Senarai kematian akibat pandemik COVID-19

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Berikut merupakan senarai orang terkemuka yang meninggal dunia akibat penyakit koronavirus 2019 (COVID-19), yang berasal daripada virus SARS-CoV-2 yang pertama kali merebak ketika pandemik COVID-19.

Senarai kematian pada tahun 2020[sunting | sunting sumber]

Tarikh Kematian Tempat Kematian Nama Kewarganegaraan Tarikh Lahir Umur Nota
25 Januari  China (Wuhan) Liang Wudong China Mac 1959 60 Menjadi doktor pertama meninggal dunia akibat pandemik COVID-19[1]
26 Januari  China (Wuhan) Wang Xianliang China Mei 1957 62 Bekas ketua Suruhanjaya Hal Ehwal Etnik dan Agama Wuhan[2]
27 Januari  China (Wuhan) Yang Xiaobo China Januari 1963 57 Bekas datuk bandar Huangshi[3]
6 Februari  China (Wuhan) Qiu Jun China 1948 72 Ahli bina badan[4]
7 Februari  China (Wuhan) Hong Ling China 27 November 53 Ahli genetik dan profesor China[5]
7 Februari  China (Wuhan) Li Wenliang China 12 Oktober 33 Pakar oftalmologi, orang pertama yang memberi amaran tentang wabak itu[6]
10 Februari  China (Wuhan) Lin Zhengbin China 6 Julai 62 Pakar pemindahan organ[7]
13 Februari  China (Wuhan) Liu Shouxiang China April 1958 61 Pelukis cat air dan profesor[8]
14 Februari  China (Wuhan) Liu Fan China 1961 59 Timbalan Ketua Jururawat Hospital Wuchang di Wuhan[9]
15 Februari  China (Wuhan) Duan Zhengcheng China 15 Jun 85 Jurutera industri dan pencipta[10]
27 Februari  Iran (Tehran) Hadi Khosroshahi Iran 1939 81 Ulama dan diplomat, bekas Duta Besar ke Vatican[11]
2 Mac  Iran (Tehran) Mohammad Mirmohammadi Iran 3 Mac 70 Penasihat kanan kepada Pemimpin Tertinggi Ali Khamenei[12][13]
5 Mac  Iran (Tehran) Hossein Sheikholeslam Iran 29 November 67 Ahli politik dan diplomat[14][15]
7 Mac  Iran (Langroud) Reza Mohammadi Langroudi Iran 3 Ogos 91 Ayatollah[16]
7 Mac  Iran (Tehran) Fatemeh Rahbar Iran 1964 56 Ahli Parlimen[17][18][19]
9 Mac  Itali (Treviso) Italo De Zan Itali 1 Julai 94 Pelumba basikal[20]
9 Mac  Korea Selatan (Daegu) Lee Cha-su Korea Selatan 6 Jun 62 Ahli politik dan aktivis[21]
9 Mac  Iran (Tehran) Mohammad-Reza Rahchamani Iran 1 Disember 67 Ahli Parlimen[22]
10 Mac  Sepanyol (Madrid) Marcelo Peralta Argentina 5 Mac 59 Pemain Saksofon dan guru[23]
12 Mac  Itali (Asti) Giovanni Battista Rabino Itali 5 Disember 88 Bekas Ahli Parlimen[24]
13 Mac  Iran Nasser Shabani Iran Ketua, komander kanan Kor Pengawal Revolusi Islam[25]
14 Mac  Itali (Milan) Piero Schlesinger Itali 19 Mei 89 Pegawai perundangan dan pegawai bank[26]
15 Mac  Itali (Milan) Vittorio Gregotti Itali 10 Ogos 92 Arkitek[27]
15 Mac  Turki (Üsküdar) Aytaç Yalman Turki 29 Julai 79 Ketua, bekas Panglima Tentera Turki[28]
