Senarai masjid di Negeri Sembilan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Masjid-masjid di Negeri Sembilan terletak di bawah pentadbiran Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan (JHEAINS).

Senarai[sunting | sunting sumber]

Berikut merupakan senarai masjid di Negeri Sembilan.

Jelebu[sunting | sunting sumber]

Bil Nama Alamat Kod Jenis
1 Masjid Jamek Kuala Klawang Jalan Dato' Menteri, 71600 Kuala Klawang 0501001 Masjid Jamek
2 Masjid Jamek Simpang Durian Simpang Durian, 72400 Durian Tipus 0501002 Masjid Jamek
3 Masjid Kariah Amar Penghulu Batu 19, Ulu Klawang, 71600 Kuala Klawang 0501003 Masjid Kariah
4 Masjid Kariah Batu Serambai 71600 Kuala Klawang 0501004 Masjid Kariah
5 Masjid Kariah Bunga Tanjung Ulu Klawang, 71600 Kuala Klawang 0501005 Masjid Kariah
6 Masjid Warisan Kariah Kuala Dulang Kampung Peninjau, 71600 Kuala Klawang 0501006 Masjid Kariah
7 Masjid Kariah Teriang 71600 Kuala Klawang 0501007 Masjid Kariah
8 Masjid Kariah Gagu 71600 Kuala Klawang 0501008 Masjid Kariah
9 Masjid Dato' Undang Musa Al Haj, Kariah FELDA Titi 71650 Titi 0501009 Masjid Kariah
10 Masjid Kariah Seperi 71650 Titi 0501010 Masjid Kariah
11 Masjid Ehsaniah Kariah FELDA Pasoh 4 72300 Simpang Pertang 0501022 Masjid Kariah
12 Masjid Kariah Jerang 72400 Simpang Durian 0501027 Masjid Kariah
13 Masjid Kariah Kampai Batu 3 1/2, Peradong, 71600 Kuala Klawang 0501028 Masjid Kariah
14 Masjid Kariah Kerangai 71600 Kuala Klawang 0501018 Masjid Kariah
15 Masjid Kariah Lakai 72400 Simpang Durian 0501023 Masjid Kariah
16 Masjid Kariah Mentaus 72400 Simpang Durian 0501026 Masjid Kariah
17 Masjid Kariah Puom Kenaboi, 71650 Titi 0501012 Masjid Kariah
18 Masjid Kariah FELCRA Lakai 72400 Simpang Durian 0501024 Masjid Kariah
19 Masjid Kariah Simpang Pertang 72300 Simpang Pertang 0501020 Masjid Kariah
20 Masjid Kariah Sungai Buloh Durian Tipus, 72400 Simpang Durian 0501025 Masjid Kariah
21 Masjid Kariah Sungai Pah Peradong, 71600 Kuala Klawang 0501015 Masjid Kariah
22 Masjid Kariah Sungai Relai Peradong, 71600 Kuala Klawang 0501016 Masjid Kariah
23 Masjid Kariah Sungai Rotan 71650 Titi 0501013 Masjid Kariah
24 Masjid Kariah Chennah Kenaboi, 71650 Titi 0501011 Masjid Kariah
25 Masjid Seri Purnama Kariah Petasih Kampung Petaseh, 71600 Kuala Klawang 0501017 Masjid Kariah
26 Masjid Ubudiah Kariah FELDA Pasoh 1 72300 Simpang Pertang 0501021 Masjid Kariah
27 Masjid Warisan Kariah Geylang 72300 Simpang Pertang 0501019 Masjid Kariah
28 Masjid Kariah Chennor Peradong, 71600 Kuala Klawang 0501014 Masjid Kariah

Jempol[sunting | sunting sumber]

