han var väldigt generös"". www.expressen.se (dalam bahasa Sweden). Dicapai pada 27 Mac 2020.
  83. ^ Hilburg, Jonathan (26 Mac 2020). "Michael Sorkin passes away after contracting coronavirus". The Architect's Newspaper (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 26 Mac 2020.
  84. ^ https://g1.globo.com/rj/rio-de-janeiro/noticia/2020/03/27/morre-o-desenhista-daniel-azulay.ghtml. Missing or empty |title= (bantuan)
  85. ^ "Former LSU WR McDaniel dies from COVID-19". ESPN.com (dalam bahasa Inggeris). 28 Mac 2020. Dicapai pada 28 Mac 2020.
  86. ^ Lindqvist, Johan (28 Mac 2020). "Radiolegendaren Kerstin Behrendtz har avlidit i corona". gp.se (dalam bahasa Sweden). Dicapai pada 28 Mac 2020.
  87. ^ "Fallece el activista y preso del franquismo Chato Galante con coronavirus". eldiario.es (dalam bahasa Sepanyol). Dicapai pada 30 Mac 2020.
  88. ^ "Uruguay registers first death in the country from coronavirus" (dalam bahasa Portugis). Globo. Dicapai pada 29 Mac 2020.
  89. ^ "William Helmreich, sociologist of US Jewry and inveterate New Yorker, dies of coronavirus". Jewish Telegraphic Agency (dalam bahasa Inggeris). 30 Mac 2020. Dicapai pada 30 Mac 2020.
  90. ^ "William Helmreich, Sociologist and a Walker in the City, Dies at 74". The New York Times (dalam bahasa Inggeris). 30 Mac 2020. Dicapai pada 30 Mac 2020.
  91. ^ Hussain, Khalid. "Squash great Azam Khan dies of coronavirus aged 95" (dalam bahasa Inggeris). Geo News. Dicapai pada 28 Mac 2020.
  92. ^ Marquard, Bryan (2020-03-28). "Architect Michael McKinnell, co-designer of Boston City Hall, dies at 84". The Boston Globe. Dicapai pada 2020-03-28.
  93. ^ Cranley, Ellen. "Jefferies Group CFO has died from coronavirus complications, becoming the first high-profile financial leader to fall victim to the pandemic". Business Insider. Dicapai pada 30 Mac 2020.
  94. ^ "Fallece Jose Luis Capón por coronavirus, histórico lateral del Atlético de Madrid". El Confidencial (dalam bahasa Sepanyol). 29 Mac 2020. Dicapai pada 30 Mac 2020.
  95. ^ "Coronavirus : Patrick Devedjian, président des Hauts-de-Seine et ancien ministre, est mort du Covid-19". Le Monde (dalam bahasa Perancis). Dicapai pada 29 Mac 2020.
  96. ^ Willman, Chris (29 Mac 2020). "Joe Diffie, '90s Country Music Star, Dies of Coronavirus at 61". Variety (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 29 Mac 2020.
  97. ^ "Robert Garff, prominent Utah businessman and former House speaker, is state's third victim of COVID-19". Deseret News (dalam bahasa Inggeris). 29 March 2020. Dicapai pada 29 March 2020.
  98. ^ "Remembering Maria Mercader, CBS News journalist for three decades". www.cbsnews.com. Dicapai pada 30 Mac 2020. Parameter |langiahe= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
  99. ^ "Alan Merrill, 'I Love Rock 'N Roll' Writer, Dies at 69". Best Classic Bands. 2 Ogos 2017. Dicapai pada 29 Mac 2020.
  100. ^ "Nécrologie. Francis Rapp s'en est allé, emporté par le Covid-19". www.dna.fr (dalam bahasa Perancis). Dicapai pada 30 Mac 2020.
  101. ^ "State Rep. Isaac Robinson dies of suspected coronavirus infection". Crain Communications (dalam bahasa Inggeris). 29 Mac 2020. Dicapai pada 29 Mac 2020.
  102. ^ "Pugilato, coronavirus: morto ex campione europeo dei massimi leggeri Rottoli" (dalam bahasa Itali). la Repubblica. 29 Mac 2020.
  103. ^ "コメディアンの志村けんさん死去新型コロナ感染で肺炎発症". NHK (dalam bahasa Jepun). 30 Mac 2020. Dicapai pada 30 Mac 2020.
  104. ^ "Lorena Borjas, Mother of Queens' Trans Latinx Community, Has Died Due to Coronavirus". Them. (dalam bahasa Inggeris). 30 Mac 2020. Dicapai pada 30 Mac 2020.
