Langkasuka

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Langkasuka ialah sebuah kerajaan Melayu Hindu-Buddha kuno yang terletak di Semenanjung Tanah Melayu. Nama itu berasal dari bahasa Sanskrit; ia dianggap sebagai gabungan langkha untuk "tanah yang gemilang" -sukkha untuk "kebahagiaan". Kerajaan ini, bersama-sama dengan Kedah Tua, adalah antara kerajaan terawal yang diasaskan di Semenanjung Tanah Melayu. Lokasi sebenar kerajaan itu masih menjadi perdebatan, tetapi penemuan arkeologi di Yarang berhampiran Pattani, Thailand mencadangkan lokasi yang mungkin. Kerajaan ini dicadangkan telah ditubuhkan pada abad ke-1, mungkin antara 80 dan 100 AD.

Langkasuka

Abad ke-1–Abad ke-15
Sebagian besar sarjana menganggap Langkasuka terletak di pantai timur semenanjung Melayu, tetapi beberapa berpendapat untuk kerajaan yang membentang dari Timur ke pantai Barat. Ligor mengacu pada Nakhon Si Thammarat dan Kataha adalah Kedah.
Sebagian besar sarjana menganggap Langkasuka terletak di pantai timur semenanjung Melayu, tetapi beberapa berpendapat untuk kerajaan yang membentang dari Timur ke pantai Barat. Ligor mengacu pada Nakhon Si Thammarat dan Kataha adalah Kedah.
Ibu negaraTidak diketahui
Bahasa yang umum digunakanMelayu kuno
Agama
Hindu-Buddha
KerajaanMonarki
Raja 
Sejarah 
• Didirikan
Abad ke-1
• Dibubarkan
Abad ke-15
Diganti oleh
Kerajaan Pattani
Sekarang sebahagian dariMalaysia
Thailand

Menurut legenda yang diberikan dalam Sejarah Kedah, kerajaan itu diasaskan dan dinamakan oleh Merong Mahawangsa. Cadangan lain menunjukkan bahawa nama itu mungkin berasal dari langkha dan Ashoka, raja pahlawan Hindu Maurya yang legenda yang akhirnya menjadi seorang pasifis selepas memeluk cita-cita yang dianuti dalam agama Buddha, dan bahawa penjajah India awal di Tanah Melayu Isthmus menamakan kerajaan Langkasuka dalam bukunya. penghormatan. Sumber sejarah China memberikan beberapa maklumat tentang kerajaan dan mencatatkan seorang raja Bhagadatta yang menghantar utusan ke mahkamah China.

Rekod sejarah[sunting | sunting sumber]

Perihalan kerajaan ini yang paling awal dan paling terperinci berasal dari catatan Dinasti Liang (502-557) China Liangshu, yang merujuk kepada kerajaan "Lang-ya-xiu" ({ {zh|c=狼牙脩}}, Lang-gga-siu dalam Hokkien). Rekod itu menyebut bahawa kerajaan ini diasaskan lebih 400 tahun lebih awal,[1] yang membuat penubuhannya berkemungkinan suatu ketika pada akhir abad ke-1 atau awal abad ke-2. Menurut Liangshu, "Lang-ya-xiu" atau Langkasuka tiga puluh hari perjalanan dari timur ke barat, dan dua puluh dari utara ke selatan, 24,000 li dalam jarak dari Guangzhou. Ia menyebut bahawa Aloeswood (Aquilaria) dan kapur barus banyak terdapat di kerajaan itu, dan ibu kotanya digambarkan dikelilingi oleh tembok membentuk sebuah kota dengan dua pintu gerbang, menara. dan astaka. Kedua-dua lelaki dan wanita di Langkasuka memakai sarung dengan batang tubuh mereka telanjang dan rambut mereka terurai, raja dan pegawai kanan menutup bahu dengan kain dan memakai anting-anting emas dan ikat pinggang dari tali emas. Wanita berstatus tinggi pula membalut diri dengan kain dan memakai ikat pinggang berhiaskan permata.[1] Itu memberikan maklumat lanjut tentang beberapa rajanya dan juga mengaitkan kisah tentang penggantianya

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ a b Keat Gin Ooi, penyunting (2004). Southeast Asia: A Historical Encyclopedia, from Angkor Wat to East Timor, Volume 1. ABC-CLIO. m/s. 764–765. ISBN 978-1576077702.