Bil Nama Alamat Kod Dibina Jenis
1 Masjid Tuanku Muhriz Daerah Jempol 72120 Bandar Seri Jempol 0507040 2003 Masjid Daerah
2 Masjid Al-Falah, Kariah Penarikan Taman Tunku Puan Chik, 72100 Bahau 0507041 2006 Masjid Kariah
3 Masjid Al-Hidayah Kariah Pekan Rompin 73500 Rompin 0507034 2000 Masjid Kariah
4 Masjid Al-Musafirin Ladang RISDA Palong 2 72120 Bandar Seri Jempol 0507027 1993 Masjid Kariah
5 Masjid Assyafei FELDA Gugusan Raja Alias 72120 Bandar Seri Jempol 0507007 1985 Masjid Kariah
6 Masjid Kariah FELDA Lui Muda 72120 Bandar Seri Jempol 0507031 1979 Masjid Kariah
7 Masjid Kariah FELDA Lui Timur 72120 Bandar Seri Jempol 0507033 1980 Masjid Kariah
8 Masjid Kariah FELDA Sungai Lui 72120 Bandar Seri Jempol 0507006 1961 Masjid Kariah
9 Masjid Jamek Pekan Bahau 72100 Bahau 0507001 Masjid Jamek
10 Masjid Jamek Batu Kikir 72200 Batu Kikir 0507003 1920 Masjid Jamek
11 Masjid Kariah Ayer Hitam 72120 Bandar Seri Jempol 0507013 1963 Masjid Kariah
12 Masjid Kariah Bayai Baru 72200 Batu Kikir 0507036 1980 Masjid Kariah
13 Masjid Kariah Bayai Lama 72200 Jempol 0507035 1955 Masjid Kariah
14 Masjid Kariah FELCRA Rompin 73500 Rompin 0507042 Masjid Kariah
15 Masjid Kariah FELDA Bukit Rokan Barat 73200 Gemencheh 0507037 Masjid Kariah
16 Masjid Kariah FELDA Lui Barat 72120 Bandar Seri Jempol 0507030 1985 Masjid Kariah
17 Masjid Kariah FELDA Lui Selatan 72120 Bandar Seri Jempol 0507032 1982 Masjid Kariah
18 Masjid Kariah FELDA Palong 1 73440 Gemas 0507015 1978 Masjid Kariah
19 Masjid Kariah FELDA Palong 12/13 73470 Gemas 0507024 1986 Masjid Kariah
20 Masjid Kariah FELDA Palong 14/15/16 73470 Gemas 0507025 1985 Masjid Kariah
21 Masjid Kariah FELDA Palong 2 73450 Gemas 0507016 Masjid Kariah
22 Masjid Kariah FELDA Palong 3 73450 Gemas 0507017 Masjid Kariah
23 Masjid Kariah FELDA Palong 4 73430 Gemas 0507018 1981 Masjid Kariah
24 Masjid Kariah FELDA Palong 5 73430 Gemas 0507019 Masjid Kariah
25 Masjid As-Solihin Kariah FELDA Palong 6 73450 Gemas 0507020 Masjid Kariah
26 Masjid Al-Amilin Kariah FELDA Palong 7 73470 Gemas 0507044 1984 Masjid Kariah
27 Masjid Kariah FELDA Palong 8 73470 Gemas 0507022 1982 Masjid Kariah
28 Masjid Nurul Iman Kariah FELDA Palong 9/10/11 73470 Gemas 0507023 1986 Masjid Kariah
29 Masjid Kariah FELDA Pasoh 2 72300 Simpang Pertang 0507014 1979 Masjid Kariah
30 Masjid Ar-Rahmah Kariah FELDA Pasoh 3 72200 Batu Kikir 0507038 Masjid Kariah
31 Masjid Kariah FELDA Serting Hilir Kompleks 72120 Bandar Seri Jempol 0507029 1989 Masjid Kariah
32 Masjid Kariah Jeram Panjang 73470 Gemas 0507026 Masjid Kariah
33 Masjid Kariah Kg Gajah Mati 72100 Bahau 0507005 1975 Masjid Kariah
34 Masjid Kariah Kuala Jempol 72100 Bahau 0507004 1926 Masjid Kariah
35 Masjid Kariah Lonek 72200 Batu Kikir 0507010 1926 Masjid Kariah
36 Masjid Kariah Mahsan 72120 Bahau 0507043 2006 Masjid Kariah
37 Masjid Kariah Serampang Indah 72120 Bandar Seri Jempol 0507039 1998 Masjid Kariah
38 Masjid Kariah Serting Tengah Bt. 38 1/2, Kg. Serting Tengah, 72200 Batu Kikir 0507009 1938 Masjid Kariah
39 Masjid Kariah Serting Ulu Batu 34, Kg. Serting Ulu, 72300 Simpang Pertang 0507011 1997 Masjid Kariah
40 Masjid PULAPOL Ayer Hitam Pusat Latihan Polis Air Hitam, 72120 Jempol 0507028 Masjid Kariah
41 Masjid Rahmania (Masjid India) Jalan Mewah, 72100 Bahau 0507002 1940 Masjid Kariah
42 Masjid Tunku Puan Chik Kariah Serting Ilir 72100 Bahau 0507008 1905 Masjid Kariah

Kuala Pilah[sunting | sunting sumber]

Port Dickson[sunting | sunting sumber]

Rembau[sunting | sunting sumber]

Seremban[sunting | sunting sumber]

