Ahmad Zaidi Adruce

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Ahmad Zaidi Adruce Muhammed Noor

SMN, SSM; DP (Sarawak); SPMS (Selangor); SPMK (Kedah); SSMT (Terengganu); SPDK (Sabah); DUNM (Melaka); DUPN (Pulau Pinang); PNBS (Sarawak); PSLJ (Brunei)
Tun-Ahmad-Zaidi-Adruce.jpg
Yang di-Pertua Negeri Sarawak ke-5
Dalam jawatan
2 April 1986 – 5 Disember 2000
Didahului olehAbdul Rahman Ya'kub
Digantikan olehAbang Muhammad Salahuddin
Butiran peribadi
Lahir(1926-03-29)29 Mac 1926
Sibu, Kerajaan Sarawak
Meninggal dunia5 Disember 2000(2000-12-05) (umur 74)
Pusat Perubatan Subang Jaya, Selangor, Malaysia
Tempat persemadianTanah Perkuburan Islam Samariang, Petra Jaya, Kuching, Sarawak
KerakyatanMalaysia
Parti politikParti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) sebahagian Barisan Nasional (1970an–1986)
PasanganHjh Hamsiah Bte Hj Ismail (meninggal dunia)
Toh Puan Datin Patinggi Hajjah Rosmiati Kendati
IbuSiti Saadiah binte Haji Hassan
BapaMuhammad Noor
PekerjaanAhli politik

Tun Datuk Patinggi (Dr.) Haji Ahmad Zaidi Adruce bin Muhammed Noor (29 Mac 1926 – 5 Disember 2000) merupakan Yang di-Pertua Negeri Sarawak yang kelima.[1] Beliau dilantik menjadi Yang di-Pertua Negeri bagi menggantikan Tun Abdul Rahman Ya'kub pada 1986. Beliau adalah gabenor yang paling lama berkhidmat di Sarawak (dalam tempoh berturut-turut dari pelantikan tunggal), dari pelantikan sulungnya pada tahun 1986, sehingga kematiannya pada tahun 2000.[2] Beliau juga telah dikenang sebagai Sarawak Bumiputera yang pertama menerima Ijazah MA dari sebuah universiti Britain (University of Edinburgh).[3]

Pendidikan dan kerjaya politik[sunting | sunting sumber]

Sebelum dilantik sebagai Yang di-Pertua Negeri Sarawak pada tahun 1986, Ahmad Zaidi Adruce mempunyai kerjaya politik yang bergolak. Penglibatan beliau dalam politik bermula dengan bersungguh-sungguh semasa masih belajar di Buitenzorg College di Bogor, kemudian Jepun menduduki Hindia Belanda (kini Indonesia).

Diambil sebagai anak angkat dan dibesarkan oleh Sharifah Mai, anak perempuan Syarif Masahor yang terkenal yang telah dimuliakan sebagai nasionalis pertama Sarawak. Pada usia 5 tahun, beliau dihantar ke dua buah sekolah, Chung Hua dan juga Abang Ali di Sibu, di mana beliau membangunkan kepentingan dalam puisi, gimnastik dan lakonan. Pada usia 12 tahun, beliau lulus darjah tujuh peperiksaan dengan markah teladan - yang pada masa itu adalah satu pencapaian yang lebih daripada apa yang diharapkan daripada seorang pemuda yang lahir dan dibesarkan di Sarawak. Ahmad Zaidi adalah seorang pelajar yang sangat pintar, yang sentiasa memuat pertama atau kedua dalam kelas di seluruh sekolah rendah dan menengah. Selepas peperiksaan darjah tujuh, beliau berpindah ke Kuching untuk melanjutkan pelajaran dan menyertai sekolah St. Thomas pada tahun 1936, di mana beliau lulus dengan kelayakan Junior Cambridge pada tahun 1938. Daripada 63 pelajar, beliau adalah antara tujuh yang lulus - dan daripada tujuh, Ahmad Zaidi adalah satu-satunya bumiputera. Beliau berkhidmat di sebuah sekolah Anglo-Cina di Singapura pada tahun 1938 dan menamatkan pengajian pada tahun 1939 pada usia 15 tahun dengan Sijil Sekolah Cambridge, dan pada masa itu satu-satunya bumiputera telah mencapai penghormatan.