  105. ^ "'Humble' NYC Doctor Who Led Miracle Surgery on Conjoined Twins Dies of COVID-19 Complications". NBC New York (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 30 Mac 2020.
  106. ^ "David Hodgkiss: Lancashire CCC chairman dies after contracting coronavirus". BBC Sport (dalam bahasa Inggeris). 30 Mac 2020. Dicapai pada 30 Mac 2020.
  107. ^ "Preminuo episkop valjevski Milutin koji je bio zaražen korona virusom". Blic.rs (dalam bahasa Serbia). Dicapai pada 30 Mac 2020.
  108. ^ "Coronavirus: décès de l'ex-président congolais Yhombi Opango". lefigaro.fr (dalam bahasa Perancis). Dicapai pada 30 Mac 2020.
  109. ^ "Умер заразившийся коронавирусом актер Виктор Дашкевич". Российская газета (dalam bahasa Rusia). Dicapai pada 1 April 2020.
  110. ^ "Coronavirus : Pape Diouf, l'ancien président de l'OM, est décédé". Le Parisien. 31 March 2020. Dicapai pada 31 March 2020.
  111. ^ "Marsilya'nın eski başkanı Pape Diouf corona virüsünden hayatını kaybetti - Son dakika Fransa Ligue 1 haberleri - Fotomaç - Son dakika Fransa Ligue 1 haberleri - Fotomaç". www.fotomac.com.tr (dalam bahasa Perancis). Dicapai pada 31 March 2020.
  112. ^ "Fallece el último superviviente de la compañía que liberó París de los nazis". La Vanguardia (dalam bahasa Sepanyol). 31 Mac 2020. Dicapai pada 31 Mac 2020.
  113. ^ "Radio Clyde founder sadly passes away due to coronavirus". Glasgow Times (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2 April 2020.
  114. ^ Newbold, Mark (31 March 2020). "Rest in Peace Andrew Jack, Major Caluan Ematt". Fantha Tracks. Dicapai pada 31 March 2020.
  115. ^ "SvD-fotografen Tomas Oneborg avliden i covid-19". Svenska Dagbladet (dalam bahasa Sweden). 31 Mac 2020. Dicapai pada 31 Mac 2020.
  116. ^ "JUST IN: Renowned SA scientist Gita Ramjee dies of complications due to Covid-19". IOL. Dicapai pada 31 Mac 2020.
  117. ^ Farrell, Paul (31 Mac 2020). "Wallace Roney Dead: Miles Davis' Protege Dies from Covid-19 Complications". Heavy.com (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 31 Mac 2020.
  118. ^ "Coronavirus: David Cameron's tutor Prof Peter Sinclair dies". BBC (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 1 April 2020.
  119. ^ Barker, Gabby (31 Mac 2020). "Former Madrid cyclist Daniel Yuste dies of coronavirus at 75". Sports Finding. Dicapai pada 31 Mac 2020.
  120. ^ Julie Bennett, 'Yogi Bear' Voice Actress, Dies From Coronavirus Complications at 88. The Hollywood Reporter, 2 April 2020.
  121. ^ "Serbian state secretary dies from coronavirus". The Star Online (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 1 April 2020.
  122. ^ Borsuk, Ken (1 April 2020). "Judge from Greenwich who presided over World Trade Center bombing case dies from coronavirus". GreenwichTime. Dicapai pada 1 April 2020.
  123. ^ "Somalia's ex Prime Minister dies of corona virus". Pulse. Dicapai pada 1 April 2020.
  124. ^ "Ellis Marsalis, New Orleans jazz piano legend hospitalized with coronavirus symptoms, dies". Nola.com. Dicapai pada 1 April 2020.
  125. ^ Wheeler, André (1 April 2020). "Things Fall Apart singer Cristina reportedly dies from coronavirus". The Guardian.
  126. ^ Willman, Chris; Willman, Chris (1 April 2020). "Adam Schlesinger Dies of Coronavirus Complications at 52". Variety (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 1 April 2020.
  127. ^ Sisario, Ben (1 April 2020). "Adam Schlesinger, Songwriter for Rock, Film and the Stage, Dies at 52". The New York Times (dalam bahasa Inggeris). ISSN 0362-4331. Dicapai pada 1 April 2020.
  128. ^ "Adam Schlesinger, Fountains of Wayne and 'Crazy Ex-Girlfriend' songwriter, dies from coronavirus at 52". Jewish Telegraphic Agency. Dicapai pada 2 April 2020.