Bil Nama Alamat Jenis
1 Masjid Negeri Masjid Negeri
2 Masjid Jamek Bandar Seremban Masjid Jamek
3 Masjid Jamek Dato' Bandar Hj Ahmad Rasah Masjid Jamek
4 Masjid Jamek Dato' Klana Petra Sendeng Masjid Jamek
5 Masjid Jamek Rahang Masjid Jamek
6 Masjid Al Hidayah Kariah Taman Angsamas Seremban Masjid Kariah
7 Masjid Al-Azim Taman Semarak Nilai Masjid Kariah
8 Masjid Al-Muallimin Taman Guru Melayu Masjid Kariah
9 Masjid Ar-Raudhah Kariah Taman Rasa Sayang Masjid Kariah
10 Masjid As-Siddiqin Masjid Kariah
11 Masjid At-Taqwa, Paroi Masjid Kariah
12 Masjid Bandar Enstek Masjid Kariah
13 Masjid Dato' Klana Petra Lela Mohd Yusof, Sikamat Masjid Kariah
14 Masjid Dato' Klana Petra Mubarak Al-Haj Masjid Kariah
15 Masjid Dato' Klana Petra Undang Luak Sungei Ujung Putra Nilai Masjid Kariah
16 Masjid Dato’ Penghulu Menteri Sungai Ujong Kuarters KLIA Masjid Kariah
17 Masjid Hussain, Seremban 2 Masjid Kariah
18 Masjid Imam Haji Kahar, Kompleks Pusat Islam Rantau Masjid Kariah
19 Masjid India Muslim Seremban Masjid Kariah
20 Masjid Kariah Bukit Kadir Masjid Kariah
21 Masjid Kariah Gadong Jaya Masjid Kariah
22 Masjid Kariah Kampung Daching Masjid Kariah
23 Masjid Kariah Kampung Pulau Lambar Masjid Kariah
24 Masjid Kariah Kampung Tengah, Batu 8, Labu Masjid Kariah
25 Masjid Kariah Kg Linsum Masjid Kariah
26 Masjid Kariah Kg Sega Masjid Kariah
27 Masjid Kariah Kuala Sawah Masjid Kariah
28 Masjid Kariah Labu Hilir Masjid Kariah
29 Masjid Kariah Lenggeng Masjid Kariah
30 Masjid Kariah Machang Hilir Masjid Kariah
31 Masjid Kariah Mambau Masjid Kariah
32 Masjid Kariah Mendom Masjid Kariah
33 Masjid Kariah Panchor Jaya Masjid Kariah
34 Masjid Kariah Pantai Masjid Kariah
35 Masjid Kariah Pasir Puteh Masjid Kariah
36 Masjid Kariah Pekan Labu Masjid Kariah
37 Masjid Kariah Siliau Masjid Kariah
38 Masjid Kariah Sungai Jai Masjid Kariah
39 Masjid Kariah Sungai Machang Ulu Masjid Kariah
40 Masjid Kariah Taman Bandar Senawang Masjid Kariah
41 Masjid Kariah Taman Bukit Chedang Masjid Kariah
42 Masjid Kariah Taman Marida Masjid Kariah
43 Masjid Kariah Taman Paroi Jaya Masjid Kariah
44 Masjid Kariah Taman Rasah Jaya Masjid Kariah
45 Masjid Kariah Ulu Beranang Masjid Kariah
46 Masjid Nurul Hidayah, Taman Seremban Jaya Masjid Kariah
47 Masjid Nurul Ihsan, Rasah Kemayan Masjid Kariah
48 Masjid Nurul Iman Kg Gebok Masjid Kariah
49 Masjid Pekan Nilai Masjid Kariah
50 Masjid Qariah Kampung Bemban Masjid Kariah
51 Masjid Qaryah Bandar Baru Senawang Masjid Kariah
52 Masjid Qaryah FELDA Sendayan Masjid Kariah
53 Masjid Qaryah Gadong Lama Masjid Kariah
54 Masjid Qaryah Ibnu Khaldun Taman Lavender Height Masjid Kariah
55 Masjid Qaryah Kg Mantin Dalam Masjid Kariah
56 Masjid Qaryah LBJ Masjid Kariah
57 Masjid Qaryah Pekan Mantin Masjid Kariah
58 Masjid Qaryah Taman Tuanku Jaafar Masjid Kariah
59 Masjid Saidatina Khadijah Masjid Kariah
60 Masjid Saidina Abu Bakar, Masjid Kariah
61 Masjid Sheikh Haji Ahmad, Bandar Sri Sendayan Masjid Kariah
62 Masjid Sri Sendayan Masjid Kariah
63 Masjid Taman Senawang Jaya Masjid Kariah
64 Pusat Islam Syeikh Haji Ahmad Said, UiTM Seremban 3 Masjid Institusi
65 Pusat Islam USIM Masjid Institusi

Tampin[sunting | sunting sumber]

Baca lagi[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]