Pada bulan November 1940, Ahmad Zaidi menyertai Idris Kolej Sultan di Tanjung Malim, Perak, di mana beliau belajar sehingga serangan Jepun pada tahun 1941, apabila dia terpaksa melarikan diri ke Singapura. Pada tahun 1942 beliau telah dihantar ke Jawa untuk mengkaji Perubatan Veterinar di Buitenzorg College di Bogor. Beliau tidak menamatkan latihan veterinar apabila perang tamat pada 1945 dan bukannya ditarik ke dalam pertempuran melawan Belanda di Indonesia, di mana beliau menyaksikan sendiri hari-hari terawal Revolusi Nasional Indonesia. Pada tahun 1947, beliau kembali ke Sarawak di mana beliau dilantik sebagai guru di Pusat Latihan Batu Lintang. Pada tahun itu beliau juga menubuhkan pergerakan Pengakap Laut pertama di Borneo dan mengambil pelajar beliau belayar sejauh Tanjung Datu di hujung barat Pulau Borneo dan ke utara ke Sungai Saribas, sebuah syarikat yang kemudiannya membantu beliau mewujudkan kecerdasan yang dan pergerakan bawah tanah untuk membantu Republik Indonesia dalam peperangan gerila menentang Belanda.

Pada tahun 1949, pihak British menganugerahkan Ahmad Zaidi empat tahun biasiswa Pembangunan Kolonial dan Kebajikan untuk melanjutkan pengajian di Robert Gordons Kolej Teknikal di Aberdeen sebelum beliau mendaftar ke University of Edinburgh di United Kingdom. Pada 28 Mei 1953, beliau telah dijemput untuk mewakili pelajar Sarawak untuk menghadiri Pertabalan Ratu Elizabeth II di mana beliau juga bertemu dengan Temenggong Jugah anak Barieng. Ahmad Zaidi memperoleh ijazah MA dalam Ekonomi Politik pada tahun 1953 dari University of Edinburgh dan kemudian memperoleh Sijil Pendidikan dari University of London pada tahun 1955. Sekembalinya ke Sarawak, beliau telah dinaikkan pangkat ke jawatan penyelia di sebuah kolej latihan dan kemudian menjadi pemangku presiden Barisan Pemuda Sarawak pada tahun 1956 yang merupakan sebuah organisasi yang menyatukan bumiputera untuk berusaha ke arah kemerdekaan Sarawak. Beliau telah bertemu dengan Tun Ghazali Shafie dan kemudian dengan Tunku Abdul Rahman untuk menyokong pergerakan ke arah pembentukan Malaysia.

Ahmad Zaidi telah menentang rahsia dengan ideologi dan pengalaman mengalami diskriminasi manakala di United Kingdom tidak banyak menimbulkan perasaan cinta perasaannya terhadap kerajaan penjajah yang memerintah atas rakyatnya. Pembentukan untuk pergerakan ke arah kemerdekaan telah menjadi begitu kuat bahawa terdapat juga plot sama ada menangkap atau membunuh Ahmad Zaidi kerana menjadi pemberontak yang sangat awam kepada kerajaan penjajah. Dia tahu bahawa pada peringkat itu walaupun Sarawak dapat mencapai kemerdekaan, jentera-jentera bagi kerajaan Malaysia baru akan kebanyakannya dipengaruhi oleh orang-orang Sarawak yang bekerja dengan kerajaan penjajah. Dalam fasa peralihan ke arah pembentukan kerajaan baru, beliau menerima maklumat dalaman bahawa sebahagian daripada ekspatriat yang bekerja di bawah pentadbiran penjajah pilihan beliau dihapuskan kerana takut dendam jika Ahmad Zaidi menjadi dalam kawalan. Beliau digelar pengkhianat oleh pihak berkuasa British dan penyokong termasuk banyak ekspatriat dalam kerajaan Sarawak kerana pengaruh yang kuat dan penglibatan dalam Barisan Pemuda Sarawak dan disyaki berkaitan dengan Indonesia semasa Konfrontasi Indonesia-Malaysia. Beliau kemudiannya diculik dari Sarawak oleh pihak yang bersimpati dan kemudian pergi ke dalam buangan di Indonesia sehingga beliau diberikan pengampunan oleh kerajaan Malaysia pada tahun 1969, satu langkah disokong kuat oleh Tun Abdul Rahman Ya'kub (Ketua Menteri Sarawak ke-3 dan Yang di-Pertua Negeri Sarawak), yang merupakan seorang Menteri Persekutuan pada masa itu.