16 Mac  Perancis (Ajaccio) Nicolas Alfonsi Perancis 13 April 83 Ahli politik dan peguam, bekas Ahli Senat dan Datuk bandar Piana[29]
16 Mac  Itali (Crema) Sergio Bassi Itali 1951 69 Penulis lagu rakyat[30]
16 Mac  Iran (Qom) Hashem Bathaie Golpayegani Iran 1941 78/79 Ulama dan Ahli Majlis Pakar[31]
16 Mac  Itali (Mestre) Francesco Saverio Pavone Itali Mac 25, 1944 75 Majistret[32]
16 Mac  Iran (Tehran) Fariborz Raisdana Iran 1948 71/72 Ahli ekonomi dan profesor[33]
17 Mac  Amerika Syarikat (Seattle) Stephen Schwartz Amerika Syarikat 1 Januari 78 Ahli patologi[34]
18 Mac  Itali (Carrara) Luciano Federici Itali 16 Mei 81 Pemain bola sepak[35]
18 Mac  Perancis Jean Leber Perancis 1939 80/81 Pemain violin[36]
18 Mac  Perancis (Paris) Henri Richelet Perancis 1944 75 Pelukis[37]
19 Mac  Itali (Bergamo) Innocenzo Donina Itali 16 Ogos 69 Pemain bola sepak[38]
19 Mac  Iran (Tehran) Hamid Kahram Iran 1958 61/62 Ahli politik dan doktor haiwan[39]
19 Mac  Perancis (Paris) Aurlus Mabélé Congo 26 Oktober 66 Pemuzik dan komposer[40]
19 Mac  Itali (Fidenza) Antonio Michele Stanca Itali 22 Mei 77 Ahli genetik[41]
20 Mac  Sepanyol (Madrid) Carlos Falcó, Marquess Griñón Kelima Sepanyol 3 Februari Ralat ungkapan: Kendalian bagi - tiada Grandee Sepanyol, sosialit dan usahawan[42]
20 Mac  Perancis (Paris) Jacques Oudin Perancis 7 Oktober 80 Bekas senator Perancis[43]
20 Mac  Itali (Vicenza) Marino Quaresimin Itali 22 November 82 Ahli politik[44]
21 Mac  Filipina (Manila) Aileen Baviera Filipina 20 Ogos 60 Saintis politik dan ahli sinologi][45]
21 Mac  Perancis (Lille) Jean-Jacques Razafindranazy Perancis 1952 67/68 Doktor[46]
21 Mac  Sepanyol (Madrid) Lorenzo Sanz Sepanyol 9 Ogos 76 Ahli perniagaan, bekas presiden Real Madrid[47]
21 Mac  Sepanyol Vicenç Capdevila Sepanyol 28 Oktober 83 Bekas Datuuk Bandar L'Hospitalet de Llobregat dan bekas Timbalan [48]
21 Mac  Perancis (Paris) Marguerite Derrida Perancis 7 Julai 87 Psikoanalisis[49]
22 Mac  Sepanyol (Barcelona) Germà Colón Sepanyol 30 November 91 Ahli falsafah[50]
22 Mac  Sepanyol (Alicante) Benito Joanet Sepanyol 16 September 84 Pemain bola sepak dan jurulatih[51]
22 Mac  Sepanyol (Ciudad Real) José María Loizaga Viguri Sepanyol 9 Mei 83 Ahli perniagaan[52]
22 Mac  Amerika Syarikat (New York City) Mike Longo Amerika Syarikat 19 Mac 83 Pemain piano jazz, komposer, pengarang[53]
23 Mac
(death announced on this date)
 United Kingdom William Stern British 2 Julai 84 Ahli perniagaan, yang selamat daripada Kem tumpuan Bergen-Belsen[54]
23 Mac  Sepanyol (Segovia) Lucia Bosè Itali 28 Januari 89 Artis dan bekas Miss Italia[55]
23 Mac  Sepanyol (Madrid) José Folgado Sepanyol 1944 75 Ahli perniagaan, ahli ekonomi dan ahli politik[56]
23 Mac  Zimbabwe (Harare) Zororo Makamba Zimbabwe 17 Januari 30 Wartawan