  129. ^ Westhoven, William. "Jazz-guitar great Bucky Pizzarelli dies at 94 after testing positive for coronavirus". USA Today. Dicapai pada 2 April 2020.
  130. ^ "Muere Goyo Benito, histórico defensa del Real Madrid". Mundo Deportivo (dalam bahasa Sepanyol). 2 April 2020. Dicapai pada 2 April 2020.
  131. ^ "Statement: On the Demise of Honorable Bernardita L. Catalla, Philippine Ambassador to Lebanon". Department of Foreign Affairs. 2 April 2020. Dicapai pada 2 April 2020.
  132. ^ "Coronavirus, morto Zaccaria Cometti: lo storico portiere dell'Atalanta che si alternava con Pizzaballa aveva 83 anni". la Repubblica (dalam bahasa Itali). 2 April 2020. Dicapai pada 3 April 2020.
  133. ^ "Acclaimed Comics Artist Juan Gimenez Dies Due To Coronavirus". Comicbook.com (dalam bahasa Inggeris). 3 April 2020. Dicapai pada 3 April 2020.
  134. ^ "Former Hazoori Ragi Nirmal Singh Khalsa dead, had tested positive for coronavirus". Tribuneindia News Service (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2 April 2020.
  135. ^ "Eddie Large dies aged 78". British Comedy Guide (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2 April 2020.
  136. ^ Cricket, Jimmy [jimmy__cricket] (2020-04-02). "With a heavy heart I have just found out, (through his son Ryan), that his father Eddie Large has passed away" (Tweet) – melalui Twitter.
  137. ^ "Disparition : Arnold Sowinski, ancien entraîneur du RC Lens, est mort". L'Équipe (dalam bahasa Perancis). 2 April 2020. Dicapai pada 3 April 2020.
  138. ^ Ellis, Jonathan. "Coronavirus claims life of South Dakota lawmaker Bob Glanzer". Argus Leader (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 4 April 2020.
  139. ^ "Muere por coronavirus Paco el Pocero, el famoso constructor de Seseña durante la burbuja inmobiliaria". www.20minutos.es - Últimas Noticias (dalam bahasa Sepanyol). 3 April 2020. Dicapai pada 3 April 2020.
  140. ^ "Author and cartographer Tim Robinson dies from coronavirus". RTE (dalam bahasa Inggeris). 3 April 2020. Dicapai pada 3 April 2020.
  141. ^ Abel, Katie; Zargani, Luisa (3 April 2020). "Sergio Rossi Dies at 84". WWD (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 3 April 2020.
  142. ^ Calder, Rich (3 April 2020). "Comptroller Scott Stringer's mom dead from coronavirus". New York Post (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 5 April 2020.
  143. ^ Newbold, Mark (4 April 2020). "Rest in peace Jay Benedict, Deak in A New Hope". Fantha Tracks. Dicapai pada 5 April 2020.
  144. ^ "Voormalig VBO-voorzitter Philippe Bodson overleden aan coronavirus". VRT (dalam bahasa Belanda). 4 April 2020. Dicapai pada 4 April 2020.
  145. ^ "Update: Town announces the first deaths from coronavirus". Shelter Island Reporter. 4 April 2020. Dicapai pada 5 April 2020.
  146. ^ "Morre Florindo Corral, fundador da FAM". Jornal TodoDia (dalam bahasa Portugis). 4 April 2020. Dicapai pada 4 April 2020.
  147. ^ Tom Dempsey dies at 73 after battle with coronavirus
  148. ^ Pontificum, Summorum (4 April 2020). "Rappel à Dieu de Docteur Dor". Riposte-catholique (dalam bahasa Perancis). Dicapai pada 5 April 2020.
  149. ^ "Ex-Moulvibazar MP Sirajul Islam dies from coronavirus in US". The Financial Express (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 5 April 2020.
  150. ^ "Décès de Marcel Moreau: un écrivain du débordement". Le Soir Plus (dalam bahasa Perancis). 4 April 2020. Dicapai pada 4 April 2020.
  151. ^ "Lord Bath dies after contracting coronavirus". BBC News. 5 April 2020. Dicapai pada 5 April 2020.
  152. ^ El-Tablawy, Tarek (5 April 2020). "Former Libya Premier Jibril Dies in Cairo From Coronavirus". Dicapai pada 5 April 2020.
