Senarai negara mengikut kadar kelahiran

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Negara-negara berdasarkan kadar kelahiran pada 2008

Artikel ini memasukkan dua versi senarai negara mengikut kadar kelahiran. Ia digambarkan sebagai jumlah kelahiran bagi setiap 1,000 penduduk.

Senarai pertama adalah berdasarkan anggaran setiap lima tahun dan unjuran Bahagian Penduduk Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu[1][2]. Angka adalah untuk tempoh masa 2005-2010 menggunakan anggapan medium. Purata kadar kelahiran untuk seluruh dunia dianggarkan sebanyak 20.3 kelahiran bagi setiap 1,000 penduduk.

Senarai kedua adalah berdasarkan anggaran CIA World Factbook umtuk tahun 2008.[3] Jajahan bergantung dan negara yang tidak sepenuhnya diiktiraf tidak disusun mengikut kedudukan.

2005-2010 Senarai oleh PBB 2009 Senarai oleh CIA World Factbook
Kedudukan Negara Kadar kelahiran
(kelahiran bagi setiap 1000 orang)
1  Republik Demokratik Congo 49.6
2  Guinea-Bissau 49.6
3  Liberia 49.6
4  Niger 49.0
5  Afghanistan 48.2
6  Mali 48.1
7  Angola 47.3
8  Burundi 47.1
9  Uganda 46.6
10  Sierra Leone 46.2
11  Chad 45.5
12  Rwanda 44.5
13  Burkina Faso 44.0
14  Somalia 42.9
15  Timor-Leste 42.1
16  Malawi 40.7
17  Benin 40.2
18  Nigeria 39.9
19  Guinea 39.8
20  Mozambique 39.5
21  Eritrea 39.3
22  Zambia 39.3
23  Kenya 39.2
24  Tanzania 39.0
25  Equatorial Guinea 38.5
26  Yemen 38.3
27  Ethiopia 38.2
28  Togo 36.8
29  Madagascar 36.4
30  Republik Afrika Tengah 36.1
31  Palestinian territories 35.9
32  Côte d'Ivoire 35.3
33  Senegal 35.2
34  Republik Congo 35.1
35  Gambia 34.9
36  Cameroon 34.5
37  Comoros 33.4
38  Guatemala 33.2
39  Mauritania 32.5
40  São Tomé and Príncipe 32.4
41  Iraq 31.7
42  Sudan 31.5
43  Solomon Islands 30.5
44  Ghana 29.6
45  Papua New Guinea 29.6
46  Lesotho 29.0
47  Cape Verde 28.9
48  Vanuatu 28.8
49  Djibouti 28.7
50  Swaziland 28.5
51  Nepal 28.1
52  Haiti 27.9
53  Honduras 27.9
54  Zimbabwe 27.9
55  Bolivia 27.3
56  Tajikistan 27.3
57  Pakistan 27.2
58  Laos 26.8
59  Syria 26.7
60  Kemboja 26.4
61  Jordan 25.9
62  Federated States of Micronesia 25.9
63  Filipina 25.8
64  Gabon 25.7
65  Namibia 25.7
66  Tonga 25.6
67  Belize 25.2
68  Botswana 24.9
69  Nicaragua 24.9
70  Arab Saudi 24.9
71  Bangladesh 24.8
72  Paraguay 24.8
73  Samoa 24.7
74  Mesir 24.2
75  French Guiana ( Perancis) 23.9
76  Dominican Republic 23.5
77  Libya 23.4
78  Maldives 23.4
79  Sahara Barat 23.3
80  India 23.0
81  El Salvador 22.8
82  Uzbekistan 22.6
83  Afrika Selatan 22.3
84  Oman 22.1
85  Kyrgyzstan 21.8
86  Turkmenistan 21.8
87  Brunei 21.5
88  Venezuela 21.4
89  Fiji 21.1
90  Ecuador 21.0
91  Peru 20.9
92  Algeria 20.8
93  Panama 20.8
94  Malaysia 20.6
95  Morocco 20.5
96  Iran 20.3
97  Saint Vincent and the Grenadines 20.1
98  Jamaica 19.9
99  Israel 19.7
100  Kazakhstan 19.7
101  Suriname 19.5
102  Mexico 19.3
103  Brazil 19.2
104  Saint Lucia 19.1
105  Vietnam 18.8
106  Colombia 18.7
107  Indonesia 18.7
108  Bhutan 18.5
109  Guam ( United States) 18.5
110  Mongolia 18.4
111  Turki 18.4
112  French Polynesia ( Perancis) 18.3
113  Lebanon 18.2
114  Myanmar 18.2
115  Grenada 18.0
116  Réunion ( Perancis) 18.0
117  Kuwait 17.9
118  Costa Rica 17.8
