Berkatlah Yang DiPertuan Besar Negeri Sembilan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian

Berkatlah Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan adalah lagu kebesaran Negeri Sembilan. Lagunya telah digubah oleh Andrew Caldecott (1884-1951) dan diperkenankan oleh Yang di-Pertuan Negeri Sembilan pada masa itu, Tuanku Muhammad ibni Tuanku Antah pada tahun 1911.

Lagu negeri ini mendapat gubahan semula yang lebih diperbaharui oleh Tunku Zain Al-‘Abidin ibni Tuanku Muhriz iaitu putera kedua Yamtuan Besar Tuanku Muhriz ibni Almarhum Tuanku Munawir.[1] dengan kerjasama Orkestra Filharmonik Malaysia serta kumpulan koir dari beberapa sekolah serata negeri tersebut.[1] Gubahan baru ini diperkenalkan sewaktu pertabalan baginda Tuanku Muhriz serta permaisuri baginda Tengku Aishah Rohani Tengku Besar Mahmud pada awal 2009, dan kemudiannya dirasmikan pada 27 Oktober 2010.[2]

Lirik[sunting | sunting sumber]

Tulisan Rumi[sunting | sunting sumber]

Berkatlah Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan
Kurniai sihat dan makmur
Kasihi rakyat lanjutkan umur
Akan berkati sekalian yang setia
Musuhnya habis binasa
Berkatlah Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan

Tulisan Jawi[sunting | sunting sumber]

برکتله يڠ دڤرتوان بسر نݢري سمبيلن
کونيا صيحت دان معمور
کاسيهي رعيت لنجوتکن عمور
اکن برکاتي سکالين يڠ ستيا
موسوهڽ هابيس بيناس
برکتله يڠ دڤرتوان بسر نݢري سمبيلن

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Chitra S. Nathan (30 October 2010). "Prince fine-tunes Negri Sembilan anthem". The Star. Diarkibkan daripada yang asal pada 22 Jun 2011. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)
  2. ^ "Lagu kebesaran negeri digubah semula". Utusan Online. Utusan Melayu (M) Berhad. 28 Oktober 2010. Diarkibkan daripada yang asal pada 2016-06-25. Dicapai pada 25 Jun 2016.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]