23 Mac  Amerika Syarikat (New York) Nashom Wooden Americka Syarikat Mac 22, 1969 50 Drag Queen[57]
23 Mac  Amerika Syarikat (Copake) Maurice Berger Amerika Syarikat 22 Mei 63 Ahli sejarah dan pengkritik seni[58]
23 Mac  Amerika Syarikat (Daerah Ibu Kota) Walter Robb Amerika Syarikat 25 April 91 Jurutera, eksekutif, dan dermawan[59]
23 Mac  Perancis (Clamart) Lucien Sève Perancis 9 Disember 93 Ahli falsafah dan aktivis politik[60]
24 Mac  Perancis (Paris) Manu Dibango Cameroon 12 Disember 86 Pemain Saksofon dan penulis lagu[61]
24 Mac  Amerika Syarikat (Sarasota) Terrence McNally Amerika Syarikat 3 November 81 Penulis drama dan penulis skrip[62]
24 Mac  Amerika Syarikat Alan Finder Amerika Syarikat 19 Februari 72 Wartawan[63]
24 Mac  Hungary (Budapest) Steven Dick Scotland 1983 37 Diplomat[64]
24 Mac  Itali (Genoa) Lorenzo Acquarone Itali 25 Februari 89 Peguam dan ahli politik, ahli parlimen (1987–2006).[65]
24 Mac  Perancis (Paris) John F. Murray Amerika Syarikat 1927 93 Pulmonologi[66]
25 Mac  Perancis (Paris) Paul Goma Romania 2 Oktober 84 Penentang politik dan penulis[67]
25 Mac  Itali (Milan) Detto Mariano Itali 27 Julai 82 Pemuzik dan komposer[68]
25 Mac  Amerika Syarikat (Montclair) Floyd Cardoz Amerika Syarikat 20 Oktober 59 Chef/Personaliti Televisyen/Pengarang[69]
25 Mac  Belanda (Tilburg) Harry Aarts Dutch 9 Mac 90 Ahli politik[70]
25 Mac  Itali (Brescia) Angelo Moreschi Itali 13 Jun 67 Dakwah dan biskop[71]
26 Mac  Brazil (São Paulo) Naomi Munakata Brazil 11 Mei 64 Konduktor[72]
26 Mac  Amerika Syarikat (New York) Mark Blum Amerika Syarikat 14 Mei 69 Pelakon[73]
26 Mac  Sweden Olle Holmquist Sweden 1946 83 Pemain trombon[74]
26 Mac  Amerika Syarikat (New York) Michael Sorkin Amerika Syarikat 2 Ogos 71 Arkitek, pengkritik[75]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "武汉医院告急 第一名医生殉职 中国军医团抵达增援" (dalam bahasa Cina). rfi. 25 January 2020.
  2. ^ 覃建行 (26 January 2020). "武汉市民宗委原主任王献良因感染新型冠状病毒去世" (dalam bahasa Cina). 财新网.
  3. ^ Xiao Shan 小山 (28 January 2020). 武汉肺炎 武汉任职一前市长重症病毒死亡. Radio France International (dalam bahasa Cina). Diarkib daripada yang asal pada 29 January 2020. Dicapai pada 29 January 2020.
  4. ^ "在人间丨武汉七旬健美冠军,没能度过这个冬天". Weixin (dalam bahasa Cina). 8 February 2020.
  5. ^ "华科教授红凌因新冠肺炎逝世 同事:他4天前才发病" (dalam bahasa Cina). The Beijing News. 8 February 2020.
  6. ^ Zhou, Cissy (7 February 2020). "Coronavirus: Whistleblower Dr Li Wenliang confirmed dead of the disease at 34, after hours of chaotic messaging from hospital". South China Morning Post. Diarkib daripada yang asal pada 7 February 2020. Dicapai pada 7 February 2020.
  7. ^ "移植专家林正斌离世:院方称尚不知如何染病,家人也被感染正治疗" (dalam bahasa Cina). ifeng.com. 11 February 2020.
