Terjemahan Google

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Google Terjemah
Google Translate logo.svg
Laman sesawangtranslate.google.com
Jenis lamanTerjemahan
Pendaftarantidak perlu
PemilikGoogle
Dicipta olehGoogle
Dilancarkan pada28 April 2006; 13 tahun yang lalu (2006-04-28)
Status terkiniAktif

Google Terjemah ialah perkhidmatan penterjemahan mesin berbilang bahasa yang dibangunkan oleh Google, untuk menterjemahkan teks, ucapan, imej, laman web, atau video masa nyata daripada satu bahasa kepada yang lain. Ia menawarkan antara muka laman web, aplikasi mudah alih untuk Android dan iOS, dan API yang membantu pengatur cara membina sambungan pelayar dan aplikasi perisian. Terjemahan Google menyokong lebih daripada 100 bahasa pada pelbagai peringkat dan sehingga Mei 2013, berfungsi bagi lebih dari 200 juta orang setiap hari.

Ia dilancarkan pada April 2006 sebagai perkhidmatan penterjemahan mesin statistik, ia menggunakan transkrip Bangsa-bangsa Bersatu dan Parlimen Eropah untuk mengumpulkan data linguistik. Bukannya menterjemahkan bahasa secara langsung, ia mula-mula menterjemahkan teks kepada bahasa Inggeris dan kemudian kepada bahasa sasaran. Semasa terjemahan, ia mencari corak dalam berjuta-juta dokumen untuk membantu membuat keputusan terjemahan terbaik. Ketepatannya telah dikritik dan ditertawakan beberapa kali. Pada bulan November 2016, Google mengumumkan bahawa Terjemahan Google akan beralih kepada enjin terjemahan mesin neural - Google Neural Machine Translation (GNMT) - yang menterjemahkan "seluruh kalimat pada satu-satu masa, bukan sekadar perkataan dengan menggunakan konteks yang lebih luas untuk membantu memikirkan terjemahan yang paling relevan, yang kemudiannya disusun semula dan disesuaikan untuk menjadi lebih seperti pertuturan manusia dengan tatabahasa yang betul." Pada mulanya hanya dibolehkan untuk beberapa bahasa pada 2016, GNMT secara beransur-ansur digunakan untuk lebih banyak bahasa.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Google Terjemah mampu menterjemahkan pelbagai bentuk teks dan media, termasuk teks, ucapan, imej, tapak, atau video masa nyata, daripada satu bahasa kepada bahasa lain.[1][2] Ia menyokong lebih daripada 100 bahasa pada pelbagai peringkat[3] dan sehingga Mei 2013, berkhidmat bagi lebih daripada 200 juta orang setiap hari.[4] Untuk sesetengah bahasa, Terjemahan Google boleh melafazkan teks yang diterjemahkan,[5] menyerlahkan perkataan dan frasa yang bersesuaian dalam teks sumber dan sasaran, dan bertindak sebagai kamus ringkas untuk input perkataan tunggal. Jika "Kesan Bahasa" dipilih, teks dalam bahasa yang tidak diketahui dapat dikenal pasti secara automatik. Jika pengguna memasuki URL dalam teks sumber, Terjemahan Google akan menghasilkan hiperpautan ke laman web terjemahan mesin.[6] Pengguna boleh menyimpan terjemahan dalam "buku frasa" untuk kegunaan kemudian.[7] Bagi sesetengah bahasa, teks boleh dimasukkan melalui papan kekunci maya pada skrin, melalui pengecaman tulisan tangan, atau pengecaman pertuturan.[8][9]

Integrasi Pelayar[sunting | sunting sumber]

Google Terjemah tersedia di sesetengah pelayar web sebagai pelanjutan pilihan tambahan yang boleh dimuat turun yang boleh menjalankan enjin terjemahan.[10] Pada bulan Februari 2010, Terjemahan Google disepadukan ke penyemak imbas Google Chrome secara lalai, untuk terjemahan laman web automatik pilihan.[11]

Bahasa yang disokong[sunting | sunting sumber]

Bahasa-bahasa berikut disokong oleh Google Terjemah.[3]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "About - Google Translate". Google. Dicapai July 9, 2017. 
 2. ^ "Google Translate Help". Google Translate Help. Google. Dicapai December 1, 2016. 
 3. ^ a b "See which features work with each language". Google. Dicapai 9 Julai 2017. 
 4. ^ Shankland, Stephen (May 18, 2013). "Google Translate now serves 200 million people daily". CNET. CBS Interactive. Dicapai December 1, 2016. 
 5. ^ "Translate written words". Google Translate Help. Google. Dicapai December 1, 2016. 
 6. ^ "Translate text messages, webpages, or documents". Google Translate Help. Google. Dicapai December 1, 2016. 
 7. ^ "Save translations in a phrasebook". Google Translate Help. Google. Dicapai May 28, 2017. 
 8. ^ "Translate with handwriting or virtual keyboard". Google Translate Help. Google. Dicapai December 1, 2016. 
 9. ^ "Translate by speech". Google Translate Help. Google. Dicapai December 1, 2016. 
 10. ^ Baldwin, Roberto (October 16, 2014). "Google introduces Google Translate Chrome Extension for inline translations of text". The Next Web. Dicapai May 28, 2017. 
 11. ^ Wauters, Robin (February 14, 2010). "Rant: Google Translate Toolbar In Chrome 5 Needs An 'Off' Button". TechCrunch. AOL. Dicapai May 28, 2017. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]