119  Argentina 17.5
120  Bahrain 17.1
121  Guyana 17.1
122  Bahamas 16.9
123  Tunisia 16.7
124  New Caledonia ( Perancis) 16.4
125  Albania 16.3
126  Azerbaijan 16.2
127  Qatar 16.2
128  United Arab Emirates 16.2
129  Ireland 15.5
130  Uruguay 15.1
131  Chile 15.0
132  Sri Lanka 15.0
133  Mauritius 14.8
134  Guadeloupe ( Perancis) 14.8
135  Trinidad and Tobago 14.8
136  Thailand 14.6
137  Iceland 14.3
138  Aruba ( Netherlands) 14.1
139  Amerika Syarikat 14.0
140  New Zealand 13.7
141  Montenegro 13.6
142  U.S. Virgin Islands ( Amerika Syarikat) 13.4
143  Puerto Rico ( Amerika Syarikat) 13.3
144  North Korea 13.2
145  Serbia 12.8
146  Armenia 12.5
147  Netherlands Antilles 12.5
148  Australia 12.4
149  Martinique ( Perancis) 12.4
150  Cyprus 12.2
151  Perancis (metropolitan) 12.2
152  United Kingdom 12.0
153  Norway 12.0
154  Luxembourg 11.5
155  Moldova 11.4
156  Sweden 11.3
157  People's Republic of China 11.2
158  Denmark 11.2
159  Finland 11.2
160  Netherlands 11.1
161  Barbados 11.0
162  Republic of Macedonia 10.9
163  Estonia 10.8
164  Georgia 10.8
165  Spain 10.8
166  Russia 10.7
167  Portugal 10.5
168  Belgium 10.4
169  Canada 10.3
170  Cuba 10.3
171  Slovakia 10.0
172  Malta 9.8
173  Romania 9.8
174  Poland 9.5
175 Channel Islands ( United Kingdom) 9.4
176  Belarus 9.4
177  Greece 9.3
178  Hungary 9.3
179  South Korea 9.3
180  Latvia 9.3
181  Austria 9.2
182  Czech Republic 9.2
183  Italy 9.2
184  Switzerland 9.2
185  Ukraine 9.2
186  Lithuania 9.1
187  Croatia 9.0
188  Slovenia 9.0
189  Bulgaria 8.9
190  Bosnia and Herzegovina 8.8
191  Jepun 8.3
192  Jerman 8.2
193  Singapore 8.2
194  Hong Kong 7.6
195  Macau 7.6
Kedudukan Negara Kadar kelahiran
(kelahiran/1000 orang)
1  Niger 51.60
2  Mali 49.15
3  Uganda 47.84
4  Afghanistan 45.46
5  Sierra Leone 44.73
6  Burkina Faso 44.33
7  Somalia 43.70
8  Angola 43.69
9  Ethiopia 43.66
10  Republik Demokratik Congo 42.63
11  Liberia 42.25
12  Yemen 42.14
13  Malawi 41.48
14  Burundi 41.42
15  Republik Congo 41.37
16  Chad 40.86
17  Zambia 40.24
18  Rwanda 39.67
 Sahara Barat 39.54
 Mayotte 39.26
19  Benin 39.22
20  Sao Tome and Principe 38.54
21  Madagascar 38.14
22  Djibouti 38.13
23  Mozambique 37.98
24  Gambia 37.87
25  Guinea 37.52
 Gaza Strip 36.93
26  Senegal 36.84
27  Nigeria 36.65
28  Kenya 36.64
29  Equatorial Guinea 36.52
30  Togo 36.44
31  Guinea-Bissau 35.97
32  Gabon 35.57
33  Comoros 35.23
34  Oman 34.79
35  Tanzania 34.29
36  Eritrea 34.20
37  Mauritania 34.11
38  Cameroon 34.10
39  Laos 33.94
40  Sudan 33.74
41  Central African Republic 32.75
42  Cote d'Ivoire 32.11
43  Zimbabwe 31.49
44  Marshall Islands 30.70
45  Kiribati 30.20
46  Iraq 30.10
47  Haiti 29.10
48  Ghana 28.58
49  Arab Saudi 28.55
50  Paraguay 28.17
51  Samoa 28.06
52  Guatemala 27.98
53  Solomon Islands 27.69
54  Pakistan 27.62
55  Papua New Guinea 27.55
56  Belize 27.33
57  Tajikistan 26.90
58  Honduras 26.27
59  Timor-Leste 26.25
60  Swaziland 26.25
61  Philippines 26.01
62  Syria 25.90
63  Bolivia 25.82
64  Kemboja 25.73
 West Bank 25.44
65  El Salvador 25.31
66  Libya 25.15
67  Bangladesh 24.68
68  Lesotho 24.14
69  Nauru 23.90
70  Cape Verde 23.50
71  Kyrgyzstan 23.44
 American Samoa 23.31
72  Nicaragua 23.25
