Terjemahan Google

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Google Translate
Skrin Google Translate.jpg
Laman sesawang translate.google.com
Jenis laman
Terjemahan
Pendaftaran tidak perlu
Pemilik Google
Dicipta oleh Google
Status terkini Aktif

Google Translate adalah perkhidmatan terjemahan yang disediakan oleh Google Inc. Pelbagai teks atau laman sesawang boleh diterjemah ke bahasa Melayu, bahasa Inggeris dan lain-lain. Terjemahan boleh dilakukan dalam bentuk perenggan atau karangan bahasa Inggeris ke dalam bahasa Melayu.

Pada beberapa peringkat, pengguna diminta memberikan terjemahan alternatif kepada istilah teknikal. Biasanya ia akan diterjemahkan ke dalam Bahasa Inggeris secara 'lalai'.

Khidmat terjemahan lain seperti Babel Fish, AOL, dan Yahoo! menggunakan SYSTRAN. Tetapi Google menggunakan perisian terjemahan sendiri berasaskan analisis statistik. Hal ini merupakan revolusi moden industri bahasa.

Google Translate juga terbatas. Beberapa bahasa menghasilkan keputusan yang lebih baik daripada yang lain. Bahasa ditulis dalam Devanagari atau tulisan Arab dan kelainannya boleh ditransliterasikan secara automatik daripada fonetik setara ditulis dalam abjad Latin.

Pendekatan[sunting | sunting sumber]

Google Translate ini berasaskan terjemahan mesin statistik berasaskan kajian oleh Franz-Josef Och yang memenangi DARPA tahun 2003. Och sekarang menjadi ketua jabatan enjin Google terjemahan.

Setiap bahasa terdiri daripada satu juta kata dan dua korpus bahasa yang setiap satunya terdiri daripada satu bilion perkataan. Model statistik daripada data ini kemudiannya digunakan untuk menterjemah antara bahasa-bahasa tersebut.

Google telah menggunakan pelbagai dokumen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Enam bahasa rasmi PBB (Bahasa Arab, Cina, Inggeris, Perancis, Rusia, Sepanyol). Google sekarang memiliki korpus 7 bahasa dengan 20 bilion perkataan senilai penterjemahan manusia. Google sangat aktif di persidangan domestik di Jepun dalam usahanya membina korpus bahasa itu.

Bahasa yang disokong[sunting | sunting sumber]

Mebih daripada 100 bahasa disokong.

Tahap Beta berjaya dilepasi. Pengguna boleh memilih untuk memiliki romanisasi ditulis untuk bahasa China, Jepun, Korea, Rusia, Ukraine, Belarus, Bulgaria, Greece, Hindi, dan Thailand. Untuk penterjemahan daripada Bahasa Arab, Parsi dan Hindi, pengguna boleh memasukkan transliterasi Latin teks dan teks akan diterjemahkan kepada naskhah asal bahasa tersebut sebagai pengguna. Teks sekarang boleh dibaca oleh program teks-ke-pertuturan dalam Bahasa Inggeris.

Penyepaduan pelayar[sunting | sunting sumber]

Sejumlah sambungan Firefox wujud untuk perkhidmatan Google dan juga Google Translate, yang memungkinkan capaian perintah klik kanan kepada perkhidmatan penterjemahan.