Kehidupan peribadi[sunting | sunting sumber]

Ahmad Zaidi dilahirkan di tengah-tengah bergegas perairan di atas bot di Sungai Rajang pada 29 Mac 1926 kepada kehebatan ibu bapa kandungnya, Muhammad Noor dan Siti Saadiah.[4] Beliau telah berjanji kepada rakan keluarga yang rapat, Sharifah Mai, yang datang dari keluarga yang masyhur daripada sharif Arab. Sharifah Mai adalah anak perempuan Sharif Masahor (yang terkenal sebagai nasionalis Sarawak pertama, menentang Rajah itu untuk melindungi Sarawak dari dijajah).

Ahmad Zaidi Adruce telah berkahwin dengan Hjh Hamsiah Bte Hj Ismail dan mempunyai lapan orang anak. Semasa pembuangannya di Indonesia, beliau kemudiannya berkahwin dengan Toh Puan Datuk Patinggi Hajah Rosmiati Kendati, dan mempunyai empat lagi anak.

Pelantikan sebagai Yang di-Pertua Negeri Sarawak[sunting | sunting sumber]

Pada 2 April 1986, Ahmad Zaidi Adruce dilantik sebagai Yang di-Pertua Negeri Sarawak kelima, selepas Tun Datuk Patinggi Haji Abdul Rahman Ya'kub meletak jawatan atas sebab-sebab kesihatan. Beliau mengangkat sumpah jawatan di hadapan Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mahmud Iskandar Al-Haj. Beliau memegang jawatan itu selama 15 tahun, gabenor yang paling lama berkhidmat di mana-mana negeri Malaysia tanpa pemerintah keturunan (dari segi berturut-turut dari pelantikan tunggal).

Kematian[sunting | sunting sumber]

Ahmad Zaidi Adruce berkhidmat selama tiga penggal sehingga beliau meninggal dunia pada 5 Disember 2000 di Pusat Perubatan Subang Jaya, Selangor.[5] Jenazah Allahyarham telah disemadikan dengan istiadat pengebumian Negeri di Tanah Perkuburan Islam Samariang, Petra Jaya, Kuching.[6]

Kehormatan[sunting | sunting sumber]

 Malaysia :

 Indonesia :

 Brunei :

Penghormatan lain

Tempat dinamakan sempena beliau[sunting | sunting sumber]

beberapa tempat dinamakan sempena beliau, termasuk

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Ram Anand (15 February 2014). "Taib can be Sarawak governor for life". Malaysiakini.
  2. ^ "Previous Governors Of Sarawak". The Borneo Post. 28 February 2014.
  3. ^ "Tribute to Sarawak's distinguished sons". New Straits Times. 10 October 1988.
  4. ^ "Ahmad Zaidi's death a great loss to country, State and the people", New Straits Times, 6 December 2000.
  5. ^ "Sarawak Yang di-Pertua Ahmad Zaidi dies", New Straits Times, 6 December 2000.
  6. ^ "Tun Ahmad Zaidi buried in Petra Jaya", New Straits Times, 7 December 2000.
  7. ^ "Senarai Penuh Penerima Darjah Kebesaran, Bintang dan Pingat Persekutuan Tahun 1989" (PDF). Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2019-02-14. Dicapai pada 2016-12-31.
  8. ^ "Senarai Penuh Penerima Darjah Kebesaran, Bintang dan Pingat Persekutuan Tahun 1987" (PDF). Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2018-11-13. Dicapai pada 2016-12-31.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Penyandang Terdahulu Yang di-Pertua Negeri Sarawak
19862000
Penyandang Kemudian
Tun Abdul Rahman Ya'kub Tun Abang Muhammad Salahuddin