73  Nepal 23.18
74  Tuvalu 23.11
75  Federated States of Micronesia 23.10
76  Botswana 22.89
77  Namibia 22.51
78  Dominican Republic 22.39
79  Malaysia 22.24
80  Fiji 21.92
81  Kuwait 21.81
82  India 21.76
83  Egypt 21.70
84  Vanuatu 21.53
85  Grenada 21.32
86  Mongolia 21.05
87  Morocco 20.96
 Turks and Caicos Islands 20.79
88  Ecuador 20.77
89  Venezuela 20.61
90  Panama 20.18
91  Bhutan 20.07
  World 19.95
92  South Africa 19.93
93  Tonga 19.84
94  Israel 19.77
95  Mexico 19.71
96  Turkmenistan 19.69
97  Jamaica 19.68
98  Colombia 19.57
99  Jordan 19.55
100  Peru 19.38
101  Indonesia 18.84
 Northern Mariana Islands 18.77
102  Turki 18.66
103  Brazil 18.43
104  Brunei 18.20
105  Argentina 17.94
106  Saint Kitts and Nevis 17.67
107  Azerbaijan 17.62
108  Uzbekistan 17.58
109  Guyana 17.56
110  Costa Rica 17.43
111  Iran 17.17
112  Lebanon 17.10
 New Caledonia 17.04
113  Bahrain 17.02
114  Burma 16.97
115  Algeria 16.90
116  Bahamas 16.81
117  Suriname 16.80
118  Kazakhstan 16.60
119  Antigua and Barbuda 16.59
120  Vietnam 16.31
121  Sri Lanka 16.26
 Cook Islands 16.18
122  United Arab Emirates 16.02
 French Polynesia 15.91
123  Seychelles 15.87
124  Dominica 15.73
125  Qatar 15.61
126  Tunisia 15.42
127  Albania 15.29
128  Saint Vincent and the Grenadines 15.27
129  Saint Lucia 15.10
130  North Korea 14.82
 Greenland 14.76
131  Chile 14.64
 British Virgin Islands 14.62
132  Maldives 14.55
133  Mauritius 14.41
134  Trinidad and Tobago 14.36
135  Ireland 14.23
 Netherlands Antilles 14.19
136  New Zealand 13.94
137  Uruguay 13.91
138  Amerika Syarikat 13.82
139  Iceland 13.43
140  Thailand 13.40
 Faroe Islands 13.04
 Anguilla 13.02
 Aruba 12.79
 Saint Pierre and Miquelon 12.76
141  Armenia 12.65
142  Cyprus 12.57
143  Perancis 12.57
144  Barbados 12.55
145  Australia 12.47
 Cayman Islands 12.36
 Montserrat 12.36
 Puerto Rico 12.12
146  Macedonia 11.97
 U.S. Virgin Islands 11.95
147  Luxembourg 11.73
 Bermuda 11.57
148  Palau 11.20
149  China 11.18
150  Montenegro 11.14
151  Cuba 11.13
 Saint Helena 11.13
152  Moldova 11.12
153  United Kingdom 11.11
154  Russia 11.10
155  Norway 11.08
156  Denmark 10.97
 Isle of Man 10.77
 Gibraltar 10.67
157  Georgia 10.66
158  Slovakia 10.60
159  Sweden 10.58
160  Romania 10.53
161  Netherlands 10.40
162  Finland 10.38
163  Estonia 10.37
164  Malta 10.36
165  Andorra 10.35
166  Portugal 10.29
167  Canada 10.28
168  Belgium 10.15
169  Poland 10.04
 European Union 9.90
170  Latvia 9.78
171  Liechtenstein 9.75
172  Spain 9.72
173  Belarus 9.71
174  Croatia 9.64
175  San Marino 9.63
176  Ukraine 9.60
177  Switzerland 9.59
178  Bulgaria 9.51
179  Hungary 9.51
180  Greece 9.45
181  Serbia 9.19
182  Lithuania 9.11
183  Monaco 9.10
 Taiwan 8.99
184  Slovenia 8.97
185  South Korea 8.93
 Macau 8.88
186  Bosnia and Herzegovina 8.85
187  Czech Republic 8.83
188  Singapore 8.82
189  Austria 8.65
 Jersey 8.63
 Guernsey 8.46
190  Jerman 8.18
191  Italy 8.18
192  Jepun 7.64
 Hong Kong 7.42
  • Kesatuan Eropah Kesatuan Eropah ialah kesatuan supranasional mengandungi 27 negara ahli. Kadar kelahiran global 27 negara ahli ialah 10.5/1000 , dan akan terletak di kedudukan ke-156 jika dimasukkan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]