  8. ^ "中国水彩画大师 刘寿祥不敌武汉肺炎" (dalam bahasa Cina). 中國報.
  9. ^ 李英强 (2020-02-16). "武昌医院一护士因新冠肺炎去世 生前护理技术过硬". 新京报. Diarkib daripada yang asal pada 2020-02-18.
  10. ^ Li Yuan (李苑), penyunting (15 February 2020). 段氏伽马刀发明人段正澄院士去世. sciencenet.cn (dalam bahasa Cina). Dicapai pada 16 February 2020.
  11. ^ "Iran's ex-ambassador to Vatican dies of coronavirus". Middle East Monitor. 27 February 2020.
  12. ^ Bostock, Bill (3 March 2020). "A member of the inner circle of Iran's Supreme Leader died of the coronavirus, as the country records more deaths than anywhere outside China". Business Insider.
  13. ^ Raymond, Adam K. (2 March 2020). "A Top Iranian Government Official Has Died of Coronavirus". Intelligencer (dalam bahasa Inggeris).
  14. ^ "دیپلمات سابق ایران بر اثر ابتلا به کرونا درگذشت؛ حال فاطمه رهبر "وخیم" اعلام شد". (Radio Farda) رادیو فردا (dalam bahasa Parsi). Dicapai pada 2020-03-05.
  15. ^ "Senior Iranian official and former advisor to Zarif dies of coronavirus". Al Arabiya English. 5 March 2020. Dicapai pada 6 March 2020.
  16. ^ "Two Iranian religious figures latest to die of coronavirus in Iran". english.alarabiya.net. March 7, 2020.
  17. ^ "Iranian Lawmaker Dies After Contracting Coronavirus As Fatality Toll Hits 145". Radio Free Europe. 7 March 2020.
  18. ^ "Newly elected Iranian female politician dies from coronavirus, as country confirms 1,234 new cases". CNN.com. March 7, 2020. Diarkib daripada yang asal pada March 7, 2020. Dicapai pada March 7, 2020.
  19. ^ Staff, IFP Editorial (March 7, 2020). "Newly-Elected Female Politician Dies of Coronavirus in Iran".
  20. ^ "Coronavirus a Treviso, morto Italo De Zan: l'ex campione di ciclismo amico di Coppi e Bartali" (dalam bahasa Itali). ilmattino.it. 11 March 2020. Dicapai pada 11 March 2020.
  21. ^ "이차수 전 대구 북구의장 코로나19 사망 소식에 보건당국 비상" (dalam bahasa Korea). 연합뉴스. 10 March 2020.
  22. ^ "Former Iranian MP dies of coronavirus". Tehran Times. 9 March 2020. Dicapai pada 9 March 2020.
  23. ^ "El saxofonista argentino Marcelo Peralta murió por coronavirus en Madrid" (dalam bahasa Sepanyol). perfil.com. 10 March 2020. Dicapai pada 10 March 2020.
  24. ^ "Morto per il coronavirus l'ex parlamentare Coldiretti Gianni Rabino - La Stampa". lastampa.it. March 12, 2020.
  25. ^ "Senior Iranian IRGC commander dies of coronavirus". Al Arabiya English. 13 March 2020. Dicapai pada 13 March 2020.
  26. ^ "Coronavirus, morto Piero Schlesinger. La Cattolica: "Addio maestro, sei stato un modello"". La Repubblica (dalam bahasa Itali). 16 March 2020. Dicapai pada 19 March 2020.
  27. ^ "Coronavirus: morto Vittorio Gregotti, maestro dell'architettura del Novecento". Corriere della Sera (dalam bahasa Italian). 15 March 2020. Dicapai pada 15 March 2020.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
  28. ^ "'Aytaç Yalman'ın corona virüs nedeniyle öldüğü kanaati oluşmuştur' (Başhekimlik açıkladı)". www.ntv.com.tr.
  29. ^ Galland, Marion (16 March 2020). "Nicolas Alfonsi est décédé". France Bleu (dalam bahasa French). Dicapai pada 16 March 2020.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
  30. ^ "L'addio a Bassi, il menestrello della Bassa che cantava il Po" (dalam bahasa Itali). 17 March 2020.