  153. ^ Booth, Robert (5 April 2020). "Retired judge and Cummings' uncle Sir John Laws dies after contracting Covid-19". The Guardian. Dicapai pada 5 April 2020.
  154. ^ "Michel Parisse est mort". www.lhistoire.fr (dalam bahasa Perancis). Dicapai pada 7 April 2020.
  155. ^ "Le médiéviste Michel Parisse est décédé du Covid-19". www.estrepublicain.fr (dalam bahasa Perancis). Dicapai pada 7 April 2020.
  156. ^ Cervera, Marta (6 April 2020). "Muere Benet i Jornet, faro de la dramaturgia catalana contemporánea". elperiodico (dalam bahasa Sepanyol). Dicapai pada 6 April 2020.
  157. ^ "Muere Alfonso Cortina, expresidente de Repsol, por coronavirus". ABC. 6 April 2020. Dicapai pada 6 April 2020.
  158. ^ "Coronavirus: décès de l'historien Jacques Le Brun". Livres Hebdo (dalam bahasa Perancis). Dicapai pada 6 April 2020.
  159. ^ Weinberg, Justin (6 April 2020). "Mark Steiner (1942-2020)". Daily Nous. Dicapai pada 6 April 2020.
  160. ^ "Retired Ukrainian Archbishop Sulyk of Phila. dies of COVID-19". Catholic Philly. 7 April 2020. Dicapai pada 7 April 2020.
  161. ^ Willman, Chris (7 April 2020). "Hal Willner, Music Producer and 'SNL' Veteran, Dies of Coronavirus at 64". Variety (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 7 April 2020.
  162. ^ "Swiss hockey great Chappot dies due to virus". ESPN (dalam bahasa Inggeris). 7 April 2020. Dicapai pada 8 April 2020.
  163. ^ "Robert Chaudenson, le défenseur du Créole Réunionnais, a succombé au Covid-19". Réunion la 1ère (dalam bahasa Perancis). Dicapai pada 7 April 2020.
  164. ^ "Le grand homme de théâtre Jean-Laurent Cochet est mort à 85 ans". France TV Info. 7 April 2020. Dicapai pada 7 April 2020.
  165. ^ "Allen Garfield, Actor in 'The Conversation,' 'The Stunt Man' and 'Nashville,' Dies at 80". The Hollywood Reporter (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 8 April 2020.
  166. ^ "Профессор-физик Мишик Казарян умер в Москве от осложнений COVID-19". Радио Свобода (dalam bahasa Rusia). Dicapai pada 7 April 2020.
  167. ^ Kornbluh, Jacob (7 April 2020). "Agudath Israel leader succumbs to coronavirus". Jewish Insider (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 7 April 2020.
  168. ^ "BDE: The Novominsker Rebbe, Zt'l, Head Of Agudas Yisrael & Moetzes Gedolei Torah, Is Niftar". The Yeshiva World. 7 April 2020. Dicapai pada 7 April 2020.
  169. ^ Betts, Stephen L. (April 7, 2020). "John Prine, One of America's Greatest Songwriters, Dead at 73". Rolling Stone. Dicapai pada April 7, 2020.
  170. ^ Grimes, William (7 April 2020). "John Prine, Who Chronicled the Human Condition in Song, Dies at 73". New York times. Dicapai pada 8 April 2020.
  171. ^ Dodd, Vikram (7 April 2020). "Detective who jailed Kray twins dies 'after contracting coronavirus'". The Guardian. Dicapai pada 7 April 2020.
  172. ^ Piccioni, Valerio (8 April 2020). "Il coronavirus stronca Sabia, due volte finalista olimpico negli 800 metri". La Gazzetta dello Sport. Dicapai pada 8 April 2020.
  173. ^ Ambrogetti, Angela. "Coronavirus, il primo sacerdote muore a Roma, il venezuelano Miguel Ángel Tábet". www.acistampa.com. Dicapai pada 12 April 2020.
  174. ^ Willman, Chris (7 April 2020). "Hal Willner, Music Producer and 'SNL' Veteran, Dies of Coronavirus at 64". Variety (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 7 April 2020.
  175. ^ "Somalia: Legendary musician succumbs to COVID-19 in London". Garowe Online. Dicapai pada 8 April 2020.
  176. ^ "TV, radio icon Leila Benitez-McCollum dies of COVID-19 complications in New York". CNN (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 12 April 2020.
  177. ^ "Muere por coronavirus Miguel Jones, otra leyenda del Atlético de Madrid" [Another Atlético Madrid legend, Miguel Jones, dies of coronavirus]. El Mundo (dalam bahasa Spanish). EFE. 8 April 2020. Dicapai pada 8 April 2020.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
  178. ^ "Former state rep Bernie Juskiewicz dies of coronavirus".
