Berkatlah Yang DiPertuan Besar Negeri Sembilan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Berkatlah Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan adalah lagu kebesaran Negeri Sembilan. Lagunya telah digubah oleh Andrew Caldecott (1884-1951) dan diperkenankan oleh Yang Di-Pertuan Negeri Sembilan pada masa itu, Tuanku Muhammad pada tahun 1911.

Lagu negeri ini mendapat gubahan semula yang lebih diperbaharui oleh Tunku Zain Al-'Abidin ibni Tuanku Muhriz iaitu putera kedua Yamtuan Besar Tuanku Muhriz ibni Almarhum Tuanku Munawir.[1] dengan kerjasama Orkestra Filharmonik Malaysia serta kumpulan koir dari beberapa sekolah serata negeri tersebut.[1] Gubahan baru ini diperkenalkan sewaktu pertabalan baginda Tuanku Muhriz serta permaisuri baginda Tengku Aishah Rohani Tengku Besar Mahmud pada awal 2009, dan kemudiannya dirasmikan pada 27 Oktober 2010.[2]

Lirik[sunting | sunting sumber]

Berkatlah Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan,
Kurnia sihat dan makmur,
Kasihi rakyat lanjutkan umur,
Akan berkati sekalian yang setia,
Musuhnya habis binasa,
Berkatlah Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Chitra S. Nathan (30 October 2010). "Prince fine-tunes Negri Sembilan anthem". The Star. Diarkibkan daripada asal pada 22 Jun 2011. 
  2. ^ "Lagu kebesaran negeri digubah semula". Utusan Online. Utusan Melayu (M) Berhad. 28 Oktober 2010. Dicapai 25 Jun 2016. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]