  31. ^ "Top Iranian cleric among those tasked with choosing supreme leader succumbs to coronavirus infection". RT News. 16 March 2020. Dicapai pada 16 March 2020.
  32. ^ "Coronavirus, morto Francesco Saverio Pavone, l'ex Procuratore che smantellò la Mala del Brenta". www.ilmessaggero.it.
  33. ^ "فریبرز رئیس دانا، اقتصاددان، بر اثر ابتلا به کرونا درگذشت". asriran (dalam bahasa Persian). Dicapai pada 16 March 2020.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
  34. ^ "UW pathologist Stephen Schwartz, 78, dies after COVID-19 hospitalization". The Seattle Times. March 18, 2020.
  35. ^ "Coronavirus, altri 27 casi positivi in provincia di Massa-Carrara. E c'è un decesso". iltirreno.gelocal.it (dalam bahasa Italian). 18 March 2020. Dicapai pada 21 March 2020.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
  36. ^ Tobisch, Léopold (21 March 2020). "Mort du violoniste et pédagogue Jean Leber". France Musique (dalam bahasa French). Dicapai pada March 22, 2020.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
  37. ^ "Hommage à Henri Richelet, peintre du temps qui passe". Vosges Matin (dalam bahasa French). 26 March 2020. Dicapai pada March 27, 2020.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
  38. ^ "Coronavirus, muore l'ex Bari Innocenzo Donina" (dalam bahasa Itali). Bari Viva. 20 March 2020.
  39. ^ "Former Iran MP Hamid Kahram dies from coronavirus". Al Arabiya English. 20 March 2020.
  40. ^ "COVID-19:Congolese music legend Aurlus Mabele dies". The New Times. 20 March 2020.
  41. ^ "Coronavirus, morto Michele Stanca: genetista e vicepresidente dei Georgofili". www.ilmessaggero.it.
  42. ^ "Muere Carlos Falcó, marqués de Griñón, a los 83 años por coronavirus". ABC.es. 20 March 2020.
  43. ^ Sartoux, Élodie (2020-03-21). "Noirmoutier. Jacques Oudin est décédé". Ouest-France.fr (dalam bahasa Perancis). Dicapai pada 2020-03-22.
  44. ^ S.p.A, Società Editrice Athesis. "Coronavirus, morto l'ex sindaco Marino Quaresimin". Il Giornale di Vicenza.it.
  45. ^ "Former dean of UP Asian Center dies due to pneumonia, COVID-19". GMA Network. 21 March 2020.
  46. ^ "Coronavirus : décès de Jean-Jacques Razafindranazy , le premier médecin victime de l'épidémie en France". France 1 Outre-Mer (dalam bahasa French). 22 March 2020.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
  47. ^ "Lorenzo Sanz: Former Real Madrid president dies after contracting coronavirus" (dalam bahasa Inggeris). British Broadcasting Corporation. 21 March 2020. Dicapai pada 21 March 2020.
  48. ^ "Mor per coronavirus Vicenç Capdevila, exalcalde de l'Hospitalet de Llobregat". CCMA (dalam bahasa Catalonia). 22 March 2020.
  49. ^ Roudinesco, Elisabeth (2020-03-25). "La mort de la psychanalyste Marguerite Derrida". Le Monde. Dicapai pada 2020-03-26.
  50. ^ "S'ha mort el lingüista Germà Colón, víctima de la Covid-19". VilaWeb (dalam bahasa Catalonia). Dicapai pada 22 March 2020.
  51. ^ "Fallece Benito Joanet, víctima del coronavirus". Mundo Deportivo. March 23, 2020.
  52. ^ Redacción (22 March 2020). "Muere el vicepresidente de ACS José María Loizaga por el coronavirus". Cinco Días. Madrid. Dicapai pada 23 March 2020.
