Senarai stesen televisyen di Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Stesen televisyen di Malaysia boleh dibahagi kepada stesen yang dimiliki kerajaan Malaysia dan stesen swasta.

Penyiaran televisyen di Malaysia disediakan oleh kerajaan Malaysia dan syarikat penyiaran swasta masing-masing. Saluran televisyen diterima melalui format analog atau digital kerana kebanyakan pemilik TV Malaysia melanggani membayar perkhidmatan TV. Kerajaan Malaysia komited untuk menyediakan televisyen digital kepada setiap isi rumah di Malaysia menjelang akhir 2016.

Saluran televisyen di Malaysia boleh didapati dalam definisi tinggi piawai atau HD melalui pembekal perkhidmatan TV berbayar. Stesen TV tempatan dapat menyediakan suapan piawai HD sebaik sahaja digitalisasi sistem penyiaran televisyen dilakukan. Sesetengah saluran TV tempatan sudah menunjukkan siaran di HD untuk majlis-majlis khas sejak 2008. Siaran percubaan pertama TV digital bermula pada tahun 2006 oleh Radio Televisyen Malaysia (RTM).

Televisyen Sepenuhnya Milik Kerajaan[sunting | sunting sumber]

Televisyen percuma[sunting | sunting sumber]

  1. TV1 HD
  2. TV2 HD
  3. TV Okey HD
  4. RTM HD Sports
  5. RTM BES HD
Nama Ketersediaan Tarikh Lancar Kawasan Penyiaran Jam Penyiaran (UTC+08:00) Bahasa
TV1 HD Digital 28 Disember 1963 (1963-12-28) Seluruh Negara 24/7 Melayu & Inggeris
TV2 HD Digital 17 November 1969 (1969-11-17) Seluruh Negara 24/7 Melayu, Inggeris, Cina (Mandarin & Kantonis), India (Tamil & Hindi), Korea & Turki
TV Okey HD Digital 21 Mac 2018 (2018-03-21) Seluruh Negara 24/7 Melayu, Inggeris , Iban (Bumiputera Sarawak) & Kadazandusun (Bumiputera Sabah)
RTM HD Sports Digital 13 Jun 2018 (2018-06-13) Seluruh Negara 24/7 Melayu & Inggeris
RTM BES HD Digital 31 Disember 2018 (2018-12-31) Seluruh Negara 24/7 Melayu, Inggeris, Cina & Tamil

Televisyen Separa Kerajaan[sunting | sunting sumber]

  1. Bernama News Channel HD
Nama Ketersediaan Tarikh Lancar Kawasan Penyiaran Jam Penyiaran (UTC+08:00) Bahasa
Bernama News Channel HD Digital 28 Februari 2008 (2008-02-28) Seluruh Negara 24/7 Melayu, Inggeris, Cina & Tamil
  1. TV AlHijrah HD
Nama Ketersediaan Tarikh Lancar Kawasan Penyiaran Jam Penyiaran (UTC+08:00) Bahasa
TV AlHijrah HD Digital 7 Disember 2010 (2010-12-07) Seluruh Negara 24/7 Melayu, Arab & Inggeris
  1. Astro Go Shop Malay HD
Nama Ketersediaan Tarikh Lancar Kawasan Penyiaran Jam Penyiaran (UTC+08:00) Bahasa
Astro Go Shop Malay HD Digital 1 September 2019 (2019-09-01) Seluruh Negara 24/7 Melayu

Televisyen swasta[sunting | sunting sumber]

Televisyen swasta percuma[sunting | sunting sumber]

  1. TV3 HD
  2. ntv7 HD
  3. 8TV HD
  4. 8TV UHD
  5. TV9 HD
  6. CJ WOW SHOP HD
Nama Ketersediaan Tarikh Lancar Kawasan Penyiaran Jam Penyiaran (UTC+08:00) Bahasa
TV3 HD Digital 1 Jun 1984 (1984-06-01) Seluruh Negara 24/7 Melayu & Inggeris
ntv7 HD Digital 7 April 1998 (1998-04-07) Seluruh Negara 06:00 - 03:00 Cina, Inggeris & Melayu
8TV HD Digital 8 Januari 2004 (2004-01-08) Seluruh Negara 06:00 - 03:00 Cina
8TV UHD Digital 8 Januari 2004 (2004-01-08) Seluruh Negara 06:00 - 03:00 Cina
TV9 HD Digital 22 April 2006 (2006-04-22) Seluruh Negara 24/7 Melayu
CJ WOW SHOP HD Digital 1 April 2016 (2016-04-01) Seluruh Negara 24/7 Melayu & Cina

Televisyen satelit percuma[sunting | sunting sumber]

  1. Astro NJOI

Televisyen satelit berbayar[sunting | sunting sumber]

  1. Astro (termasuk Astro B.yond)

Televisyen kabel berbayar[sunting | sunting sumber]

  1. Vision Four (siaran untuk hotel-hotel di Malaysia)

Televisyen dalam talian[sunting | sunting sumber]

  1. Unifi TV (siaran IPTV pelanggan TM UniFi dan TM Streamyx)

Televisyen Terrestrial DVB-T2[sunting | sunting sumber]

MYTV (saluran televisyen digital percuma bagi menggantikan televisyen analog milik RTM, Media Prima, Astro, Bernama dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia)

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]