  179. ^ Gianni, Andrea (NaN). "Dalla serie A alla morte al Pat: addio a Francesco La Rosa". Il Giorno (dalam bahasa Itali). Dicapai pada 12 April 2020. Periksa date values in: |date= (bantuan)
  180. ^ "Le jésuite Henri Madelin est décédé". La Croix (dalam bahasa French). 8 April 2020.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
  181. ^ "Coronavirus News: Former New York State Assemblyman Richard Brodsky dies from COVID-19". abc7NY. 9 April 2020. Dicapai pada 9 April 2020.
  182. ^ VARGAS, RAMON ANTONIO. "Louisiana lawmaker Reggie Bagala dies amid battle with coronavirus at age 54". NOLA.com (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 10 April 2020.
  183. ^ "Coronavirus : Marc Engels, ingénieur du son pour « Le Bureau des légendes », est mort". Le Point (dalam bahasa Perancis). 10 April 2020. Dicapai pada 10 April 2020.
  184. ^ "Harvey Goldstein". www.bristol.ac.uk. Dicapai pada 14 April 2020.
  185. ^ "咏春名家何金铭感染新冠逝世 系叶问十大弟子之一" (dalam bahasa Cina). sina.com.cn. 11 April 2020. Dicapai pada 11 April 2020.
  186. ^ "Скончался композитор Дмитрий Смирнов". ClassicalMusicNews.Ru (dalam bahasa Rusia). 9 April 2020. Dicapai pada 9 April 2020.
  187. ^ "Hilary Heath, Actress in 'Witchfinder General,' Dies of COVID-19 Complications at 74". The Hollywood Reporter (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 11 April 2020.
  188. ^ "Coronavirus: Muere Enrique Múgica, ex ministro de justicia del PSOE". La Razón (dalam bahasa Sepanyol). 10 April 2020. Dicapai pada 10 April 2020.
  189. ^ "Muere la escritora puertorriqueña Iris Zavala por coronavirus en España". El Nuevo Dia (dalam bahasa Sepanyol). 11 April 2020. Dicapai pada 12 April 2020.
  190. ^ Samtani, Hiten; Bockmann, Rich. "Stanley Chera, titan of NYC retail, dies of coronavirus". The Real Deal. Dicapai pada 12 April 2020.
  191. ^ Il matematico John Horton Conway è morto di Covid-19 all'età di 82 anni (dalam bahasa Itali)
  192. ^ Coronavirus live news, in: The Guardian, 12 April 2020
  193. ^ Gerard, Jeremy (13 April 2020). "Wynn Handman, co-founder of the American Place Theatre, dies at 97". Broadway News. Dicapai pada 14 April 2020.
  194. ^ https://m.jpost.com/Breaking-News/Former-Rishon-LeZion-Rabbi-Eliyahu-Bakshi-Doron-dies-of-coronavirus-624465
  195. ^ "Le comédien Maurice Barrier est mort des suites du coronavirus". Info Chalon (dalam bahasa Perancis). Dicapai pada 15 April 2020.
  196. ^ Grammond, Stéphanie (2020-04-14). "Merci, monsieur Beauchamp". La Presse (dalam bahasa Perancis). Dicapai pada 2020-04-14.
  197. ^ "Tim Brooke-Taylor dead: Comedian and actor dies aged 79 after contracting coronavirus". Evening Standard. Dicapai pada 12 April 2020.
  198. ^ Vila-SanJuán, Sergio (12 April 2020). "Fallece Carlos Seco Serrano, maestro de la Historia de España". La Vanguardia (dalam bahasa Sepanyol). Barcelona. Dicapai pada 12 April 2020.
  199. ^ "Coronavirus - Mort de Samuel Wembe, homme d'affaires, administrateur de la FECAFOOT et ex président de Racing club de Bafoussam". Actu Cameroun (dalam bahasa Perancis). 12 April 2020. Dicapai pada 14 April 2020.
  200. ^ "Mor Baldiri Alavedra". www.fcbarcelona.cat (dalam bahasa Catalonia). Dicapai pada 13 April 2020.
  201. ^ Borràs, Xavier (13 April 2020). "Muere Juan Cotino por coronavirus, ex director general de la Policía y ex presidente de las Cortes Valencianas". El Mundo (dalam bahasa Sepanyol). Valencia. Dicapai pada 13 April 2020.