  53. ^ Chinen, Nate. "Mike Longo, Prominent Jazz Pianist Known For His Tenure with Dizzy Gillespie, Dies at 83". www.wbgo.org.
  54. ^ "'Devastating': vicar and headteacher among latest UK coronavirus victims". 2020-03-23.
  55. ^ "Italian actress Lucia Bose dies of coronavirus". News.am. 24 March 2020.
  56. ^ Ill, Sergi. "Muere el ex-presidente de Red Eléctrica José Folgado por coronavirus". Economía Digital.
  57. ^ People.Com (25 March 2020). "Nashom Wooden, Known by N.Y.C. Nightlife Scene as Drag Queen Mona Foot, Dies from Coronavirus".
  58. ^ The Jewish Museum (24 March 2020). "The Jewish Museum Remembers Maurice Berger (1956–2020)".
  59. ^ "GE executive, philanthropist Walter Robb dies of COVID-19". Timesunion.com. Dicapai pada 2020-03-24.
  60. ^ "SÈVE Lucien". maitron.fr. 23 March 2020.
  61. ^ AFP (2020-03-24). "Le saxophoniste Manu Dibango est mort des suites du Covid-19, annoncent ses proches". Le Monde (dalam bahasa Perancis). Dicapai pada 2020-03-24.
  62. ^ Lefkowitz, Andy. "Terrence McNally, Tony-Winning Scribe of Love! Valour! Compassion!, Ragtime & More, Dies at 81". Broadway.com (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 24 March 2020.
  63. ^ Valenti, John (March 24, 2020). "Longtime reporter, editor Alan Finder dies at 72". Newsday. Dicapai pada March 27, 2020.
  64. ^ "Scottish diplomat dies after getting coronavirus". March 25, 2020 – melalui www.bbc.com.
  65. ^ Preve, Marco (March 24, 2020). "Coronavirus, è morto a Genova il professor Lorenzo Acquarone". La Repubblica. Dicapai pada March 24, 2020.
  66. ^ Crowley, Kerry (March 25, 2020). "Longtime Bay Area pulmonary specialist Dr. John F. Murray dies of disease he helped fight after bout with COVID-19". MercuryNews.com. Diarkib daripada yang asal pada March 26, 2020.
  67. ^ "Scriitorul Paul Goma, ucis de coronavirus. Disidentul a murit într-un spital din Paris". www.digi24.ro.
  68. ^ Ivan Zingariello (25 March 2020). "Addio al maestro Detto Mariano, arrangiatore dei successi di Celentano e Battisti e di colonne sonore" (dalam bahasa Itali). www.spettacolo.eu.
  69. ^ Lefkowitz, Andy. "'Top Chef Masters' winner Floyd Cardoz dies after coronavirus diagnosis". cnn.com (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 25 March 2020.
  70. ^ Richard Clevers (26 March 2020). "CDA'er en Brabander in hart en nieren Harry Aarts (90) overleden aan coronavirus" (dalam bahasa Dutch). Brabants Dagblad. Diarkib daripada yang asal pada 26 March 2020.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
  71. ^ "Fallece el obispo Moreschi, misionero en Etiopía". Vatican News (dalam bahasa Aragon). 2020-03-26. Dicapai pada 2020-03-26.
  72. ^ "Naomi Munakata, uma das principais regentes do Brasil, morre vítima de coronavírus" (dalam bahasa Portugis). Folha de São Paulo. Dicapai pada 26 March 2020.
  73. ^ Welk, Brian (2020-03-26). "Mark Blum, Star of 'Desperately Seeking Susan' and 'You,' Dies at 69 Due to Coronavirus Complications". TheWrap. Dicapai pada 2020-03-26.
  74. ^ Bergam, Möller. "Musikern Olle Holmquist död i corona • Systersonen: "Han var väldigt generös"". www.expressen.se (dalam bahasa Sweden). Dicapai pada 27 March 2020.
  75. ^ Hilburg, Jonathan (2020-03-26). "Michael Sorkin passes away after contracting coronavirus". The Architect's Newspaper. Dicapai pada 2020-03-26.