  202. ^ "Sarah Maldoror, pionnière du cinéma panafricain, décède du coronavirus". Francetvinfo. April 13, 2020. Dicapai pada April 13, 2020.
  203. ^ Chalk, Andy (April 13, 2020). "Rick May, voice of the Soldier in Team Fortress 2, has died". PC Gamer. Dicapai pada April 13, 2020.
  204. ^ "Rabbi Avrohom Pinter dies after contracting coronavirus". www.thejc.com. Dicapai pada 14 April 2020.
  205. ^ Dick, Jeremy (14 April 2020). "'Blood Sucking Freaks' Director Joel M. Reed Dies at 86". Horro Geek Life. Dicapai pada 15 April 2020.
  206. ^ "Covid-19 claims Pakistan first-class cricketer Zafar Sarfraz". ESPNcricinfo (dalam bahasa Inggeris). 13 April 2020. Dicapai pada 13 April 2020.
  207. ^ Robb, David (13 April 2020). "Ann Sullivan, Longtime Disney Animator, Is Third Coronavirus Death At Motion Picture Home Facility". Deadline (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 14 April 2020.
  208. ^ "Son dakika... Haydar Baş koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti" (dalam bahasa Türkçe). CNN Türk. Demirören News Agency. 14 April 2020. Diarkib daripada yang asal pada 14 April 2020. Dicapai pada 14 April 2020.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
  209. ^ "99 Year Old Man and Ex-Pro Footballer Beaten by Coronavirus". Salford Star. 15 April 2020. Dicapai pada 15 April 2020.
  210. ^ Firmino, Teresa. "Maria de Sousa (1939-2020), uma vida sem muros". PÚBLICO (dalam bahasa Portugis). Dicapai pada 17 April 2020.
  211. ^ Bella, Timothy (17 April 2020). "Holocaust survivor dies of the coronavirus 75 years after she was liberated from concentration camp". Washington Post (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 18 April 2020.
  212. ^ "Adam Alsing är död" (dalam bahasa Sweden). Expressen. 15 April 2020. Dicapai pada 15 April 2020.
  213. ^ E.T. Cinematographer Allen Daviau Dies at Age 77 of COVID-19
  214. ^ From the archives: Interview: Sir John Houghton, meteorologist, climate-change expert
  215. ^ Bebco, Joe. "Jazz innovator Lee Konitz has died of Covid-19 at age 92". The Syncopated Times (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 16 April 2020.
  216. ^ "RDC: l'oncle du président Tshisekedi, Gérard Mulumba Kalemba, meurt du coronavirus". RFI (dalam bahasa Perancis). 15 April 2020. Dicapai pada 16 April 2020.
  217. ^ "Muere por coronavirus el cantautor francés Christophe a los 74 años". El Español. Dicapai pada 17 April 2020.
  218. ^ "Coronavirus, morto a Parigi il pentito Francesco Di Carlo". TP24.it (dalam bahasa Itali). 16 April 2020. Dicapai pada 16 April 2020.
  219. ^ "Na covid-19 zemřela scenáristka Jelinek. Emigrovala jako „dar" Kennedymu". iDNES.cz. 16 April 2020. Dicapai pada 16 April 2020.
  220. ^ "Muere el expresidente Santiago Lanzuela". Heraldo de Aragón (dalam bahasa Sepanyol). Dicapai pada 16 April 2020.
  221. ^ Bebco, Joe. "Muere por coronavirus Luis Sepúlveda a los 71 años". El Mundo (dalam bahasa Sepanyol). Dicapai pada 16 April 2020.
  222. ^ Retired Army Command Sgt. Maj. Bennie G. Adkins, Medal of Honor Recipient from Opelika, Dies after COVID-19 Illness
  223. ^ Ouzia, Malik (17 April 2020). "Norman Hunter dead: Leeds United legend dies aged 76 after contracting coronavirus". Evening Standard. Dicapai pada 17 April 2020.
  224. ^ "BREAKING: Chief of Staff to President, Abba Kyari is dead". 2020-04-18. Dicapai pada 2020-04-18.
  225. ^ Nugyasa Laksamana (2020-04-17). "Almarhum Eks Perenang Nasional Lukman Niode Dinyatakan Positif Covid-19". Kompas.com (dalam bahasa Indonesia). Dicapai pada 2020-04-17.
  226. ^ Irwin, Corey. "Bassist Matthew Seligman Dead of COVID-19". Ultimate Classic Rock (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 18 April 2020.